Ārsts: Iedzīvotājiem ir zema izpratne par ceļu satiksmes drošības pamatprincipiem 16

 

Foto: iAuto.lv

22.jūlijs 2024 8:05

Drošības pasākumu ignorēšana un izvairīšanās no aizsargekipējuma lietošanas ir cieši saistīta ar iedzīvotāju zemo izpratni par ceļu satiksmes drošības pamatprincipiem un robiem ceļu satiksmes noteikumos, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas vadītājs Andris Vilkmanis, komentējot riteņbraucēju un skrejriteņu vadītāju gūtās traumas.

Viņš atzīst, ka situācijas, kādās tiek gūtas traumas, ir dažādas. Nereti riteņbraucēji, pārvietojoties pa brauktuvi, notriec kādu citu velosipēdistu, kas brauc pa ietvi un šķērso krustojumu pa gājēju pāreju, kā rezultātā abi gūst traumas. Tāpat joprojām daudzos gadījumos ļoti nopietnas traumas tiek gūtas, vadot velosipēdu vai skrejriteni alkohola reibumā.

Vērtējot traumu smaguma pakāpi, Vilkmanis norāda, ka traumas, kuras gūst skrejriteņu vadītāji, parasti ir smagākas nekā tās, ko gūst velosipēdisti. "Ātrums, ar kādu pārvietojas skrejriteņu vadītāji, ir krietni lielāks un arī inerce lielāka, tāpēc arī traumas ir smagākas, lai gan traumētās vietas bieži vien ir tās pašas - galva, pleci, atslēgas kauls, elkoņi," viņš skaidro.

Traumas raksturs atkarīgs arī no tā, kā negadījuma mirklī cilvēks krīt - ja uz sāniem, parasti tiek lauzti plecu vai atslēgas kauli. Savukārt, ja notikusi divu transportlīdzekļu sadursme, cieš kājas - bieži vien tās tiek sadragātas auto un skrejriteņu sadursmē.

Pēc ārsta domām, drošības pasākumu ignorēšana un izvairīšanās no aizsargekipējuma lietošanas ir cieši saistīta ar iedzīvotāju zemo izpratni par ceļu satiksmes drošības pamatprincipiem un robiem ceļu satiksmes noteikumos.

"Gan velosipēds, gan skrejriteņa braucējs drīkst braukt, kur grib, - gan pa gājēju ietvi, gan pa riteņbraucēju celiņu un arī pa braucamo daļu. Privilēģija, ka var apbraukt sastrēgumus, bieži tiek izpildīta, nevajadzīgi riskējot un tracinot pārējos. Ļoti nopietnas traumas tiek gūtas, piemēram, spraucoties starp mašīnu rindām tuvāk krustojumam," atzīmē ārsts.

Viņš arī uzsver, ka ikdienā lielākā daļa velosipēdu vai skrejriteņu vadītāju brauc bez jebkādiem aizsarglīdzekļiem - bez ķiveres, šortos un vēl ar iešļūcenēm kājās. Ārsts neizprot, kā lai šāds cilvēks negūst smagas traumas, piemēram, gadījumā, kad, braucot pa vairāku joslu ielu, tiek saspiests starp mašīnām vai aizķerts ar auto spoguli un krīt.

Vilkmaņa vērtējumā, ja cilvēks ar braucamo pārvietojas un piedalās satiksmē, tam kā ceļu satiksmes dalībniekam ir jālasa zīmes un jārēķinās ar visiem ceļu satiksmes dalībniekiem, nevis jāpiešķir sev prioritārs statuss.

"Uz ielām kustība ir intensīva, numuru velosipēdiem vai skrejriteņiem nav, un diemžēl arī atbildība par neloģisku, pārgalvīgu rīcību, braucot, kur un kā gribu, izpaliek. Manuprāt, ikvienam ir jāzina un jāievēro ceļu satiksmes noteikumi. Kā ārsts, kurš ik dienas ārstē pacientu pārgalvības dēļ gūtās traumas, es ieteiktu gan velosipēdistiem, gan skrejriteņiem nežēlot naudu ķiverei, bet, ja tā jau ir iegādāta, - uzlikt to galvā, kad plānojat braukt. Jūsu galva un arī mēs - ārsti - būsim pateicīgi," aicina ārsts.

 
Visi komentāri
 
0pis 22.jūlijs 2024 11:35
1 0 Atbildēt

riteņbraucēji, pārvietojoties pa brauktuvi, notriec kādu citu velosipēdistu - ātrumu starpība, kas gan cits!

0pis 22.jūlijs 2024 13:18
0 0 Atbildēt

Jāsoda velosipēdists jo tas neminas ar maksimālo atļauto un izprovocē riteņbraucēju uz sadursmi 😊

core 22.jūlijs 2024 21:26
0 0 Atbildēt

Protams, ka zema, pat ūpim, kurš esot instruktors, ir zema, ko tad var gribēt no viņa skolniekiem...

uupis 23.jūlijs 2024 20:57
0 0 Atbildēt

Tu tikko izgāzies un pateici ka CSDD inspektoriem, kuri pieņem braukšanas eksāmenu ir zema izpratne par satiksmes drošību!

Un tu tikko parakstījies zem vernona fašistiskās tēzes ka gājēji ir jānogalina!

core 23.jūlijs 2024 21:27
0 0 Atbildēt

Tu savu slimību paturi pie sevis, ne es teicu kaut ko par CSDD inspektoriem, ne vernons ir teicis, ka gājēji ir jānogalina.

Bet es piekrītu, ka par gājēja dzīvību pirmkārt atbildīgs ir pats gājējs.

uupis 23.jūlijs 2024 22:16
0 0 Atbildēt

Un kur tu liksi vernona tekstu: GĀJĒJS SABRAUCAMS KĀ SPAINIS?

Tas nozīmē nenogalināt? Jeb tu tikko mani nosauci par muļķi un turpināsi melot kā skabejeva?

core 24.jūlijs 2024 13:39
1 0 Atbildēt

Nu muļķis tu esi, par to šaubu nav. Tur arī likšu, ka gājējs ir līdzatbildīgs savā nesabraukšanā. Ja gājējam pofig, tad visādi var gadīties.

uupis 14.augusts 2024 9:37
0 0 Atbildēt

Tātad tu esi līdzatbildīgs ka trāpies uz kāda neadekvāta šāvēja ugunslīnijas! Nu nošāva tevi - pats vainīgs - vajadzēja skatīties ka kāds alkāns plivinās ar pistoli! Nu piemēram Zikokovs - jālaiž ārā no cietuma! Pie kam nošautais Citadeles džeks pats uzprasījās! 

Tāda ir tava morāle!

uupis 23.jūlijs 2024 20:59
0 0 Atbildēt

Izskatās ka tu nezini un nemāki paskaidrot kāpēc CSDD eksāmens ir beidzies ja šoferis nepalaiž gājēju, kurš varētu iziet uz brauktuves!

core 23.jūlijs 2024 21:29
0 0 Atbildēt

Tiešām nezinu kā tev ir iespējams kaut ko paskaidrot, bet ar CSDD eksāmenu man viss ir kārtībā, 2 mēnešus atpakaļ kārtoju, problēmu nebija.

uupis 23.jūlijs 2024 22:17
0 0 Atbildēt

Tad pastāsti kāpēc CSDD EKSĀMENS ir BEIDZIES ja eksaminējamais nedod ceļu gājējiem uz pārejas?

uupis 23.jūlijs 2024 22:21
0 0 Atbildēt

2 mēnešus atpakaļ - ahā - gadu staigāji kājām - te ir tikai 2 varianti - vai nu dzērumā pazaudēji tiesības vai nu savāci pilnu skalu ar soda punktiem!

Un ko man runāt ar alkanautu?

Jeb tu man tagad stāstīsi pasakas ka eksāmenā tev bija gājējs, kuru tu nepalaidi un tev vienalga ieskaitīja!

core 24.jūlijs 2024 13:43
0 0 Atbildēt

Nē, es jau 20 gadus nestaigāju kājām. Nespried par citiem pēc sevis alkonaut-drifteri. Negribu samelot, bet šķiet, ka soda punkts man viens tik ir bijis pa visu laiku. Un ar alko esmu diezgan uz jūs. Bet tādam muļķim neienāk prātā, ka eksāmens ir jākārto arī ja grib jaunu kategoriju.

uupis 14.augusts 2024 9:40
0 0 Atbildēt

Nu tad tu nedzītu sviestu ka CSDD eksāmenā ir ATĻAUTS nelaist gājēju!

uupis 23.jūlijs 2024 22:27
0 0 Atbildēt

Kur core liks šito tekstu?

Tāpat CSDD pārstāvji uzsvēra, ka nereti tiek piemirsts, ka transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības objekts...

www.aprinkis.lv/index.php/sab...rdomats-lemums

uupis 24.jūlijs 2024 10:18
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ginetta Akula - jauns superauto no Apvienotās Karalistes (+ FOTO) 4

Lielbritānijā izstrādāts jauns superauto Ginetta Akula, kas būs pieejams ierobežotā skaitā un, jā, - par diezgan lielām naudiņām. Lasīt vairāk

 

Iedzīvotāji vēja turbīnu tuvumā saņems kompensāciju (+ VIDEO) 12

Valdības apstiprinātie noteikumi, kas nosaka vēja parku attīstītājiem maksāt vietējai pašvaldībai un apkārtnes iedzīvotājiem ikgadēju kompensāciju, sākotnēji attieksies tikai uz tiem vēja parkiem, kuri pašlaik vēl ir projekta stadijā un nav nodoti ekspluatācijā. Lasīt vairāk

 

Nākamnedēļ Frankfurtē notiks izstāde auto nozares profesionāļiem “Automechanika Frankfurt”

No 10. līdz 14. septembrim norisināsies “Automechanika Frankfurt”, kas ir pasaulē lielākā auto nozares tehnoloģijām un pēcpārdošanas tematikai veltītā izstāde profesionāļiem. Izstādes tēma šogad ir “Braukšanas transformācija”, ņemot vērā pārmaiņas, kas šobrīd skar autobūves nozari. Lasīt vairāk

 

Latvijas auto žurnālistu komanda startēs “Enefit 24h EV race” elektroauto izturības sacensībās 2

No 20. Līdz 21. septembrim Panevēžas autodromā notiks “Enefit 24h EV race” elektroauto izturības sacensības. Tajās piedalīsies arī auto žurnālistu komanda no Latvijas, sacenšoties gan kopējā ieskaitē, gan arī atsevišķā - Baltijas mediju pārstāvju ieskaitē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti