Tehnoloģiju enciklopēdija: kas ir SSD disks? 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Samsung Electronics Baltics | 7.oktobris 2016 12:46

Standarta cietais disks HDD (Hard Disk Drive) ilgu laiku dominējis kā galvenā datu uzglabāšanas ierīce, taču pēdējā laikā to arvien biežāk nomaina SSD (Solid State Drive) tehnoloģija. Eksperti prognozē, ka nākotnē tā klasisko HDD aizstās pilnībā.

Kas ir SSD?

SSD datu uzglabāšanas tehnoloģijas pirmsākumi meklējami tālajā 1976. gadā, tomēr pirmie SSD diski, kādus to pazīstam mūsdienās, apgrozībā nonāca tikai 90. gadu vidū. Pēdējos desmit gadus tie tiek lietoti galvenokārt stacionārajos un portatīvajos datoros, un to galvenā funkcija ir glabāt informāciju. Būtiskākā atšķirība no klasiskajiem cietajiem diskiem slēpjas tajā, ka HDD datus glabā uz rotējošiem diskiem, savukārt SSD tie glabājas čipos, neizmantojot kustīgas mehāniskās detaļas.

Kā atšķiras SSD diski?

Ir divu veidu SSD diski: ārējie un datorā iebūvētie. Datorā iebūvētie var ievērojami uzlabot un paātrināt dažādas ikdienas darbības ar datoru, piemēram, foto un video apstrādi, videospēļu ielādi un atvēršanu. Savukārt ārējie SSD diski kalpo kā datu nesēji, piemēram, zibatmiņas vietā – patērētāji īpaši novērtē to ātrumu un izturību.

Vai tas ir ātrs?

SSD ir būtiska priekšrocība – tam nav rotējoša motora, kuru datu ieguvei nepieciešams iegriezt līdz nepieciešamajam apgriezienu skaitam, tādēļ tas strādā nepārtraukti. Atkarībā no modeļa tie informāciju var nolasīt pat līdz 10 reizēm ātrāk nekā HDD. Tas nozīmē, ka ar SSD iespējams samazināt datora dīkstāvi un plānotās darbības veikt ātrāk.

Kā tas strādā?

Salīdzinot ar HDD, kura kustīgās daļiņas ir dzirdamas un pat jūtamas ar smalkām vibrācijām, SSD nodrošina klusu un nemanāmu darbību. Tāpat SSD būs ekonomiskāki lielākas slodzes apstākļos, jo to darbināšanai nav nepieciešama pastāvīga motora griešanās.

Kādu SSD disku izvēlēties?

SSD diski pieejami ar atšķirīgu jaudu un dažādos izmēros – arī vizītkartes lielumā. Vispopulārākais ir 2.5 collu ārējais SSD, kas ir vienkārši savienojams ar portatīvajiem un galda datoriem. Arvien biežāk tirgū nonāk neliela izmēra, bet lielas ietilpības pārnēsājamie SSD diski, piemēram, Samsung SSD T3, kura ietilpība var sasniegt līdz pat 2 TB jeb terabaitiem. Šāds disks būs piemērots tiem, kuri strādā esot ceļā, jo ir vien 51 gramu viegls.

Savukārt, meklējot jaunu datoru, jāpievērš uzmanība, vai tajā jau ir iebūvēts SSD disks.

Vai tas ir drošs?

SSD diska uzbūve bez kustīgām daļiņām nodrošina tā triecienizturību un spēju darboties lielas slodzes apstākļos, kas ir īpaši svarīgi profesionāļiem, kuri strādā ar lielu datu apjomu, piemēram, datubāzēm, apjomīgiem video un foto failiem u.c. Interesanti, ka sākotnēji tie pat tika lietoti dažādās militārās un aeronautikas ierīcēs, arī lidmašīnu melnajās kastēs.

No kā uzmanīties, lietojot SSD disku?

SSD lielākais risks ir pārkaršana, kas visbiežāk ir saistīta ar to nepareizu lietošanu. Kaut arī vairums SSD disku ir nodrošināti ar automātisku siltumaizsardzību, kas samazinās ierīces temperatūru, ja tā būs uzkarsusi, vajadzētu izvairīties no to pārsegšanas ar audumiem, piemēram, nejauši atstāt zem datorsomas.

 

 
Visi komentāri
 
anonimikis 7.oktobris 2016 15:35
3 3 Atbildēt

Vārdnīca mums saka, ka disks ir - Ripa; ripai līdzīgs ķermenis, priekšmets.

Kurā vietā iekš SSD ir kaut kādas ripas?

Brumburbaks 9.oktobris 2016 19:14
1 2 Atbildēt

Nu, pirms ābeces sanācis.Bet,pērc kādu vari atļauties,un neaizmirsti,ka "viss bojājas" (Mērfijs),tādēl kopē ik pa brīdim.Esi gatavs zaudējumam.Degunu gaisā.IT melnais humors jau to visu ir paredzējis.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 4

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti