Blokķēdes kopā ar mākslīgo intelektu radīs revolucionārus risinājumus biznesam 5

 

Foto: Publicitātes attēls

Kristaps Antonišķis | 29.novembris 2018 15:09

Kā liecina “Gartner” 2018 gada pētījums, 8% uzņēmumu šobrīd eksperimentē ar blokķēdes tehnoloģijām.

Lai arī sabiedrībā tās galvenokārt asociējas ar kriptovalūtu, piemēram, Bitcoin, blokķēdes tehnoloģijām ir ievērojams potenciāls dažādās tautsaimniecības jomās – enerģētikas nozarē, zinātnē, valsts sektorā, loģistikā, telekomunikāciju jomā, kā arī cilvēka identifikācijā un veselības aprūpē.

Gatavojoties šī gada vērienīgākajai kriptovalūtas ekonomikas konferencei “Kriptovalūta un blokķēdes: kur ir nauda?”, kas jau 13. decembrī notiks Rīgā, “Accenture” Inovāciju vadītājs Latvijā un konferences eksperts Kristaps Banga norāda, ka kriptovalūtas un it īpaši blokķēžu sistēmas ir attīstījušas jaunu tehnoloģiju modeli, kas spēj pilnvērtīgi strādāt un veiksmīgi darboties nozarēs ārpus kriptovalūtas finanšu shēmām.

“Digitālo ekonomiku veicina dažādas tehnoloģiju vadītas partnerības un sadarbības formas. Lai nezaudētu konkurētspēju un izmantotu priekšrocības tirgū, uzņēmumos un organizācijās svarīga ir iekšējo procesu pārskatīšana, pārveidošana un jaunu tehnoloģiju ieviešana. Ja partnerība balstās uz tehnoloģijām, uzņēmumi un organizācijas partneru tīklu var paplašināt ātrāk un lielākos apmēros. Pilnveidojot uz tehnoloģijām balstītās attiecības, tiks atbrīvots ceļš izaugsmei un inovācijām. Viena no tehnoloģiju kopām, kurai prognozē lielu izaugsmes potenciālu, ir blokķēdes tehnoloģijas jeb decentralizētiem darījumu žurnāliem tīklā, kurā katrs ieraksts ir atkarīgs no iepriekšējiem ierakstiem, ko ir teju neiespējams sagrozīt,” norāda K. Banga.

Tirgus izpētes kompānijas “Gartner” 2018. gada pētījumā* tikai 1% IT vadītāju apliecināja, ka viņu pārstāvētais uzņēmums ir investējis un izstrādājis blokķēdes risinājumus, bet 8% uzņēmumu šobrīd eksperimentē ar blokķēdes tehnoloģijām. 14% uzņēmumu blokķēdes tehnoloģiju izvērtēšana ietilpst vidējā vai ilgākā laika plānošanas periodā. Savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 34% IT uzņēmumiem nav intereses par blokķēdes tehnoloģijām. Aptaujas dati liecina, ka uzņēmumiem un organizācijām pietrūkst izsmeļošas informācijas par blokķēdes tehnoloģijām un to pielietojumu biznesā, kā arī publiskā telpā pagaidām ir salīdzinoši maz veiksmīgu piemēru, kas apliecina blokķēdes tehnoloģiju spēku.

“Accenture” ir izpētījis*, ka liels ieguvums no blokķēdes tehnoloģijām ir sagaidāms tieši enerģētikas nozarē, zinātnē, valsts sektorā, loģistikā, telekomunikāciju jomā, kā arī procesos, kas saistīti ar cilvēka identitātes noteikšanu. Turklāt blokķēdes tehnoloģijas kopā ar mākslīgo intelektu radīs revolucionāru savienību.

Kristaps Banga uzsver: “Ik gadu piegādājot preces vairāku triljonu apmērā, tiek izmantoti kuģi, kravas lidmašīnas, automašīnas, kas vienlaicīgi rada lielu dokumentu apjomu, kas saistīts ar saņemšanu, piegādi, likumdošanu, nodevām un citiem loģistikas procesiem. Tiek lēsts, ka dokumentācija preču apstrādei un pārvadāšanai veido aptuveni 7-20% no kopējām transporta izmaksām. Tieši šogad liela mēroga starptautiska loģistikas kompānija kopā ar IT uzņēmumu nolēma izstrādāt vienotu, kopīgu tirdzniecības platformu, izmantojot blokķēdes tehnoloģijas, lai visas iesaistītās puses varētu piekļūt informācijai, kas nodrošina nemainīgu darījumu iegrāmatošanu. Iesaistot mākslīgo intelektu, nāktonē būs iespējams paredzēt plānoto preču apmēru, piegāžu noslodzi, kā arī citus parametrus.”

Kā piemērus tam, kā blokķēžu tehnoloģijas var palīdzēt, K. Banga uzskaita: “Enerģētikas jomā blokķēdes tehnoloģijas var palīdzēt samazināt tirgotāju skaitu, nodrošinot tiešās iegādes iespējas. Tāpat apvienojumā ar mākslīgā intelekta risinājumiem ir iespējams nodrošināt piekļuvi datu avotiem, kas aptver iedzīvotāju skaitu, enerģijas patēriņu, satiksmes un sezonālos datus, lai paredzētu un nodrošinātu enerģijas piegādi starp ražotājiem un patērētājiem. Nekustamā īpašuma jomā blokķēdes risinājumi var paātrināt ar nekustamo īpašumu saistītos darījumus, kas ietver informācijas apmaiņu un saskaņošanu pirms darījuma veikšanas. Blokķēdes tehnoloģijas atrisina arī digitālās identitātes pārbaudes nodrošināšanu, kas ir īpaši aktuāli saistībā ar bēgļu jautājumiem. Blokķēžu tehnoloģijas apvienojumā ar mākslīgā intelekta risinājumiem, var uzraudzīt vides apstākļus bēgļu nometnēs, apkopot informāciju par cilvēku veselību, gūt ieskatu aprūpes procesos. Arī veselības aprūpes jomā, kur ir liels datu daudzums un nepieciešama informācijas apmaiņa, blokķēdes risinājumi var nodrošināt to, ka pacients var izskatīt katru gadījumu atsevišķi un dot piekļuvi saviem veselības datiem, vienlaikus zinot, ka dati tiek šifrēti un aizsargāti.”

Šobrīd blokķēdes tehnoloģijas ir savā attīstības sākumā, tomēr uzņēmumiem un organizācijām ir svarīgi iedziļināties un saprast, kā tās darbojas un kurās jomās risinājumus vislabāk izmantot, kā arī apskatīt iespējamos biznesa modeļus, kur blokķēdes tehnoloģijas var izmantot, lai darījumus var veikt ātrāk, samazinot iesaistīto starpnieku loku.

“Accenture” Inovāciju vadītājs Latvijā Kristaps Banga kopā ar citiem ekspertiem 13. decembrī piedalīsies kriptovalūtas ekonomikas konferencē “Kriptovalūta un blokķēdes: kur ir nauda?”. Ekonomikas ministrijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), Latvijas Bankas, “Nasdaq Riga”, “PricewaterhouseCoopers”, “PNB Banka”, “Exante” un citu organizāciju pārstāvji pārrunās, kā mainās finanšu pasaule un kāpēc ir nepieciešams veicināt sabiedrības izpratni par blokķēdēm un izkliedētās uzskaites tehnoloģiju. Tāpat tiks meklētas atbildes uz jautājumiem – kas un kā regulē kriptovalūtu operācijas Latvijā, Eiropā un pasaulē, kādi ir iespējamie riski un kā sevi pasargāt, strādājot ar kriptovalūtu un blokķēdēm.

 

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 30.novembris 2018 11:24
2 1 Atbildēt

Tirgus izpētes centram vajadzētu izpētīt drošību. Jo Kriptovalūtu zādzību skaits ļoti strauji pieaug. Tas pat ir lielāks, kā publisko, jo daudzi kriptovalūtas izmanto nelegāliem darījumiem. Kā var informāciju glabāt vidē, kuru tik viegli uzlaust?

viencexperc 30.novembris 2018 11:37
2 1 Atbildēt

Tu tikai MMM zini?

Laikam domā, ka Mavrodi to izdomāja.

Nē, to izdomāja Čārlzs Ponci. Tāpēc to arī sauc par Ponci shēmu.

MMM bija tikai viena no tam piramīdām.

Lūk pilns saraksts:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ponzi_schemes

viencexperc 30.novembris 2018 11:51
1 1 Atbildēt

Atceries vienu lietu.

Krievi nekad neko nav izgudrojuši. Maksimums ko vini izdarīja - pārveidoja kaut kādu esošu izgudrojumu, vai klasificēja kaut ko.

Tos pašus pelmeņus viņi nospēra no kaukāziešu līdzīgiem produktiem.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti