Taksometra aprēķinā ņems vērā gan attālumu, gan laiku 7

 
22.decembris 2010 8:48

Lai nodrošinātu pārskatāmu informāciju kases čeku izdrukās par taksometru pakalpojumiem, braukšanas maksas aprēķinā no nākamā gada 1.februāra vienlaikus izmantos gan attāluma, gan laika tarifu.

To nosaka Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotie un otrdien, 21.decembrī, valdībā atbalstītie grozījumi „Noteikumos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem”.

Šobrīd braukšanas maksas aprēķinā par taksometru pakalpojumiem galvenokārt tiek izmantots t.s. vienkāršais tarifs, kas nozīmē, ka taksometru skaitītājos ir ieprogrammēts noteikts minimālais ātrums, kuru pārsniedzot, turpmākajā ceļā tiek aprēķināts tikai nobrauktais attālums, savukārt, braucot lēnāk, rēķina tikai ceļā pavadīto laiku, nobraukto attālumu neņemot vērā. Līdz ar to čekā atspoguļotā informācija nav objektīva, jo neuzrāda reālo kilometru nobraukumu.

Tāpēc turpmāk iecerēts brauciena maksu aprēķināt, summējot kopā gan nobrauktos kilometrus, gan braucienā pavadīto laiku neatkarīgi no tā, ar kādu ātrumu taksometrs ir braucis. Summējoties abiem parametriem, braukšanas maksa taksometros teorētiski palielinātos, taču prognozējams, ka taksometru pārvadājumu tirgus nepieļaus cenu celšanos un tiks noteikti zemāki tarifi par katru nobraukto kilometru, kā arī ceļā pavadīto laiku. Gan laika, gan attāluma maksimālos tarifus nosaka katra pašvaldība.

Ņemot vērā, ka no nākamā gada 1. janvāra visos taksometros būs jāizsniedz kases čeks, nepieciešams veikt arī citus precizējumus spēkā esošajos noteikumos. Saskaņā ar šā brīža regulējumu, taksometra vadītājs var pieprasīt pasažierim maksāt avansu par braucienu. Saņemot avansu, vadītājs izsniedz kvīti. Tā kā ne visu taksometru skaitītāju tehniskās iespējas spēj nodrošināt kases čeka izsniegšanu par iemaksāto avansu, kas pēc tam jāiekļauj kopējā apmaksājamā summā, no spēkā esošā regulējuma tiek svītrotas normas, kas regulē avansa izmantošanu braukšanas maksas norēķinos. Jaunā braukšanas maksas aprēķina kārtība ir saskaņota ar taksometru nozares pārstāvjiem. Saskaņā ar VID informāciju, uz doto brīdi Latvijā ir reģistrēti 2385 taksometru skaitītāji.

Līdz šim gadījumos, ja tehnisku bojājumu dēļ vadītājs bija spiests pārtraukt pasažiera pārvadājumu ar taksometru, pasažierim bija jāmaksā par nobraukto attālumu, izņemot taksometra nolīgšanas maksu. Taču turpmāk šādos gadījumos pasažierim būs jāmaksā gan par nobraukto attālumu, gan ceļā pavadīto laiku, gan arī taksometra nolīgšanu, kas saistīts ar vienotā aprēķina režīma ieviešanas rezultātā mainītajām skaitītāju tehniskajām iespējām.

Normas par jaunajiem tarifu apzīmējumiem un vienotā aprēķina režīma piemērošanu būs spēkā no 2011.gada 1.februāra, turpretī pārējās stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.
 

 
Visi komentāri
 
280835. viesis 22.decembris 2010 9:36
0 0 Atbildēt

Ja iepriekš taksometri tevi centās izvadāt at līkumiem, tad tagad viņi sāks darīt to pašu, tikai ļoti lēnām.

280838. viesis 22.decembris 2010 11:23
0 0 Atbildēt

andro,iifona un wm aplikaacijas radiishana, kas savilktu kopaa laiku,ataalumu un tarifu ir tikai laika jautaajums. Kaa teiktu slavenais S.Holms, noziedziibas un mashennjiku pasaule ir uz izniiciibas robezzas :DDD

280864. viesis 23.decembris 2010 14:03
0 0 Atbildēt

Es atvainojos, cik var irst, takšos visu laiku ir tikuši summēti kilometri ar summām un šitas pasākums ir tikai esošās sistēmas legalizācija.

280865. viesis 23.decembris 2010 14:03
0 0 Atbildēt

Ar stundām, atvainojos

280900. viesis 27.decembris 2010 14:56
0 0 Atbildēt

Pilno masu, dzinēja tilpumu un kw arī vajadzētu ņemt vērā!

280905. viesis 28.decembris 2010 8:57
0 0 Atbildēt

Baigi forš lēmums,

atkal dzirdam maksa palielinasies!

P.S Būtu kaut ko lēmuši, lai tautai samazinātu izdevumus vai palielinātu ienākumus...

Ar Katru lēmumu tiek tukšoti iedzīvotāju maciņi vairāk un vairāk

A_P

280937. viesis 29.decembris 2010 14:26
0 0 Atbildēt

Es parasti braucu ar nelegālo taksi. Gandrīz divreiz lētāk sanāk.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti