Pēdējos 5 gados ar traktortehniku saistītos negadījumos cietušas vai bojā gājušas 35 personas 4

 
LTAB | 25.aprīlis 2023 12:23

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk - LTAB) statistika liecina, ka pēdējos 5 gados ar specializētās lauksaimniecības tehniku (traktori un to piekabes) saistīto ceļu satiksmes negadījumu (turpmāk – CSNg) skaits ir vidēji 246,6 negadījumi gadā. Ik gadu no šādiem negadījumiem cietušas vai bojā gājušas vidēji 7 personas.

Lai arī 2022.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu bija vērojams neliels samazinājums ar traktortehniku saistīto CSNg daudzumā, tomēr tieši pēdējie 2 gadi bijuši negadījumiem bagātākie. “Atjaunojoties ekonomiskajai aktivitātei valstī, t.sk., lauksaimniecības sektorā, Latvijā specializētā lauksaimniecības tehnika tiek izmantota aizvien vairāk. Turklāt jāatzīmē, ka apdrošināšanas atlīdzības, kas tiek izmaksātas par specializētās lauksaimniecības tehnikas CSNg rezultātā nodarītajiem zaudējumiem, ir salīdzinoši lielākas kā citu transportlīdzekļu izraisītās,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, norādot, ka pēdējos piecos gados vidējā atlīdzība par traktortehnikas izraisītu CSNg bijusi 2274,60 EUR, kamēr citu transportlīdzekļu – 1312,60 EUR.

Pēdējos piecos gados negadījumos, ko izraisījusi traktortehnika un tās piekabes, kopumā cietušas vai bojā gājušas 35 personas. Lielākais cietušo un bojāgājušo skaits bijis 2020.gadā, kamēr pērn tādas bijušas 6 personas.

2017.gadā likumdevējs, pamatojoties uz Eiropas Savienības direktīvu prasībām, pieņēma grozījumus OCTA likumā, paredzot, ka specializētā lauksaimniecības tehnika ir apdrošināma arī tad, ja tā netiek izmantota ceļu satiksmē, bet tiek lietota vietā, kur iespējama transportlīdzekļa braukšana. “Ļoti bieži dzirdam argumentu, ka, piemēram, traktortehnika praktiski nepiedalās ceļu satiksmē un tiek izmantota vienīgi lauku darbos. Tomēr arī lauku darbos vai pārvietojoties pa piemājas pagalmu, iespējams nodarīt bojājumus trešās personas mantai, vai vēl ļaunāk - cilvēkiem. Tādēļ, pamatojoties uz ES Tiesas spriedumu, bija nepieciešams precizēt konkrēto OCTA likuma pantu,” skaidro J.Abāšins, piebilstot, ka to CSNg skaits, kur atbildīgs ir traktortehnikas vadītājs, ir krietni lielāks, nekā negadījumi, kur traktortehnika ir cietusī puse, līdz ar to šāda prasība ir likumsakarīga.

 
Visi komentāri
 
WALA 25.aprīlis 2023 13:34
0 1 Atbildēt

Summas kaut kādas šausmīgi smieklīgas  ...

Krotow 25.aprīlis 2023 14:46
2 0 Atbildēt

Vatņik, aizvēries

WALA 25.aprīlis 2023 15:29
0 1 Atbildēt

Nezodz nikus, tukšpļūti ;)

vietējais 25.aprīlis 2023 14:55
2 0 Atbildēt

Cik ir redzēts, tad lielākos zaudējumus avarējušai traktortehnikai nodara nemākulīgie glābēji. Griež sakabes ar fleksi, nepareizi velk ar glābēju auto nost no ceļa u.t.t.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 8

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti