Tehnika mežu apsaimniekošanai un mežizstrādei 6

 

Foto: Publicitātes attēls

12.oktobris 2022 14:03

Mežu apsaimniekotāji un mežizstrādātāji savā ikdienas darbā izmanto plašu aprīkojuma un meža tehnikas klāstu, lai iegūtu maksimālu finansiālo labumu gan no ilgtspējīgas meža zemes apsaimniekošanas, gan kvalitatīvas cirsmu izstrādes.

 

Mežu apsaimniekotāji un mežizstrādātāji savā ikdienas darbā izmanto plašu aprīkojuma un meža tehnikas klāstu, lai iegūtu maksimālu finansiālo labumu gan no ilgtspējīgas meža zemes apsaimniekošanas, gan kvalitatīvas cirsmu izstrādes. Meža īpašnieku vai uzņēmumu, kuri pērk mežus, galvenais uzdevums ir peļņas palielināšana. Mūsdienīga mežizstrādes tehnika ieņem ievērojami nozīmīgāku lomu meža īpašnieka peļņas maksimizēšanā, nekā sākotnēji var šķist. Profesionāli plānota, organizēta un īstenota cirsmu izstrāde – zāģēšana jeb koku gāšana, atzarošana, sagarumošana, izvešana – var būtiski ietekmēt koksnes kvalitāti un tās piemērotību tālākai pārdošanai. Vai arī tu plāno cirsmas izstrādi, piesaistot nozares profesionāļus? Uzzini, kas ir šobrīd aktuālākā un plašāk izmantotā mežizstrādes tehnika, kuru izmantot arī tavā meža īpašumā!

Harvesteri

Harvesteri, saukti arī par “meža kombainiem” un “koksnes kombainiem”, ir vieni no pazīstamākajiem mežizstrādes tehnikas veidiem, kas apvieno mūsdienīgākos tehnoloģiskos risinājumus koku gāšanai un stumbra apstrādei. Šodien arī Latvijā komerciālo cirsmu izstrāde vairs nav iedomājama bez to iesaistes. Šie meža kombaini tiek izmantoti ne tikai kailcirtēs, bet arī retināšanas darbos. To galvenā priekšrocība ir spēja vienlaikus īstenot gan koku ciršanu un atzarošanu, gan sagarināšanu. Plašais harvesteru ražotāju un komplektāciju klāsts sniedz iespēju šo mežizstrādes tehniku izmantot pat ekstremālos (laikapstākļi, gadalaiks, reljefa un purvaini vai citi grūti piekļūstami apvidi) darba apstākļos. Ne mazāk svarīgi, ka harvesteri nodrošina ievērojami drošākus un komfortablākus mežizstrādes darba apstākļus, vienlaikus līdz minimumam samazinot manuālo darbu. Tāpat harvesteri tiek izmantoti arī cirsmu sakārtošanā pēc izstrādes darbiem. Īpaši pielāgoti harvesteru modeļi var arī nodrošināt vienlaicīgu celmu raušanu un dalīšanu.

Latvijas mežizstrādes un apsaimniekošanas uzņēmumi cirsmu izstrādē izmanto dažādu ražotāju un aprīkojuma harvesterus, kas tiek izvēlēti atbilstoši cirsmai un tās grunts, reljefa apstākļiem. Pazīstamāko un plašāk izmantoto harvesteru vidū ir tādu meža tehnikas ražotāju kā John Deere, Komatsu, Ponsse un Timberjack modeļi.

Forvarderi

Ne mazāk nozīmīgs posms cirsmu izstrādē ir nogāztās, atzarotās un sagarumotās koksnes transportēšana no cirsmas uz uzglabāšanai paredzēto krautuvi pirms tālākas transportēšanas. Šajā posmā tiek izmantoti forvarderi, ko dēvē arī pievedējtraktoriem vai meža mašīnām. Kāpēc šis transportēšanas posms ir tik būtisks? Cirsmu atrašanās vietas un to apstākļi var būt visdažādākie – grūti pieejamas, purvainas, ar izteiktu reljefu vai nestabilu grunti – tāpēc koksnes izvešanai ir nepieciešama īpaši pielāgota transporta tehnika, kas spēj gan uzņemt kravu apgrūtinātos apstākļos, gan sekmīgi izvest to no šādiem apvidiem. Līdzīgi kā harvesteri, arī forvarderi tiek izmantoti ne tikai cirsmu izstrādē, bet arī sakārtošanā, transportējot celmus un citus cirsmas izstrādes atlikumus.

Meža tehnikai, kas tiek izmantota cirsmu izstrādei un mežu apsaimniekošanai, būtiski ir ne tikai tehnikas stabilitātes, kravnesības un jaudas rādītāji, bet arī to aprīkojums attiecībā uz kaitējuma nodarīšanu apkārtējai videi (paliekošajiem kokiem, augsnei). Forvarderu tehnoloģiskie risinājumi ir īpaši pielāgoti, lai nodrošinātu augstu manevrējamību, kas sniedz iespēju radīt pēc iespējas mazāk bojājumu paliekošajiem kokiem, savukārt īpašas ķēdes – saudzīgu pārvadāšanu pa augsni. Latvijā populārāko forvarderu vidū ir tādu ražotāju kā John Deere, Brunn, Komatsu, Ponsse un Timberjack “meža mašīnas”.

Baļķvedēji

Baļķvedēji jeb kokvedēji ir meža tehnika, kas veido noslēdzošo cirsmas izstrādes posmu – kokmateriālu transportēšanu no krautuves pie uzpircēja. Šie lielgabarīta transportlīdzekļi ir īpaši aprīkoti, lai transportētu apaļkokus. Būtiski, ka šis posms ir ne mazāk svarīgs attiecībā uz meža īpašnieka iespēju maksimizēt savu peļņu. Baļķvedēji ir aprīkoti arī ar celtņiem, lai īstenotu gan kravas uzkraušanu mežā, gan izkraušanu pie uzpircēja. Baļķvedēju šoferis un pārdomāta maršrutu plānošana spēlē būtisku lomu, lai arī no šī mežizstrādes posma iegūtu maksimumu.

 

 
Visi komentāri
 
rt 12.oktobris 2022 17:14
0 0 Atbildēt

Tieši tā - "maksimālu finansiālo labumu"! Un viss! Tas ir vienīgais pozitīvais mežistrādē, viss pārējais, pielietojot šo tehniku, ir vienīgi mīnusi. Ne savā mežā, jautājumu nav. Savā mežā, nekad!

WALA 12.oktobris 2022 21:43
0 0 Atbildēt

Viss atkarīgs no tā cik liels ir mežs, gadās ka nekā citādi to apsaimniekot nesanāks ...

msh 14.oktobris 2022 18:39
0 0 Atbildēt

Par harvesteri tev varbūt ir taisnība - bet nu jau vairs nav tādu sevi cienošu meža īpašnieku kam nebūtu meža piekabe ar manipulatoru...

GTD2 12.oktobris 2022 18:28
0 0 Atbildēt

Attēlā nav neviens no pieminētajiem, bet vēsture no PSRS laikiem čehu traktors ,kuru daži pārbūvēja par forvarderiem

msh 14.oktobris 2022 18:37
0 0 Atbildēt

Tu bišķi kļūdies - tas LTK-81 patiesībā nemaz nav TIK vecs - ja pareizi atceros tad sāka ražot kaut kādā 1988. gadā un turpināja līdz gadsimtu mijai. Un jā, manā darbavietā tāds ir, tieši pārbūvēts par forwarderu. Tā braucējs, interesants vīrs, reizēm pamanās sadarīt interesantas lietas - teiksim, pāris reizes ir aizbraucis ar kādu kabeli

Meža īpašnieks 13.oktobris 2022 15:31
2 0 Atbildēt

Autoram izpratne tuvu 0

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti