Gājēji pret velobraucējiem, drīkst vai nedrīkst braukt pa ietvi (+ video) 34

 
Māris Ozoliņš, iAuto | 6.maijs 2015 10:20

Tēma par velosipēdu satiksmi kļūst vairāk un vairāk aktuāla. Varbūt atbildīgajām institūcijām der padomāt par velosipēdu satiksmes ilgtermiņa attīstību un tās esošā nesakārtotība ir bezdarbības rezultāts.

Ar velosipēdu satiksmes ilgtermiņa attīstību iAuto saprot nevis dalīt velojoslu ar ietvi vai ielu (novelkot līniju), bet veloceļu izveidi atbilstoši satiksmes intensitātei un fiziski atdalot to gan no gājējiem, gan no ielas braucamās daļas. Velojoslai ir jābūt arī pietiekami platai! Kā līdz šim labāko piemēru Rīgā varam minēt Skolas ielu, kā sliktāko piemēru Lāčplēša ielu.

Skolas ielas ir labākais piemērs, jo ņemot vērā esošo infrastruktūru ir izveidota arī fiziksi ir atdalīts velo ceļš. Rodas risks ieskriet blakussēdētāja atvērtajās duvīs, bet tomēr tas ir labākais, kas līdz šim ir izveidots.

Lāčplēša iela ir sliktākās piemēres, jo tā ir viena no trim ielām, kas savieno Rīgas centru un ar vienu no tiltiem (Salu tiltu) un automobiļu satiksmei jābūt nodrošinātai vismaz pa divām joslām katrā virzienā, tieši tāpat kā tā tiek organizēta uz tilta.

 
Visi komentāri
 
LMT 6.maijs 2015 10:33
2 6 Atbildēt

Pār tiltu lai stumj savus ciskudrilles!

Palaidniex 6.maijs 2015 10:41
40 14 Atbildēt

Kad velopisēdistam pieleks, ka ietve ir gājēju zona, kurā velosipēdists ir ciemiņš (ar visām izrietošajām uzvedības normām), tad arī mainīsies braukšanas stils un attieksme pret viņiem.

Tas pats attiecas uz velopisēdistiem, kuri nav tikuši skaidrībā, kas viņi ir - goņščegi vai gājēji un tāpēc mēģina savākt tikai labumus no būšanas vienā vai otrā lomā - kad vajag negaidīti lec uz ielas, kad vajag atkal ir baigie trotuāru cienītāji...

iAuto 6.maijs 2015 11:25
9 0 Atbildēt

Bet kur palikt velosipēdu vadītājiem? Satiksme ir jāsadala starp gājēju, velo un auto/moci. Tāpēc jau mums ir iestādes, kurām teorētiski būtu jāplāno attiecīgo transporta līdzekļu plūsma, jānovērtē tendences un jāplāno. Mūsējie tikai novelk svītras... un velojosla gatava!

Palaidniex 6.maijs 2015 13:54
65 3 Atbildēt

Velo ir TRANSPORTLĪDZEKLIS, ja tas rīkojas adekvāti un atrodas uz ceļa CSN atrunātajā vietā un tos CSN +/- ievēro - ar laiku visi pierastu un visiem būtu labi...

Problēma jau tājā ka ~70% velosipēdistu nezina vai negrib zināt un pats galvenais ievērot CSN - rīkojas tik pat nihilistiski kā gājēji, kaut nu ir tikuši pie TRANSPORTLĪDZEKĻA!

:D 14.maijs 2015 5:52
0 0 Atbildēt

Mūsu slavenajā rīgā ir tacu SLAVENĀ rīgas satiksme. Brauc pa zaķi būs lētāk un labāk visiem.

kasinsh79 6.maijs 2015 11:30
34 2 Atbildēt

VEF viadukts kā reiz būtu tā vieta, kur varbūt pietiktu ar treknu svītru uz brauktuves, nodalot velojoslu no auto plūsmas. Tur ir nereāli maz vietas uz ietves - pats esmu braucis ar velo, gan tad, kad gājēju bija maz, man galīgi nepatika.

Vēl tas pats (iespējams) ir darāms arī citās Rīgas centra ielās.

Kur platās ietves (piem., Valdeķu ielā, Vienības gatvē u.c.) - uz ietves pietiek vietas visiem un bez stresa.

Januss 6.maijs 2015 12:29
43 3 Atbildēt

Man gan viens nav skaidrs - kāpēc ar Rīgu tiek salīdzināta visa Latvija. Dzīvoju Jelgavā - ielas vairumā gadījumu platas, arī gājēju ietves...Daudzās vietās veloceliņš ir praktiski uz ietves - smuki iezīmēta josla gan gājējiem, gan braucējiem - nekādu problēmu...Bet tagad, tikai tādēļ, ka Rīgā maz vietas un dome nav gadiem domājusi par velobraucējiem, man tagad jāsāk arī Jelgavā kasīties par šīm lietām...Da taisiet tos īpašos noteikumus Rīgai, nevis visai Latvijai...

Vizla 6.maijs 2015 13:28
19 3 Atbildēt

Nekas nav ļaunāks par velosipēdistu uz braucamās daļas! Nereti viņi ir neprognozējami kā Latvijas laika apstākļi! Jo sevišķi vecākās paaudzes īpatņi... Kādus tik trikus nav nācies redzēt!...Pārgalvīga tauta. Bez tam- ielu nomales ir tādā stāvoklī, Rīgā jo sevišķi, ka nelaimīgs esi mašīnas riteņus tām uzticēt, kur nu vēl nestabilu velosipēdu!

Velosipēdists 6.maijs 2015 18:29
10 1 Atbildēt

Paldies tiem cilvēkiem kas spej izturēties pret velosipēdistiem ar sapratni,ikdienā ar velosipēdu pārvietojos pa ietvi,ieverojot gājeju intereses.

kaspis 6.maijs 2015 19:42
16 3 Atbildēt

tikai žēl ka tādi kā Tu ir izteikta minoritāte - nospiedošajam vairākumam velosipēdistu gājēju intereses ir pie vienas vietas. Un tas nu gan ir fakts.

Arnis no Kurzemes 7.maijs 2015 9:12
3 0 Atbildēt

Pieņemsim,ka velosipēdists ievēro satiksmes noteikumus,un brauc pa brauktuvi.Tad kur ir garantija ,ka garāmbraucošais auto to nenotriec brīdī,kad velosipēdists apbrauc sev priekša esošo bedri asfaltā? Auto braucēji nerespektē velosipēdistu kā sev līdzīgu satiksmes dalībnieku.No tā arī problēmas.To pašu var saskatīt starp automašīnām,dažādu kategoriju.Piemēram,fūres nekad nerespektēs vieglo autiņu.Tās to vienkārši "nostum" no braucamās daļas ,pie apmales.Paliec kur gribi;brauc kaut vai uz ietves.Tas pats ir ar velosipēdistu.

Es ierosinu uz ceļa braucamās daļas iezīmēt velosipēdistam atvēlēto joslu.Tad velobraucējs būs drošs,un varēs bez bažām un uztraukuma,par iespēju tikt notriektam, apbraukt uz ceļa esošos šķērsli.Viss!

kaspis 7.maijs 2015 9:50
1 0 Atbildēt

ierosināt Tu vari daudz ko, bet 99% velosipēdistu zin tikai par savām tiesībām, un tikai nieka 1% atcerās arī par saviem pienākumiem. Kad velo TIEŠĀM IEVĒROS NOTEIKUMUS, būs aprīkoti ar atstarotājiem, gaismiņām, mugurā vismaz vesti un (škiet, obligāto) ķiveri - ievēros arī sarkanās gaismas un netrieks nost gājējus, TAD varbūt kas mainīsies attieksmē.

Pēdējais piemērs ko redzēju - Slokas-Kalnciema krustojums, es pa Slokas ielu piebraucu pie sarkanā, priekšā viens jau stāv. Velosipēdists, ar lēcienu no trotuāra, izlec man priekšā (es vēl lēnām ripoju, vietas starp mani un stāvošo paliek maz), uzminās uz tramvaja sliedēm, pa diagonāli pārteš pāri pusei Kalnciemenes (kamēr tur ir zaļais) un tāpat pie sarkanā, izlavierējot starp mašīnām, pieveic atlikušās Kalnciemenes joslas un aizminās ūdenstorņa virzienā> Tātad, velosipēds pie aizliedzošā signāla pārjāja 6 joslu krustojumu PA DIAGONĀLI! Kamēr šitie pašnāvnieki to uzskatīs par normu, nevis pārkāpumu, tikmēr NEMAINĪSIES NEKAS! Arī attieksme no citiem satiksmes dalībniekiem.

Palaidniex 7.maijs 2015 10:18
3 0 Atbildēt

P.S.

Ne tikai par velosipēdistu uzvedība uz ielas ir šausmas, bet arī uz trotuāra.

Kad agrāk vilka pa trotuāru un triecās virus "traucējošajiem" gājējiem, pilnā ručkā ievilka no pagalmiem izbraucošajos (un viņus reāli pamanīt nevarošos) auto - nebija nekas traģisks. Bieži esat dzirdējuši iepriekš terminu - gājējs notriec velosipēdistu? Toties velosipēdists uztriecas gājējam - būtu vai cik uziet...

Ir viena lieta, kas lasot CSN top skaidra, bet nav tieši atrakstīta ir tas, ka JEBKURAM satiksmes dalībniekam IZEJOT vai IZBRAUCOT uz BRAUKTUVES ir JĀDOD CEĻŠ - t.i. nav priekšrocības, izņemot ļoti atsevišķus gadījumus, proti - gājēju pārejas un regulējamas gājēju pārejas...

Un šis ir lielākais velosipēdistu klupšanas akmens - braucot pa ietvi paralēli brauktuvei, krustojumā pēkšņi izbraucot uz ceļa brauktuves, tiek uzskatīts, ka pa labi/kreisi griezties gribošam transporta līdzeklim ir nezkāpēc jādod viņam ceļš... KĀPĒC??? Viņām pašam nav tiesību nepalaižot citus no trotuāra izbraukt uz brauktuves, izņemot divus izņēmuma gadījumus...

Gribi lai laiž - vai nu dari to regulējamos krustojumos kā noteikts - gājēju ātrumā (ārprāts un šausmas - būs jāsamazina ātrums līdz nožēlojamo plebeju - gājēju lēnumam) vai kāp nost no TRANSPORTLĪDZEKĻA un kļūsti par velo stumjošu gājēju.

Šāds traktējums ir apstiprināts ar daudziem zilumiem, nobrāzumiem un citādām traumām

hex 8.maijs 2015 12:28
1 0 Atbildēt

Kuri CSN punkti nosaka, ka autovadītājam, nogriežoties, ir priekšroka? Skaidri ir rakstīts, ka jāpalaiž kā minimums gājēji, kuru ceļu šķērso, nogriežoties. Ja es mierīgi piebraucu pie krustojuma un piebremzēju, es varu arī nokāpt no ričuka - tad oficiāli Palaidniex ir palaidēja lomā. bet ja es nenokāpšu no ričuka, tad Palaidniex uzskata, ka velosipēdists nav jāpalaiž? Kāpēc tāda starpība? Es ar ričuku pārbraukšu ātrāk, nekā stumšu riteni. Bet ja Palaidniex jūtas labāk, ka es to stumšu, var arī tā darīt...

P.S: pieredze uz ričuka ir desmitiem gadu, braucu pa braucamo daļu, braucu arī ar auto. Tā kā neattiecināt uz mani visādu sviestu par braukt neprotošajiem.

sitas 30.oktobris 2015 20:29
0 0 Atbildēt

UN, ja auto brauktu pirmajā joslā un sadomātu apbraukt bedri, kuru taču ir tik daudz, un izraisītu negadījumu?

Ar ko velo ir pārāks par auto?

kasinsh79 7.maijs 2015 12:06
3 0 Atbildēt

Maza piebilde.

Braucot ap ietvi paralēli ielai, kad auto nogriežas pa labi, tam 100% ir jāpalaiž visi, kas pārvietojas tajā brīdī pa ietvi (gājējs, velosipēdists). To gan zinu pilnīgi noteikti, bieži vien nākas par to pārliecināties, bērnu uz skolu pavadot. Daža laba mātīte acīmredzami to nesaprot, teju vai virsū ar auto braukdama :o

Palaidniex 7.maijs 2015 12:52
0 0 Atbildēt

Ja pa ietvi pārvietojas velosipēdists tad TAS NAV JĀLAIŽ, jālaiž ir tikai gājējs. Velosipēdists ir jālaiž tikai tad:

1. ja tas šķērso regulējamu krustojumu

2. Dara to kā gājējs - nobraucot no ietves uz brauktuves

3. Dara to REGULĒJAMĀ KRUSTOJUMĀ!

Vēl velosipēdists ir jālaiž, ja tas atrodas BLAKUS, vai pietiekami tuvu UZ BRAUKTUVES.

Ja velosipēdists atrodas uz brauktuves, bet tālu aiz muguras, ieslēdzam pagriezienu (un būtu prātīgi neatstāt vilinoši daudz vietas, tiem, kam gribās ar "pilnu muti taisnības" uzrīkot CSNg , liekot noprast, ka, lai neietriektos, vai nu mazliet jāpiebremzē - ļaujot mums nogriezties , vai jāsaprot, ka prātīgi būs nogriezties vēlošu transportlīzekli apsteigt pa kreiso pusi.

Velosipēdistam, kurš brauc pa trotuāru neregulējamos krustojumos, brauktuves un veloceļu šķērsošanās vietās, gājēju pārejās, kā arī jebkur citur izbraucošot uz brauktuves no trotuāra, blakusteritorijas, pagalma utt. utjpr. ir jādod ceļš visiem pa brauktuvi braucošajiem!

Palaidniex 7.maijs 2015 12:53
0 0 Atbildēt

p.s. Jālaiž, ja izpildās visi 3 punkti!

kasinsh79 7.maijs 2015 12:56
4 0 Atbildēt

Neticu :)

Gribētu dzirdēt kādas oficiālas amatpersonas viedokli.

Jo, manuprāt, netiek filtrēts - gājējs vai velosipēdists. Ja uz ietves, tad auto jālaiž jebkurā gadījumā.

Palaidniex 7.maijs 2015 13:02
0 0 Atbildēt

Tur jau tie sūdi, ka nogriežoties, pa ietvi braucošs vellapēdists ir jālaiž TIKAI reglējamos krustojumos un tam IR JĀIEVĒRO gājēju pārvietošanās ātrums!

Ja tas brauks ātrāk, ir visai liela varbūtība nespēt viņu pamanīt - lēnāks ātrums ir paša velosipēdista interesēs!

Gribās, lai točna laiž - brauc pa brauktuvi un esi redzams, jo vadītājam var neizdoties pamnanīt aiz gājējiem normālā fuksī velkošu vellobojāgājēju. Velosipēdists uz ietves ir ciemiņš! Tur viņš arī drīkst, nevis ietve piered viņam!

hex 8.maijs 2015 12:39
1 0 Atbildēt

"nobraucot no ietves uz brauktuves"

Vai tik šeit nav pārprasts kas tieši tiek domāts ar šo frāzi? Es mierīgi to varu saprast kā nobraukšanu uz brauktuves, kura ir paralēli ietvei. Nevis braukšanu pa iedomātu trotuāra turpinājumu, kas šķērso atzarojošos brauktuvi.

Jebkurā gadījumā es kā velobraucējs pārliecinos par šķērsošanas drošību, bet lieku autovadītājiem saprast, ka es izmantošu gājēju priekšroku škērsot pirmais. Ja autovadītājiem tas tik ļoti nepatīk, varu arī nokāpt no velo un likt gaidīt ilgāk, kamēr es pāriešu pāri stumjoties.

Palaidniex 8.maijs 2015 15:30
0 0 Atbildēt

Redzi, draugs, ja tu to dari ar ātrumu un vietā, kur esi skaidri saskatāms, tad jā, bet atceries, ka velosipēdistam priekšroka ir tikai REGULĒJAMOS krustojumos un ievērojot gājēju iešanas ātrumu.

Neregulējamos krustojumos un lielā ātrumā - neies cauri - automašīnai IR priekšroka.

Es kā velosipēdists drīkstu šķērsot ielu arī pa gājēju pāreju, bet man sēžot uz velo NAV priekšrokas.

Lielākā putra ir par to, ko drīkst/nedrīkst un IR/NAV PRIEKŠROKA!

Varēt un būt priekšrokai nebūt nav viens un tas pats!

kasinsh79 7.maijs 2015 15:04
0 0 Atbildēt

Par to, ka velo uz ietves nav saimnieks, it kā būtu jābūt skaidram ikvienam. No savas pieredzes - savas veselības labad (pa ietvi ar velo braucot) ir vērts piebremzēt pirms katras izbrauktuves vai mini krustojuma. Jo savu taisnību pierādīt var būt dārgs, ilgs un visādi citādi nepatīkams pasākums...

kasinsh79 7.maijs 2015 15:28
1 0 Atbildēt

Gribētu vien bilst, arī, ar moci braucot, bija ļoti līdzīgi. Iespējams, ka man daudzās situācijās bija taisnība, taču - nenožēloju, ka sevi piespiedu bremzēt... Tā rezultātā varu te rakstīt un smaidīt :)

Mnde 7.maijs 2015 18:07
8 0 Atbildēt

Neliels iestarpinājums - pie mums (atšķirībā no rietumeiropas) reti kurš motociklists ievēro tādu pat ātrumu režīmu kā auto plūsma... Lielākoties motociklisti te brauc tomēr jūtami ātrāk, spraucas bezmaz ikvienā spraugā eskalē situāciju kā vien var, bet pie visa vaino tikai un vienīgi nelietīgos autovadītājus

xxxx 7.maijs 2015 23:27
3 0 Atbildēt

nav problēma braukt pa ielu, tikai lūdzu velo celiņu gar sānu un lai abos virzienos iepējams nevis vienvirziena.gājēji būs laimīgi, autobraucēji laimīgi, velosipēdisti laimīgi.lieta atrisināta.

Palaidniex 8.maijs 2015 15:26
0 0 Atbildēt

Kā saprast abos virzienos? ja ir divvirzienu iela - tikai uz priekšu gar brauktuves labo pusi... Un nebūs variantu, ka ar mazu intervālu pretējos virzienos brauc velo un auto...

kasinsh79 8.maijs 2015 16:10
0 0 Atbildēt

Hei, doma laikam ir abās pusēs brauktuvju virzienos.

Palaidniex 8.maijs 2015 21:26
0 0 Atbildēt

To jau tagad, bez speciālām joslām atļauj esošie CSN...

kasinsh79 9.maijs 2015 16:28
0 0 Atbildēt

Tas jā, taču tas NAV droši.

Novelkot atdalošo svītru, vismaz ir cerība, ka tajā brauks tikai velo.

Palaidniex 9.maijs 2015 22:03
0 0 Atbildēt

Neviens speciāli virsū nebrauc, bet novilkt joslu, lai sašaurinātu ielu,kaut 90% laika specjoslā neviena nav ir vēl stulbāk

Raimonds 4.jūnijs 2015 7:58
0 2 Atbildēt

Tai brīdī kad nedrīkstēs ar velosipēdu braukt pa ietvi, nāksies pārkāpt uz skrituļslidām. Domāju ka tad visi būs sajūsmā. Ar skrituļslidām nobremzēt ir daudz grūtāk kā ar velosipēdu bet ātrums tāds pat.

Starp citu, cik gājēju un velosipēdistu sadursmes beigušās ar nāvi?

gusts 28.oktobris 2015 17:27
0 0 Atbildēt

m ir...zvaniņš!!!Un sakarīgi ļautiņi zvana zvaniņu kad ir problemātiska situācija!!!Un viss!!!

Modris 28.oktobris 2015 18:02
0 0 Atbildēt

Esmu gan gājējs, gan velobraucējs. Bet velobraucējiem jāatceras - gājēju ietve pirmkkārt un galvenokārt, ir paredzēta gājējiem! Ja velobraucējiem tur atļauts braukt, tad viņiem jāuzvedas pieklājīgi, jābrauc bez trakošanas, jo gājējiem nav atpakaļskata spogulīši un viņi neredz, kas tuvojas no aizmugures, tādēļ jebkurā brīdī var mainīt kustības virzienu. Bet pakļūstot zem veloriteņa, par sekām 100% atbildīgs v/braucējs.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti