LRF pēc ceļu satiksmes negadījuma Garkalnē nepiekrīt stingrākiem ierobežojumiem treniņu vadīšanai uz šosejas 4

 
Nozare.lv | 29.oktobris 2015 10:34

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) pēc smagā ceļu satiksmes negadījuma, kurā kravasauto šoferis ietriecās riteņbraucēju grupā, nepiekrīt stingrākiem ierobežojumiem treniņu aizvadīšanai uz šosejas, trešdien vēstīts federācijas ziņojumā.

Jau vēstījām, kravas auto "Scania" šoferis no Polijas Mihals Jablonskis pirmdien uz Vidzemes šosejas Garkalnē, saduroties ar vieglo automašīnu "Opel Vectra", ietriecies vairākos riteņbraucējos, kuri bija devušies treniņa braucienā. Vieglā automašīna bijusi pavadošā automašīna riteņbraucēju grupai. Velobraucēji bija no Rīgas Riteņbraukšanas skolas.

Trešdien Rīgas rajona tiesa nolēma apcietināt kravas auto šoferi. Tomēr pats Jablonskis pēc tiesas sēdes pauda lielu nožēlu par to, kas notika, kā arī vēlējās atvainoties bērnu ģimenēm, izrādot vēlēšanos pārsūdzēt lēmumu par apcietinājuma piemērošanu.

Vīrietis izteicās, ka pašlaik nevar atbildēt, kas īsti notika. Tāpat šoferis sacīja, ka ir pieredzējis un šāds negadījums viņam ir noticis pirmo reizi.

LRF pauda dziļu nožēlu par negadījumu un aicināja autovadītājus vairāk respektēt riteņbraucējus, kuri ir līdzvērtīgi ceļu satiksmes dalībnieki, norādot, ka šis bija ārkārtas nelaimes gadījums.

"Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka riteņbraucējs visā Latvijas teritorijā ir pilntiesīgs ceļu satiksmes dalībnieks. Ceļu satiksmes noteikumi atļauj pa koplietošanas ceļiem valsts teritorijā rīkot organizētus treniņus, kurus pavada aprīkota automašīna," vēstīts LRF ziņojumā, uzskatot, ka negadījumā cietusī treniņu grupa nepārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, bet šādu smagā automašīnas vadītāja rīcību krasi nosodot.

"LRF aktīvo Latvijas riteņbraucēju vārdā nepiekrīt medijos izskanējušajai informācijai, ka būtu jāierobežo treniņu nodarbības uz Siguldas šosejas. Līdz šim negadījumam šoseja Rīga-Sigulda savas infrastruktūras dēļ ir bijusi viena no drošākajām vietām, kur aizvadīt nodarbības," skaidroja LRF. "Pa šo ceļu organizētos grupu un individuālos treniņus ik dienu sezonas laikā aizvada līdz pat 100 riteņbraucējiem. Uz šīs šosejas faktiski jebkuram transporta līdzeklim, tai skaitā kravas automašīnām, ir iespēja drošā intervālā apbraukt riteņbraukšanas kolonnu. Daudz grūtāk to ir izdarīt uz mazākas intensitātes ceļiem, kas ir šaurāki un rada lielāku bīstamību."

LRF par šī brīža prioritāti noteica velotreka izbūvi Latvijā. "Tomēr jāņem vērā, ka arī uz velotreku cilvēki visbiežāk ieradīsies, pārvietojoties pa koplietošanas ceļu. Turklāt arī ikdienas riteņbraucēji objektīvu iemeslu dēļ ļoti bieži izmanto koplietošanas ceļus. Šo un vēl daudzu citu pamatotu iemeslu dēļ autovadītājiem būtu jāpievērš daudz nopietnāka uzmanība savai braukšanas manierei, lai tā neapdraudētu velobraucējus."

Kopumā negadījumā dažāda rakstura traumas guva 11 bērni, kā arī "Opel Vectra" vadītājs. Vissmagākās traumas guva 12 gadus vecs zēns, kurš brauca aiz "Opel Vectra".

 
Visi komentāri
 
Mhm ... 29.oktobris 2015 12:57
3 2 Atbildēt

Latvijā galvenais ir bizness, par ko arī domā LRF ...

Notikums uz Siguldas šosejas ir pierādījis, ka šāda veida treniņi ir bīstami ...

Riteņbraucēju pavadīšana līdz šim ir bijusi butoforija ... ir jāpiedomā pie tā, ka lielceļš nav īstā vieta treniņiem bērniem, un vēl bez tiesībām ...

Kā akceptē pats CSDD, ka CSN ir domāti visiem, tad sāksim ar to, vai visiem bērniem bija tiesības, vestes utt., kas ļauj būt tiesiskam ceļu satiksmes dalībniekam ...

LRF ir jāizvērtē, kā notiek pavadīšana uz ceļiem ... pareizi izvēlētas vietas uz lielceļa ar divu joslu kustību vienā virzienā, košas krāsas mašīna, speciālo skaļruņu aprīkojums uz tās, bākugunis, distances, apmācīts personāls un riteņbraucēji ...

Latvijā CSDD aizstāv CSN likumu, bet nedomā par būtisku gājēju un velobraucēju drošību ... ja tiktu veikta statistika, tad galvoju, ka 50% no 100 gājēju pārejas neatbilstu gājēju drošībai ... kur bruģītis beidzās, tur pašvaldība to nobeidz ar gājēju pārejām ... Vērā netiek ņemti, ne mašīnu gabarīti, ne bremzēšanas ceļš, nedz arī krustojumu robežas ... tas pats par veloceliņiem, uzbāž, tos kur vajag ... nevis, kur atļauj ielas platums utt.

Eva 29.oktobris 2015 19:38
3 1 Atbildēt

Ja riteņbraucēji ir pilntiesīgi ceļu satiksmes dalībnieki,tad lai pilntiesīgi maksā ceļu nodokli.Autovadītājiem visu laiku jāpiecieš uz ceļiem nēertības dēļ visādiem velo maratoniem, gājieniem,velo celiņiem un t.t.,bet kā maksāt nodokli tā autovadītāji.Laikam nedaudz negodīgi!!!Kāpēc nevar braukt pa biķernieku trasi?trenēties?Pati uz turienu braucu,lai gatavoties maratonam.

aansis 29.oktobris 2015 22:50
1 0 Atbildēt

Nosakat, KĀ ir jābūt aprīkotam un krāsotam pavadošajam transportlīdzeklim. Nedrīkst būt pelēks auto bez bākugunīm! Pavadošajam auto jābrauc AIZ velosipēdistiem. Un iltgermiņā ir jārisina jautājums par treniņbraucienu pārcelšanu - nevis aizliedzot, kā tas mūsu valstī ir ierasta prakse, bet gan radot atbilstošus apstākļus citur.

Šoreiz gadījās neuzmanīgs poļu šoferis, kurš to nedarīja tīšām. Bet jāatceras arī, ka uz ceļa ir vernonveidīgie, kas ir gatavi nogalināt savas pārprastās taisnības vārdā. Līdz ar to mazāk aizsargātajiem nevajag "kačāt pravas" par līdztiesību uz ceļa, bet darīt visu iespējamo, lai uzlabotu savu pasīvo drošību, apzinoties kādas sekas draud pretējā gadījumā.

Vernons 30.oktobris 2015 12:21
0 0 Atbildēt

Tu izlasi CSN! Tu izlasi un izanalizē manus komentārus! Un tad palūkosim, vai Tu vispār spēj līdzināties vernonveidīgiem!

Pietiek piekopt noziedzīgu politiku ceļu satiksmē! Un nevajag veicināt to ignorējot CSN kā tādus! Un sāc ar 4., 6. un 10. punktiem, tā ir "atslēga", lai nevarētu piekopt dubultu morāli!

Pietiek!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti