CSDD eksperimenta rezultātā tapuši astoņi ieteikumi gudrai auto un velo braukšanai (+ video) 12

 

Foto: Ekrānšāviņš no Youtube.com

CSDD | 21.augusts 2017 14:36

Ar īpašu konstrukciju, kas iezīmē velobraucējam satiksmē nepieciešamo intervālu, Rīgas ielās devās četri CSDD velo eksperimenta dalībnieki. Viņu uzdevums bija skaidrot auto un velo vadītājiem drošas telpas ap sevi nepieciešamību, taču eksperimenta laikā radās arī citi ieteikumi cieņpilnai un draudzīgai satiksmei.

Kā novērots, tieši neapdomīga manevra veikšana, kas bez tam saistīta ar nepietiekama intervāla un distances ievērošanu, bieži noved pie ceļu satiksmes negadījumiem. Joprojām tas atspoguļojas arī ikdienas satiksmē: "Izvērtējot eksperimenta gaitu, mēs vēlamies uzsvērt un atgādināt par abu pušu atbildību, bet jo īpaši autovadītāju pienākumu droša intervāla ievērošanā attiecībā pret mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem," akcentē CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris.

Pēc eksperimenta ar saviem secinājumiem dalās "Red Bull Mini Drome" čempions Toms Alsbergs, TV un Radio personība Baiba Sipeniece-Gavare, autosportiste Beate Klipa un sporta entuziasts Andris Epners.

1. Atstāj drošu telpu citiem! Autovadītāju atbildība ir ievērot viena metra intervālu un distanci, kas ir rekomendējošais minimālais attālums, lai neapdraudētu velobraucēja drošo telpu, gan apsteidzot, gan veicot pagriezienu. Braucot ārpus apdzīvotām vietām drošam attālumam jābūt vēl lielākam. Ja nav iespējas apbraukt riteņbraucēju ar drošu intervālu, šoferim jāpiebremzē un jāpagaida, līdz tāda situācija radīsies.

2. Nemitīgi skenē ceļu un esi kontaktā ar pārējiem satiksmes dalībniekiem! – norāda velosportists Toms Alsbergs, kurš sacensību sportā ir radis būt plecu pie pleca ar saviem cīņu biedriem, tādēļ spēj ātri reaģēt un pieņemt sapratīgus, bieži vien arī uzvaru nesošus lēmumus. Skatiens dod pareizo impulsu!

3. Neliec sprunguļus cita spieķos! Riteņbraucējiem paredzēto velo joslu šoferiem nevajadzētu izmantot ilgstošai stāvēšanai vai gaidīšanai. Tāpat jāpārliecinās pirms straujas durvju atvēršanas, vai netuvojas kāds velobraucējs.

4. Iekāp velobraucēja kurpēs! – iesaka TV un Radio personība Baiba Sipeniece-Gavare, kas velobraucējus uzskata par drosmīgiem satiksmes dalībniekiem un cīnītājiem par savām tiesībām. "Ikdienā pārvietojoties ar auto, es secinu, ka daudziem joprojām nav izpratnes par velobraucēju kā pilntiesīgu ceļabiedru. Tikai mainoties lomām mēs spēsim izprast kā darbojas elementāra ceļa etiķete!"

5. Skaņas signāls – nevis “zīmēšanās”, bet gan elementāra nepieciešamība! Nodrošinies ar zvaniņu vai kādu citu skaņas signālu un laicīgi ziņo kur tu atrodies – rekomendē sporta entuziasts Andris Epners.

6. Gudri plāno maršrutu! Tāpat kā braucot ar auto mēs izvēlamies sev ērtākās un izdevīgākās ielas, arī velobraucējiem ir jāplāno savs maršruts. Turklāt, labāk ir izvēlēties veloceliņus, nevis “laipot” pa šaurām un automobiļu pieblīvētām Rīgas centra ielām - aicina autosportiste Beate Klipa.

7. Sacensības “no luksofora līdz luksoforam” ir bērnišķīgas! Iela nav īstā vieta, kur nevajadzīgi apdzīt un izrādīt attieksmi - atgādina Toms Alsbergs.

8. Ietvi atstāj gājējiem! Viņiem paredzēto ietvi izmantot tikai gadījumos, kad satiksmes intensitāte, ceļa vai laika apstākļi ir Tev bīstami - iesaka Baiba Sipeniece-Gavare.

Visu iesaistīto eksperimenta dalībnieku velosipēdi tika aprīkoti gan ar īpaši spilgtu un uzskatāmu drošās telpas norādes zīmi, gan arī GoPro kamerām, kas fiksēja brauciena norisi un eksperimenta laikā piedzīvotās emocijas un ceļa biedru reakcijas. 

 
Visi komentāri
 
neapmierinātais 21.augusts 2017 15:25
4 5 Atbildēt

visi cīnās par tiesībām, bet aizmirs par pienākumiem un atbildību. Mans uzskats ir viennozīmīgs- velobrucēji kuri vēlas pārvietoties pa koplietošanas ceļiem kopā ar auto un motobraucējiem ir OBLIGĀTI jāreģistrējas CSDD, jāsaņem tiesības un NUMMURI velo identificēšanai.

Negribi reģistrēties-brauc savā pagalmā vai pa mežu!

p.s. Visiem baurotājiem par dažādām brīvībām un tiesībām atgādinu, ka neviens velobraucējs nemaksā ceļu uzturēšanas nodokļus, tā ko esat pateicīgi par to kas Jums ir!

Velobraucejs 21.augusts 2017 20:17
4 3 Atbildēt

Ka tu, neapmierinatais durak, zini, ka nemaksaju cela nodokli? Tu doma velobraucejiem nevienam nav savs auto?? Man pat vairaki un nodoklos samaksaju ne mazas summas. Butu priecajies, ka cilveki brauc ar velo, nevis ar auto!

uupis 24.augusts 2017 12:18
0 0 Atbildēt

neapmierinātais aizmirst par saviem PIENĀKUMIEM!

Braukt tā lai neradītu bīstamas situācijas (!!!) un apdraudējumu mazāk aizsargātiem satiksmes dalībniekiem!!!

Un ja «neapmierinātais» NEDOD priekšroku GĀJĒJAM dzīvojamā zonā JEBKURĀ VIETĀ, tad viņam ir jāatņem tiesības un jāsūta vēlreiz uz skolu iemācīties lasīt un tad nolikt noteikumus!!!

Vernons 21.augusts 2017 15:47
2 15 Atbildēt

Katram, priekšā esošam velosipēdistam, ar savu rīcību, darbību vai bezdarbību bija, ir un būs jāgarantē drošība, sev un citiem!

Ātrumu starpībā divas reizes, bremzēšanas ceļu garumos atšķiras četras reizes! Atšķirība ātrumos trīs reizes, bremzēšanas ceļu garumos atšķiras deviņas reizes!

Padomā, kā izdzīvot!

Pēteris 21.augusts 2017 17:09
5 1 Atbildēt

"Gājēji un velosipēdisti Vācijā:

Vācijā cilvēki nav pieraduši steigšus iet pa gājēju pārejām. Tādēļ nebrīnieties, ja Jums nāksies gaidīt, kamēr gājēji beigs soļot pāri zebrai, pat ja luksofora atļaujošais signāls viņiem jau sen ir nodzisis. Līdzīga situācija Vācijā ir arī attiecībā uz velosipēdistiem. Jābūt ļoti uzmanīgam, it īpaši, šķērsojot velosipēdistu celiņus. Autovadītājam ne tikai jāpaskatās atpakaļskata spogulī, lai pārliecinātos, ka aizmugurē nav velosipēdista, bet jāpaskatās arī pāri plecam pa labi, jo velosipēdists var viegli nokļūt «klusajā zonā», kura atpakaļskata spogulī nav saskatāma. Apdzīt velosipēdistu uz braucamās daļas var tikai tad, ja to atļauj sānu attālums, un tam jābūt vismaz 1.5 m, pretējā gadījumā nāksies lēnām braukt aiz velosipēdista, kamēr braucamā daļa paplašināsies." avots Tev zināms! Šis laikam gan nav saskaņā ar Tavu SCN normu traktējumu.

ezis71 21.augusts 2017 18:47
1 0 Atbildēt

Nesapratu,vācieši taisās pārspļaut dāņus jeb šito murgu Tu pats izdomāji?

Pēteris 22.augusts 2017 8:59
0 0 Atbildēt

Nē, to Vernosn atrada, tikai kārtējo reizi publicē sev izdevīgos skaidrojumus, ar izņēmumiem. Bet šis, par velosipēdistiem un gājējiem, ir patiesība, tā viņš arī tur notiek.

www.awhelp24.com/lv/content/ce...atnibas-vacija

Vernons 22.augusts 2017 9:25
0 0 Atbildēt

Uz katriem 2 vāciešiem ir gandrīz divi auto! Un katrs velobraucējs ir arī auto vadītājs! Tātad katrs kurš atrodas uz ceļa apzinās savas rīcības sekas. Varbūt kāds mani palabos par auto skaitu Vācijā, tas ir ievērības cienīgs skaitlis.

Tas ir tikai un vienīgi kultūras līmenis.

Pēteris 22.augusts 2017 12:27
0 0 Atbildēt

Tev vajadzētu no šiem ņemt piemēru, bet diemžēl tas viņiem ir ar mātes pienu iebarots, kas Tev vairs nespīd!

uupis 24.augusts 2017 13:08
0 0 Atbildēt

Pie vienāda ātruma VELOSIPĒDA bremzēšanas ceļš ir vairākas reizes GARĀKS nekā jebkura kravas auto bremzēšanas ceļš, jo saķeres virsma velosipēda riepai ir 100 reižu mazāka nekā auto galoša!

Tā kā Vernonam ar savu asenezācijas aromātisko smago auto ir jādomā kā neskaitīt vārnas, nestumt māgā hamburgeru, bet kā skatīties uz ceļu un redzēt!

Conqueror 22.augusts 2017 20:49
1 0 Atbildēt

Kad eju ar kājām tas ir nebraucu ar auto mans novērojums ir ka velosipēdisti nepamatoti bieži brauc pa ietvēm bet iela blakus ir tukša

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti