6 padomi, kā pasargāt velosipēdu no zagļiem 12

 

Foto: iAuto.lv

MRS | 6.augusts 2021 9:08

Vasara ir laiks, kad daudzi no mums labprāt izmanto iespēju doties ikdienas gaitās vai atpūtas braucienos veselīgā un dabai draudzīgā veidā – ar velosipēdu.

Diemžēl ar katru gadu velo zādzību skaits pieaug. Valsts policijas statistika liecina, ka šī gada pirmajos piecos mēnešos nozagti 709 velosipēdi, kas ir par trešdaļu vairāk nekā tajā pašā laika posmā pērn. Nav noslēpums, ka vairumā gadījumu nozagto divriteni īpašniekam tā arī neizdodas atgūt. Kā pasargāt savu velosipēdu no nozagšanas? Padomus sniedz ERGO Risku parakstīšanas un produktu attīstības departamenta direktors Pēters Kabuns (Peeter Kabbun).

Reģistrē velosipēdu CSDD 

Iegādājoties velosipēdu, reģistrē to Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Reģistrācijas process ir vienkāršs un nemaksā daudz, bet tas var būt nozīmīgs atbalsts policijai velosipēda atrašanā, ja tas tiek nozagts. CSDD klientu centrā vai e-CSDD mobilajā aplikācijā iespējams reģistrēt visus velosipēdus, kuriem ir rāmja numurs.

Izvēlies drošu vietu velosipēda novietošanai

Nekad ilgstoši neatstāj velosipēdu uz ielas, nenožogotā teritorijā vai kāpņu telpā, par kuru drošību neesi pārliecināts. Ja atstāj velosipēdu publiskā vietā, vienmēr to pieslēdz tur, kur tas labi redzams un – ideālā gadījumā – atrodas novērošanas kameru tuvumā. Pieslēdzot velosipēdu, izvēlies tam paredzētās velonovietnes, nevis viegli salaužamus vai pārzāģējamus objektus.

Divritenis nav drošībā arī kāpņu telpā vai uz balkona

Izvērtējot ERGO saņemtos pieteikumus, redzams, ka liela daļa velosipēdu zādzību notiek tieši dzīvesvietā. Atstājot velosipēdus daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās, cilvēki tos pat nepieslēdz pārliecībā, ka drošību garantē durvis ar kodu vai labas kaimiņu attiecības. Nepieslēgts velosipēds nav drošībā arī uz balkona vai lodžijas. Mēdz gadīties, ka divritenis tiek nozags pat no mājas pēdējā stāva.

Izmanto drošu saslēdzēju

Atstājot velosipēdu uz ilgāku laiku bez uzraudzības, tas jāpieslēdz pareizi: saslēdzējs jāpiestiprina ne tikai pie velosipēda rata, bet arī pie rāmja. Lētākie troses veida saslēdzēji ir viegli pārkniebjami ar metāla knaiblēm, tāpēc zaglim velosipēda nozagšanai pietiks ar pāris sekundēm. Šos saslēdzējus var izmantot, kad velosipēds ir redzeslokā, vai papildu drošībai pret garnadžiem, kuri tīko nozagt velo sēdekli vai ratu. Visdrošākie ir U veida saslēdzēji, kas izgatavoti no rūdīta metāla sakausējumiem. Jāpiebilst, ka visbiežāk tiek zagti nepieslēgti velosipēdi vai tie, kas ir aprīkoti ar nepietiekami kvalitatīvu saslēgu.

Neatstāj vērtīgus aksesuārus pie sava velosipēda 

Dārgs spidometrs, sēdekļa maciņš, groziņā atstātas mantas var piesaistīt zagļu uzmanību. Vērtīgās mantas labāk ņemt līdzi.

Apdrošini savu velosipēdu

Ne katrs velobraucējs zina, ka ir iespējams apdrošināt arī velosipēdus, tādējādi pasargājot sevi no finansiāliem zaudējumiem. Viens no izdevīgākajiem variantiem ir velosipēda un skrejriteņa kompleksā apdrošināšana, kas apvieno vairākus apdrošināšanas pakalpojumus. Pirmkārt, velosipēds tiek apdrošināts kā daļa no iedzīves, un polise ir spēkā, velosipēdam atrodoties gan mājās, gan sabiedriskās vietās. Turklāt tā aizsargās ne tikai zādzības, bet arī satiksmes negadījumu vai dabas stihiju gadījumā. Otrkārt, polisē ietilpst personas nelaimes gadījumu apdrošināšana, kas atlīdzinās medicīniskos un citus izdevumus, ja, braukšanas laikā tiks gūta trauma. Treškārt, polise ietver civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas atlīdzinās zaudējumus, kuri, braucot ar velosipēdu, var tikt nodarīti trešajai personai. Jāuzsver, ka kompleksās apdrošināšanas ietvaros tiek apdrošināti visi mājsaimniecībā esošie divriteņi un skrejriteņi – tas nozīmē, ka katram sava polise nav nepieciešama. Tā ir papildu ērtība, ko nepiedāvā visi apdrošinātāji.

 

 

 

 

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
LMT 6.augusts 2021 10:28
4 0 Atbildēt

Nu ja, zagļu dēļ ir jābrauc ar lamatu un dzīve nav jābauda!

Krotow 6.augusts 2021 19:45
2 3 Atbildēt

Ir variants - nebraukt ar velosipēdu

nvnbm 6.augusts 2021 9:26
2 1 Atbildēt

Ja nozog profi, kas velo izjauc un pārdod daļās, labāko un dārgāko vedot uz ārzemēm - nu tad kaput. No otras puses, tādus velo nozagt nav viegli, jo tos netur pieslēgtus uz ielas. Bet pilsētas braukšanai vislabākais ir vai nu velo, ko nekad neatstāsi uz ielas vai uzticams drapaciņš par 50eiro ar lētu uzturēšanu. Galvenais ir nepirkt jaunu krāsainu rāmi, kas pa gabalu izskatās labs un dārgs, bet faktiski var būt štruntīgāks par apskrambātu, vietām aprūsējušu veterānu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti