Deputāts: Rosinātie grozījumi aizliegt velosipēdistiem un elektroskrejriteņu braucējiem pārvietoties pa ietvēm ir bezatbildīgi 5

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 8.septembris 2021 19:41

Partijas "Saskaņa" rosinātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kuri paredz aizliegt velosipēdistiem un elektroskrejriteņu braucējiem pārvietoties pa ietvēm, atļaujot virzīties tikai pa ielām vai veloceļu, ir bezatbildīgi, aģentūrai LETA pauda Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Jānis Butāns (JKP).

Viņš norādīja, ka grozījumus, ko Saeimas sēdē paredzēts skatīt ceturtdien, 9.septembrī, nevar pieļaut velobraucēju drošības dēļ, tāpēc Butāns tos neatbalstīs.

SM parlamentārais sekretārs norādīja, ka jebkurām izmaiņām ceļu satiksmes regulējumā jābūt izsvērtām un pārdomātām, un aizlieguma vietā ir jārada risinājumi - jāveido droša infrastruktūra visiem ceļu satiksmesdalībniekiem - gājējiem, velo, skrejriteņu un auto braucējiem.

"Tāpat nepieciešams ilgstošs un strukturēts darbs, veicinot ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu gan uz ietvēm, kur "karalis" ir gājējs, gan uz veloceļiem, kuriem pilsētā jābūt brīviem no stāvošām automašīnām, gan uz brauktuvēm, kur automašīnas spēks ir bīstams gājējiem un velo un skrejriteņu braucējiem," uzsvēra Butāns.

Viņš atklāja, ka jau tagadējais regulējums ceļu satiksmes noteikumos liedz gan velobraucējiem, gan elektroskrejriteņu vadītājiem pārvietoties pa ietvēm, ja blakus ir veloceļš, kā arī ir aizliegts pārvietoties ar ātrumu un veidu, kas traucē gājējiem.

Butāns skaidroja, ka, vērtējot satiksmi tādās lielās pilsētās kā Rīga, Rēzekne vai Daugavpils, ir manāms, ka iepriekšējos desmit gados ir darīts nepietiekami, lai izveidotu ne tikai atbilstošu gājēju, bet arī veloceļu infrastruktūru.

"Rīgā, kur satiksmes intensitāte ir vislielākā, iepriekšējā periodā ir izveidoti vien daži veloceļi, piemēram, Centrs-Berģi, Vecrīga-Imanta. Tas nozīmē, ka velobraucēji, izdzīti uz ielas, kur ir intensīva satiksme un ir apdraudējums iekļūt ceļu satiksmes negadījumā, atteiksies no pārvietošanās ar velosipēdu vispār," teica Butāns.

Politiķis atzīmēja, ka tas ir pretrunā SM izvirzītajiem politikas mērķiem - veicināt iedzīvotāju mobilitātes paradumu maiņu, tajā skaitā, ikdienas braucieniem pa pilsētu izvēlēties nevis privāto automašīnu, bet, piemēram, velosipēdu.

 
Visi komentāri
 
Vecrīga-Imanta 8.septembris 2021 19:58
1 0 Atbildēt

Nu ļoti daudz tur izveidots....centrā - ietve, Vantenieks - ietve, līdz Zundam - ietve. Tad īsu gabalu ir veloceļš ar gājēju joslu, kur par laimi nav daudz gājēju un pats galvenais - nav suņu staidzinātāju un esmāšu ar ratiem kas stumjas pa 3 blakus. Tālāk līdz Botāniskajam ir ietve, tad nosacīti atsevišķa veloietve, tad no Dzirciema krustojuma līdz ZZK atkal ir tikai ietve, turklāt Rīgas pusē viss ir šausmīgā stāvoklī.

Ja to sauc par izveidotu veloceļu, tad es turpinu mīties pa brauktuvi neeksistējoša veloceļa vietā.

Krotow 8.septembris 2021 21:29
0 0 Atbildēt

Šoreiz piekrītu. "Veloietves" ir labākais gājēju nomīšanas veids.

650 8.septembris 2021 23:05
0 0 Atbildēt

Gan jau, uz katru Butānu atradīsies savs Propāns.

Cerams, līdz Z-svētkiem izdosies izpigorozīt (atlikušo) autobraucēju prātus tiktāl, ka tie (brīvprātīgi) atteiksies no pārvietošanās arī pa brauktuves braucamo daļu.Vienīgi no Lohiem gan nevajag atteikties, jo citādi kurš tad maksās.

iAuto 9.septembris 2021 11:11
0 0 Atbildēt

CSN

200.3. braukt pa ietvi, ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus, nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama. Braucot pa ietvi, velosipēdu vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai netiktu apdraudēti vai traucēti gājēji un, ja nepieciešams, jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Velosipēdu vadītāji nekādā veidā nedrīkst apdraudēt vai traucēt gājējus. Gājējiem, pārvietojoties pa ietvi, ir priekš­roka. Braucot pa ietvi vietās, kur velosipēdu vadītāju braukšanas trajektorijas krustojas ar pārējo transportlīdzekļu braukšanas trajektorijām, velosipēdu vadītājiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību.

Pieklājība 10.septembris 2021 14:14
0 0 Atbildēt

Ja jau velosipēdisti brauktu pieklājīgi, nebūtu vispār nekādu diskusiju, kur viņiem braukt! Problēmas sākas tad, kad visam liek virsū mīksto un brauc kā pagadās!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti