Rīga lūdz Saeimu piešķirt pašvaldībai tiesības uzraudzīt elektroskrejriteņu lietojumu pilsētā 11

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 3.februāris 2023 10:13

Rīga lūdz Saeimu piešķirt pašvaldībai tiesības uzraudzīt elektroskrejriteņu lietojumu pilsētā, un tas paredzēts Rīgas pašvaldības priekšlikumos grozījumiem Ceļu satiksmes likumā (CSL).

Priekšlikumu galvenais mērķis ir panākt, lai pašvaldībai būtu tiesības regulēt un uzraudzīt elektroskrejriteņu lietojumu pilsētā. Tas ievērojami veicinātu lietotāju un pārējo iedzīvotāju drošību, kā arī uzlabotu mikromobilitātes rīku lietošanas kārtību.

Attiecībā uz elektroskrejriteņiem, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, priekšlikumi paredz pašvaldības tiesības noteikt to izvietošanas un lietošanas aizlieguma zonas. Pašvaldība būtu arī tiesīga noteikt kārtību licenču izsniegšanai, anulēšanai vai apturēšanai uz laiku privātpersonām, kuras nodrošina koplietošanas elektroskrejriteņu komercpakalpojumus.

Likuma grozījumi paredz elektroskrejriteņu ātruma kontroli, kā arī nosaka, ka tā vadītājam jābūt jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, tostarp velosipēda vadītāja apliecībai.

Tādējādi tiktu nodrošināts, ka satiksmē piedalās personas, kuras ir apguvušas ceļu satiksmes noteikumus, kā arī būtu iespējams veikt ceļu satiksmes dalībnieku kontroli.

Ņemot vērā citu valstu pieredzi, likuma grozījumi arī paredz, ka elektroskrejriteņus jāaprīko ar valsts reģistrācijas numurzīmi, kas piestiprināma pie to konstrukcijas, un to reģistrācija būtu obligāta.

"Rīgā, tāpat kā citās Eiropas metropolēs, elektroskrejriteņu un dažādu citu mikromobilitātes rīku lietotāju skaits pēdējos gados ir būtiski palielinājies. Vienlaikus ir izgaismojušās problēmas, piemēram, drošības aspekts," uzskata Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš norāda, ka veiksmīgai elektroskrejriteņu lietotāju integrēšanai ikdienas satiksmē svarīga ir sadarbība starp valdību, pašvaldībām, nozares pārstāvjiem un pilsonisko sabiedrību, bet visu satiksmes dalībnieku savstarpējā cieņa, ceļu satiksmes noteikumu un mikromobilitātes rīku vadīšanas apgūšana jau skolas vecumā padarītu to izmantošanu drošāku un ievērojami novērstu traumatismu.

 
Visi komentāri
 
Opis 3.februāris 2023 11:39
3 1 Atbildēt

Slavenais Ķirsis, kas nevarot sniegu noķert gaisā atkal kaut ko izdomājis!?

Vai Ķirsim vispār ir atbilstoša izglītība, lai spriestu par mikromobilitāti un satiksmes organizēšanu, jeb šis ir kārtējais pašpasludinātais experc?

wikipedins 4.februāris 2023 11:43
0 0 Atbildēt

Vilnis Ķirsis ir latviešu ekonomists, uzņēmējs un politiķis, pašlaik ir Rīgas domes deputāts, bijis arī Saeimas deputāts divos tās sasaukumos. Pārstāv partiju "Vienotība", iepriekš bijis Reformu partijas biedrs.Bijis uzņēmuma SIA Fors Fortis (likvidēts 01.04.2020) valdes priekšsēdētājs , kā arī valdes loceklis uzņēmumā SIA Cannmeat (likvidēts 18.02.2021).Viennozīmīgi zinošs un vērtīgs kadrs.

650 3.februāris 2023 13:39
0 0 Atbildēt

Šitass tā ir. Jā. Mūs dienās ira grūti.Nevar vairs ne/uja neko atšķirt.Kuŗš šite te (mums) ira kaut kāds x-perts un kurš 1kārši (pie varas ticis) Lohs.

Skrejamos lietojošais kontingents- cik % latvijiešu tos lieto un/vai vai kāds ir "izpētījis", kāds patiesībā ir šī kontingenta "pienesums" LVijas ekonanomikai (sabiedrībai, sab.kārtībai,pilsētas skaistumam, uttt)?

Cik gadus x-pertiem "vajadzēja", lai sasskatītu šo te skrejamsuudu jomā valdošo absolūto bardaku? Vai situācija nav līdzīga kā ar ātrskrejamajiem kredītiem?

Experds 3.februāris 2023 14:07
2 0 Atbildēt

Vajag izmaiņas, lai sodu par pārkāpumiem maksā opperātors un tālāk jau lai tas patts drātē savus klienttus. Tad būs mottivācija sodīt visus šmmurguļus kas tos dranduļettus nommet kā un kur ppagadās un brauc kā pipeles pa dirsu.

Stāvdrāzis 3.februāris 2023 14:26
4 0 Atbildēt

Visu var atrisināt! Lai sāk ar noteikumu, ka nedrīkst braukt ar stāvdrāzi, ja braucējs ir totālā Ķirsī!

Peksis 3.februāris 2023 16:39
0 0 Atbildēt

A ko, stāvdrāzis ir pirmā izvēle, ar ko nokļūt mājās pēc pasēdēšanas Vecrīgā!

Krotow 3.februāris 2023 17:53
1 0 Atbildēt

Par stāvusdrāšanu dzērumā - sods līdzīgi kā par braukšanu pie stūres. Tikai no plenča iekasēt auto vērtību. Ja nav ko iekasēt, izpārdot orgānos.

650 3.februāris 2023 23:23
0 0 Atbildēt

Ja 3gab donōri jāj uz 1gab skrejamā- no cikiem izņemsim tos orgānus?

Laikam rīgass valstspilsētā vairs nav tāda loha, kurš nebūtu redzējis vismaz divus/vienā.Ja nu vienīgi domē.Zin kā, Domātāji parasti sēž tumsā un aiz vatētiem aizkariem.Tā pēc (jo projām) "mums" nav ziņu par!/to, cik pa šo laiku ir saskrējis reāli sodīto šajā jomā.

Gluži kā "neviens" nav vainīgs par šo hlamu massveida izmētāšanu zālājos,mežos,apstādījumos un/vai un trotuāros.Pēc pirmā negaidītā sniega tie tur nedēļu gulēja gardā ziemas miegā.Uzlaboja, tāteikt, pilsētvidi un makromobīlo mikrodebilitāti.

Paga 4.februāris 2023 15:14
0 0 Atbildēt

Kāpēc nedrīkst drāzties ķirsī? Piemēram, automobilisti drīkst braukt lopā. Vai Lopā. Vai kopā lopā.

Krotow 4.februāris 2023 17:22
0 0 Atbildēt

Vai uz lopa.

HE 3.februāris 2023 15:35
1 0 Atbildēt

Ir jaievieš obligātā OCTA , maksā par nomu , plus octa par laiku kad lieto stāvdrāzi, tālāk jau apdrošinātāji lai cepās

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti