Smaga tēma.
Esmu no tiem, kuri pēc ārpilsētas nekurienes (un svaiga gaisa) pārcēlās uz Rīgu (Ziepniekkalnu, bet patīkamā vidē ar zaļiem kokiem apkārt). Man gandrīz viss, Rīgā dzīvojot, patīk.
Bet tas gan ir fakts, ka tagad gaisa kvalitāti jūtam pat ļoti, ar mazo staigājot, viņš guļ ratos nepilnu stundu max, aizbraucot uz Dzintaru mežaparku - ~2h mierīgi, Liepājā pie jūras - pat 3h miegs!
Ir, ko padomāt. Es jau sen runāju, ka vajag CSDD eksprespārbaudes uz ceļiem. Ar mērķi izskaust arī acīmredzamus šrotus. Tādu dūmojošu mēslu mums brauc papilnam. Uzreidz redzams, benzīnnieks, pretīgi zili dūmojošs, tad dīzelis reāli melni kūpošs (arī smagie, pie tam uzkrītoši) utt. Tādiem visiem bez ilgas domāšanas protokolā 3-nieku un uz servisu vai CP stāvvietu (pēc tam - varbūt izgāztuvi)!
Ekoloģija Rīgā - vai centrā aizliegt dīzeļdzinējus
Vakar pa ilgiem laikiem izbraucu cauri Rīgas centram. Nostājos krustojumā, lai izbrauktu uz krastmalu, start/stop apturēja dzinēju, atvēru logu, lai ierautu plaušās svaigo Daugavas gaisu, bet še tev. Priekšā visās trīs joslās un blakus vienī vienīgi kūpinātāji un grabētāji (dīzeļi). Dažādu paaudžu un izmēru. Visvairāk kūpēja pavecs autobuss, tad dažādi volvo un par pajauns Jeep. Nācās vērt logu ciet. Un vispār pārsteidza fakts, ka kūpinātāju Rīgā ir daudz vairāk kā agrāk. RD būtu pēdējais laiks sāk izvest sankcijas pret gaisa bojātājiem. Čoms nesen atgriezās no saulainās Kalifornijas, tur dīzeļi vispār ir aizliegti. Pilsētā tīrs gaiss, vienīgo troksni taisa tikai superkāri. Ieteiktu RD padomāt par šo lietu. Gaisa kvalitātes mērītāji pilsētā ir, bet kāda jēga no viņiem, ja to rezultāti netiek ņemti vērā un nekādi pasākumi netiek izveikti..
Vai pašiem centra iedzīvotājiem patīk ostīt kvēpus un kasīt tos nost no māju logiem?
Es ieteiktu vismaz Vecrīgā un tās apkārtē aizliegt dīzeļus. Vai ieviest zonējumu pēc izmešiem kā tas ir Berlīnē.
Protams, tas nav naids pret dīzeļiem, bet tikai mazs naidiņš pret veciem, kūpošiem, smirdīgiem dīzeļiem.