Transports un īsta ekoloģija.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

Transports ir viens no lielākajiem vides piesārņotājiem. Dalīsim to piesārņojumu co2(ogļskābā gāze) un visādas sīkas C daļinas un NOXi (slāpekļa oksīdi). Diskusijā startējam no aksiomas, ka par daudz co2 ir slikti bez visādām tur vulkānu piesārņojuma un Saules aktivitātes teorijām. Ja apspriežam, cik vidi piesārņo eko auto pilnais ražošanas un braukšanas cikl, tad, ja var, ar zināmiem, pierādītiem , ar ķīmiskiem vienādojumiem pamatotiem akumulatoru ražošanas datiem. Ja apspriežam piesārņojuma pārvietošanas konceptu (ārpus pilsētas vai trešās pasaules valstīs kaut ko saražo un piesārņo, lai var tīri, tīriņi ekoloģiski barukt pa pilsētu), tad obligāti rēķinām, cik viegli tomēr to piesārņojumu savākt stacionārai rūpnieciskai iekārtai un cik - braucošam auto. Ja par esošām tehnologijām, tad cik mazāk piesārņo ar gāzi darbināmi auto un cik - ja dīzelim arī uzlikta gāze kā papildus degviela - cik var, ar skaitļiem. Ja apspriežam satiksmes organizāciju vispār, tad, pēc iespējas visus aspektus - no tā, ka dzelzceļa stacijā pieejams autobusu kustības saraksts labākai plānošanai līdz tam, kas jādara, lai lauku braucējs izvēlētos sabtransu - no atlaidēm līdz lētai nomai un saskaņotiem sabtransa grafikiem. Kas vajadzīgs, lai 20-50km attālumā dzīvojošie pilsētas darbinieki brauktu ar elektroauto vai sabtransu.

Tātad - co2, NOXi un C daļiņas slikti, sabtranss labi, piesārņojuma pārvietošana slikti un ko tur var darīt.

iauto.lv/forums/topic/40611-co2-nodokla-likmes?pnr=2

 
aizejošais Reģ.: 23.05.2005
2 1 Atbildēt

msh rakstīja: Lasot vienu rakstu, nosecināju ka smaidiigais dzīvo sapņu pasaulē. Vēlos lai smaidiigais pastāstītu kā, viņaprāt, notiks tā pāreja uz elektrokastēm tad, kad elektrobraukšana maksās kā dīzeļbraukšana - man jau liekas ka tad, vismaz Latvijas variantā, notiks masveida pāreja uz citām valstīm, jo nebūs mums te tik daudz to kas būs gatavi braukt ar velosipēdu garus gabalus...

tev kaut ko skaidrot ir bezcerīgi, bet pamēģināšu.

Nopērk mašīnu ar štepseli.

Uzlādē.

Brauc.

msh Reģ.: 16.04.2007
3 0 Atbildēt

Man jau nu liekas ka tu esi tas bezcerīgais gadījums. Es nerunāju par to, kā notiks pāreja turīgiem cilvēkiem - es par to tavu naivo/muļķīgo iedomu ka tā notiks kad "elektrobraukšana maksās kā dīzeļbraukšana vai lētāk". Tu laikam esi palaidis garām ka "zaļais kurss" dzen elektrības cenas uz augšu [uzskatāms piemērs - vācija - un turienes cenas jau nebūt nav galējās, kāps vēl] un to ka elektrība šobrīd nesatur akcīzi, kura tur neizbēgami būs. Mana prognoze ir ka lai elektrobraukšanu dabūtu vienās cenās ar dīzeļbraukšanu vai gāzesbraukšanu, akcīze degvielām būs jāuzceļ tā lai nobraukt ar kaut ko tādu kā tava dacīte 100 km izmaksātu kādas 15 eiras [jo ar zaļo elektrību un akcīzi elektrobraukšana īpaši lētāka nebūs] - vai tu to varēsi atļauties?

Kaut gan pareizi - elektrobraukšana jau tagad maksā uz tām 15 eirām uz simtu - lietojot elektrokasti rietumos tāpat kā parasto mašīnu, lasīt - uzpildot publiskajās uzlādes vietās; negribu pat iztēloties kādas būs izmaksas tam pasācienam nākotnē, sešsimtais mersis pienesīs ūdeni...

darklight Reģ.: 29.10.2013
3 0 Atbildēt

Kur un kā Purvciems vakaros uzlādē savus štepseļauto?

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 1 Atbildēt

Pa 10 + gadiem izdomās / izbūvēs. Un pa lielam pie d***s Purvciems. lai iet kājām, uz kurieni nu viņiem vajag. Trolejbuss vienalga lēnāks

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Nu kāpēc pie dirsas? Pilsētnieki taču tiek uzskatīti par piemērotākajiem klientiem elektromobiļu izmantošanā.

imzz Reģ.: 27.02.2015
2 0 Atbildēt

Nu, ES taču tiecas uz sociālismu. Un tādā gadījumā saikne uzņēmējs-klients var nebūt galvenais, bet gan princips "pilsēta cilvēkiem" vai kas tamlīdzīgs. Un "pilsēta cilvēkiem" tiek saprasta gandrīz kā PSRS laikos, ar to atšķirību, ka prioritāte būs nevis sabiedriskajam transportam, bet gan divriteņiem ;-/

Krotow Reģ.: 09.09.2008
1 0 Atbildēt

Tajos mazajos purvciema postpadomju 5-9-stāvu pieliekamajos arī riteni īsti nav kur turēt

Kalvis99 Reģ.: 13.09.2017
0 0 Atbildēt

ir jau hibrīdi ienākuši ikdienā.

www.valmieraszinas.lv/prezente-valmieras-jaunos-hibridautobusus/

Nav gan tik glauni kā H2 troļļuks, bet tomēr kaut kas ar elektrību.

GK1968 Reģ.: 14.11.2018
0 0 Atbildēt

DE3300. Interesants, dzīves cikla ekoloģisks, Saab 9-3. Brauc, rūc, izskatās normāli. Pa LV vien 400 t. Nobraukums virs 560 t.

650 Reģ.: 25.01.2017
1 0 Atbildēt

-kaut/kāds tas tippa tas katalizĀtōrs ar viņam ira, vane, ko?

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

darklight rakstīja: Kur un kā Purvciems vakaros uzlādē savus štepseļauto?

Ja Purvciems kursē tikai uz centru, atpakaļ, tad uzl@de viņiem būs nepieciešama 1x nedēļā.

Tad sestdienās cilvēki brauks lādēties

Merikurrats Reģ.: 07.10.2016
0 1 Atbildēt

Neesmu elektroauto noliedzējs,bet......Neminēšu marku un pilsētu,cenā 50000€.Cenā iekļauts:elektromiskaste(saimniece teica,500km varot nomuļļāt,neticu),+uzlādes stacija mājās,+jāpārveido elektrības pieslēgums uz jaudīgāku,plus projekts,+entie kantori jāizstaigā.Jā,Igauniju pa velti izbraukājuši esot,tur ātrās uzpildes stacijas pa velti.Bet50000€.Līdz kāpa malaj ar savu dīzelīti varu vizināties,vēl bērniem paliks ko tērēt.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
2 0 Atbildēt

》Līdz kāpa malaj ar savu dīzelīti varu vizināties,

Tad jau maz tev atlicis un bērniem diez vai to smirdīgo lūzni ar kosmiskiem nodokļiem vajadzēs.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
1 0 Atbildēt

Ja netaisies tuvāko 5 gadu laikā nolikt ķelli, līdz kapa malai nesanāks dīzeļot. Aizliegs dīzeļus un balle beigsies. Varēsi braukt autobusā.

iciks Reģ.: 29.05.2013
7 2 Atbildēt

Pirms kāda laiciņa vienā pasākumā, protams, ievērojot 2m un distancēšanos, tika ar tuviem radiem runāts par pagātni. Tad nu aizrunājāmies līdz brīnišķīgajam auto ZAZ kādam tur (28 zirgu variants, iegādāts ap 1984. vai 1986. gadu). Pats es tajā zapī tiku vizināts visu bērnību, bet nu miglainas atmiņas par tehniskām lietām, tomēr mazs bērns biju Tad nu pajautāju, cik ilgā laikā ar zapi varētu veikt attālumu Daugavpils - Rīga. Man teica, ka 4h varētu būt.

Tas ar auto, kam bija 28 zirgi, kas vasarā karsa, kas bieži lūza, kas pat tajos laikos skaitījās teju vissūdīgākais u.t.t. Un te viens hipstertūdaliņš paziņo, ka 2020. gadā uz no Rīgas uz Daugavpili var aizbraukt pa 5,5h 4x lādējoties (šo cēlo piedzīvojumu meklēt iekš uzladets.lv). Kruti. Kas zina, varbūt 2030. gadā mēs varēsim šo attālumu veikt 3 diennaktīs ar zirgu. Progresu nevajag noliegt un tam ceļā stāties.

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
2 4 Atbildēt

da beidzat velns parāvis pimpi ar pirkstu salīdzināt. Neviens pie pilna prāta esošs pislonis nelietos kaut kādu aizpērnās desmitgades pislētas elektroauto breucieniem uz D-pili.

tas viens.

Un otrs. Ar zazioletiem arī pie pilna prāta esoši pisloņi Uz D-pili brauca tikai izņēmuma gadījumos, tas nebūt nebija kāda ikdienas maršruts. Kaut kur ap savu kūts stūri vai uz dzimto cehu braukalēja, līdz pirmajai 'kapitalkai' kas pienāca tā ap 50 tūkst nobraukumu. Pēc tam jau pat ap kūts stūri ar to zārku bija bail braukt

darklight Reģ.: 29.10.2013
4 0 Atbildēt

Mani vecvecāki ar Zaziem savulaik visu Kaukāzu izbraukāja. Pa Latviju krustām šķērsām pat nerunājot, tā ka nevajag.

iciks Reģ.: 29.05.2013
4 0 Atbildēt

Manējie radiņi ar zapi nobrauca kaut ko virs 100k un tad tas autiņš nobira. Tiesa, katru 2. gadu šķūnī motoru cēla ārā un pārlasīja.

Braukt, nebraukt, bet nebija jau alternatīvu. Manējie gan uz Kaukāzu nebrauca, bet uz laukiem jātiek bija un tad nu brauca ( 2 lauki. Vieni tuvi, otri tālāki, ap 100 km). Ziemas braucienos gan ņēma līdzi siltās drēbes, lai bērni nenosalst, ja nu kas notiek (tas pavisam nopietni).

Gribēja nopietnāku auto, bet parādījās variants - vai nu 28 Zs zapis tagad, vai kas nopietnāks pēc kaut kāda x laika. Tad nu ņēma zīli rokā.

Starp citu, manā dzimtā tēvs ir vienīgais odometra kruķītājs, kā izrādās. Tak tam zapim bija pat garantija. 2 gadi vai x km. Un viņam tie km bija mazliet pāri, bet problēma izlīda. Pieslēdzi kaut kādu motoriņu un nodzinis km, lai varētu garantiju dabūt. Dabūjis ar.

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Tikai 1x2gados bija jāpārlasa? Man vecākiem kaimiņam bija tāds zazerrari. Tad tas zem tā gulēja katras 2 nedēļas. Rosība izskatījās pēc motora pārskrūvēšanas. Nu moš zaz tjūneris bija

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Es te par ierindas remontiem nerunāju Lūza tāpat daudz kas un bieži, ne velti minēju par to ziemas bērnu drēbju paku līdzi. Auto nebija uzticams itin nemaz.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Nu, toties ar Moskvič 407 varēja bez problēmām aizbraukt no Rīgas uz Šauļiem un atpakaļ ar 80 km/st kreisēšanas ātrumu.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
1 2 Atbildēt

Bet es atceroties savu bērnību, atcerējos, kā mani vizināja ar Ford model T. Ar to no Rīgas līdz Daugavpilij vajadzēja braukt kādas 6 stundas. Cik jābūt debilam, lai mūsdienās brauktu ar iekšdedzes dzinēju auto?

..

Ja nesaprati, skaidroju - nevajag salīdzināt lētu sūdu, kurš domāts braukt pa pilsētas centru, ar normāliem elektroauto.

msh Reģ.: 16.04.2007
2 2 Atbildēt

Normālu elektroauto vēl neviens nav uzražojis

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

No Rīgas līdz Daugavpilij ziemas laikā bez papildus uzlādes, braucot uz 100 km/h var:

1) Tesla model S

2 Tesla model X

3) Tesla model 3

šīm var pat sanākt atbraukt atpakaļ. bez uzlādes. Model S long rage - 600 km

4) Jaguar ipace

5)KIA e Niro

6) Hyundai Kona Electric

7) Mercedes-Benz EQC

8) Audi e-tron

9) Nissan Leaf e+

10)Renault Zoe

11) opel ampera e

utt.

msh Reģ.: 16.04.2007
1 2 Atbildēt

Nu tie normāli ir tev, kam prasības ir zemas. Es tomēr gribu lai tās kastes spētu to, ko normālas mašīnas, nevis nišas mašīnas. Tātad - vismaz 700 km ar vienu uzlādi REĀLOS APSTAKĻOS, ziemā ar naglenēm un visādām apsildēm; tā kā akumulatori kā tādi sux, tad jaunam lai tie būtu 1000 km; to aķi pilnu jāvar uzlādēt 10 minūtēs, un vai nu jābūt kārbai ar trīs robiem , vai arī motoriem jābūt riteņos.

Vēl būtu ļoti vēlams lai to spētu izdarīt normāla mašīna, nevis 2+ tonnu begemots.

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

Komentārs bija atbilde šim komentāram:

"hipstertūdaliņš paziņo, ka 2020. gadā uz no Rīgas uz Daugavpili var aizbraukt pa 5,5h 4x lādējoties".

Tā arī bija atbilde. Ka nav vajadzība 4 reizes lādēties.

Bet par pārējo:

Nu tu te marasmu sarakstīji. Pastudē mehāniku un noskaidro, kāpēc vispār, automašīnām liek ātrumkārbas.

Un tad salīdzini atšķirību starp iekšdedzes un elektroauto.

iciks Reģ.: 29.05.2013
2 1 Atbildēt

Varbūt tiem "normālajiem" elektromobiļiem pieliec arī klāt cenu. Ja man par mašīnu jāsamaksā kādi 80 vai 100k, tad nu kaut kā negribētos šo mašīnu saukt par normālu. Es teiktu, ka tas ir augstais gals. Elektrība, ūdeņradis, kauč lai brauc uz varžu ikriem, bet fakts ir tāds, ka vidusmēra pircējam tas nav nekas normāls, bet kaut kas dārgs. Varbūt pat ļoti dārgs.

Un sagaidīt no dārga produkta to, ka tas ir spējīgs nobraukt pat 400 km, jā ...

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

Tu rakstīji:

"hipstertūdaliņš paziņo, ka 2020. gadā uz no Rīgas uz Daugavpili var aizbraukt pa 5,5h 4x lādējoties".

Tu nerakstīji par cenu. Tu pļūtīji apzinātus melus. Bet cena tas ir cits jautājums.

iciks Reģ.: 29.05.2013
4 0 Atbildēt

Nepagriez visu tā, kā ieskati par vajadzīgu. Nekādu melu ne nav, ne nav bijis.

Hipstertūdaliņš tā tiešām arī darīja un pat vēl lepojās ar savu sniegumu (ja grib, tad var!). To viņa jau minētajā mājaslapā var atrast. Meli? Nevienā brīdī netiku apgalvojis, ka tas ir vienīgais veids, kā uz elektromobili aizbraukt uz Daugavpili un ka 4 uzlādes būs it visiem, taču šis jaunais cilvēks to pasniedza tā, kā jau minēju - ja grib, tad var. Vajag tikai mainīt domāšanu.

Pirms laika runāja par to burukuģi kā kaut ko jaunu. Tad kaut kāds eksperts jau minēja, ka būtu kruti lidot ar cepelīniem, jo lidmašīnas oglekļa dioksīdu ražojot par daudz u.t.t. Vajag tikai mainīt domāšanu.

P.S. Joprojām mani sajūsmina Tava komentāra Tesla, kas varētu aizbraukt turp - atpakaļ bez uzlādes. Tāds autiņš maksās savus 100k, kurpretī to pašu var paveikt jebkurš iekšdedzes dzinēja autiņš ar kritēriju "ir skate vēl 3 mēnešus" un kam vērtība ir vienāda ar 5 pielietām bākām.

650 Reģ.: 25.01.2017
3 0 Atbildēt

-man jaunībsdrauga ģimene 5cilv sastāvā ar to zazu 70tajos izbraukāja visas krimas un moldāvijas, un nekass nekur neko nesalūza.Kad fāters mūs vakaros veda peldēties, viņš pāri pa pārbrauktuvi vēsā mierā sipa uz visiem 89.Tagad tur zīme 30 un viss visapkārt piedrirsts..Jā.

insekc Reģ.: 24.03.2003
0 0 Atbildēt

Nu pagaidām visai trūcīga, lai neteiktu nekāda, izvēle ar elektro auto, ja vēlas pilnpiedziņas universāli ar paaugstinātu klīrensu. Nu apmēram kā Subaru Outback.

Kalvis99 Reģ.: 13.09.2017
0 0 Atbildēt

Laikam ir dārgākajām versijām AWD, bet tā jau stipri tuvu cenā parastiem greenmotors.lv/lv/modeli-1/enyaq-iv?gclid=EAIaIQobChMI0vHVt-Hg7QIVREiRBR1LBAMgEAAYASAAEgJPjvD_BwE

insekc Reģ.: 24.03.2003
0 0 Atbildēt

Nu tā Škoda izskatās pēc izteikta pilsētas krosovera. Par piedziņu nekas nav rakstīts un klīrens ir noslēpums, visās vietās info vietā tukšums.

Kalvis99 Reģ.: 13.09.2017
0 0 Atbildēt

Ir pilnpiedziņa 460km versijām.

cleantechnica.com/2020/11/29/skoda-enyaq-iv-close-cousin-to-volkswagen-id-4-goes-into-production/

Ir Rīgā bijis modelis. Bildēs nekas super augsts neizskatās. Var gaidīt māsas modeli vw ID4.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 1 Atbildēt

viencexperc rakstīja: Komentārs bija atbilde šim komentāram:

"hipstertūdaliņš paziņo, ka 2020. gadā uz no Rīgas uz Daugavpili var aizbraukt pa 5,5h 4x lādējoties".

Tā arī bija atbilde. Ka nav vajadzība 4 reizes lādēties.

Bet par pārējo:

Nu tu te marasmu sarakstīji. Pastudē mehāniku un noskaidro, kāpēc vispār, automašīnām liek ātrumkārbas.

Un tad salīdzini atšķirību starp iekšdedzes un elektroauto.

Pastudē mehāniku un noskaidro kāpēc mašīnām liek ātrumkārbas - un tad papēti elektromotora lietderības koeficientus dažādos apgriezienos - un atklāsi ka viena roba mehānika elektromobīļos ir kapeikpišana ar aprēķinu ka bāņi bez ātruma ierobežojuma tak ir tikai Vācijā. Šī iemesla dēļ pieticīgākas elektrokastes ir ar ātruma ierobežojumu labi zem 200 kmph, bet tās, kas spēj pieklājīgākus ātrumus, tajos pārvēršas par elektrības kapsētām - nu kā Tesla Model S, kas bez 600 zs 250 kmph noturēt nespēj... Un paturi prātā - realitātē tās lielās kastes pa pilsētu brauc ar šosejas pārnesumu....

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

Sapratu, ka vajag savādāk.

1) kāpēc iekšdedzes dzinējam vajadzīga ātrumkārba?

2) kā iekšdedzes dzinējā notiek dzinēja apgriezienu palielināšana, pēc gāzes pedāļa nospiešanas un kāpēc efektivitāte ir tikai pie noteiktiem apgriezieniem?

3) kā apgriezieni palielinās elektroauto?

4) kā ātrumkārba darbosies elektroauto?

5) bonusjautajums. Kur, izņemot dažus ceļus Vācijā, parasts mietpilsonis var pabraukt virs 200. Un cik bieži cilvēki Vācijā, kuriem auto iet virs 200km/h iet pa ielu virs 200...

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

1) tam pašam iemeslam kādēļ elektrokastei - motors griežas ātrāk nekā vajag lai grieztu riteņus, bet motora efektīvo apgriezienu diapazons ir ierobežots.

2 un 3 neatbildēšu, pārāk stulbi jautājumi

4) Kā? Vai nu robotizēti, vai rokas režīmā. Ja kas tad Tējkannai jau ir šāda optimizācija notikusi - 2 ātrumu kārba - un pašai pirmajai teslai, roadsterim, arī bija divu ātrumu kārba, tik šiem bija problēmas ar izturību un šie saprata ka var iepist kapeiku iztiekot ar vienu robu.

5) Bonusjautājums tev - kāpēc mašīnai pa ielu jābrauc ar pārnesumu, kurš paredzēts kruīzēšanai pa šoseju?

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
0 0 Atbildēt

1) par iekšdedzes auto ( ie.auto)saprati. Bet par elektroauto gan zināšanas nepietiek.

2) tas nav stulbi. Tas ir pats galvenais.

Tas notiek tāpēc, ka palielinās degvielas padeve, bet kad tās ir pārāk daudz, jauda samazinās. Citāts:

"Maksimālais griezes moments būs vietā, kur degvielas, gaisa un dzirksteles kombinācija sakrīt, lai radītu vislielāko vertikālo spēku. Palielinoties motora apgriezieniem, dzinējam kļūst grūtāk ievilkt degšanai nepieciešamo gaisu, izmantojot virzuļa vakuumu, kas pēc izplūdes gājiena nolaižas cilindrā. "

4) elektromotoriem jauda palielinās tā: jo lielāka strāva, jo vairāk motors griežas.

...

Vienkāršiem vārdiem:

Ie.auto efektīvi darbojas pie noteiktiem apgriezieniem, tāpēc tu nevari efektīvi braukt neparslēdzot ātrumus uz 20 vai 100 km/h.

Elektroauto var braukt ar VIENĀDU EFEKTIVITĀTI. Un pārslēgt ātrumu nav nepieciešams.

5.

Arī tagad domā par diviem ātrumiem elektroauto, tikai ne tā, kā domā tu. ( Un neiet runa par 3, kā tu raksti).

Otrais ātrums vajadzīgs LIELĀKIEM ātrumiem, lai auto varētu palaist virs tiem 200km/h.

Vai otrādi - smagiem auto, kuri velk piekabes - pazeminātu pārnesumu.

Un tagad tieši otrādi - pa šoseju brauc ar ielas pārnesumu, nevis tā, kā tu rakstīji.

Tikai tas ielu pārnesums nezaudējot jaudu iet līdz 150km/h....

msh Reģ.: 16.04.2007
1 1 Atbildēt

1) Kā tas ir - zināšanas nepietiek? Tu jau esi tas, kam zināšanas nepietiek, un kurš tāpēc stāsta ka elektromotoram optimālais lietderības koeficients ir taisna līkne un pohuj, hoķ lai tam enkurs griežas ar trešo kosmisko ātrumu. Pats gan savādā kārtā nākamajā postā iešauj sev kājā, ieliekot viģiku [kuru es neskatīšos] kurā pats apraksti ka teslai pietrūkst kodiena lielākos atrumos. Kas tas ir? Jā, pareizi - neoptimāli motora apgriezieni - dēļ kā Tesla model S bez 600 zs 250 kmph uz bāņa noturēt nespēj - kamēr līdzīga izmēra audī tādā ātrumā spēj noturēt trīslitrīgs dīzelis ar jaudu zem 300 zs...

2) Es ceru ka tavas zināšanas par šo tēmu nav tik sūdīgas kā liekas no tevis iemestajiem citātiem. Jebkurā gadījumā, atceries - es esmu tas čalis kas lieto pašrocīgi no vairākiem dažādiem motoriem saliktu motoru, kura vadības bloku ir saregulējis pašrocīgi, kamēr tu esi tas, kam liekas normāli ja tačkas motoram ir augšējie vārsti, nu kā veciem moskvičiem, un tās tehnoloģijas kas ir mana golfa motorā ir pilnīgs kosmoss...

4) Sameklē elektromotora lietderības koeficienta līkni. Būsi pārsteigts - tā nav taisne.

5) Protams ka tas nav ielas - tas ir šosejas. Ja tas būtu ielas, tad ierobežotājs būtu jāliek pie 100-120. Ja kas, vēl vārgākiem elektromobīļiem tieši tā arī ir...

viencexperc Reģ.: 13.02.2017
1 0 Atbildēt

Labi var aplūkot Teslas vienu ātrumu darbībā. Reāli, jauda sāk zust pie lieliem ātrumiem, kad zaudē lambordžīnī pašās beigās.

youtu.be/RY_rbooeMcI?t=252

Bet lieta tāda, ka tesla ir ielu auto. Tā arī ir koncepcija, kāpēc viens ātrums. Nevis lai kaut ko appistu.

Kur 99,9% pasaules ceļu, to otro ātrumu varētu slēgt?

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
5 1 Atbildēt

nu jau varēs pa 10 minūtēm uzlādēt elektroauto - pēdējā ziņa no vācijas, aral stacijas

spainis Reģ.: 27.04.2006
1 0 Atbildēt

Tikai nav neviens drandalis, kura baterija būtu spējīga tādā ātrumā lādēties. Bet tas jau po, galvenais tak skaļi bļaut, ka viss čotka, kamēr sūti gambiku, tikmēr salādējies.

Shiirs Reģ.: 13.07.2006
3 0 Atbildēt

Latvijā lai uzlādētu teslu berzkrogā līdz rīgai pietiek ar pusstundu. Tur tieši sanāk apēst cirkuļa plastmasas gambiku un aiziet padirst. Bet dirst man patīk mājās. Tā pat kā lādēt mašinu.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt
Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
2 0 Atbildēt

Fuflo. Nupat Āgenskalnā viens ar ūdeņraža balonu šķiet vakariņas gatavoja, rezultāts tā neko.

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
0 0 Atbildēt

Tūlīt tikai sāksies. Ķīna un vēl vairākas āzijas valstis ir aizliegušas ievest citu valstu atkritumus.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
1 0 Atbildēt

Tad jau labi. Galvenais lai paši ar saviem atkritumiem tiek galā un nepludina tos gaisā un okeānā.

imzz Reģ.: 27.02.2015
4 0 Atbildēt

ZZZZ rakstīja: Tūlīt tikai sāksies. Ķīna un vēl vairākas āzijas valstis ir aizliegušas ievest citu valstu atkritumus.

Nu, tātad šī ir Āfrikas lielā iespēja ;)

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt
Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Norvēģijā pirmo reizi jaunu auto pārdošanā 1/2 sastāda elektro twitter.com/spectatorindex/status/1346403892989333505?s=19

Krotow Reģ.: 09.09.2008
3 0 Atbildēt

Diez kāpēc neviens nekad neraksta, kuras iedzīvotāju grupas viņiem brauc ar elektro un kur viņi dzīvo. Pagaidām izskatās, ka vairākums ar Norges elektro braucējiem ir "baltie cilvēki" ar privātmājām.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Pēc šitā principa latvijā visas jaunās tačkas varētu būt elektriskas...

Krotow Reģ.: 09.09.2008
1 0 Atbildēt

Diez vai. Arī es savu tagadējo auto paņēmu jaunu. Tā arī esmu vienīgais īpašnieks Līdz iespējai man paņemt elektroauto to cenām būtu jākrīt vismaz uz pusi.

msh Reģ.: 16.04.2007
2 0 Atbildēt

Tam ir mūsdienīgs risinājums - liegt tev pirkt neelektrisku mašīnu...

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

1)jaunu mašīnu cenas +- paliek relatīvi lētākas - palielinoties vidējai algai, tās paliek pieejamākas, lai gan absolūtos ciparos protams tie paliek dārgāki

2) jaunu elektroauto cenas paliek zemākas,

3) pienāks brītiņš, kad šīs divas līknes krustosies, un elektroauto būs samērīgās cenās ar iekšdedzes.

4) gaidam Dacia Spring (vai ko citu no Ķinas)

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Neaizmirsti, ka modes tendences mainās. Pēc kādiem gadiem var izrādīties, ka - "ai, tā bija maldīšanās. Ūdeņraža auto ir tie īstie, jo..." vai tamlīdzīgi.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Vispār jau tāds uzskats jau eksistē, ka elektro auto ir tikai pārejās posms. Ūdeņradi nevar katrs glabāt mājās un šobrīd izskatās, ka šobrīd tas būs lielo auto, autobusu mērķis. Privātie štepselēsies no rozetes, kamēr tas ūdeņradis nebūs pieejams uz katra stūra.

Iedevu tak linku, ka Ķīnā valdība sabiedrisko transportu pārcels uz ūdeņradi.

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

televizoru un ledusskapi izmat, un noērk jaunu. Ar auto tāpat.

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Zināma taisnība tev ir, tik jautājums - cik ilgi tā vidējā alga kāps? Un mašīnas paliek lētākas, jā - izmantojot trešās pasaules valstīs ražotas detaļas un sataupot uz kvalitāti. Tavas dacītes ir ļoti kliedzošs piemērs tam.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
2 0 Atbildēt

Vidējā alga varbūt kāps. Taču inflācija vienalga kāps 2x ātrāk.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 1 Atbildēt

Visas elektroauto problēmas vienā setā atrisina akumulatoru standartizācija un akumulatoru maiņa.

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 1 Atbildēt

Es domāju, ka potaša akumulatori vēl ir neizpētīts lauciņš. Ieteiktu rakt tajā virzienā.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

Ja tas nav noticis uz klēpjdatoriem un mobilajiem tālruņiem, tas nenotiks arī automobiļiem ( runa par standartizāciju).

Un vēl tuvākajos gados 20 es domāju ka objektīvi labāks risinājums būs pirkt jaunāku EV, nekā vecā mēslā (pat ja bleķi izcili) ar visu vecu elektroniku likt jaunu bateriju iekšā. Līdz ar jaunu auto tu iegūsti jaunu kontrolieri, jaudīgāku lādēšanu utml. respektīvi veciem EV, lai ar to būtu vērts čakarēties, būtu jābūt kaut kādam "sales point", jo ja ne, tad gan to vērtība krīt trakāk kā luksus-auto, gan arī otrreizējā tirgus nebūs ( piem. Tesla domā kā tiem kas pērk lietotus nogriezt autopilotu utml.) un būs nevis ekoloģiskums ar + bet gan liels dranķīgu atkritumu kalns ar lielu eko "mīnusu".

Tad zin reālistiskāks ir jox ar EV "ilgtermiņa" nomu ...

Laaciz Reģ.: 01.04.2016
0 0 Atbildēt

Liela iespēja, ka ar e-auto būs kā ar telefoniem. 2 - 3 gadus palieto un jau ir jaunāks modelis. Lielāks, jaudīgāks, vairāk ekrāniem un fīčām. Un to veco vienkārši pat softiski vairs neatbakstīs. Un kā jebkurai uz brīdi aktuālai e-lietai cena pāris gados krīt dramatiski, jo neviens negrib lietotu elektroniku pirkt, jo ir pieeja lētākām un jaudīgākām alternatīvām.

Par to Tesla fīču nogriešanu pāris stāstus ir sanācis dzirdēt. Cilvēks nopircis lietotu Model S - Tesla nogriež opciju uz Superchargeru. Citu stāst pa radio kādu laiku atpkaļ stāstīja. Izsolē nopirkts Model 3. Autopilots jau iekšā it kā viss čikiniekā. Nopērk... Nop Autopilotu atslēdz, jo tu par to nemaksāji. Lūdzu samaksā vēlreiz 5k $.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Kad tās teslas sāks pirkt cilvēks vulgaris, nevis tikai pārtikuši zīmuļi, tad arī parādīsies tām čipšķūninga piedāvājums...

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 5 Atbildēt

Standartizētas frāzes par elektroauto problēmām.

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 2 Atbildēt

Un padomat ar galvu, kapēc tas nav noticis nevienā industrijā, tas laikam jau nav tevis cienīgi, vai ne ? Standarta frāze ...

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
1 0 Atbildēt
Laaciz Reģ.: 01.04.2016
1 0 Atbildēt

Viss jau skaisti. Bet... Tad visiem pasaules ražotājiem jāvienojas par identiska dizaina baterijām visiem auto. No Super mini līdz Pick-up truck. Plus baterijām visām jābūt vienādām pēc ietilpības, nu teiksim 100 kWh, neatkarīgi no auto veida. Baterijai no Fiesta būtu jāsader ar Ranger un otrādāk. Vai arī tad katram auto veidam sava izmēra baterija. Un tad kā zināt, kuras baterijas turēt vairumā, kuras nē? Ja pa LV ielām pārvietotos teiksim 250k e-auto cik jābūt šīm stacijām un cik bateriju krājumiem jābūt, lai nodrošinātu šādu baterijas maiņu pieprasījumu. Un kur ir garantija, ka man iemainīs labu bateriju nevis būtiski degradējušos vai kā citādi bojātu?

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 5 Atbildēt

Pozitīvo uzraksti.

Iespējas.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 2 Atbildēt

Tam ir tehniski risinājumi.

Diezgan vienkārši.

Laaciz Reģ.: 01.04.2016
0 0 Atbildēt

Nu, ja saki A, tad saki arī B. Kādi būtu šie tehniskie risinājumi?

Kalvis99 Reģ.: 13.09.2017
0 0 Atbildēt

"Tesla" akcijas cena trešdienas tirdzniecības sesiju noslēdza ar kāpumu par 2,8%, kompānijas tirgus vērtībai sasniedzot 717 miljardus dolāru (581 miljardu eiro).

Tādējādi uzņēmums tagad ir vērtīgāks par autoražotājiem "General Motors", "Ford", "Toyota", "Honda", "Fiat Chrysler" un "Volkswagen", kopā ņemot.

www.delfi.lv/bizness/pasaule/tesla-tirgus-vertiba-pirmo-reizi-parsniegusi-700-miljardus-dolaru.d?id=52818451

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 0 Atbildēt

Akciju tirgus ir LIELS bulšits, bet ja uzskati ka tas ir kas jēdzīgs, nesaprotu kapēc vēl neesi investējis TESLA ...

P.S. es gan spēju saprast ja tavs amats ir saistīts ar akciju pārdošanu, tad protams tik turpini "reklāmas akciju", bet visādi citādi "vēsturiskie dati" absolūti neko nepastāsta par investīciju drošumu un nākotnes vērtību.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Šis ir virziens ekoloģijai, kas man šķiet jēdzīgāks, un ja H2 uzglabāšanu tiešām izdodas uzlabot kā rakstīts tas jau būs kruti:

www.theregister.com/2021/01/07/hydrogen_storage_paper/

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Laikam covida dēļ šogad viens no varenajiem ekoloģijas šoviem izpaliek - eglīšu utilizēšana tā, lai mātei dabai prieks.

Citus gadus bija jautrāk - atkritumu apsaimniekotāji šķeldos tās egles, speciāli brauks, savāks, apkurinās nabagmāju un ko vēl ne.

Viens gudrinieks bija ielicis sludinājumu, lai ļauži, kam egle lieka, ved to viņa āžiem vai mufloniem un tas būs kruti un zaļi.

Esot liela atsaucība bijusi, veduši no visvisādām vietām.

Skatos es pie savas mājas konteineriem, stāv tādas vidusmēra pilsoņa eglītes - pamatā nelielas. Katrs, kam ir kādu reizi nācies kurināt krāsni vai ugunskuru, zinās, ka no tādas eglītes atdeve ir diezgan nekāda. Gluži nevilšus rodas doma - cik tas varenais šķeldotājs degvielas nokurina tā vizinoties un cik minūtes nabagmāja no tā dabūs to siltumu.

Par hipsteriem, kas nokurina n-tos litrus degvielas vedot egli muflonam, nemaz neizteikšos.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

Ugunskurā tai vieta, manējā jau izkūpēja gaisā, kopā ar grāvī izgrieztiem krūmiem.

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

Iebāzu krāsnī, kā parasti. Nesaprotu cepienu, ja pietiek laika līdzekļu un ekoloģiskās pēdas lai egli atstieptu uz dzīvokli / māju, tad to utilizierēt arī nav tie lielākie izdevumi uz šīs planētas.

iciks Reģ.: 29.05.2013
0 0 Atbildēt

Satraukuma nav - egles parādās un egles pazūd kā jau katru gadu. Šogad nebūs savādāk. Nepatīk vien absolūti populistiskās frāzes un it kā centieni "būt zaļiem", lai gan acīmredzami tas viss ir farss.

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

Kāpēc farss? Jebkas, kas liek jaunajai paaudzei aizdomāties, palīdz ilgtermiņā. Es bērnībā metu baterijas kopā ar samazgām auz kūcpakaļas, tagad mani bērni šķiro visas plastmasas pa zortēm. Kas tur slikts?

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Kāpēc farss? Tak izlasi ko iciks uzrakstīja pirmajā postā, divas apakšējās rindkopas - tāpēc. Tas ir pa to pašu tēmu kā braukšana ar elektromobīli glābj pasauli, un "biogāze" ir dabai draudzīga...

Attiecībā par taviem bērniem - malači, atvieglo biznesmeņiem darbu.

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Tas ir ne tikai farss, tas ir pat kaitīgi. Cilvēks ved to savu egli āzim velns viņu zin cik tur km, nokurina lērumu degvielas un domā, ka ir paveicis labu darbu. Āzim maza uzkoda, Grētai šausmas par CO2.

Par to šķeldošanu jau teicu. Paskaties, kā tās lietas notiek LVM valdījumos - milzu zaru kaudze un tur tad tas agregāts brauc. Individuāli izbraukāt, savākt sīkas eglītes? Cik degvielas nokurina, cik cilvēks laika patērē, kāds ieguvums?

Kalvis99 Reģ.: 13.09.2017
0 0 Atbildēt

Eiropas Savienība līdzfinansēs elektriskā pilsētas autobusa iegādi Valmierā

www.valmieraszinas.lv/eiropas-savieniba-lidzfinanses-elektriska-pilsetas-autobusa-iegadi-valmiera/

TEC var kurināt vairāk Daugavpilī gāzes busi

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Jauks EV farss - cilvēki pērk EV lai saņemtu nodokļu atvieglojumus ... un reizēm pat nebrauc ar tām kastēm ( ja tas štunts būtu izmantojams kā nepārtruktas barošnas avots es vēl saprastu) :

Pilnīgi sapisušies cilvēki ar tiem EV, tam kam būtu jākrīt cenās trakāk kā luksus auto, kaut kāda nesaprotama iemesla dēļ "tur cenu".

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Un īpašs video tiem kas domā ka EV nekas nelūst:

Cik ātri paskatījos izskatās, ka 3 gadi - un mūc no tā sūda.

Īpaši iesaku pievērst uzmanību vietai kur runa par baterijas dzesēšanas sistēmas savienojumu ātrai nomaiņai - 4 gadīgs auto ar orģinālo bateriju - "apčurājies".

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
2 0 Atbildēt

tas rich rebuilds ir tīrākais klikšķu arhitekts. Viss viņam ir slikti. Ticamība - ar mīnusa zīmi.

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 1 Atbildēt

Kas ir Rich Rebuilds - ir dziļi pie kājas - svarīgais tajā visā - ir viņš jauc un liek kopā Teslas, un ja tev ir smadznes un acis pareizā vietā - visi kasjaki ir redzami, un tas ir tas kas mani intersē.

T.i. iedod man jebkura "tukšdirsēja video" kur kaut kas tiek izjaukts - visu pārējo kas man interesē es sapratīšu pats - skaņu pat nevajag ( tīri tehnisko risinājumu iepazīšanai man nevajag vairāk par bildēm, kvalitāti gan bildes reti kad ataino, bet Teslas gadījumā - jā arī ar bildēm pietiek.)

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

viņš jauc un leik kopā, lai būtu jūķūba auditorijai ko spiegt, nevis, lai ar jaukšanu un likšanu pelnītu. Sajūti atšķirību?

Auditorija uzķeras, un tai pieprasījums ir tieši tāds. Kolīdz šams publicē ciknecik objektīvāju video, šamā auditorija aizklikšķina citur, un apaļais klikšķcents neripo. Tā nu šams (vai tā pīār kompānija, kas šamo darbina) lauza galvas, kā vēl vairāk un pamatīgāk Teslas nolikt. Kā īstās ziepju ōperās - turpinājums sekos.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Video vispār skatījies ? - Tur nav par ko spiegt.

P.S. Bet ja nepatīk Rich, kā būtu ar šo kompāniju:

govtribe.com/vendors/munro-associates-inc-dot-1b5x7#prime-contractors-table

Ja pameklēsi tad atradīsi pieteikami info no Munro par Teslu, tik kā jau zemāk teicu - ir liela starpība jaukt jaunu Tesla vs gadiem lietotu !

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

neskatījos konkrēti šito, bet biju dažus skatījies kaut kad iepriekš

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

OK, paldies par godīgu atbildi. Vienkārši clickbate nosaukumi, jau praktiski ir norma (visur), un tās pārbūves ko šams ir taisījis -tik arī bija noderīgas cik redzēt "kailus" Tesla virsbūves elementus u.c. detaļas. Bet konkrētajā video var redzēt, cik dranķīgi ir izgatavota Tesla no akalpošanas (tehnisko škidrumu maiņas, parbaudīšanas utml. un protams tā visa "apkopšanas" izmaksu) viedokļa. Un vēl pāris inženiertehniskas muļķības, kas gan nav tur tāpēc ka Tesla, bet gan tāpēc ka tās ir inženiertehniskas muļķības - kaut izskatās "forši un stilīgi".

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

tas nu nav nekas Teslai unikāls, tā vienkārši 21. gs automašīnas ražo - lai pēc x gadiem nevienam 'rich rebuilds' neināk prātā tās remontēt, bet lai pirktu jaunas.

Tā ir visiem, citam vairāk, citam mazāk, bet ir.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Itkā jau jā, taču, ja lielākā daļa pasaules autorāžotāju tomēr "nebrauc ar steigu glābt pasauli no CO2", bet vismaz EV fanu lokā, tas gandrīz vai ir "pirmais bauslis" ja runājam vismaz par vārdiem ( darbi gan mēs labi zinam ka mēdz radikāli atšķirties).

Un 3 gadīgas Tesla nonākšana šrotā tīri tehniski ir lokāla mēroga ekoloģiska katastrofa ( un ja neapkopt video minēto Tesla - tai diezgan drīz rati "nomauksies") ... kaut kā tā uz to visu skatos es.

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

visu var pārstrādāt, un domājoši business meņi un vumeņi jau būvē litija bateriju pārstrādes fabrīķus.

Toties vienreiz sadedzinātu petroleju no atmosfēras izgrābt gan ir darbietilpīgāk.

Vidēji +- tās teslas šrotos nonāks pēc tikpat km, cik līdzīgi iekšsadedzes autosi.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Hmm, es te vairāk tēmēju uz to ka vajadzētu ne tik daudz censties pārstrādāt, bet gan censties braukt ilgāk utml. - daudz veselīgāk ekoloģijai, nekā tā pati pārstrāde ...

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

ja izrādīsies, ka teslas ir mēsli, tad jaunākas tās vairs nepirks, pirks folksvāgenus uc. Brīvais tirgus.

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
0 1 Atbildēt

Mums te ir divi pasaules top inženieri, kuri zina kā ir vislabāk un pareizāk. Kāpēc neviens lielais autoražotājs nav viņus darbā pieņēmis? Ja jau problēmas ir tik milzīgas un globālas, tad šādus superspečukus vajadzēja viņu HR departamentiem meklēt ar uguni.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Ja tev vajag pasaules līmeņa inženierus kas ir izjaukuši Tesla -varu piedāvāt arī tādu linku un interviju - vajag, skatīsies un ko (ie)mācīsies ?

Jeb ienāci tāpat vien iedrist ?

P.S. tikai ņem vērā ka ir liela starpība vai izjauc jaunu Tesla līdz pēdējai skrūvītei, vai arī ķimerējas ap lietotām ...

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti