Par to jau lieta, ka īstenība ir mazāk interesanta.
Kam interesants fakts, ka citplanētiešu NLO uz Zemes nekad nebija un diez vai kādreiz būs.
Bet kad kāds pastāsta par kādu skaņas signālu no kosmosa, citplanētiešu NLO, tas uzreiz liekas interesanti.
Nuuu, citplanētiešiem ticēja pat Stīvens Hokings...
Es neticu, ja kas...
Man patiešām dīvaini liekas, kāpēc sliņķa ideja ir saprotama. Tieši otrādi, tur viss turās uz puņķiem un mistikas, un vairāk jautājumu, nekā atbilžu.
Ādere ir maza un vienā vietā. Nedomāju, ka kāds rīkstnieks pateiks, ka zem Jelgavas ir viena liela ādere. Tāpēc nevar domāt par kādām lielām ūdens masām.
Cik saprotu, tās āderes ir kaut kādas straumes. Ja virs zemes ir skaidrs, kā tek ūdens,( Tek no augstākā punkta uz zemāku. Pa malām ir "malas", tāpēc ūdens neizplūst.).
Tādā gadījumā arī āderei ir jābūt garai, un rīkstnieks atzīmes āderi garu, nevis vienā vietā. Un kā tās ūdens radās zem zemes un kur un kā tās tek.
Labi. Pieņemsim, kā āderes ir tas ūdens, kurš kā geizers, zem zemes, ceļas uz augšu. Bet kādi spēki to nosaka?
Ģeoloģijā ir termins - augšupejoši avoti, kuri darbojas tādēļ, ka ūdens nesošie slāņi ir zem spiediena.
Bet zem zemes, tajās āderu vietās jābūt irdeniem iežiem. Nejau tas spiediens sašķels mālus. Un kā tad radās tās āderes? Bijušie meteorītu krāteri? Karsta kritenes?
Un kāpāc aku nevar rakt tur, kur savācās gruntsūdeņi? Izraki, lai divi, trīs akas grodi būtu gruntsūdeņu slānī, un aku visu laiku tie piepildīs. Kāpēc jāmeklē tās āderes? Un kāpēc uz tām tad nav labi gulēt? Maģija? Vai kādi fiziski spēki to ietekmē?
Nezinu. Man ir daudz jautājumi un nekas nav loģiski izskaidrojams. Tikai ar mistiku un maģiju.
Bet zinātniskā, oficiālā versija, kurā nav āderu, izskaidro visu. Visu saliek pa plauktiem, kāpēc, ka un izskaidro katru izņēmumu.
Gruntsūdeņu horizonts ir ļoti mainīgs, atkarībā no apakšā esošajiem iežiem. Īsumā aku var rakt jebkur un jebkurā tajā būs ūdens. Bet ar āderu metodi var noteikt kur pie ūdens tiksi ātrāk, seklāk, vienkāršāk. Ejot tevis piesaukto ģeoloģijas ceļu, jātaisa urbums ik pa pāris metriem šaha veidā. Savukārt meklējot āderes virs zemes, nav nepieciešams ne urbt, ne taisīt ģeoloģisko izpēti.
Neesmu pro bet saprotu, ka āderes jeb ūdens, uguns plūsmas zem zemes uzrādās spēcīgāk tur kur to strāvojums zem zemes ir vistuvāk zemes virskārtai.
Tā kā āderes nav nekāda mistika, salīdzinoši lēts un daudz maz precīzs veids kā lētāk tikt pie ūdens. Jā ģeoloģija to pašu pateiktu, tikai par to būtu jānoliek galdā pāris štukas ja ne vairāk.
P.s. man vienai paziņai lauku rajonā ir centrālā ūdensvada pieslēgums, vēl senos laikos tika uztaisīts arī viens nelegālais pieslēgums. Vairākas reizes ir nākuši meklēt kur ūdens zūd (pēc tam kad tika izpildīts baseins), omīte tik nosmēja, ka lohi, ne tik vien āderes, bet arī ūdensvadus, nu vismaz to kreiso, viņa ar savām metodēm var nokartēt ar 5cm precizitāti. Un viņa tur nedzīvoja kad pieslēgums tika uztaisīts. Kā tu šo skaidrosi? Ka nezinot kur ir, paņemot divus štruntus rokās, spēj diezgan precīzi noteikt.
Uztaisi eksperimentu. Paprasi šarlatānam parādīt āderi. Tad tur izroc aku.
Tad, blakus arī paroc. Būsi pārsteigts jo šarlatāna vieta nebūs ne ar ko īpašāka.
Ir taču taisīti eksperimenti. Tāpēc arī zinātnē neeksistē termins āderes.
Ja tādu būtu, zinātne gribētu atminēt to mīklu, un daudziem zinātniskie darbi garantēti.
Bet nē. Āderu nav. Āderes un rīkstotāji nav pierādīti.
Bet man vecmāmiņa stāstīja, ka reiz, kolhozā viņa satika sniega cilvēku. Tas viņu izdrāza un piedzima elfs. Ilgi viņu slēpa kūtī, līdz nomira 3 gadu vecumā. Ja nebūtu nomiris, tad gan būtu sensācija.
Tad tu esi elfa dēls? Hmmm, tas šo to izskaidro... :D