Kāpēc mēs nepamanām to, ko negaidām redzēt? 8

 

Foto: Publicitātes attēls

Renault | 24.aprīlis 2020 8:43

Situācija, kad satiksme uz ceļiem ir neliela, gājēji un velosipēdisti uz ielām ir retāk sastopami, var kļūt bīstama saistībā ar parādību, ko dēvē par neuzmanības aklumu. Tas nozīmē, ka mēs nepamanām objektu redzeslokā, jo mēs to negaidām tur sastapt.

Katram autovadītājam jābūt gatavam tam, ka uz ceļa var negaidīti parādīties šķērslis. Diemžēl, mūsu prāta darbība ne vienmēr mums palīdz. Gadās, ka autovadītāji, kuri ir izraisījuši ceļa negadījumu, kurā bija iesaistīts motociklists vai gājējs, vēlāk teikuši, ka viņi šo cilvēku neesot pamanījuši. Kā tas ir iespējams? Visai iespējams, ka viņi ir cietuši no tā dēvētā neuzmanības akluma. Citiem vārdiem sakot, tas nozīmē, ka cilvēkam ir grūti pamanīt to, ko viņš negaida redzēt. Kad koncentrējamies uz noteiktu uzdevumu (piemēram, automašīnas vadīšanu), spēja uztvert citus stimulus var būt zemāka nekā ierasts. Satiksmes apstākļos tas apgrūtina spēju reaģēt uz negaidītiem šķēršļiem un apdraudējumiem.

"Pat tad, kad ceļu satiksme ir mazāka, mums jābūt gataviem tam, ka pēkšņi mūsu priekšā var parādīties gājējs vai velosipēdists. Svarīgi ir novērot priekšā esošo ceļu un pielāgot ātrumu ceļa apstākļiem. Braucot ar mazāku ātrumu, mums ir iespēja savlaicīgi reaģēt, pat ja apdraudējumu pamanām pēdējā brīdī. Turklāt, ja notiktu sadursme, tad tās sekas būtu mazāk smagas," skaidro Renault Drošas braukšanas skolas direktors Ādams Kņetovskis.

 
Visi komentāri
 
Vernons 24.aprīlis 2020 9:26
2 5 Atbildēt

Jauna versija prātojumam, kā būtu.

Ir "Ceļu satiksmes Likums" 19. pants "Pienākumi un tiesības"! Neviens neatkāpsies no Noteikumu prasībām ne tik cik "melns aiz naga"!

Kārtējais mēģinājums attaisnot gājēja, velosipēdista pārkāpumu! Ir vēl auto vadītāji, kuri neredz ceļa zīmes, ignorē joslas, nepārtrauktās līnijas un ātruma režīmu bīstamās vietās.

Rr19 24.aprīlis 2020 10:27
0 0 Atbildēt

Aizvakar uz apvedceļa fūrists neparedzēja(neredzēja),ka priekšā būs ceļa remonts un luksofors,laikam atkal nebija saliktas attiecīgās ceļa zīmes.Satiksme neliela,bet bojā kāds iet gandrīz katru dienu.

650 24.aprīlis 2020 12:43
2 0 Atbildēt

Kas tur notika, atkal kāds tapa nosists??

Šis ir sens jēdziens- ka skatīties nav redzēt.Redzēt- tas 1kārt nozīmē būt iekšā braukšanas procesā domu līmenī.

Braukšanas laiku veltīt konkrēti braukšanai.Šīs izjūtas ir tik ļoti "aizmirstas", ka daudziem tas varētu būt kā jaunatklājums vai pat lieliska relaksācija.

Rr19 24.aprīlis 2020 13:26
1 0 Atbildēt

Līķu nebija, paveicās, ka priekšā stāvēja busiņš ar piekabi, esot bremzes atteikušās...

650 24.aprīlis 2020 13:43
1 3 Atbildēt

Pieņemt jaunu cssd plakakātu- beidzamais stāvētājs stāv ar darbojošos motoru un vēro spoguli.Ieturēdams distanci no sava priekšāstāvētāja un savā prātā jau izrēķinājis trajektoriju, pa kuru pamauks nost, ja nu...

Nelabojams 27.aprīlis 2020 8:20
1 0 Atbildēt

Mani šitas reiz noglāba uz VEF'a tilta (Zemgala gatve). Stāvēju aiz busa pie krustojuma un aizmugurē bij bik ledus. Skatos spogulī, ka lielā ātrumā lejā nesas blondīne. Paspēju pamukt nost un šī busam pakaļā. Tur ledus vairs nebija un sadursme nebija stipra, iztika bez cietušajiem, bet ja vēl es būtu bijis pa vidam, tad vairs nevar zināt.

Rr19 24.aprīlis 2020 14:19
2 0 Atbildēt

Vēl jāskatās, cik liela massa būs, varbūt labāk uzreiz pa durvīm lēkt laukā.

Kanibaals 24.aprīlis 2020 20:59
3 1 Atbildēt

Raksts par neko. Zīdītāju acīm diemžēl acs vidū ir aklais punkts kur iziet redzes nervs. Tapēc ir jāskatās grozot galvu.

Sk. "blind spot test" - en.m.wikipedia.org/wiki/Blind_spot_(vision)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 17

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti