Septiņi ieteikumi drošai braukšanai ziemā 8

 

Foto: Publicitātes attēls

LAU | 4.decembris 2020 15:21

Gada aukstākajā un tumšākajā laikā ikvienam satiksmes dalībniekam jāpievērš īpaša uzmanība ceļu satiksmes drošībai.

No 1. decembra transportlīdzekļiem jābūt obligāti aprīkotiem ar ziemas riepām, taču jāņem vērā arī citi aspekti, kas autovadītājus var pasargāt no bīstamiem gadījumiem uz ceļa, stāsta VAS ”Latvijas autoceļu uzturētājs” komunikācijas daļas vadītāja, Biznesa augstskolas Turība absolvente Sigita Audere.

Redzamība tumšajā laikā

Slidens ceļš, tumsa un neredzamie gājēji ir būtiskākie faktori, kas paaugstina braukšanas riskus autovadītājiem. Lai samazinātu negadījumu iespējamību, regulāri nepieciešams pārbaudīt automašīnas tehnisko stāvokli. Ziemas sezonā ar auto biežāk nākas pārvietoties diennakts tumšajā laikā, tādēļ ir svarīgi pārredzēt ceļu. Pirms brauciena jāpārliecinās, vai visi automašīnas lukturi ir darba kārtībā. Redzamība nav tikai gaismas. Būtiski ir arī, lai stikli būtu tīri gan no iekšpuses, gan ārpuses un nekas neaizsedz autovadītāja redzesloku. Tāpat nepieciešams pārbaudīt, vai automašīnas lukturi noregulēti tā, lai tie neapžilbina pretim braucošos šoferus.

Attīrīšana no ledus un sniega

Uzsākot braukšanu, būtiski, lai stikli būtu pilnībā atkausēti. Savlaicīgi jāattīra arī riteņu arkas un dubļusargi no iestrēguša sniega un netīrumiem, jo sasalstot tie var kavēt normālu riteņu rotāciju un pasliktināt vadāmību pagriezienos. Nav ieteicams uzsākt kustību, kamēr uz transportlīdzekļa jumta ir sniegs, jo braukšanas laikā tas var izkliedēties un nosegt skatu aizmugurē braucošajam autovadītājam, kā arī strauji bremzējot, noslīdēt uz priekšējā stikla, pilnībā aizsedzot skatu. No sniega un ledus ir jātīra arī automašīnas lukturi.

Atbilstoša riepu izvēle

Viennozīmīgi ieteicams izvēlēties kvalitatīvas ziemas riepas. Tā noteikti nav lieta, uz ko vajadzētu censties ietaupīt, jo mašīnu uz ceļa notur četri nelieli laukumi ‒ vietas, kur riepa saķeras ar ceļa segumu.

Autoceļu seguma stāvoklis

Protams, īpaša uzmanība jāpievērš arī ceļu seguma stāvoklim, jo tas var mainīties pat dažu minūšu laikā. Transporta līdzekļa vadītājam jāspēj reaģēt ļoti savlaicīgi, nepārtraukti jābūt modram un jāseko līdzi tam, kā mainās laikapstākļi un brauktuves stāvoklis. Ziemas laikā uz ceļiem var būt apledojums vai sniega kārta un, lai samazinātu iespējas slīdēšanai, jāizvēlas autoceļa segumam atbilstošs ātrums un jāizvairās no straujiem manevriem ar automašīnu.

Ātruma izvēle

Būtisks aspekts ir arī atbilstošs braukšanas stils un ātrums, ko ieteicams pielāgot apkārtējiem apstākļiem. Ziemas laikā noteikti jāievēro lielāka distance, jo bremzēšanas ceļš ir garāks nekā vasarā. Rūpīgi jāizvērtē arī nepieciešamība apdzīt, jo šis manevrs ir ļoti bīstams. Izvēloties apdzīt priekšā vai blakus braucošo transportlīdzekli, jābūt pārliecinātam gan par sevi, gan par situāciju, kurā atrodies. Jāpiezīmē, ka ļoti bīstami ir apdzīt tieši sniega tīrāmās mašīnas - autovadītāji bieži neaizdomājas, ka, apdzenot šo mašīnu, nonāk ceļa posmā, kurā tīrīšanas vai kaisīšanas darbi ar pretslīdes materiāliem vēl nav veikti. Šādos posmos var būt lielāka sniega kārta vai slidens ceļš, attiecīgi – būtiski mainīties brauktuves stāvoklis. Tas var veicināt sānslīdi un var novest pie situācijas, kurā auto vairs nav iespējams savaldīt. Ir jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, kas ir atbilstošs attiecīgās brauktuves stāvoklim un laikapstākļiem. Autovadītājam jābūt pārliecinātam un drošam, ka pie attiecīgā ātruma automašīna tiks kontrolēta.

Augstākas nozīmes ceļu izvēle

Valsts autoceļu tīkls ir sadalīts dažādās uzturēšanas klasēs, kas nozīmē, ka autoceļu brauktuves stāvoklis starp dažādām uzturēšanas klasēm var būtiski atšķirties, jo ir dažādas pieļaujamās normas sniega biezumam uz brauktuves, kā arī reaģēšanas laiks tās kaisīšanai ar pretslīdes materiāliem. Piemēram, autoceļam Rīga – Liepāja ir noteikta visaugstākā uzturēšanas klase, tāpēc reaģēšanas laiks darbu veikšanai, piemēram, sniega attīrīšana no brauktuves vai apstrāde ar pretslīdes materiālu ir 3h no konstatēšanas brīža. Būtiski atcerēties, ka vienam autoceļam dažādos posmos uzturēšanas klase var mainīties, tātad braukšanas apstākļi viena autoceļa dažādos posmos var būt mainīgi. Izvēloties tālāku braukšanas maršrutu, autovadītājiem jāņem vērā šīs atšķirības, un ieteicams izvēlēties pārvietoties pa autoceļiem ar augstāku uzturēšanas klasi. Autovadītājiem ir ieteicams ziņot par bīstamām situācijām uz ceļu stāvokli, zvanot VAS “Latvijas Valsts ceļi” Satiksmes informācijas centram vai ziņojot aplikācijā Waze. Tas sekmē autoceļu uzturētājam ātrāku informācijas saņemšanu par notiekošo uz valsts autoceļiem un operatīvāku darbu uzsākšanu.

Nepieciešamās lietas braukšanai ziemā

Lai braukšana ziemā būtu pēc iespējas drošāka un komfortablāka, ir lietas, kam noteikti jāatrodas katra auto bagāžniekā. Ziemas laikā neiztikt bez sniega tīrāmām slotiņām, ledus skrāpja un nesasalstoša logu šķidruma.

 

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
LMT 4.decembris 2020 15:28
6 4 Atbildēt

Sigita no Turības man mācīs braukt, kas tālāk!!!

Tele2 4.decembris 2020 17:42
3 1 Atbildēt

Tu es tāds lohs un tik slikts braucējs, ka pat ieteikums no bomža iespējams tev nāktu par labu.

Pļurkt 6.decembris 2020 15:39
2 3 Atbildēt

Sievietes, ar milzīgi retiem izņēmumiem ir zosis pie stūres un tās nebūs tās kas mācīs čaļus kā braukt!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti