Braukšana karstā laikā 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Renault | 21.jūlijs 2022 11:58

Aizkaitināmība, nogurums, koncentrēšanās spējas zudums un ar to saistītais aizkavētais reakcijas laiks – tie ir tika daži veidi, kā karstums var iedarboties uz autovadītājiem. Situāciju var risināt, pārdomāti izmantojot gaisa kondicionieri, ģērbjoties atbilstoši temperatūrai un dzerot ūdeni. Taču tas nav vienīgais, par ko jāatceras, karstajās dienās sēžoties pie stūres.

Laika apstākļu dēļ uz ceļiem var rasties bīstamas situācijas un pieaugt negadījumu skaits. Tie daļēji nosaka apstākļus uz ceļa, un bieži vien tiek ietekmēta arī autovadītāju uzvedība. Daudzos pētījumos par laika apstākļu ietekmi uz satiksmes drošību tiek analizēti apstākļi uz ceļa lietus laikā. Tomēr vasaras augstā temperatūra arī var ietekmēt autovadītājus, un to nevajadzētu ignorēt.

KĀ KARSTUMS IETEKMĒ SATIKSMES DROŠĪBU?

Karsts laiks var ietekmēt gan garīgo stāvokli, gan fizioloģisko reakciju. Augsta temperatūra rada paaugstinātu aizkaitināmību pie stūres, miegainības sajūtu un koncentrēšanās spējas zudumu. Tas ir cieši saistīts arī ar spēju vadīt automašīnu un ietekmē, piemēram, reakcijas laiku, kas var ievērojami kļūt garāks. Ilgstoša karstuma laikā braucienus parasti plānojam citos, dažkārt neierastos laikos, kas apvienojumā ar īsāku un ne tik kvalitatīvu miegu, ko izraisa augstās temperatūras naktīs, rada daudz lielāku nogurumu, esot ceļā.

KO VAR DARĪT?

Laika apstākļus mēs nevaram ietekmēt, taču varam ierobežot karstuma negatīvo ietekmi, kad esam pie stūres.

Karstās dienās optimālo temperatūru transportlīdzeklī ļauj uzturēt gaisa kondicionēšana vai ventilācija. Tomēr jāņem vērā, ka temperatūras starpība starp auto salonu un āra temperatūru nedrīkst būt pārāk liela, jo tā var negatīvi ietekmēt veselību.

Kad ārā ir karsts, sēdieties pie stūres elpojošās drēbēs no dabīgiem audumiem un gaišās krāsās. Neaizmirstiet par šķidrumu uzņemšanu un atcerieties, ka, izkāpjot no automašīnas, tajā nedrīkst atstāt ūdens pudeli tiešos saules staros, piemēram, uz priekšējā paneļa.

Automašīnu vajadzētu novietot ēnā, var noderēt paklājiņi un saulessargi. Pametot automašīnu, jāņem vērā, ka karstā laikā temperatūra aizslēgtā transportlīdzekļa salonā ir daudz augstāka nekā ārpusē, tāpēc nekādā gadījumā nedrīkst tajā atstāt bērnu, pat dodoties prom no automašīnas uz dažām minūtēm. Novietojot automašīnu ēnā vai atverot logu, temperatūra automašīnā var nedaudz pazemināties, taču šādā situācijā ar to noteikti ir par maz – maza bērna atstāšana slēgtā transportlīdzeklī pat uz īsu laiku var beigties traģiski. Šādi apstākļi ir ļoti bīstami arī mājdzīvniekiem, un iepriekš minētais attiecas arī mājas mīluļu turēšanu automašīnā karstā laikā.

PAREIZA TRANSPORTLĪDZEKĻA SAGATAVOŠANA

Karstās dienās ir nepieciešams labi funkcionējošs gaisa kondicionieris, tāpēc ir vērts pārbaudīt tā stāvokli kārtējās apskates laikā, kā arī pirms došanās atvaļinājumā.

“Tāpat ir jāpārliecinās, ka automašīnas tehniskie šķidrumi ir pietiekamā daudzumā un riepās ir atbilstošs gaisa spiediens. Braukšana ar nepietiekami uzpildītām riepām palielina degvielas patēriņu un rada nevienmērīgu protektora nodilumu. Daudzi autovadītāji vasaras laikā brauc ar ziemas riepām, taču atcerieties, ka tad ziemas riepas nolietojas daudz ātrāk, tās pārmērīgi uzkarst un zaudē parametrus,” stāsta Renault Drošas braukšanas skolas direktors Ādams Bernards.

 

 
Visi komentāri
 
650 23.jūlijs 2022 17:28
0 0 Atbildēt

Daudzi Vadītāji (tepat,šeit) savulaik lasīja, ka (pie attiecīga nobraukuma) gluži droši varot braukt visu gadu ar vienām riepām.Katrs demagogan don raksts sludināja raksta rakstītāja Oriģinālo viedokli.Bet tā arī neizdevās izdibināt (vienoties/par) tā saucamo Taisnību.Jā.Nee.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti