Sliktākais – dusmas 20

 
Gunārs Brauns | 28.janvāris 2014 19:09

Kas tik te par sliktiem netiek saukti. Pārāk ātrie, pārāk lēnie… Bet tie paši draņķīgākie nav ne vieni ne otri.

Tā nu gadījās, ka iepriekšējo janvāri braucu tālu no Latvijas, savādā zemē ar palmām, ūdenskritumiem un pat „ziemā” siltu jūru. Ar Latvijai līdzīgu ceļu stāvokli, kustības blīvumu, bet pavisam citādiem satiksmes noteikumiem. Faktiski – bez noteikumiem mūsu izpratnē. Bez radariem – kādi tur radari, ja policistiem pat automobiļu nav, bez alkometriem – esot kādi 100 iepirkti gadā apmēram 2004., bet ātri izgaisuši, bez pagrieziena signālu rādīšanas, bez tehniskajām apskatēm…

Grūti bija pierast. Pirmajā vakarā pēc 100 kilometriem pa valsts vienīgo ātrgaitas šoseju (divas joslas katrā virzienā ar dziļu grāvi pa vidu) domāju, ka tumsā otru vajadzīgo simtu šādā eiropieša uztverē traku improvizāciju juceklī nobraukt nespēšu. Otrajā dienā mācījos taurēt, trešajā - apstāties tur, kur man vajag, nevis tur kur „drīkst”, forsēt milzu izmēra „guļošos policistus” (vienīgais ātruma ierobežošanas līdzeklis apdzīvotās vietās)... Ceturtajā – pārsteigts konstatēju, ka braucot smaidu, pat smejos un dungoju kādu bačatasmotīvu. Ar šamējiem, izrādās, var sadzīvot gluži labi.

Tad biju mājās. Un – man ir vēl grūtāk pierast. Pat pēc gada grūti. Nevis tāpēc, ka jau pirmajā vakarā ar lielu piepūli un nožēlu nācās atcerēties, ka pie sarkanas gaismas ir jāstāv pat tad, ja šķērsojošā iela ir tukša kā izslaucīta; nevis tāpēc, ka otrā rītā man skarbs policists atgādināja, ka 50 km/h ir dzelzs likums pat tur, kur tam nav nekāda loģiska pamatojuma. Nevis tāpēc. Ir, draugi, viena cita riebīga mūsu kustības (un arī pārējās sadzīves) iezīme, pie kuras es vairs nepieradīšu. Negribu pierast.

 Gaidu sievu pārpildītā patiltes stāvvietā pie „Dominas”. Neesmu apstājies gluži tā kā vajadzētu, bet esmu taču pie stūres un gatavs pavirzīties, tikko tas kādam būs vajadzīgs. Lasu par Kolumba pirmo Atlantijas ceļojumu, kurš atdūrās tieši pret augstāk minēto salu, un jūtos gluži labi. Tad – blakus taure. Skaļa, gara. Un ģīmis. Trakās dusmās saviebts mūlis no šausmu filmas. Atveru logu un saku – labdien! Drīz Valentīna diena! Nesaprot. Bļauj, ka siekalas šķīst.

Road rage”. Ceļa dusmas, niknums. Patoloģisks stāvoklis, kuru pirmo reizi fiksēja un šādi nosauca amerikāņi jau tālajā 1988. gadā. Toreiz kāds slimais uz šosejas nošāva cita auto pasažieri (netrāpīja šoferim...), jo uzskatīja, ka diezgan nevainīgs līdzās braucēja manevrs bijis aplams. Nu ik dienas redzu, kā šis vīruss plosās arī Latvijā. Un pierast negribu. Gribu tādu noskaņu kā Dominikānas Republikā, kur vidējā alga ir pieckārt zemāka, „bardaks” uz ceļiem pieckārt augstāks nekā Latvijā, bet 20 dienās ne reizi neredzēju nevienu viepli, nevienu izstieptu vidējo pirkstu. Un nevienu avāriju. Iespējams taču, ka tieši optimisms ir labāks drošības balsts nekā fotoradari?

Lai gan – viņi tur arī šo to citu māk daudz labāk nekā mēs. Bet par to citreiz.

Foto: Auto akadēmija

 
Visi komentāri
 
Shiirs 28.janvāris 2014 19:29
7 4 Atbildēt

Gunaar Braun, ir cilveeki, taadi kaa juus, piemeeram, kuriem visur ir labaak, tikai ne Latvijaa. Varbuut pienaacis laiks pakot koferus un paarvaakties uz savu sapnu zemi, Soninkaanas Republiku, kur pluust piena upes un celji kaisiiti zelta miltiem.

seaman 28.janvāris 2014 20:07
2 0 Atbildēt

dominas daudzstāvenē vienmēr var atrast brīvu vietu, arī trakajās ziemsvētku izpārdošanās, kapēc būtu japarkojas "čerez žopu" 8)

PS. pat īrijas laukos viss ir 99% labāk

Krumenahers 28.janvāris 2014 22:46
0 0 Atbildēt

Jaa tas tiesa,mees dusmojamies un lamājam citus satiksmes daliibniekus.Bet,es cenšos laboties un nereti apkārt manu arī citas laipnas sejas.Peec idejas,vajag domāt ka tai citā mašīnā brauc Tavs draugs bet nu reizeem gadās cilvēki kas pa ilgu bijushi krievijaa.

Crankshaft 29.janvāris 2014 9:07
1 2 Atbildēt

Shiirs

Gunaar Braun, ir cilveeki, taadi kaa juus, piemeeram, kuriem visur ir labaak, tikai ne Latvijaa. Varbuut pienaacis laiks pakot koferus un paarvaakties uz savu sapnu zemi, Soninkaanas Republiku, kur pluust piena upes un celji kaisiiti zelta miltiem.

=======================

:-) Mjā, ir cilvēki, tādi, kā "jūs", kuriem liekas, ka rupjība, dusmas, nesavaldība, atrodoties ceļu satiksmē, ir normāla lieta. Normāla tā var būt tikai cilvēkam, kurš nav redzējis

satiksmes "pamatus" citur, nav bijis tajā "iekšā" :-) Tad

nu jāsaka, ka ir valstis / vietas, kur satiksme savā kopumā ir daudzkārt "drausmīgāka", nekā Latvijā, bet publika "neko", visi smaida, pamāj viens otram, neliekas "izvirst"

dusmu lēkmēs :-) Bet tādiem, kā "jums" derētu pakot paunas un vadīt dienas ierastajā stilā, teiksim , maksimumstundās Maskavā, Pēterburgā, kur satiksme un savstarpējās attiecības braucēju starpā ir "jums" tīkamas, acīmredzot!

Raacens 29.janvāris 2014 9:38
4 1 Atbildēt

Jā, "grūti ciemā bez ložmetēja". Ir braukšanas kultūras un nerakstīti likumi, bet vienu kopumā nepiedos nekur. Ti, poh..tisku attieksmi pret citiem satiksmes dalībniekiem. Nu nostājies biji gatavs pavirzīties, ko ta gaidi virzies. Kāds dienvidnieks pieļauju nebūtu neko teicis vienkārši tevi pastūmis no muguras, uz ko tu mācīts ārzenēs protams atbildētu "Atvainojiet neievēroju ka traucēju jums, jauku dienu.". Vai tomēr tvertu pēc stiprāka vārda un saskaņotā :).

IkdienasViesis 29.janvāris 2014 11:22
0 0 Atbildēt

Katrā valstī savas tradicijas un savi tikumi. Un arī likumi. Tunisijā arī situacija uz ceļiem arī ir tāda - ne šāda. Katrs brauc kā māk. BET, policija tāpat vaktē. Par ātrumiem tāpat ņem pie dziesmas visus - gan gofistus, gan taxistus, gan arī biezos mersistus. Ja pie mums Latvijā nekontrolētu uz ātrumiem, domāju, ka 1/3 pašreizējo "zemo lidotāju" jau būtu apsitušies.

Crankshaft 29.janvāris 2014 11:22
0 0 Atbildēt

Raacens

Jā, "grūti ciemā bez ložmetēja". Ir braukšanas kultūras un nerakstīti likumi, bet vienu kopumā nepiedos nekur. Ti, poh..tisku attieksmi pret citiem satiksmes dalībniekiem. Nu nostājies biji gatavs pavirzīties, ko ta gaidi virzies.

=================

Laikam nesaprati tekstu - pilsonis , kuram traucēja, nevis

deva zīmi / signālu, ka derētu pavirzīties, bet uzreiz lika lietā "smago artilēriju" :-) Tādi kadri ir sastopami, tiesa, pēc diktās aurošanas reizēm paši ziepes sastrādā :-) Ir bijuši gadījumi :-) :-) :-)

Kāds dienvidnieks pieļauju nebūtu neko teicis vienkārši tevi pastūmis no muguras, uz ko tu mācīts ārzenēs protams atbildētu "Atvainojiet neievēroju ka traucēju jums, jauku dienu.". Vai tomēr tvertu pēc stiprāka vārda un saskaņotā :).

======================

Dienvidnieki mēdz krist emociju apskāvienos gadījumos, ja

nav "objekta", resp. ja traucējošajā auto nav vadītāja. ja

ir, viņš pasignalizēs, jebkurš ar strādājošu prāta locekli

apveltīts vadītājs to sapratīs. Stumdīt viņi atļaujas tikai

tukšus auto, visspilgtāk tas redzams Parīzē un citur Francijā, kur mēdz parkoties "pēc dzirdes" :-)

Dark_Side 29.janvāris 2014 15:24
4 0 Atbildēt

Apzināties, ka noliek mašīnu tā, ka neviens ne garām ne blakus tiek un gaidīt, kad kāds lūgsies, lai pabīdas.... Speciāli kretīniski parkoties...

Autoram ir smagas uzmanības un cieņas pret apkārtējiem trūkums.

Pareizi darīja, ka pīpināja un lamāja, es arī tā izdarītu, bet ja vēl smaidītu un ko dristu par Valentīna dienu, iedotu pa acīm tā, ka ne Valentīns ne kas cits nelīdzētu! Varētu ar zilu aci mājās pie sievas humorus dzīt un gultā pie viņas parkoties. varbūt tur sanāktu labāk!

Trifele 29.janvāris 2014 15:38
3 0 Atbildēt

Interesants kadrs, novieto auto kādam priekšā un tad brīnās, ka viņam rāda visādus pirkstus.

Tikons 29.janvāris 2014 17:21
3 0 Atbildēt

Iedomājos situāciju - man kaut kur vajag steidzami paspēt, bette viens mudaks nostājies tā, ka garām netikt..šim pofig, viņš, redziet, gaida. Un tà vietā, lai jau laicīgi atbrīvotu ceļu, tizli smaida un kaut ko muld...

Kādu attieksmi cerēja sagaidīt?

Vecīt, ja apzinies, ka radi traucējumus, tad skaties apkārt, lai pabrauktu malā, nevis citiem jāgaida, kamēr no lasāmvielas kungs atrausies..

Shiirs 29.janvāris 2014 19:25
1 0 Atbildēt

Crankshaft tu esi lohs :) apsveicu!

Redaktors 29.janvāris 2014 21:31
2 0 Atbildēt

Šim rakstiņam izņēmuma veidā pagaidām netiek dzēsti arī rupji komentāri, jo tie ir Gunāra ieskicētās problēmas teicama ilustrācija.

Raacens 29.janvāris 2014 22:54
5 0 Atbildēt

Kaut kā jocīgi sanāk tāds gunārs apstājoties ne gluži kā vajadzētu visiem pasaka ejiet dir.t un ja kāds uztaurē un to pasaka viņam balsī momentā saskata nācijas problēmu.

Tā ir sanācis ka tādi gunāri biezā slānī sarodas pie mūsu bērnudārza. Nostājas izbrauktuvē kur mamucim ar atvasi tuvāk iet un gaida. It kā jau apbraukt to gunāru var, bet reizēm sanāk braukt atpakaļgaitā, reizēm vēl kā manevrēt, nav jau problēma, bet gunārs jau nesaprot, ka ar savu kretīnisko apstāšanos apdraud pārējos bērnus un vecākus kuriem jālavierē aiz šā, un vadītājus kuriem lieki jāriskē veicot šos manevrus. Man nav problēmu to pateikt, šādiem nācijas netikumu atklājējiem onlainā, tā kā gunār neapvainojies :)

Dark_Side 30.janvāris 2014 12:23
2 0 Atbildēt

Kur kāda rupjība?

torkjis 29.janvāris 2014 22:40
4 0 Atbildēt

Jā, tiešām - vairāk tādus gunārus!

Noparkojot auto lielveikala stāvvietā perpendikulāri novietotajām automasīnām un liedzot izbraukt, varētu parādīt problēmu par sabiedrības vispārēju neiecietību.

Nu nav taču jāstreso, ja zīmīte logā liecina, ka vadītājs pēc 3 min. atgriezīsies :)

Crankshaft 30.janvāris 2014 8:12
0 1 Atbildēt

Shiirs

Crankshaft tu esi lohs :) apsveicu!

-------------------------

Apsveic sevi, jo neapšaubāmi pats esi tāds! :-) Sen novērots fakts... :-( Normāli cilvēki, kāds ir raksta autors, pēc "uzpīkstēšanas" uzreiz atbrīvotu vietu, bez "apvainotā"

draudiem un lamām! Tev tā, acīmredzot, ir sveša lieta. Un

piefiksē - auto pamešanu un "zīmītes ielikšanu" gan es nekādi neakceptēju! :-))))))))

Raacens 30.janvāris 2014 9:06
2 1 Atbildēt

-> Crankshaft

Palasi uzmanīgāk kas rakstīts ;). Kāds "neiecietīgs" autovadītājs uzdrošinājās uztaurēt gunāram un atraut viņu no interesantās lasāmvielas, pēc kā gunārs nevis pabrauc nost bet uzsāk sarunu ar "niecietīgo", "lielceļu dusmīgo" par tuvojošos valentīndienu :). Gunārs kā dienvidu tikumu pārzinātājs, varbūt tieši tāpēc palika auto, ka zināja kas draudētu tukšam tr/l par šādu stāvēšanu :D.

Crankshaft 31.janvāris 2014 8:41
0 0 Atbildēt

Raacens

Palasi uzmanīgāk kas rakstīts ;). Kāds "neiecietīgs" autovadītājs uzdrošinājās uztaurēt gunāram un atraut viņu no interesantās lasāmvielas, pēc kā gunārs nevis pabrauc nost bet uzsāk sarunu ar "niecietīgo", "lielceļu dusmīgo" par tuvojošos valentīndienu :). Gunārs kā dienvidu tikumu pārzinātājs, varbūt tieši tāpēc palika auto, ka zināja kas draudētu tukšam tr/l par šādu stāvēšanu :D.

========================

Palasi ka nu pats! Varētu domāt, ka Gunārs tur stāvēja ar

iedarbinātu dzinēju, ieliktu 1. pārnesumā un izspiestu sajūgu :-) Vienmēr un visur atradīsies kāds, kuram vajag vairāk par citiem, taure dienvidvalstīs ir instruments Nr.1.!

Arī pie mums tādu netrūkst, pašam ir nācies palīdzēt dāmai

lielveikala stāvvietā tikt laukā no divu pārāk tuvu noliktu

auto izveidotās pārāk šaurās šķirbas :-) Prasīja drusku pabraukāšanu atpakaļ / uz priekšu, lai izbrīvētu vietu auto

izbraukšanai. Piebraukušais BMWX5 visu šo laiku, apmēram 1 minūti, turēja nospiestu signāltaures slēdzi un raiti lamājās...skaidrā latviešu valodā :-) Man viņš bija "pie kājas", dāmas pateicība bija patīkamāka :-)

Raacens 31.janvāris 2014 11:02
4 0 Atbildēt

varētu domāt ir divi dažādi raksti :). Gunārs raksta: "...bet esmu taču pie stūres un gatavs pavirzīties, tikko tas kādam būs vajadzīgs." Uztaurēja pilsonis, tātad deva zīmi, kādam ir vajadzība. Tad ko stulbi runāt par valentīndienu un aplūkot taurētāja ģīmi, vienkārši pavirzies.

m 3.februāris 2014 15:27
1 0 Atbildēt

Citam vecim murkšēt par valentīna dienu tiešām nav gudri.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 24

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti