Pētījums: Latvijā 34% iedzīvotāju atbalsta centienus attīstīt mākslīgo intelektu 12

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 28.februāris 2018 15:00

Latvijā 34% iedzīvotāju atbalsta centienus attīstīt mākslīgo intelektu, aģentūrai LETA pavēstīja "Baltic International Bank" korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz jaunākā "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījuma datiem.

Tostarp aptaujā 27% respondentu atzinuši, ka drīzāk atbalsta centienus attīstīt mākslīgo intelektu, proti, mēģinājumus panākt, lai mašīnas varētu domāt tāpat kā cilvēks, un tām būtu saprātīgas būtnes apziņa, bet 7% respondenti norādījuši pilnībā atbalsta šādus centienus. Tajā pašā laikā pretēju viedokli pauduši 52% respondentu, tostarp 29% atzinuši, ka drīzāk neatbalsta šādus centienus, bet 23% norādījuši, ka pilnībā neatbalsta centienus attīstīt mākslīgo intelektu.

Raksturojot iedzīvotāju attieksmi pret robotu izmantošanu ikdienas dzīvē, atzinīgu novērtējumu pauduši 50% pētījuma dalībnieku, bet kritiski noskaņoti bijuši 35% aptaujāto. Savukārt, jautāti, vai viņi izvēlētos cilvēku vai robotu kā pārdevēju pie kases, absolūtais vairākums respondentu (89%) atbildējuši, ka dotu priekšroku cilvēkam, kamēr robotu-pārdevēju izvēlētos 6% iedzīvotāju.

Lapsa arī minēja - ja būtu jāpieņem lēmums par finanšu ieguldījumiem (piemēram, pensiju trešā līmeņa izveidi vai cita veida investīcijām), 78% aptaujāto atzinuši, ka viņi šādā situācijā vairāk uzticētos finanšu konsultantam-cilvēkam, bet 10% atzinuši, ka priekšroku dotu datorprogrammas sniegtam servisam.

Aptaujā iedzīvotājiem lūgts arī norādīt, cik lielā mērā viņu darbs ir saistīts ar tehnoloģijām, un 27% atbildējuši, ka viņu darbs ar tām ir saistīts lielā mērā, 37% atzīmējuši, ka ar tehnoloģijām darbā jāsaskaras samērā maz, bet 34% minējuši, ka darbā nav nepieciešams strādāt ar tehnoloģijām.

"Baltic International Bank Latvijas barometra" aptaujā 52% respondenti pauduši uzskatu, ka nākotnē roboti varēs aizstāt cilvēkus, kuri veic vienkāršu fizisku darbu un 49% minējuši, ka roboti varēs aizstāt iedzīvotājus, kuri veic sarežģītu fizisku darbu. Iedzīvotāji pauduši pārliecību, ka aizstājami būs arī apkalpojošajā sfērā strādājošie (22%) un cilvēki, kuri veic intelektuālu, radošu darbu (7%). Savukārt 18% pētījuma dalībnieku minējuši, ka roboti nevarēs aizstāt cilvēkus nevienā no minētajām jomām.

Neskatoties uz to, ka lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju pauduši kritisku attieksmi pret mākslīgā intelekta attīstību Latvijā, 53% tomēr atzinuši, ka tehnoloģiju attīstība varētu uzlabot cilvēku ikdienas dzīves kvalitāti turpmāko 50 gadu laikā. Aptaujātie izteikuši prognozes, ka tehnoloģiju attīstība varētu uzlabot valsts ekonomiskas stāvokli (34%), kā arī valsts, pašvaldības sniegtos pakalpojumus (22%), bet 16% norādījuši, ka tā varētu uzlabot ekoloģisko situāciju valstī. Taču 12% aptaujāto pauduši pārliecību, ka tehnoloģiju attīstība turpmāko 50 gadu laikā Latvijā nevarētu uzlabot neko no minētā.

"Robotizācija un arvien plašāka vismodernāko tehnoloģiju ienākšana cilvēku un sabiedrības ikdienā ir svarīga, taču ne pietiekami diskutēta tēma. "Baltic International Bank Latvijas barometra" jaunākā pētījuma rezultāti apliecina, ka mūsu valsts iedzīvotāji pieņem tehnoloģisko progresu attīstību, apzinās, ka robotizācija uzlabos dzīves kvalitāti, un ir gatavi mācīties un pielāgoties mainīgajai pasaulei. Taču, no otras puses, jaunā robotizētā pasaule lielai daļai sabiedrības nemaz nepatīk, jo tajā var pietrūkt viņiem tik svarīgā cilvēciskā faktora, un viņus uztrauc un biedē mākslīgā intelekta rīcības neprognozējamība," teica "Baltic International Bank" Informācijas tehnoloģiju pārvaldes vadītājs Māris Puriņš.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

 
Visi komentāri
 
anonimikis 28.februāris 2018 15:14
0 1 Atbildēt

Vairāk nekā 50% tumsoņu Latvijas sabiedrībā . 23% jau uz ludītiem velk. Tāpēc jau šī valsts tik lēni attīstās.

core 28.februāris 2018 17:09
1 0 Atbildēt

Nu ne visur tā attīstība ir tik gaidīta, piemēram, ne visi rokas plaukšķinot kā tu gaida pašbraucošās mašīnas. Bet nu par laimi, līdz tam vēl ļoti ilgi.

usaexperc 28.februāris 2018 16:06
5 9 Atbildēt

Cilvēkiem vajadzētu vienreiz vienkāršā valodā izstāstīt, kas tas tāds mākslīgais intelekts ir, pareizāk sakot, nav! Nav tāda mākslīgā intelekta nav, jebkura mākslīgā intelekta pamatā ir viena vai vairāku cilvēku dabīgie intelekti, kurus tie cenšās uzspiest citiem ar nullīšu un vieninieku palīdzību.

viencexperc 28.februāris 2018 21:23
6 1 Atbildēt

Maz tu zini jaunākos sasniegumus IT jomā. Tagad attīstās "neironu" tīkls. Dators mācās no kļūdām un ar katru dienu kļūst aizvien gudrāks.

Lūk, jau pirmie roboti apgalvo, ka iznīcinās cilvēci.

Tāpēc Masks un citi tā ražotāji apgalvo, ka jebkuru mākslīgo intelektu vajag kaut kā mēģināt kontrolēt.

usaexperc 1.marts 2018 10:18
0 0 Atbildēt

Ielien tajā datorā un apskaties KĀ viņš mācās no kļūdām.

SQL-Bash$2$ 28.februāris 2018 18:03
0 1 Atbildēt

34% nav nojēgas, kas vispār ir mākslīgais intelekts, Tas ir diezgan bīstams rādītājs vai arī to nevajag ņemt par pilnu.

Mākslīgais intelekts nav robots, kas tīra māju vai telefons, kas ar tevi sarunājas! Tas ir autonoms, pašdomājošs un lemtspējīgs saprāts, kuru var implementēt visdažādākajās ierīcēs un ķermeņos! Ja tā ir statiska ierīce, kas veic konkrētu darbu, to vēl daļēji varētu pieņemt. Problēmas sākas tad, ja tas ir pārvietoties un rīkoties spējīgs ķermenis, mašīna, vai nedod Dievs, kaut kāds kara aprāts! Vienā dienā šis mākslīgais intelekts sadusmoties un pārgriezt cilvēkam rīkli, noslepkavot lielu cilvēku daudzumu un radīt milzīgus postījumus! Jau tagad cilvēce pietiekami posta visu iespējamo - es domāju palīdzība no robotiem nebūs nepieciešama.

usaexperc 28.februāris 2018 19:07
1 4 Atbildēt

Tu esi tipisks piemērs cilvēkam, kurš no mākslīgā intelekta zin tik cik no filmām un tantēm. Jebkura mākslīgā intelekta pamatā ir cilvēka radīts algoritms. Ar mākslīgo intelektu apveltīts objekts dara to, ko tam ir ieprogrammējis cilvēks. Arī visa tā "pašapmācīšanās", "pašdomāšana", "patstāvīga lēmumu pieņemšana" ir plika batonu spraušana. Tipisks piemērs - auto ar autopilotu. Tikko ir kāda nestandarta, programmētāja neperedzēta situācijā, tā auzas.

SQL-Bash$2$ 28.februāris 2018 20:13
9 2 Atbildēt

Nē, autopilots nav nekāds tipisks piemērs. Tas varētu būt mākslīgais intelekts bērna autiņos vai tuvu tam. Taisnība tev ir par algoritmu, par mākslīgā intelekta radīšanu balstoties uz cilvēka prātu. Kad mēs piedzimstam, mēs arī neko nejēdzam un nesaprotam. Sākumā mums ģimene palīdz un paši mācāmies. Tāpat arī ar mākslīgo intelektu - pats kodols ir cilvēka radīts kods, algoritmu kopums, kuru ir iestrādājuši programmētāji, bet tālāk tas pats attīstās autonomi - domā, mācās, pieņem lēmumus, reaģē uz kļūdām vai dažādām citām situācijām un galvenais - sargā sevi līdzīgi kā cilvēks, nepieciešamības gadījumā sevi aizstāvot! Problēmas sāksies ar to brīdi, kad tas viss iegūs pārak lielu neatkarību no cilvēka - būs tik daudz iemācījies un spēs tik tālu domāt, ka spēs reproducēties (uzbūvēt tādas par mašīnas, kā viņi paši) un nepakļausies vairs cilvēkam! Filmas vai nē, bet tas ir tāls, bet reāls scenārijs, kā lietas var attīstīties!

usaexperc 1.marts 2018 10:14
1 1 Atbildēt

Arī visa tā "pašapmācīšanās" notiek pēc stingri noteikta algorima, programmas. Vienīgais pozitīvais mākslīgajam ir spēja daudz ātrāk reaģēt ieprogrammētās situācijās, bet ja situācija ir nestandarta, tad kirdik. Vai nu uzkārsies vai uzies gaisā.

Problēmas nebūs intelekta neatkarībā no cilvēka, kas pat teorētiski nevar notikt, bet tad, kad kāds cits (hakeris) šo mākslīgo intelektu papildinās ar savējo mākslīgo.

viencexperc 1.marts 2018 9:23
2 0 Atbildēt

Kārtējā situācija, kad nezini bet dirs.

Iedot mākslīgajam intelektam kontrolēt tomahaukus, topoļus vai dronus - bumbvedējus (ko plāno darīt), tad redzēsim kas būs. Programmai neeksistēs ne hāgas konvencijas ne ētika. Viņš aparēķinās, ka ja iznīcinās visas skolas un bērnudārzus, pēc desmit gadiem nebūs karš, un jobnīs.

anonimikis 1.marts 2018 9:32
0 1 Atbildēt

ļauži, kuriem problēmas ar dabisko intelektu, mēģina gurdi spriedelēt par mākslīgo.

usaexperc 1.marts 2018 10:07
1 0 Atbildēt

Mākslīgais intelekts ir vieglāk kontrolējams kā dabīgais. Mākslīgajam nevar pēkšņi pašam no sevis aizvērties širmis, kā dabīgajam. Ja vajag kautko iznīcīnāt, tad iznīcinās pēc stingri noteikta algoritma. Mākslīgais intelekts ir par kārtu vai pat vairākām zemāks kā tā radītājs. Tas tev nav kautkāds krancis, kurš var iekost savam saimniekam.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti