Nio bateriju maiņas tehnoloģija – 5 minūtes un brauc tālāk (+ VIDEO) 17

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

iAuto | 19.aprīlis 2022 5:05

Ķīnas elektroautomobiļu ražotājs Nio piedāvā nevis bateriju uzlādi, bet gan maiņu, kas nozīmē, ka ceļu līdz pat 500 km garumā var turpināt jau pēc 5 minūtēm.

Nio gatavojas ienākt arī Vācijas tirgū, tādēļ šīs valsts auto žurnālisti devušies uz Norvēģiju, kur Nio tehnoloģija jau strādā.

Norvēģijā Nio piedāvā krosoveru ES8. Tas maksā vismaz 60 000 eiro, taču pērkot to bez baterijas, cena saruks par 9-16 tūkstošiem eiro. Pirkt šo automobili ar bateriju nav lielas vajadzības, jo enerģijas avotu var iznomāt (kā to vairums arī dara) par 146-209 eiro mēnesī. Šādā gadījumā Nio  "Battery as a Service" (BaaS) divas reizes mēnesī garantē tās nomaiņu bez maksas, taču katra nākamā reize maksā aptuveni 10 eiro plus 0,20 eiro par kilovatstundu.

Norvēģijā Nio bateriju maiņas serviss"Power Swap Stations"  atrodas  Lierā, starp Oslo un Drammeni. Norēģijā tas ir vienīgais, bet Ķīnā tādu punktu ir vairāk nekā 860, turklāt tie darbojas pilnīgi autonomi atšķirībā no Lieras, kur procesu uzrauga operators.

Maiņas punkts izskatās pēc nelielas garāžas, kurā lāzerradars un 37 uzstādītās kameras nodrošina to, lai transportlīdzeklis tiek mehāniski nostādīts pareizajā stāvoklī un skrūvju atskrūvēšana un pieskrūvēšana notiktu ar milimetru precizitāti.

Jūs nospiežat pogu uz displeja, uz kuras ir rakstīts "Start power swap" un automašīna pilnīgi autonomi ieripo maiņas punktā, no kuras piecas minūtes vēlāk ar jauniem, pilnībā uzlādētiem akumulatoriem var doties ceļā rēķinoties ar 450-500 km. Process notiek tikpat ātri kā degvielas uzpildīšana, bet bez izkāpšanas.

"Dažreiz tas var aizņemt nedaudz vairāk par piecām minūtēm, ja savienojums no automašīnas uz staciju aizkavējas," saka Gerts-Jan Gērinks, beļģu speciālists, kas savulaik strādājis Tesla, bet tagad nodarbojas ar Nio akumulatoru maiņas staciju tīkla izveidi Vācijā.

Līdz 2025. gadam Nio plāno nodot ekspluatācijā aptuveni 4000 maiņas staciju, no kurām 1000 atradīsies ārpus Ķīnas. Nākamajā gadā netālu no Minhenes varētu tikt uzcelta Nio pirmā bateriju maiņas stacija Vācijā. Reizē ar to Nio sāks piedāvāt elektrisko sedanu ET7 – ar savienojumu uzlādes kabelim un iespēju pilnībā automātiski nomainīt bateriju "Power Swap Stations" punktos.

 
Visi komentāri
 
uxz 19.aprīlis 2022 8:40
10 1 Atbildēt

'Maināmās baterijas' kuras var nomainīt 5-10min laikā ir reāla elektroauto nākotne. Nevis stundām ilga dirnēšana pie vada. Liels solis priekš šī ir auto bateriju standartizešana lai nav tā, ka katram modelim savs izmērs, sava pieslēgvieta...

Nākamais jautājums par cik uzreiz jaizražo ntās desmitu miljonu lielu auto bateriju, kuras ietu šādās nomaiņu stacijās, cik tas beigās ir 'zaļi?' Ar Euro 6, pat Euro 5 dīzeli uz 10-15 gadu auto dzīvi(200-300k km) sanāk beigās lētak un zaļāk.

WALA 19.aprīlis 2022 9:34
6 1 Atbildēt

Tehnoloģija cilvēku "naudas apgūšanai" un tikai ...

imzz 19.aprīlis 2022 11:35
3 0 Atbildēt

Pagaidām ir elektroauto "mežonīgās" attīstības periods, standartizācija vēl gaidāma. Taisīt dārgu apmaiņas punktu viena modeļa auto ir apmēram tāpat, kā uzbūvēt automātisko mazgātuvi tikai priekš VW Touran.

Man jēdzīgāk škiet, ka auto bateriju vajadzētu veidot kā no auto sānu puses izvelkamas kasetes uz sliedītēm, 6 vai 8 pa 15 kg katra apm. Un tās varētu piedāvāt auto degvielas uzpildes stacijās. Kuri negribētu smērēt nagus paši, tiem apmaiņu veiktu stacijas darbinieks. Un nevisās DUS tādi būtu, tikai krutākās. Tālākā nākotnē darbinieka vietā robots.

Protams, tas būtu pēc tam, kad baterijas tiktu standartizētas pēc izmēriem un parametriem, lai derētu visiem elektroauto.

zz-top 19.aprīlis 2022 12:04
2 0 Atbildēt

un tagad iedomājies, ka pie tavas sistēmas ar sliedītēm piebrauc "sabiedrībā plaši pazīstama" ietekmele ar botoksa lūpām

zz-top 19.aprīlis 2022 12:07
1 0 Atbildēt

nu re, neizlasīju līdz galam - tātad "stacijas darbinieks"

imzz 19.aprīlis 2022 12:16
1 0 Atbildēt

Nē, pareizi, var būt arī darbiniece. Tagad apstrīdēt, ka sieviete visu grib un var, neskaitās moderni ;)

Krotow 19.aprīlis 2022 13:20
1 0 Atbildēt

Reālajā dzīvē pie tavas tīrās spraugas piebrauks maiņas stacijas darbinieks ar šmulīgām rokām.

JanJan 19.aprīlis 2022 13:27
1 0 Atbildēt

Yup, ar šito sanāk, ka Tev ir jāpērk konkrēts auto modelis un der tikai tev. Bija/ir jau ņemšanās ar lādētājiem un staciju tīkliem. Sākumā taču bija vairāki lādēšanas standarti (joprojām ir?).. Tāpat arī tīkliem - tas ir galīgi nereacionāli, ka, piemēram, teslām ir savējais, ko citi nevar izmantot. Ceļš vēl tāls ejams.

janka 19.aprīlis 2022 13:31
4 1 Atbildēt

p'ec k'ada laika caurumi saies pilni ar drazu,v'itnes tiks saboj'atas un v'el nezini cik jaunais akumulators b'us ietilp'igs

Secondhand 19.aprīlis 2022 20:41
1 0 Atbildēt

Un ja vel kads ieprieksejo bateriju ir ... uzsitis,samitrinajis mega peljke, kko vel nepareizi uzdarijis, ka kkada plaisa palikusi, tad tas tipa Bauskas benzintanks vienjkarsi uzchargos to pusplisuso bachu un puebrauks glaunais mersis un puscelja uz Vilnju var sakt svilt kautkas un jauda raustities.. tur vajadzetu ka buvtehnikas nomas punkta izpetit ar zobarsta lampam katru sturiti, vai veiklie zeni neatdos beigtas (uzpirktas pa leto) baterijas tipa ka uz nomu, un preti dabus svaigu

Latvietis 19.aprīlis 2022 20:00
0 1 Atbildēt

5 minūtēs varu 500l benzīna ieliet bākā. Protam tie kuri var to atļauties!

topinamburs 19.aprīlis 2022 20:31
0 0 Atbildēt

Nebūs bateriju nomaiņas. Baterijām vajag dzesēšanu / sildīšanu, lai maksimizētu to ilgmūžibu. Tādu ieviest maināmām ir pārāk sarežģīti. Turklāt infrastruktūra - principā rēķini, ka vai uz katru auto kaut kur jāstāv vēl vienai baterijai, kas tiek lādēta. Kādam tā būs jāapmaksā!

WALA 19.aprīlis 2022 23:24
0 0 Atbildēt

Nav tik traki, to visu var - ir tādi savienojumi, tikai ... tos pēc noteikta reižu skaita ir minimums jāapskata un jānovērtē stāvoklis, un vēl pēc laika pēc reglamenta jāmaina. Tas ir salīdzināms ar lidmašīnu uzpildi gaisā, tas strādā, bet visam jābūt labā kārtībā ...

topinamburs 20.aprīlis 2022 7:49
1 0 Atbildēt

tieši tā. Pasažieru lidmašīnas neviens gaisā neuzpilda. Theniski ir espējams, bet kādēļ to vajag?

WALA 20.aprīlis 2022 9:05
0 0 Atbildēt

Par to ka na%uj to vajag gan fakts, un galvenais, ka to vajag gan uz auto, gan pašā "uzpildes/uzlādes" stacijā, un maiņas robotam būs regulāri jāpārkalibrējas, citādi uzlādes pusē , samīcīs vienai bačai kontaktus, vai to pāsu dzeses savienojumu, un uzlādes stacija ar pāris simtiem bateriju ļoti ekoloģiskā veidā "oksidēsies" ...

(t.i. nodegs pie visiem velniem)

Blē 20.aprīlis 2022 13:16
0 1 Atbildēt

Norullēju 500km un pēc 5min man jābrauc tālāk? Nekā, es labāk stundiņu pasnaudīšu lādētavas guļamkrēslā vai pamīšu velotrenažieri, lai kājās sāk riņķot sula.

Maksims Ter-Oganesovs 25.maijs 2022 11:03
0 0 Atbildēt

Future is now )

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti