Gluži vai fantstiskas iespējas

 
Atis Jansons, Latvijas Avīze | 18.jūnijs 2013 10:44

Fotografēsim ūdensrozes pusnaktī?

Pietiekami labi ir mūsdienu „ziepju trauki”, taisnība. Taču, kā saka, nagi niez pamēģināt ko „niknāku”, dārgāku. Pamēģināt, pirms sākt naudu krāt vai arī no nevajadzīga sapņa laikus atteikties. Man tāda iespēja bija, un pēc divām nedēļām ar Sony NEX 7 (cena bez optikas ap Ls 700) un NEX 5 (gandrīz divreiz lētāks) secinājumus nu varu nodot jums.

Ne liels, ne smags

Pirmkārt – šie nopietnie rīki nav kustībā tik smagi un apgrūtinoši, kādas neapšaubāmi ir līdzīgas izšķirtspējas (attiecīgi 24 un 26 megapikseļi) un sensoru izmēra (APS-C, 370 mm2) spoguļkameras. Korpuss tikpat augsts un biezs kā manam pastāvīgajam kabatas aparātam Canon A1200. Par nieka centimetru platāks. Ar nemainīga un „normāla” (50 mm pēc filmu kameru analoga) fokusa attāluma objektīvu arī šo var iebāzt ķešā. Ar nākamā soļa optiku (28 – 130 mm) ir ievietojams vecajā, niecīgajā videokameras somiņā, kuru var piesprādzēt bikšu siksnai. Tikai tad, ja gribēi paņemt līdzi arī teleobjektīvu (fokuss līdz 210 mm), vari justies mazliet apkrāvies. Lai gan arī tas ir viegliņš, saliktā stāvoklī tikai 13 cm garš un platāku šortu kabatā mierīgi ieliekams. Ērti.

Automobīlī un pludmalē

Pirmā piešaude notika izbraukumā uz Buļļu jūrmalu. Ar mazdēliem. Ja godīgi - te būtu pieticis arī ar mazo kanoniņu. Pavisam labs būtu cits mans mīlulis, Fuji „superzūms” (mirkļu medībās izstiept fokusu ar vienu sviriņas piespiedienu tomēr var fiksāk, nekā gredzenu griežot vai pat citu objektīvu meklējot). NEX? Normāli... Lai gan – iAUTO režīms (gar citiem gudrākiem pirmajā reizē esmu nolēmis vēl negrābstīties) pārsteidz ar zibenīgu pielāgošanos jebkuriem apstākļiem. Saulē pie mirguļojoša ūdens, visdziļākajā ēnā zem slidkalniņa vai auto pakaļējā sēdeklī, zēniem smiltis pa gaisu šķipelējot un šļakatas šķiežot – tik ikoniņa displejā parāda, ka datoriņš mirklī sapratis – sports, portrets, ainava vai „makro”. Vajadzīgais ISO (jūtība) – 100 vai 800. Rezultātu redzu mājās, ražu datorā ielādējis. No 200 klikšķiem pilnīgu brāķu nav vairāk par 10. Ziepju traukam šādā jandāliņā būtu labi ja puse. Un „superzūma” neesamību pilnībā kompensē karaliskā rezolūcija (tas bija NEX 7 ar 24 mpix) – vari datorā „izgriezt” kaut seju no ainavas, bagātīgā apgaismojumā bez jebkādiem „trokšņiem”, kuri mazo sensoriņu aparātiem, šādi rīkojoties, pašķīstu raibu raibie.

Pilī un ezerā

Bet nākamajās dienā laimējās nonākt apstākļos, kur NEX rāda savu īsto spēku. Rīgas pils nu jau praktiski neapdzīvotajā un uz lielo remontu (prezidenta prognoze – gadi pieci paiešot) slēdzamajā krēslainajā augstākajā „spārnā”. Un tūlīt pēc tam – prom uz Usmu!

Pilī NEX 5 nekavējoties noregulējās uz jūtībām, kuras gan cilvēkam no filmu laikmeta, gan lēto, gan gadsimta sākuma dārgo (toreiz man bija tikpat dārga „Minolta” ar nieka 6 mpix) kameru lietotājiem šķiet fantastika. ISO 1600, 3200... pieredze brēc – nu graudaina pastkartīte vien te var iznākt!!! Vakarā datorā redzu – štrunts ir tava pieredze. Mūsdienas rullē!  Bez zibspuldzes, bez statīva tu vari krēslā bliezt pa kristāla lustru piekariņiem, pa griestu gleznojumiem 10 metru attālumā, pa plīstošo sienu plaisām. Viss sanācis ja ne perfekti, tad ļoti labi  katrā ziņā. Tu vari krāt dabiskā kustībā esošus ļaudis un sejas, netraucējot viņu sarunas ar zibšņiem. Tu vari reproducēt veco prezidentu bildes un pievākt sev senu karšu fragmentus. Tu vari visu, ko vēlas fotogrāfs. Nu labi – gandrīz visu. Bija jau arī šajā folderī pa brāķītim. Domāju gan, ka arī to būtu mazāk, ja NEX man būtu simto, nevis trešo dienu. Tā pilnu iespēju apguve tomēr prasa ilgāku laiku.

Usama un Amjūdze – saules rietu un lēktu krāsu rotaļu paradīze. Atkal tīši uzvedos „neprofesionāli”. Statīvu atstāju mājās. NEX tiek galā tāpat. Vai nu paaugstinot jūtību, vai (interesanta, līdz šim nesastapta „fīča”) ar savdabīgu tumsas brīvroku režīmu – viena ilga slēdža atvēruma vietā bliežot kādas sešas īsas reizes un pats visu guvumu samontējot vienā bildē. Dienā aparāts ir izcili labs pretgaismas eksperimentos – dabūt gatavu labi detalizētu portretu ar saules atspulga žilbinošo sudrabu fonā – to nu kādreiz vajadzēja baigi mācēt. Tagad dators māk... Māk salikt vienā platā un zemā strēmelē sešas secīgas bides un iztaisīt panorāmu, kādas izveidei vēl nesen stundām sēdējām pie datora, māk notvert stārķi un bebru. Ei – vai neesi pārāk aizrāvies? Zivis taču brauci ķert!

Vai man to vajag?

Te tiešām draud briesmas. Kā šito saslimšanu sauksim? Fotoholisms? Ar šādiem rīkiem var sabildēt tik daudz (gan bilžu skaitā, gan apjomā), ka neviens to bagātību apskatīt nespēs un negribēs. Visa savāktā apstrāde prasa laiku un datora resursus (pat strādājot ar lētākā NEX 16 mpix failiem jūtu, ka mans vecais IBM sāk stenēt un ilgi domāt), ievilina tevi savdabīgā bijušo ainiņu eiforijā, kura laikam jau pārsniedz „normālai” darba dzīvei un atpūtai nekaitējoša vaļasprieka robežas.

Secinājums? NEX 7 man laikam nevajag. Tas jau ir pamatīga profesionāļa līmenis. NEX 5, NEX 3 vai kaut kas līdzīgs no citu firmu darinājumiem varētu noderēt. Ja ne ikdienai, kurā pietiks ar kaut ko lētāku, tad skaistiem mirkļu svētkiem noteikti.

„Bezspoguļa” fotokameras ar maināmu optiku

Marka, modelis

Izšķirtspēja

Aptuvena cena (pēc www.salidzini.lv)

Sensora izmērs

Sony NEX 7 

24 mpix

Ls 800 ar 18 -55 mm obj.

370 mm2

Sony NEX 5        

16 mpix

Ls 500 ar 18 -55 mm obj.

370 mm2

Sony NEX 3        

16 mpix

Ls 350 ar 18 -55 mm obj.

370 mm2

Olympus PEN EP-3

12 mpix

Ls 350  ar 14-42 obj.        

225 mm2

Olympus OM-D E-M5    

16 mpix

     Ls 1000  bez obj.

225 mm2

Samsung NX200 

20 mpix

Ls 500-600  ar 20-55 mm obj.

370 mm2

Panasonic Lumix G3               

16 mpix

Ls 450 ar 14 – 42 mm obj.

225 mm2

Nikon 1 J1

10 mpix

Ls 300 ar 10 – 30 mm obj.

116 mm2

Fujifilm X-Pro1         

12 mpix

Ls 450 ar 14 – 42 mm obj.

370 mm2

 

*Kompakto kameru sensora izmērs  ir25 – 43 mm2

 

Izcila kvalitāte pat pie jūtības 3600 ISO – Rīgas pils lielās zāles griestu fragments

„Saulrieta” režīms – Līgovakars Usmas Amjūdzē.

 Ata Jansona foto

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti