5G – palīgs cīņā ar klimata pārmaiņām 5

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 25.marts 2021 11:52

Šonedēļ, 27. martā, notiek ikgadējā Zemes stunda – vispasaules dabas aizsardzības iniciatīva, kas aicina izslēgt gaismu un samazināt elektropatēriņu uz vienu stundu šajā datumā, aktualizējot klimata pārmaiņas un aicinot ikdienā taupīt elektrību.

Arī Eiropā redzam klimata pārmaiņu rezultātus – sausums, ilgstoši karstuma viļņi, stipras lietusgāzes, plūdi, zemes nogruvumi. Mobilo sakaru tehnoloģijas 5G ieviešana visā pasaulē sola vērienīgus uzlabojumus klimata pārmaiņu jautājumā. Savā uzbūvē jaunā tehnoloģija ir videi draudzīgāka – vienam bitam 5G patērē tikai vienu desmito daļu enerģijas, kuru šobrīd tērē 4G. Taču tas ir tikai sākums – 5G ļaus attīstīt tehnoloģijas, kas palīdzēs cīnīties pret klimata pārmaiņām un tās radītajām sekām. 

Lai risinātu pasaulē samilzušās vides problēmas, šobrīd nepieciešams, lai iesaistītos visi mūsu planētas iedzīvotāji, arī valdības, uzņēmumi, zinātne. “Neilgtspējīga pieeja diemžēl turpina mūsu kopējās mājas – Zemes piesārņošanu, veicina nevajadzīgu enerģijas patēriņu, dabas resursu izsaimniekošanu un ārkārtēju laikapstākļu veidošanos. Mūsuprāt, attīstība nedrīkst notikt uz dabas rēķina – tehnoloģiskam progresam jānotiek gudri, kopīgi veidojot ilgtspējīgu nākotni,” stāsta Rikijs Čeņs, „Huawei Technologies” vadītājs Baltijā. “Kā vadošais globālais IKT infrastruktūras un viedierīču nodrošinātājs mēs radām tehnoloģiju risinājumus, kas aizsargātu mūsu planētu. Mēs saredzam, ka viedā pasaule, ko mums sniedz digitalizācija un jaunākās tehnoloģijas, būs dabai draudzīgāka. 5G ir līdz pat 50 reizēm energoefektīvāks nekā 4G tīkls, savukārt tā zemais latentums ļauj daudz efektīvāk pārvaldīt dažādus procesus reāllaikā, palīdzot ievērojami samazināt enerģijas patēriņu un oglekļa emisijas.“

Viedās mājas un pilsētas – ceļš uz zaļāku ikdienu

Viedo māju un ēku koncepts neaprobežojas tikai ar balss vadāmām ierīcēm, kas izpilda dažādas ikdienas darbības. Viens no to galvenajiem ieguvumiem ir ikviena objekta enerģijas patēriņa efektivizācija. Lai mēs reāllaikā varētu efektīvāk pārraudzīt visu ēkās notiekošo un samazināt enerģijas patēriņu, ir nepieciešams 5G mobilo sakaru tehnoloģijas atbalsts, kas nodrošina ātru datu apstrādi un pārraidi. Savukārt pilsētās enerģijas patēriņu var regulēt, ietaupot uz ielu apgaismojuma rēķina ar speciālu sensoru palīdzību. Jau šobrīd ir pieejamas laika iestatīšanas lietojumprogrammas, kas uzlabo ielu lampu energoefektivitāti. “Vēl labākam rezultātam viedo ielas apgaismojumu var papildināt ar dažādām ierīcēm, kas uztver gaismu, piemēram, miglainā, lietainā laikā vai gaišos vakaros pielāgo nepieciešamo apgaismojuma jaudu. Tādējādi pašvaldības var ietaupīt uz rēķiniem par elektrību, kā arī samazināt elektroenerģijas radīto piesārņojumu,” stāsta Rikijs Čeņs.

5G automatizēs satiksmi, ievērojami samazinot oglekļa emisiju daudzumu

Globālās sasilšanas procesu un attiecīgi no tā izrietošās sekas būtiski ietekmē pieaugošās ogļskābās gāzes un citu piesārņojošo gāzu līmenis atmosfērā. Jau šobrīd visā pasaulē tiek strādāts pie tā, lai līdz 2050. gadam nodrošinātu oglekļa neitralitāti. Transportlīdzekļi pilsētvidē ir viens no galvenajiem oglekļa emisiju cēloņiem, īpaši aktīvi to ražojot satiksmes sastrēgumu stundās. Lai mazinātu transportlīdzekļu radīto piesārņojumu visā pasaulē, daudzi telekomunikāciju operatori, vietējās pašvaldības, jaunuzņēmumi (start-ups) un tehnoloģiju uzņēmumi, tostarp Huawei, strādā pie tā, lai izveidotu un ieviestu viedus risinājumus satiksmes plūsmas optimizēšanai. Pateicoties 5G zemajam latentumam, ir iespēja efektīvi uzlabot un nodrošināt vienmērīgu satiksmes plūsmu pilsētās – aprēķināt ātrāk izbraucamos maršrutus, paredzot automašīnu plūsmu un ātri reaģējot uz negadījumiem, un pielāgot luksofora gaismu pārslēgšanos transporta plūsmas maiņām. Piemēram, Pitsburgas pilsētā ASV šāda veida risinājumi, kas darbojas 5G tīklā, ir samazinājuši oglekļa emisijas līdz pat 20%, jo transportlīdzekļi pavada mazāk laika stāvot pie luksoforiem vai sastrēgumos.

Vides saglabāšanā roka jāpieliek ikvienam planētas iedzīvotājam

Papildus 5G iespējām, lietu interneta (IoT), mākslīgā intelekta un citu tehnoloģiju attīstībai vissvarīgākais ķēdes posms piesārņojuma mazināšanā ir cilvēks. Pateicoties jaunākajiem tehnoloģiju risinājumiem, ikviens indivīds varēs ne tikai baudīt to sniegtās priekšrocības, bet arī iesaistīties ilgtspējīgākas pasaules radīšanā. Cilvēkiem ir liela nozīme tīrākas, viedākas un energoefektīvākas dzīves telpas izveidē. Gan ar savu viedtālruņu, gan ar valkājamo viedierīču palīdzību, mijiedarbojoties ar pilsētās izvietotiem sensoriem un ierīcēm, ikviens nākotnē būs iesaistīts datu pārraidīšanā, apkopošanā un atgriezeniskās saites nodrošināšanā. “Tomēr mūsu iesaistei nav jāgaida mirklis, kad viedās pilsētas kļūs par ikdienu un 5G tīkls būs pieejams ikkatrā Latvijas nostūrī. Jau šobrīd katram no mums ir iespēja pārdomāt ikdienas izvēles un ieradumus, tādējādi iesaistoties vides saglabāšanā. Viens no pirmajiem soļiem varētu būt pārdomāts elektroenerģijas patēriņš. Kamēr tehnoloģiju uzņēmumi visā pasaulē izstrādā dabai draudzīgākus risinājums, aicinām arī pārējo sabiedrību tehnoloģijas lietot pārdomāti un jēgpilni gan Zemes stundas ietvaros, gan savās ikdienas gaitās,” uzsver „Huawei Technologies” vadītājs Baltijā Rikijs Čens.

 

 
Visi komentāri
 
taaneko 25.marts 2021 20:59
2 1 Atbildēt

Ja vēlies noklusēt kādu nevēlamu blakusefektu- izdomā un izbazūnē kaudzi ar citiem neeksistējošiem/muļķīgiem un būtībā nenozīmīgiem blakusefektiem. Tāpat ir ar 5G. Tas ir nevajadzīgi ātrs. Vismaz 60 x ātrāks par 4G. Un ļoti energoefektīvs. Ar šādiem parametriem un labu pārklājumu tas padara iespējamu visu mobīlo ierīču ( tai skaitā sab. transporta kameru, mob tel kameru, mikrofonu) darbību vienotā tīklā un online režīmā. Nebūs palēninājuma, bremzēšanas, nebūs arī vērā ņemama darbības laika samazinājuma. Un ne jau pa velti vidiem jaunajiem 5G modeļiem ir ietilpīgākas baterejas.

Lai dzīvo atklātība un caurspīdīgums.

viencexperc 26.marts 2021 2:18
2 1 Atbildēt

99.9% zinātnieku uzskata, ka labāk lai klimats silst, nekā atdziest.

Protams, ka daudziem ir slikti, ka silst, bet gudrs cilveks zin, ka 100 gadus temperatūra konstanta nemaz nevar būt. Ir divi varianti - silst vai atdziest...

Un 99,9 procenti saka, ka labāk lai sist.

felix65 26.marts 2021 18:44
0 2 Atbildēt

Pēc šīs ziemas es gan neteiktu ka silst un ja ievēroji, viņi jau labu laiku kā to sloganu ir nomainījuši pret "klimata pārmaiņām", kas arī ir debīls formulējums un ir izvilkts aiz ausīm falsificējot datus. Pat US kādi padsmit tūkstoši zinātnieku ir parakstījuši petīciju, ka k.p. ir blefs, taču viņus neņem vērā, marginalizē u.t.t., kā sūdu uz lāpstas izceļot grantus saņemošo maksas pseidozinātnieku murgus, tā ka atslābsti. Dabā, atšķirībā no cilvēku galvām, viss notiek kā tam jānotiek.

Krotow 27.marts 2021 1:02
0 0 Atbildēt

Kārtējais mēģinājums iedomāties vēlamo par esošo. Jā, būs ātrāki sakari, taču trīs reizes mazākā attālumā. Un vēl sliktāk, ja pa vidu sienas un griesti vai citi šķēršļi. Vajadzēs vairāk bāzes staciju. Tas gan nenozīmē ka 5G ir slikti. Taču vairumam lietotāju reālais ieguvums būs ātrāka savienojuma izveidošana, bet pārējais derēs kā kuram. IoT tikai formas pēc, bez plānošanas un nedomājot par pieslēguma drošību ir bezjēdzīgas un drīzāk veicina to negodprātīgu izmantošanu.

taaneko 27.marts 2021 11:34
0 0 Atbildēt

Cik liela problēma ir salikt pa bāzes stacijai katrā kvadrātkilometrā? Nu tā globāli domājot? Nauda, kuras vērtība nepārtraukti samazinās?

Kad tev pēdējo reizi pietrūka savienojuma ātrums pilsētā? Es personīgi, ja vēlos ātrāku internetu, atslēdzu WiFi un pāreju uz mobilajiem datiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti