Interneta viltvārži – kā tos atmaskot un izskaust 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Samsung | 4.jūnijs 2022 9:15

Samsung veiktā aptauja liecina, ka 96% Baltijas jauniešu ir saskārušies ar nepatiesu informāciju sociālajos medijos, taču vairāk kā puse (56%) apgalvo, ka ar šādu saturu dalījušies tieši viedokļu līderi.

Par maldīga satura izplatītāju nejauši var kļūt ikviens, tādēļ vienmēr jāatceras izvērtēt informāciju kritiski un paturēt prātā galvenos veidus, kā atmaskot aizdomīgas ziņas un nepatiesus lietotāju kontus.

Informācijas apmaiņa sociālo mediju platformās nemitīgi pieaug. Ikvienam ir iespēja nepārtraukti saņemt un publicēt informāciju, kas ir lielisks saziņas, iepazīšanās un jaunumu uzzināšanas veids, taču jāatceras, ka ne visi satura veidotāji rīkojas godprātīgi. Interneta vidē ir ne mazums viltus kontu, kuri izveidoti, lai  izplatītu nepatiesu informāciju, ievāktu personas datus neatļautā veidā vai kā citādi radītu tīšu kaitējumu citiem. Tie maldīgi vilina ar īpašiem piedāvājumiem, konkursiem, sola pārsteidzošas balvas un citus labumus.

Kā atmaskot nepatiesu kontu

Atpazīt viltus kontu no pirmā acu uzmetiena var būt grūti, krāpnieki slēpj savu identitāti, izmantojot citu cilvēku fotogrāfijas un identitāti, lai izveidotu pēc iespējas pārliecinošāku priekšstatu. Taču, sastopoties ar aizdomīgu saturu internetā, ir pāris veidi, kā pārbaudīt vai satura autora konts ir īsts. 

-          Nereti viltus kontos fotogrāfijas ir sliktā kvalitāte, tās var būt atlasītas no internetā pieejamajām bilžu krātuvēm vai paņemtas no kāda cita lietotāja. Par to, vai izmantotie attēli ir oriģināls, var pārliecināties Google meklētājā (images.google.com). Augšupielādējot bildi, tas atlasīs avotus, kur šāds attēls izmantots iepriekš.

-          Bieži vien viltus kontos viss publicētais saturs ievietots vienas vai pāris dienu laikā.

-          Ja viltus konts ir veidots, lai imitētu kādu sabiedrībā pazīstamu cilvēku vai uzņēmumu, iespējams izmantotais lietotāja vārds ir veidots ļoti līdzīgs oriģinālam, pievienojot vien kādu lieku burtu vai rakstzīmi.

-          Par pašu kontu liecina arī tā sekotāji. Ja to ir ļoti maz vai arī tie visi izskatās pēc aizdomīgiem viltus kontiem vai robotiem, visdrīzāk, arī šis konts nav īsts.

Pasargāt savus datus

Aptaujā noskaidrots, ka piektā daļa no Baltijas jauniešiem (20%) internetā ir saskārušies ar nepatiesu informāciju, kas izplatīta par viņiem, kas attiecas arī uz gadījumiem, kad viņu identitāte izmantota viltus konta izveidei.

Lai pasargātu savus personas datus internetā, ieteicams sociālo mediju kontu iestatīt kā privātu, lai publicētā informācija būtu pieejama tikai izvēlētajam cilvēku lokam. Tāpat datu aizsardzības nolūkos kontiem iespējams uzstādīt divu soļu verifikāciju. Taču par datu drošību var parūpēties jau sākot ar ierīci. Galaxy A53 5G viedtālruņos pieejamā drošības platforma Samsung Knox, ļauj atsevišķā mapē glabāt privātus attēlus, piezīmes, lietotnes un svarīgus dokumentus. Šī mape kalpos kā digitāls seifs, kura saturam varēs piekļūt tikai viedtālruņa lietotājs. Turklāt, izmantojot privāto kopīgošanas funkciju, īpašnieks var precīzi kontrolēt, kam un cik ilgi būs piekļuve viedtālrunī esošajiem failiem.

Apturi viltvāržus neklusējot

Saskaroties ar nepatiesu vai aizdomīgu saturu digitālajā vidē, ir svarīgi neklusēt. Sociālo mediju lietotnēs ir iespējams par šādu informāciju ziņot portāla administrācijai, taču Latvijas Drošāka interneta centrs (Drošsinternets.lv) piedāvā iespēju ziņot mājaslapā un lietotnē. Jo ātrāk un jo vairāk cilvēki par viltus ziņām un nepatiesi izveidotajiem kontiem paziņos atbildīgajām personām, jo ātrāk varēs apturēt to radīto kaitējumu. Šeit svarīgi atcerēties, ka ziņas izplatību veicina arī katrs atzīmētais “patīk” vai atstātais komentārs.

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Yahoo 21.jūnijs 2022 16:39
1 1 Atbildēt

nu ja a davai kā korejā atstāsim tik vienu saitu kur valdības aģenti stāsta, kā labi dzīvot... mūsu 100 olgalvji jau pūlas turēties visai eiropai priekšā aizliedzot komentārus ziņu portālos un aizliedzot valdības kliķes smadzeņu tārpus apvainojušus saitus un tv programmas vispār atpalicība un viduslaiku tumsība vissliktākajās izpausmēs un tas ir tikai sākums - ātri kredītu naudiņa ies uz beigām tā čūska pati sevi sāks ēst no astes.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti