Soli prom no mājām 5

 
17.janvāris 2012 11:43

Autovadītājiem ir jāievēro drošības nosacījumi visās situācijās un visos braucienos, pat visīsākajos. Pētījumu rezultāti liecina, ka trešdaļa no visiem satiksmes negadījumiem notiek tikai aptuveni 1,5 km attālumā no dzīvesvietas*, savukārt puse no tiem – līdz 8 km attālumā no attālumā, kas laika ziņā nepārsniedz 10 minūtes no dzīvesvietas***.

“Lielais satiksmes negadījumu skaits uz vadītājam labi zināmiem ceļiem gājiena attālumā no mājām ir sekas autovadītāju rutīnas pieejai,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors. Ignorējot adekvātu sagatavošanos braukšanai, piemēram, drošības jostu neizmantošana, spoguļu noregulēšana, gaismu pārbaude, tiek piekopta rutīnas braukšana.

Vēl vairāk – ikdienas braukšana nereti ietver vienu un to pašu ceļu izmantošanu, un autovadītāji vairāk neievēro nepieciešamo drošību. Braukšana pa labi pazīstamiem ceļiem rada nepamatotu drošības sajūtu, tāpēc autovadītāju koncentrēšanās spējas samazinās, un viņi ir mazāk sagatavoti pēkšņām briesmām. “Kad mēs jūtamies droši un pieņemam, ka nekas mus nespēs pārsteigt, šķiet, ka nav nepieciešamības rūpīgi vērot ceļu, tāpēc šādos gadījumos autovadītāji biežāk izvēlas runāt pa telefonu vai ēst pie stūres. Jānorāda, ka tad, ka vadītājam nepieciešams īpaši koncentrēties, viņš cenšas izvairīties no jebkādām papildus nodarbēm,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Tomēr bīstamas situācijas var rasties jebkurā vietā. “Letāli satiksmes negadījumi var notikt pat dzīvojamās vietas tuvumā vai autostāvvietā. Mazi bērni ir vistiešāk pakļauti šādiem negadījumiem, jo nereti netiek pamanīti, braucot atpakaļgaitā,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori. Pētījumi liecina, ka aptuveni 57% no visiem negadījumiem, kuros iesaistīti bērni, notiek aptuveni 10 minūšu attālumā no dzīvesvietas, savukārt 80% - ne vairāk kā 20 minūšu attālumā***. Tāpēc Renault Braukšanas Skolas instruktori aicina izvēlēties atbilstošu veidu mazu bērnu transportēšanai un neatstāt viņus autostāvvietās vai ceļmalās bez uzraudzības.

Kā saglabāt drošību ikdienā:

• Regulāri pārbaudiet visas gaismas un logu tīrītāju darbību;
• Atcerieties sagatavoties braucienam: vienmēr piesprādzējiet drošības jostas un pārliecinieties, ka jūsu sēdvieta, galvas balsts un spoguļi ir pareizi pielāgoti;
• Nebrauciet “pēc sajūtas”;
• Uzmanieties no gājējiem, īpaši dzīvojamajās zonās vai autostāvvietās, pie skolām vai lielveikaliem;
• Rūpējieties par bērnu drošību – izmantojiet drošības jostas un bērnu sēdeklīti;
• Nostipriniet bagāžu salonā, lai tā nekustētos;
• Ierobežojiet tādas aktivitātes kā runāšana pa mobilo telefonu, kā arī kontrolējiet radio skaļumu;
• Esiet piesardzīgs uz ceļa!


* Avots: churchill.com
** Avots: Nacionālā Automaģistrāļu Satiksmes drošības administrācija (The National Highway Traffic Safety Administration)
*** Avots: Partnerības bērnu – pasažieru drošībai (Partners for Child Passenger Safety)

 

 
Visi komentāri
 
285078. viesis 17.janvāris 2012 19:17
0 0 Atbildēt

Paskatoties uz šo statistiku var izdarīt arī citādus secinājumus. Piemēram - cilvēki, kas māk aizbraukt tikai no darba uz mājām un māmiņas, kuru autobraukšana aprobežojas ar bērnu vešanu uz skolu, ir satiksmei bīstami. Būtu interesantāk ja šo pētījumu pabeigtu līdz galam un uzzinātu, kuri ir šie braucēji, kas iekļūst šāda veida negadījumos. T.i. daudz pieredzējušie, kas pie mājām nepamatoti atslābinās vai tomēr tie, kas gluži vienkārši nebrauc nekur tālāk.

285080. viesis 18.janvāris 2012 7:43
0 0 Atbildēt

seene - neticēsi - 80% braucēju tādi arī ir - mājas-darbs un neiespringst...

285081. viesis 18.janvāris 2012 9:05
0 0 Atbildēt

Taisnība! Izbraucot no Ogres, vadītājs vēl nebija paguvis saspringt, kad nobraucis tikai pāris simts metrus pa Tīnūžu ceļu uz nomales nācās apkrist uz sāniem.

285083. viesis 18.janvāris 2012 11:34
0 0 Atbildēt

Palaidniex - es jau ticu, tikai Renault speciālisti ir izsecinājuši, manuprāt, nepareizo secinājumu. Un dīvainā kārtā tam tu piekrīti, tikai nez kādēļ mēģini manus vārdus apgriezt otrādi, lai būtu par ko pastrīdēties.

285086. viesis 18.janvāris 2012 16:57
0 0 Atbildēt

Sēne - nesāc. tevi izaicina.

protams - ja 80% brauc tikai līdz darbam/skolai/veikalam, tad viņi baigi tālu no mājām neaizbrauc. un - ja avarē, tad statistika pildās.

ir meli, lieli meli un ir statistika :)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 7

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 5

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 2

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti