Turpinās akcija "Riteņbraucējs" 7

 
LAMB | 4.maijs 2015 13:29

Aprīlī sākās Latvijas Automoto biedrības (LAMB) un Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) satiksmes drošības projekts „Riteņbraucējs?!”. Akcijas laikā Statoil degvielas uzpildes stacijās un citur autovadītājiem tiek izdalītas īpašas nelielas uzlīmes novietošanai labējā sānu spoguļu malās.

Veicot labo pagriezienu, kas šķērso velojoslu, atverot durvis, uzsākot braukt un veicot citus manevrus ir iespējams sadurties ar riteņbraucēju, savukārt uzlīme uz labējā sānu spoguļa atgādina par iespējamo riteņbraucēja tuvošanos un saasina uzmanību. Tas autovadītājam ļauj izvairīties ne tikai no sadursmes, bet arī tai sekojošām iespējamajām juridiskām un cita veida problēmām. Autovadītāji saņēmuši jau vairākus tūkstošus uzlīmju.

Eiropā divas trešdaļas no negadījumiem, kuros cietuši riteņbraucēji, notikuši ritenim saduroties ar vieglajām un smagajām automašīnām, kā arī sabiedrisko transportu. 40% riteņbraucēju negadījumi notiek krustojumos, 2/3 no negadījumiem, kuros ir iesaistīti riteņbraucēji, notiek saduroties ar vieglajām un smagajām automašīnām, taksometriem un sabiedrisko transportu. Kopumā katru gadu Eiropā ceļu satiksmes negadījumos bojā iet 7500 mazaizsargātie satiksmes dalībnieki.

Latvijā aizvadītajā gadā riteņbraucēji, mopēdisti un motociklisti veido 15% no visiem uz ceļiem bojā gājušajiem. Visstraujāk, salīdzinot ar citiem mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, pieaudzis tieši ievainoto riteņbraucēju skaits – par 16,2%. Bojā gājušo riteņbraucēju skaits ir palielinājies no 26 (2013. gadā) līdz 32 (2014. gadā).

Pateicoties arvien labvēlīgākiem laika apstākļiem un pieaugot velojoslu skaitam, palielinās arī riteņbraucēju skaits gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. Velojoslas bieži nav fiziski norobežotas no brauktuves, un autovadītājs var nesajust, kad kaut nedaudz ir šķērsojis balto sadalošo līniju un iebraucis velojoslā, kā rezultātā var notikt sadursme. Pieaugošais riteņbraucēju un velojoslu skaits iespējamās sadursmes risku palielina, kas savukārt pieprasa lielāku uzmanību no visiem satiksmes dalībniekiem, arī pašiem riteņbraucējiem.

Velojoslu tīkla attīstība Rīgā un citur Latvijā rada jaunu situāciju ceļu satiksmē, kurai jābūt gataviem gan autovadītājiem, gan riteņbraucējiem, jo atbilstošas infrastruktūras attīstība, kā arī savstarpēja uzmanība un cieņa uz ceļa ļaus izbēgt no sadursmes riska,” uzskata LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Līdzīgi projekti vienotas FIA akcijas ietvaros, tiek īstenoti arī citās ES valstīs. Akciju uzsāka Lielbritānijas autoklubs, un pateicoties plašajam atbalstam un autovadītāju ieinteresētībai, ar FIA starpniecību iniciatīvu pārņēma arī citi autoklubi. Akciju Latvijā atbalsta Statoil, Ceļu satiksmes drošības direkcija un Latvijas Automobiļu federācija.

 
Visi komentāri
 
LMT 4.maijs 2015 13:48
23 0 Atbildēt

Ļoti prātīgi ir aizlīmēt spoguli, respect!

druumais 4.maijs 2015 18:09
34 0 Atbildēt

Tā vien izskatās, palasot visas šīs jaunās izmaiņas, ka mūsu valsts ir uzņēmusi kursu uz auto izskaušanu kā sugu... Nogriežoties, jāvaktē gājēji, kuri slāj, kā vien pagadās, motociklisti, kuri drīkst iznirt pat tur, kur nav no kurienes iznirt, nu vēl klāt riteņbraucēji ar augstu uzvedības kultūru...

Varbūt prātīgāk ir aizliegt auto uzreiz un tad nebūs jāsūkstās par traumētiem mazaizsargātiem riteņbraucējiem?

depresija? 5.maijs 2015 3:13
1 0 Atbildēt

Pilsētas cientrā auto tiešām ir un būs nīdējama suga.

Ne jau gājēji vai riteņbraucēji vada 2t metāla un piesārņo, piesmirdina vidi, kur citiem ir jādzīvo/ jāstrādā / jāmācās.

anonimikis 5.maijs 2015 9:56
0 1 Atbildēt

Nogriežoties vienmēr ir bijis jāpalaiž gājēji.

Vernons 5.maijs 2015 9:50
3 0 Atbildēt

Kā kaut ko tādu varēja vispār pieļaut?

Lai veiktu labo pagriezienu ir jāieņem labais malējais stāvoklis braukšanas virzienā, bet tas nav iespējams, jo velosipādistam pēkšņi ir priekšroka, neatkarīgi no ātruma un tas nebūt nav malējais labais stāvoklis braukšanas virzienā!

Aizliegts atvēt durvis, nepārliecinoties par drošību, to Jūs iestāstiet pasažierim, kuram nav domāts spoguļa regulējums!

Lai atvērtu labās durvis auto ir jāaptur cieši blakus trotuāram! Vai tas ir iespējams?

Autobusu pa labo pusi velosipēdistiem apsteigt aizliegts! Pat uzlīmes uzlīmetas Rīgas Satiksmes autobusiem!

Tātad kaut kas neiet kopā un tas ir acīm redzams. Kā labosim šīs kļūdas? Ar ambiciozām emocijām, bez veselā saprāta nebūs līdzēts! Palasiet Noteikumus un izdariet secinājumus!

aansis 5.maijs 2015 10:25
2 1 Atbildēt

Csn ir punkts, kas aizliedz apdzīt, ja auto ir ieslēdzis kreiso pagriezienu. Tieši tādam pašam ir jābūt par labo, ja tiek pieļauta analoğiska situācija - t.i. aizmugurējā braucēja taisnvirziena trajektorija šķērso priekšā braucošā nogriešanās trajektoriju. Un nedrīkst vilkt paralēles ar to, kā nogriežoties tiek dots ceļš gājējiem - tie iet pietiekamā attālumā, lai auto jau būtu pagriezies, atklājot iespēju paskatīties sānos. Blakus braucošu velosipēdistu faktiski ir jāpamana spoguļa aklajā zonā, kā rezultātā ir būtiski jānovērš uzmanība no tā, kas notiek auto priekšā.

LAMB 9.maijs 2015 10:12
0 0 Atbildēt

Uzlīmes uz labējā atpakaļskata spoguļa atgādina autovadītājam, ka blakus var būt riteņbraucējs, ka nepieciešams būt uzmanīgam, gan veicot labo pagriezienu, kad tiek šķērsots veloceliņš, gan apstājoties un atverot durvis. Ja vadītājs redz riteņbraucēju, viņš brīdina pasažieri. Uzlīme ir pašā spoguļa iekšējā malā un neaizsedz atpakaļskatu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 27

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti