Siguldā atklāta pirmā velo iela Latvijā (+ VIDEO) 28

 

Foto: Ginta Zīverte

Siguldas novada pašvaldība | 10.jūnijs 2020 14:28

Siguldā atklāta Latvijā pirmā velo iela, kas darbojas kā pilotprojekts Siguldas kopējās satiksmes uzlabošanas koncepcijā. Šī pilotprojekta realizācija ir viens no soļiem drošākas satiksmes veidošanai Siguldas centrā, lai mazinātu satiksmes negadījumu skaitu un uzlabotu drošību visiem satiksmes dalībniekiem.

Īstenojot velo ielas projektu, Siguldas novada pašvaldība atbalsta izmaiņas valsts standartā un normatīvo aktu regulējumā par velo ielu kā atbilstošu pilsētvides risinājumu drošai velo infrastruktūrai Latvijā tādās situācijās, kad nav pieejami citi velo ceļa izbūves varianti, piemēram, atsevišķs velo ceļš, apvienots gājēju un velo ceļš vai nodalītas velo joslas uz brauktuves. “Pirmās velo ielas atklāšana ir vēsturisks brīdis Siguldai un Latvijai. Tas apliecina, ka izšķiroša loma ir vīzijai, drosmīgam lēmumam un darbam, to īstenojot. No Siguldas pilotprojekta pieredzes varēs mācīties citas pašvaldības, jo nākamajā plānošanas periodā esam iezīmējuši 23 miljonus eiro jaunas velo infrastruktūras izveidei visā Latvijā,” atklāšanas pasākumā sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics: “Esmu pateicīgs tiem, kas iesaistījās velo ielas pilotprojekta risinājumu izstrādē, saskaņošanā institūcijās, kā arī paveikuši tā realizāciju, pierādot, ka ir iespējams īstenot nebijušus un drosmīgus projektus, domājot par pilsētas attīstību un satiksmes mierināšanas kompleksu risinājumu. Siguldā satiksmes organizācijas izmaiņu mērķis ir radīt drošāku centra vidi, kurā ielu telpa prioritāri tiek izmantota iedzīvotājiem, nevis automašīnām, tādējādi veicinot arī uzņēmējdarbību centra zonā.” Pašvaldība ir pārliecināta, ka ar kompleksiem risinājumiem un saprātīgiem izdevumiem ir iespējams panākt drošāku satiksmi visiem tās dalībniekiem.

Velo ielas atklāšanu noslēdza tiešsaistes diskusija “Draudzīgai satiksmei BŪT!”, kurā eksperti un velo entuziasti diskutēja par mūsdienīgu satiksmi Siguldā, Latvijā un Eiropā, pārrunājot efektīvākos risinājumus pilsētvides uzlabošanā un nodrošinātu ērtu un drošu infrastruktūru visiem satiksmes dalībniekiem. Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks uzsvēra, ka ceļš pieder mums visiem, tāpēc tā infrastruktūra ir jāveido droša, piebilstot, ka visas iesaistītās un atbildīgās institūcijas strādā, lai šī pilotprojekta risinājums tiktu ieviests Latvijas Valsts standartā.

Velo ielas atklāšana ir tikai daļa no kompleksiem satiksmes mierināšanas instrumentiem Siguldā. Maijā ar vertikālām un horizontālām ceļa zīmēm izveidota marķēta zona, kurā braukšanas ātrums nevar pārsniegt 30 km/h. Ar šo iniciatīvu iecerēts panākt, ka pilsētas centrs prioritāri vairs netiek izmantots tranzītam, tā vietā izvēloties no centra tālāk esošas ielas. Savukārt otra būtiska novitāte satiksmes organizēšanā ir unikālais ceļa apzīmējums – “Viens ceļš visiem”. Šī zīme kopā ar ātruma ierobežojumu 30 km/h tiek uzstādīta ielu posmos, kur nav gājēju ietves un velo ceļa. Tāpat atsevišķu ielu posmos izvietotas CSDD informatīvās kampaņas zīmes “Tuvāk NĒ!”, lai autovadītāji ievērotu viena metra distanci no velosipēda.

Velo ielas izveidei, tostarp projektēšanai, pašvaldība no sava budžeta izlietoja aptuveni 30 tūkstošus eiro, kas pēc ekspertu domām ir teicams kompromiss starp iegūto velo infrastruktūru un ieguldītiem līdzekļiem un ko var atļauties arī citas pašvaldības Latvijā.

Jau ziņots, ka ar simbolisku velobraucienu velo ielu atklāja satiksmes ministrs Tālis Linkaits, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, Siguldas velo ielas pilotprojekta autors SIA “IE.LA inženieri” projektētājs Viesturs Laurs, apvienības “Pilsēta cilvēkiem” vadītājs Māris Jonovs, kā arī Nīderlandes vēstnieks Latvijā Hoverts Jans Korneliss Beils de Vrū un Dānijas vēstnieks Latvijā Flemmings Stenders, kuri pasākuma atklāšanas laikā dalījās ar savu riteņbraukšanas pieredzi un paradumiem attīstītas velo infrastruktūras Eiropas valstīs, atzinīgi novērtējot Siguldas drosmi īstenot pilotprojektu un attīstot velo infrastruktūras dažādību Latvijā.

 
Visi komentāri
 
Dīvāna komentāri 10.jūnijs 2020 20:38
5 2 Atbildēt

Kur kaskas?

Kur 2 metri

... 10.jūnijs 2020 21:45
4 0 Atbildēt

Manuprāt ļoti vienkāršota pieeja - paņemt visnedisciplinētāko satiksmes dalībnieku daļu un pasludināt viņus par galvenajiem. Lai citi atbild par viņu rīcību. Pat ja negadījumu nebūs mazāk, tad varēs vainot citus.

Un ātrums vidējam velosipēdistam ir nevis 30, bet 10...15 km/h! Variet laimīgi elpot izplūdes gāzes, kuru tagad būs krietni vairāk!!!

velo OCTA 10.jūnijs 2020 22:18
3 0 Atbildēt

Gaidu ziņas,kad sabrauksies velosipēdisti ar ciskudriļļiem.Tad auto nevarēs piesaukt par vainīgiem.

msh 10.jūnijs 2020 23:43
0 4 Atbildēt

10-15 kilometri stundā? Tu neesi par daudz saskatījies uz vecām tantiņām?

Nja 11.jūnijs 2020 8:20
3 1 Atbildēt

Klasiskā "meitene garos svārkos uz pilsētas riteņa ar groziņu priekšā" arī nebrauc ātrāk par tiem 10-15km/h, grīļojas uz abām pusēm, jo ātrums par mazu, lai stabili brauktu, un kliedz uz visiem, kas cenšas viņu apdzīt. Tantiņas parasti enerģiski min, cik spēka, bieži apdzenot visas "pozerītes". Atliek tikai pavērot Rīgas centra "velojoslas"...

Maratonists 11.jūnijs 2020 9:48
6 1 Atbildēt

Katru dienu savā ikdienas treniņu maršrutā skrienot apsteidzu pa kādam velosipēdistam, tas nozīmē, ka ātrums nepārsniedz 15km/h. Tādi, kas brauc ātrāk, nekā es skrienu, kā likums ir tērpti apspīlētos triko un ar ķiverēm galvā, bet tie nav klasiskie ikdienas velo braucēji, kas izmanto velo celiņus, šitie parasti ganās uz šosejām!

aigi 11.jūnijs 2020 8:38
2 8 Atbildēt

Ideāls risinājums tūrisma pilsētai. Šādas ielas vajadzētu visās mazpilsētās. Vidējais ātrums normāli minoties par meitenēm ar groziņiem ir ap 20km/h. 10km/h ir normāls k2 ātrums.

Šogad vēl atjaunos senlejas asfaltu, vispār būs velo paradīze

Pff 11.jūnijs 2020 19:04
1 0 Atbildēt

Lēts PR, nekas vairāk. Siguldas dome diemžel neko citu neprot.

kymlu 11.jūnijs 2020 8:55
0 0 Atbildēt

Motoristiem reāli spridzina no šīs ziņas))

Perfekta ilustrācija 11.jūnijs 2020 9:02
8 0 Atbildēt

Uzbūvē velosipēdistiem speciālu ielu, iezīmē divas joslas, vienu vienā virzienā, otyru otrā virzienā, pa vidu sadalošo saliņu, lai nesaskrienās! Un ko dara velodandālis! Brauc pa visām joslām, pat pa pretējā virziena joslu, brauc pa sadalošo saliņu.Perfekta ilustrācija tam, ka velosipēdisti paši nesaprot kas uz tās ielas sazīmēts, kas tās par zīmēm, un kāpēc tās vajag! Tātad, zīme - dzīvojamā zona vislābāk atbilst velsoipēdistu vakjadzībām, jo tur var braukāt krustu šķērsu, un tev vienmēr priekšroka.

Un ja jau tik ļoti rūp drošība, būtu vismaz ķiveres uzvilkuši . Vīri ar sirmām bārdām brauc, bet nav priekšā baltas krāsas atstarotājs un aizmugurē sarkans. Prieks, ka vismaz bērni gudrāki par sirmiem vīriem un smuki ķiverītes galvā. Visas cerības uz jauno paaudzi, vecie sevi pierāda kā nelabojami velohuligāni.

Tūrists 11.jūnijs 2020 9:05
5 0 Atbildēt

Manis pēc var aizliegt auto transportu Siguldā, apjozt to pilsētu ar žogu un dzeloņdrāti, jo es no Rīgas uz turieni ar riteni nebraukšu, punkc.

fgg 11.jūnijs 2020 13:59
0 5 Atbildēt

Nevari aizmīties tos nabaga 50km?!?

Tūrists 11.jūnijs 2020 14:58
1 0 Atbildēt

A baigi vajag!? Man nevienam nekas nav jāpierāda, braucu plezīram, nevis lai uzberztu tulznu uz pēcpuses!

Gbbj 11.jūnijs 2020 22:45
0 1 Atbildēt

Pa 50km tulznu uzberzt nevar, labais cilvēk!

Tūrists 11.jūnijs 2020 22:55
0 0 Atbildēt

Atpakaļ tak ar jābrauc! 2x50=100

Plus vēl pa Siguldu! Nē, nē, man uz pakaļas nav tik daudz tauku, lai justos komfortabli tik ilgu laiku!

xfmchg 12.jūnijs 2020 9:35
0 0 Atbildēt

Pareizi domā - noberžas treknās pakaļas. Liesās stiegrainās par simtnieku tik pasmejas)

Tūrists 12.jūnijs 2020 10:16
2 0 Atbildēt

Ir dzirdētas leģendas, kas liesajiem, stiegrainajiem pat sēdekli nevajag, pietiek ar trubu! Vēlu veiksmi un izturību!

gwcw 12.jūnijs 2020 11:22
0 0 Atbildēt

Zin, ja brauciens ir kalnup (lielajos kalnos), tad lielu daļu laika pavada minoties stāvus, bet bez sēdekļa pilnībā iztikt gan nevarēs.

Beidz nu čīkstēt, kad iesāksi regulāri mīties un pieradīsi nobraukt vairāk par 10km vienā reizē (kurus veselīgāk būtu nosoļot), tad sapratīsi ka velo ir labsajūtas ģenerators), oma uzlabosies un nebūsi tāds skābuma pods))

Sportists 11.jūnijs 2020 9:10
11 0 Atbildēt

Linkaitis sev taisa PR, bet kā viņš uz Siguldu tika!? Ar riteni atbrauca? Ar Vilcienu? Jeb ar lepno dienesta auto!? Lai sāk uz darbu braukt ar riteni, sabiedrisko, tad arī sapratīs kas uz ceļiem jāmaina, jo būs tuvāk realitātei. Šitais projekts izskatās pēc naudas izdalīšanas sev pietuvinātiem celtniekiem.

CSDD 11.jūnijs 2020 9:19
4 0 Atbildēt

200. Velosipēdu vadītājiem jābrauc pa attiecīgā virziena velojoslu, velosipēdu ceļu vai gājēju un velosipēdu ceļu iespējami tuvāk tā labajai malai. (bildē redzam, kā puse no velosipēdistiem ignorē CSN un brauc pa pretējā virziena joslu vai sadalošo saliņu).

201.Bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, braucot ar velosipēdu, galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. (Bildē aiz Silenieka ir puika bez ķiveres, neviens pieaugušais bērnus nepieskata, kauns par bezatbildīgiem vecākiem un pieaugušo vienaldzību).

Cerams, ka policija izmantos pierādījumus un sauks vainīgos pie atbildības!

uupis 11.jūnijs 2020 10:38
2 2 Atbildēt

Tur ir cits stāsts!

Uz ceļa uzkrāots 941. apzīmējums.

292.20. 941. ceļa apzīmējums apzīmē velosipēdu ceļu, gājēju un velosipēdu ceļa velosipēdiem paredzēto daļu vai velojoslu;

Savukārt pa veloceļu vai velojoslu ir aizliegts braukt ar auto:

98. Pa ietvēm, gājēju ceļiem, velosipēdu ceļiem, gājēju un velosipēdu ceļiem, kopīgiem gājēju un velosipēdu ceļiem, kā arī velojoslām mehāniskajiem transportlīdzekļiem braukt aizliegts…

Tātad jebkuram autovadītājam drīkts izrakstīt soda kvīti

149.7. Par braukšanu pa ietvēm, gājēju ceļiem, velosipēdu ceļiem vai citām vietām (sadalošām joslām, ceļa nomalēm, apstādījumiem u.tml.), kas nav paredzētas transportlīdzekļu braukšanai, —

uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam piecdesmit piecu euro apmērā.

CSDD 11.jūnijs 2020 10:55
1 0 Atbildēt

Tā ir otra medaļas puse, bet te darbs valsts kontrolei par līdzekļu izšķērdēšanu būvniecības izstrādājumos, kas neatbilst standartam.

CSDD 11.jūnijs 2020 10:58
3 0 Atbildēt

Šoferiem nevajadzētu īpāsi satraukties, jo ceļa zīmes ielā nav izvietotas saskaņā ar Konvenciju par ceļa zīmēm un signāliem, kas nosaka, ka visām ceļa zīmēm un apzīmējumiem jābūt izvietotām saprotami.

Kad atkal viss pārmudrīts! 11.jūnijs 2020 10:35
3 0 Atbildēt

Paskatījos bildes un sapratu, ka neviens velosipēdists nesaprot kā pa to ielu jābrauc! Kur tad palika saukļi- droši, saprotami, velo draudzīgi!? Kaut kāds kiš miš ar rozīnēm, kā māku, tā maunu!

Marshuts 12.jūnijs 2020 1:54
1 0 Atbildēt

Pa to pilsetu daudz sanak vasara ar velo braukat tacu pa to ielu nekad ieprieks nebiju braucis jo velosipedisti uz centru brauc gar kulturas namu un tad pari shitai jaunai veloielai.. principa shita iela nekur neved, tikai tiem kuri no gaujas tilta augsha brauc un grib caur veikaliem uz otrpus sliedem tikt un tiem kuri agrak no Livkalnu puses uz Rigu gar bobsleja trasi laida shis bija labs alternativs cels, nuneko, tagad visi gar staciju druzmesies lai tiktu ara / cauri no centra. Patiesam zel tie asfalta laukumi nokrasotie aiz mietiniem, ne gajejam, ne braucejam

Aprēcos 11.jūnijs 2020 10:52
3 0 Atbildēt

Pielikts video, kurā velosipēdists rāda pagriezienu ar roku! Savā 30 gadu auto vadītāja stāžā esmu labi ja 2 reizes redzējis kā velosipēdisti rāda pagriezienu un tie paši bija velo tūristi no ārzemēm! Un vēl radās jautājums, kāpēc Video ir tikai viens velosipēdists, kur tad ir tās velo masas, kam to ielu vajag!?

Bils 11.jūnijs 2020 19:25
1 0 Atbildēt

Kas tur notiks ziemā? Horizontālos apzīmējumus neredzēs, ja būs sniegs, velosipēdistus pēc idejas arī neredzēs, tad joprojām uz 30 max jāvelkas būs?

650 12.jūnijs 2020 14:32
0 0 Atbildēt

ps- pirmjā sniega dienā tieši ir vislielākā iespēja sastapt riteņbraucēju.Bet pirmajā attēlā tas pirmais/no/kreisās varēja zemāk noliekties,tā lai to garo šilpsi ierauj ķēdē ;p

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti