Pētījums: Gandrīz puse autovadītāju vasarā cenšas dod priekšroku velosipēdam 22

 

Foto: Publicitātes attēls

Communications & Strategies | 10.augusts 2021 12:44

48% autovadītāju vasaras periodā dod priekšroku velosipēdam, kad vien tas ir iespējams. 4% mēdz nomainīt arī pret motociklu, bet 5% - pret skrejriteni. Liela autovadītāju daļa (47%) norādījuši, ka arī vasarā pārvietojas tikai ar auto, liecina “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati.

Arī gada siltākajā laikā uzticību auto kā pārvietošanās līdzeklim visbiežāk saglabā sievietes - 50% norādījušas, ka arī vasarā brauc tikai ar auto, kamēr šādu atbildi snieguši 45% vīriešu. Kungi, savukārt, biežāk dod priekšroku motociklam, nekā dāmas (attiecīgi 7% un 2%). Arī skrejriteni vīrieši izvēlas nedaudz biežāk (6%) nekā sievietes (4%).

“Izvēle par labu velosipēdam vai skrejritenim no zaļās domāšanas prizmas ir apsveicama. Nevajadzētu aizmirst, ka mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku pieaugums nozīmē arī to, ka autovadītājiem jābūt vēl piesardzīgākiem un nedrīkst zaudēt modrību. Papildus riskus vasarā rada fakts, ka šajā gadalaikā uz ceļiem atgriežas tie transportlīdzekļu vadītāji, kuri dažādu apsvērumu dēļ ziemā nebrauc, tostarp ne tikai ar automašīnu, bet arī ar motociklu un velosipēdu," norāda Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

"Tāpat vasarā uz ielām ir daudz vairāk bērnu – ar riteņiem, skrituļdēļiem vai vienkārši skrienot. Bērniem galvā ir vasara, brīvlaiks un rotaļas – autobraucējiem jābūt ļoti prātīgiem," piebilst eksperts.

Velosipēdu vasarā visbiežāk izvēlas autovadītāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem (61%), tieši šī vecuma grupa visvairāk dod priekšroku motociklam (8%) un skrejritenim (11%). Salīdzinoši bieži velosipēdu izvēlas arī autovadītāji vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem (56%).

Analizējot datus reģionu griezumā, iespējams secināt, ka arī vasarā tikai ar auto visbiežāk pārvietojas Latgales autovadītāji (54%), kuriem seko rīdzinieki (52%) un vidzemnieki (46%). Savukārt, vasaras periodā velosipēdu biežāk izvēlas Kurzemes un Zemgales autovadītāji (56%).

“GO atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “GO” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts maijā, piedalījās 1007 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

 
22 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Šoferis 10.augusts 2021 13:50
5 2 Atbildēt

Šoferim kā reiz nevajag velo ceļiņus, jo viņš prot braukt pa brauktuvi! Velo celiņus vajag plidriņiem, kas nejēdz CSN un kam bail braukt pa brauktuvi!

msh 10.augusts 2021 20:57
3 1 Atbildēt

Nu paga - ja tie "ikdienas velosipēdisti" nav spējīgi iemācīties CSN un piedalīties satiksmē, tad viņus vajag samalt desās nevis priekš viņiem kaut ko specifisku būvēt. Kas būs talāk - īpašas ielas tiem kas grib braukt ar mašīnu bet to nespēj?

Šoferis 11.augusts 2021 10:19
2 1 Atbildēt

Nu redz ar mašīnu es nekad nebrauktu pa sabtransa joslu, bet ar velo mierīgi, neviens nekad nav pat aizrādījis un poličiem gaužām neinteresanti, tāpēc arī maucu, bet sabtransu netrauceju, palaižu lai brauc, ja var mani noķert. Parasti gan nekad nenoķer.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti