"Sadales tīkls" nespēs uzņemt sistēmā visu saules paneļu saražoto elektrību 51

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 7.jūlijs 2022 7:28

Vēlme ar saules paneļu elektrostacijām ražot elektrību ir lielāka nekā AS "Sadales tīkls" sistēmas spēja visu šo enerģiju uzņemt tīklā, tāpēc gaidāmi atteikumi saules paneļu uzstādīšanai, trešdien vēstīja "TV3 ziņas".

Satraukumu pauž, piemēram, Preiļu novada dome, jo pašvaldībā brīvi ģenerējamās jaudas praktiski vairs nav atlicis.

Uz Preiļu pašvaldības 24 ēku jumtiem dome vēlas uzstādīt saules paneļu elektrostacijas. Ar tām varētu mazināt elektrības rēķinu, kas šobrīd novada visām iestādēm kopā esot ap 100 000 eiro mēnesī. Preiļu novada domes izpilddirektors Aigars Zīmelis norāda, ka pašvaldības ietaupījums būtu no 15 000 līdz 20 000 eiro, bet projekts iestrēdzis.

"Lai arī Preiļu novada pašvaldība šā gada laikā ir saņēmusi 12 objektiem atļaujas no Ekonomikas ministrijas (EM) saules paneļu izvietošanai, taču "Sadales tīklam" šobrīd brīvās pieejamās jaudas ir teju absolūtās nulles apmērā," skaidro Zīmelis.

Preiļu domes iecerētajām saules paneļu elektrostacijām vajadzīga jauda virs viena megavata. Pieņemot, ka "Sadales tīkls", visticamāk, nedotu saskaņojumu, jo Preiļiem atvēlētā komercjauda ir gandrīz nulle, pašvaldība nav pat prasījusi tehniskos noteikumus un nepērk saules paneļus. Zīmelis skaidro, ka pašvaldība nevar veikt investīcijas, ja saprot, ka šo projektu realizācija iespējamība ir ļoti maza. Tas var draudēt ar soda naudām.

Savukārt "Sadales tīklam" ir limits, cik daudz ar saules paneļu elektrostacijām saražoto elektrību iespējams uzņemt kopējā sistēmā. To nosaka transformatoru apakšstaciju kapacitāte. Preiļu gadījumā to griesti sasniegti jau šobrīd. 

Kā "TV3 ziņām" norādīja "Sadales tīkla" attīstības direktors Jānis Kirkovalds, daudzi vēlas ražot vairāk elektrības nekā viņiem nepieciešams, un tas var noslogot infrastruktūru. Kirkovalds norāda, ka salīdzinājums būtu ar Brīvības ielu Rīgā, kur varētu izbūvēt papildus jaunu joslu, taču VEF tilts nespēj laist cauri vairāk kā tikai vienu joslu. 

"Līdzīgi ir arī ar elektrību. Ja visi tagad ražos elektrību, tā sanāk vienā punktā un nosprūst, tālāk padot nevar, jo nav šīs iekārtas pretim," skaidro Kirkovalds.

Arī EM, kas aktīvi rosinājusi veidot saules paneļu elektrostacijas, atzinusi, ka zaļās enerģijas bums izrādījies lielāks, nekā prognozēts, problēma tiešām ir, un komercprojektu pieteicēji var vilties ar ilgu gaidīšanu rindā. EM valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns pauda, ka infrastruktūra ir ar zināmiem ierobežojumiem, ko nosaka fizikas likumi, un attiecīgi pretī var paņemt to, ko var pārvadīt.

Kā vēstīja "TV3 ziņas", Preiļi nav vienīgā pašvaldība, kur šobrīd jau izsmeltas vai drīz beigsies visas brīvās jaudas saules paneļu elektrostaciju ražotās elektrības uzņemšanai sistēmā. Tūlītēja risinājuma visiem neesot. Ir vajadzīga "Sadales tīkla" apakšstaciju modernizācija. Piemēram, vienas slēgiekārtas pārbūve mazā pilsētā vai laukos maksājot 0,5 miljonus eiro. Lielākās pilsētās būtu vajadzīgs pat būvēt jaunus transformatorus, kur izmaksas vienam būs ap miljonu eiro.

Kā norāda Kirkovalds, ja vajadzētu palielināt brīvās pieejamās jaudas tieši pieslēguma pārvades sistēmai, tad tās būtu nesamērīgas investīcijas. Tās beigās uzgultos visiem tarifa maksātājiem visā valstī. Tiem, kas gribētu ģenerēt, tiktu mazāk ietekmēti nekā tie, kas patērē enerģiju. 

Februāra sākumā bijušais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) sacīja, ka "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls" saņems 80 miljonus eiro no Eiropas Atveseļošanās un noturības mehānisma. Nauda domāta elektrotīkla attīstībai un sagatavošanai nākotnes izkliedētās ģenerācijas plūsmām. EM solot piesaistīt vēl citus fondus, lai uzlabotu infrastruktūru vietās ar jaudas deficītu.

"Sadales tīklā" norāda, ka ir iespēja stāties rindā uz brīvi ģenerējamām jaudām un varbūt parādās kāda cerība, piemēram, kāds atsakās vai arī divu mēnešu laikā pēc tehnisko noteikumu saņemšanas nav virzības projektā, tiek atņemta rezervētā jauda un to saņem rindā nākamais.

Saules paneļu elektrostaciju pieslēgšanas rindā pieteikumus izskata to ienākšanas secībā. Jaudu rezervācija neattiecas uz mikroģenerāciju jeb elektrības ražošanu pašpatēriņam mājsaimniecību līmenī ar jaudu līdz līdz 11,1 kilovatam.

 
Visi komentāri
 
es 7.jūlijs 2022 8:14
1 2 Atbildēt

Kādēļ valstij būtu jāsponsorē privātais bizness?! Gribi ražot elektrību, meklē pats, kam pārdot. Valstij, mums, nav viņa vajadzīga.

viencexperc 7.jūlijs 2022 8:28
3 2 Atbildēt

tu aizmirsi ka mēs dzīvojam komunisma valstī. Mes ceļam komunismu, tāpēc, - viss kārtībā.

WALA 7.jūlijs 2022 9:11
2 1 Atbildēt

Vienīgā nelaime ka esi uzrakstījis absolūtu pretrunu - nevar dzīvot komunismā un reizē to celt ...

Bet citādi par "muļķi zemi" ar "zemu lidojošiem Laimes Lāčiem" tev pilnīga taisnība ...

WALA 7.jūlijs 2022 8:28
1 0 Atbildēt

Tas nozīmē, ka Preiļi tagad var kļūt par BEV draudzīgu pašvaldību, jo citur to enerģiju nogrūst nevar ....

vietējais 7.jūlijs 2022 8:48
1 2 Atbildēt

Nu bet kur problēma? Ja jau pašvaldība ir atvēzējusies tādam projektam, tad atslēgties no Sadales tīkla un pieslēgties saules panelim izmaksā tik, cik jaunu kabeli pievilkt. Pūš te no mušas ziloni...

Opis 7.jūlijs 2022 9:00
17 3 Atbildēt

Ja Sadales tīkls nevar uzņemt visu saražoto enerģiju, tas nozīmē, ka LV nemaz nevar atteikties no gāzes apkures, un siltumsūkņus mūsu infrastruktūra nevar pavilk! Ja vēl mēs atsakāmies no degvielas un pārejam uz 100% EV, tad vēl vairāk tīkls to nespēs pavilkt! Citiem vārdiem sakot: "Dir***ā mēs esam un ārā netiekam, striķis nav līdzi un trepes nepalīdz!"

WALA 7.jūlijs 2022 9:08
9 1 Atbildēt

Tā ir vienmēr kad "mārketings" apsteidz ražošanu ... kā saka skolas eksakto priekšmetu mācības der vienmēr paturēt prātā ...

vietējais 7.jūlijs 2022 9:41
1 2 Atbildēt

Sadales tīkla nevar uzņemt, jo nav kur viņu likt, nav tāda pieprasījuma pēc enerģijas. Vienkārši kāds atkal grib nopelnīt uz valsts rēķina. Dabūt enerģiju no saules un par trīskāršo tarifu notirgot valstij, līdzīgi kā ar koģenerācijas sistēmu.

Opis 7.jūlijs 2022 10:08
3 1 Atbildēt

Tu rakstu izlasīji? Pašvaldība grib samazināt savus un vienlaicīgi arī tavus, kā nodokļu maksātāja tēriņus par elektrību, tikai pašvaldība tērē vairāk un uz jumta grib likt lielāku staciju, par mājsaimniecībai atļautajiem 11 kW.

Ja pašvaldība nevar saražot sev nepieciešamo enerģiju, tā būs spiesta atcelt NĪN atlaides, lai segtu izdevumus un beigās to visu apmaksās iedzīvotāji.

Valstij ir vajadzīgs reāls energoapgādes plāns, lai atteikšanās no krievu gāzes nebūtu tikai uz papīra!

vietējais 7.jūlijs 2022 10:44
3 1 Atbildēt

Viņi grib samazināt tēriņus uz nodokļu maksātāju rēķina. Lai pumpē pa taisno no sava saules paneļa savā rozetē, nevis caur Sadales tīklu (valsti). Te ir bizness apakšā. Ne jau par skaistām acīm grib pieslēgties un dod elektrību kopējā tīklā.

Opis 7.jūlijs 2022 11:03
3 1 Atbildēt

Nu redzi, ja būtu gājis skolā, tad zinātu, ka saule spīd pa dienu un pa nakti saule nespīd. Ziemā saules nav jau četros vakarā. Priekš tam ir izdomāta Neto norēķinu sistēma, kur tu pa dienu saražoto dod tīklā un to lieto visi kaimiņi, bet pa nakti, vai tad kad saule nespīd, tu ņem no tīkla atpakaļ. Tur nav nekāda biznesa, vienkārši tīkls ir kā akumulators. Protams, pašvaldība var likt akumulatorus, bet tas ir dārgi un par to maksās pašvaldības iedzīvotāji.

vietējais 7.jūlijs 2022 12:01
5 2 Atbildēt

Tīkls nav burka, kurā pa dienu tu vari ieliet un pa nakti izdzert. Tu nevari 2kW tējkannā pa dienu iepumpēt 4kW un pa nakti iztērēt atlikušos 2. Tīklam var iedot tik, cik tas momentāni patērē. Pareizāk, patērētājs no tīkla paņem tik, cik viņam vajag konkrētā brīdī.

raimondsm 7.jūlijs 2022 21:43
0 0 Atbildēt

Valstī ar HESiem dienā Saules bateriju saražotās enerģijas dēļ daļa ūdens, kas tiktu izmantota, paliek HESa augšpusē.

Tādējādi viss ar papildus enerģijas izmantošanu un uzkrāšanu ir kārtībā.

Pie tam valstīt ir daudzas transformatoru apakštacijas, kur ar Saules enerģijas jaudām viss ir kārtībā.

Pļurkt 8.jūlijs 2022 12:30
0 0 Atbildēt

Ja HESu izslēdz, tad viss ūdens iet pāri slūžām!!! Nekas tur neuzkrājas!!

Vienīgais HES Baltijā kur uzkrājas ir Pļaviņu uzplūdu HES. BET tai ūdenskrātuvei arī ir augšējā robeža.

Kāda mārrutka pēc ūdeni gāzt pāri slūžām un iepirkt krietni dārgāko elektrību no saules paneļiem vai vēja ģeneratoriem???

Pagaidām nekas lētāks par HES un AES nav!

Opis 7.jūlijs 2022 13:19
2 1 Atbildēt

Tāpēc jau pa dienu var izslēgt TEC, kas kurina dārgo gāzi, lai ražotu elektrību un ieslēgt to vakarā, kad saule noriet!

... 7.jūlijs 2022 22:13
0 0 Atbildēt

Opīt, mazāk pīpē...

TEC nav HES, kur var operatīvi ieslēgt/ izslēgt turbīnas.

TECam ir milzīga inerce...

vietējais 7.jūlijs 2022 19:03
0 0 Atbildēt

Tīri tā, salīdzinājumam, pēdējā turbīna TEC svēra 200 tonnas un ģenerators 250 tonnas.

vietējais 7.jūlijs 2022 18:59
0 0 Atbildēt

Kā tu to esi iedomājies, izslēgt TEC? 5 MW šķeldas katlumājai vajag vairākas dienas, lai viņa izietu pilnā slodzē. Kur nu vēl TEC, kam vienas turbīnas jauda ir pāris simti MW. Tas nav auto, kuru var noslāpēt un pielaist kad gribi. Vēl var ar HES-iem spēlēties, tam piekrītu. Bet arī tur pilnībā apturēt nav ātrs process.

JanJan 7.jūlijs 2022 13:39
0 0 Atbildēt

Likt kur ir, problēma ir tehniskajā nodrošinājumā paņemt tīklā.

Latgale vispār ir savā ziņā bēdu ieleja, tur pat augstprieguma tīkli nav attīstīti pienācīgi.

khe 7.jūlijs 2022 16:00
0 0 Atbildēt

šeit jau problēma ir, ka no Preiļiem apakšstacijas nespēj padot enerģiju prom uz blakus novadiem... Jo sadales tīkls, vai nu ir optimizējis, vai nav attīstījis šajā novadā elektrotīklus, pieņemot, ka tajā reģionā patēriņš kritīs, vai vismaz neviens baigi nesteigs tur ražot elektrību.

vietējais 7.jūlijs 2022 19:05
1 0 Atbildēt

Nu bet tad lai arī ražotgribētājs apmaksā tīklu jaudas palielināšanu. Kad Tev vajag stiprāku strāvu mājās, kurš par to maksā - Tu vai Sadales tīkls?

MMX 7.jūlijs 2022 9:49
30 0 Atbildēt

Sadales tīkls varētu uzņemt arī lielāku apjomu, ja tā vietā lai katrs krautu uz savas mājas tos paneļus, tiktu tirgotas daļas lielākos saules parkos, kur vienkāršāk nodrošināt infrastruktūru. Pašreizējā situācijā, kad pamatā tiek sponsorēti privātie patērētāji tas bija tikai laika jautājums kad Sadales tīkls aizrīsies ar haotisko jaudu sadalījumu.

EV ir tieši tas pats stāsts - kamēr patērētāju maz, tikmēr to var pieciest, ja visi pēkšņi pāries uz EV, tad ST vienkārši aizrīsies un tīkla uzturēšanas izmaksas aizies kosmosā lai nodrošinātu jaudas rezerves.

Īsumā tā notiek, ja vadošos amatos ne ministrijās ne ST praktiski vairs nav tehnisku cilvēku. Fizikai ir pofig par ministriju ekseļiem un lielu vadītāju izsaucieniem. Vēl pavisam nesen kāds no Latvenergo šefiem prezentējot EV uzlādes stacijas teica, ka tās tiekot barotas tikai ar zaļo enerģiju. Tiem kas tēmā radās daudz jautājumu par minētā kunga atbilstību ieņemamajam amatam.

khe 7.jūlijs 2022 16:03
0 0 Atbildēt

vismaz šeit ir konteksts par "ražotājiem" nevis mājsaimniecībām, proti tiem, kas ražo virs 11kw. Mājsaimniecībām jau it kā atļauj slēgties klāt, bet tāpat izvērtē, vai transformatori ir pietiekami jaudīgi. Ja nav, vai nu gaidi, kad ST pats atjaunos, redzot pēc nepieciešamības, vai maksā pats. Vai vēl variants, nelaist atpakaļ tīklā enerģiju, bet tad nedarbosies neto sistēma.

Kā jau visur, ja ir vienmērīga attīstība, tad ir ok, ja pēkšņi visiem vajag uzreiz, tad kaut kur rodas pudeles kakls.

Asaris 7.jūlijs 2022 22:16
0 0 Atbildēt

Nu nevajag pārspīlēt. Par šito ir runāts daudz reizes, pārejot uz EV nonāksim līdz 90.gadu patēriņam, ko tīkls var pavilkt be\z problēmām.

vietējais 7.jūlijs 2022 9:50
1 0 Atbildēt

Es pat varu klusām pateikt kā šāda sistēma strādā. Man te viens kantoris ar koģenerācijas sistēmu ražo elektrību un tirgo valstij kā kvotēto par trīskāršo tarifu. Tai pat laikā, kad radās problēma, kā sevi pašu nodrošināt ar elektrību, savu saražoto nedrīkst izmantot, jo pārāk dārga. Tā vietā, pērk no valsts par parasto, cilvēcīgo tarifu. Tīrs bizness!

Zapte 7.jūlijs 2022 10:09
2 0 Atbildēt

Labs bizness, pēc no Latvenergo par fiksēto cenu un pārdod par trīskāršo biržas tarifu!

imzz 7.jūlijs 2022 9:57
0 0 Atbildēt

Iepriekš Sadales tīkla problēmas nez kāpēc pieminētas netika, vai tiešām par tām neviens neiedomājās, bet piesauktas tikai bāzes jaudas, kurām augt un augt:

"Latvija noteikti sasniegs energoneatkarību agrāk nekā 2030.gadā, kā tas pašlaik ir paredzēts Latvijas nacionālajā enerģētikas un klimata plānā, tomēr ilgtermiņa problēma ir elektrības ražošanas bāzes jaudas, kurām ir jābūt paralēli atjaunojamo energoresursu izmantošanai, intervijā aģentūrai LETA pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA)."

"LVM: Vēja parku izveide ir iespējama praktiski visā Latvijas teritorijā" un taml.

zz-top 7.jūlijs 2022 10:09
0 0 Atbildēt

Tad ko, igauņi atkal gudrāki un viņiem viss sanāk? - pabrauc un paskaties, tos saules paneļu laukus nevar nepamanīt, ja ceļo pa ee

WALA 7.jūlijs 2022 10:47
0 0 Atbildēt

Igauņiem bija viena būtiska problēma - slānekļa TEC, kurus viņiem bija jāver ciet lai būtu kaut cik līmenī ar ES "eko-politiku", tādēļ šamiem kaut kur tā enerģija bija jāiegūst/jāaizvieto , un neba nu tas vis tik baigi vienkārši viņiem strādāja un strādā, ne jau tā pat vien igauņi snaikstās pa LV vēja parkus stutēt ...

Mums savukārt no visām energo ieguves vietām principā nekas nav jāver ciet + tīkla infrastruktūra atbilst patērētajām gala lietotāja jaudām, tādēļ "pēkšņa" saules "maxi stacijas" uzrašanās "nekurienes vidū" var būt vienīgi noderīga marihuānas audzētājiem ... un tad vēl ar saviem lieliem BET ...

MMX 7.jūlijs 2022 10:18
2 0 Atbildēt

ST problēmas netika pieminētas, jo ST priekšnieki visticamāk atskaitījās, ka viņiem viss ok, kamēr tehniskais personāls staigāja apkārt galvu saķēruši un domāja ar kuru galu vadība domā. Bet načaļņiks uz ministriju atskaitījās ka viss ok, značit načaļņikam ir plāns. Man pat attāli saistītam ar ST sistēmu jau bija jautājumi, kur nu vēl pašā Sadales tīklā.

hihihi 7.jūlijs 2022 10:38
1 2 Atbildēt

Negrib neviens paplašināt tīklu, lai Latvenergo nav jāver ciet. Jo nah kādam būs vajadzīga viņu elektrība, va visiem bus saules paneļi.

MMX 7.jūlijs 2022 10:45
2 0 Atbildēt

Kāpēc lai Latvenergo uztrauktos par saules enerģijas ģenerētājiem, ja viņi pamatā pelna ar elektroenerģiju, kuru ražo kad saule nespīd? Vai mums tagad saule spīd 24/7 visu gadu?

WALA 7.jūlijs 2022 10:49
1 0 Atbildēt

+ 1. Un ir skaidri redzams, ka daļa tautas principā neizprot stabila energo padeves tīkla nozīmi un izaicinājums ...

Labi ka beidzot arī no "augšas" kāds sācis runāt skaidru valodu par "skarbo dzīves realitāti" ...

Žanis 7.jūlijs 2022 10:55
0 0 Atbildēt

Man katrā stiprākā vējā raustā un pazūd elektrība, neatkarīgi no tā, kā to ražo. Jo patreizējais elektropārvades līniju aizsargjoslu normatīvs ir pilnīgā pakaļā!

WALA 7.jūlijs 2022 10:59
0 0 Atbildēt

Ja arī tāda mēdz būt Latvijas lauku realitāte, te gan jāsaka, man nekad nav bijis īsti skaidrs, kādēl jau pēc neatkarības atgūšanas visas aizvietotās līnijas netika bāzētas uz zemē raktiem kabeļiem ( kā tagad jau gadus vismaz 10+), bet gan turpināja dragāt ar gaisvadu līnijām.

Jā ir vietas kur vispār neatmaksājas darīt neko ... nezinu moš tad prātīgāk pāriet "off-grid" risinājumiem, vai kaut kā tā, bet nu nereti daudz lētāk ir pašam atrast risinājumu šādai problēmai ...

Žanis 7.jūlijs 2022 11:03
0 0 Atbildēt

Tie pat nav lauki, bet Pierīgas pilsēta.

Pļurkt 7.jūlijs 2022 10:59
0 1 Atbildēt

Cilvēkiem vienkārši smadzeņu nav, un tāpēc pie pirmās problēmas aiziet čīkstēšana!!!

Tak naxren tur vispār elektrotīkls ir vajadzīgs???

Pa taisno pie saules paneļiem pieslēgt tenus un sildīt, uzkrājot, karsto ūdeni!! Nepietiks - piesildīs klāt ar ģāzi vai šķeldu, vai ko tur.

Kā primāro uzlikt saules paneli ar teniem un kā sekundāro apkures katlu vai elektrotīklu (ja nepietiek pašu jaudas!!).

============

Pie kam tas ir lētāks variants!!!

WALA 7.jūlijs 2022 11:01
0 0 Atbildēt

Pricnipā - jā būtu prātīgi šo visu saistīt ap un par pašvaldības katlu mājām, vienīgi ka gatavu risinājumu laikam uz paplātes neviens "neatstieps", kaut risinājumi eksistē ...

Marks 7.jūlijs 2022 12:24
0 1 Atbildēt

Vaidojiet puss autonomās saules sistēmas! Meklējiet paneļus iekš ss.com, sūtiet kontolerus no greencell.global/.

Uzkrājiet elektroenerģiju fūru AKB!

vadus pērkat depo.lv! darat paši! lai uzbūvēto 6kw staciju var iztikt vien ar 3k euro! 7 vietā!

Opis 7.jūlijs 2022 13:23
0 0 Atbildēt

Var jau uzbūvēt to staciju, un vasaras mājai pat būtu ok, bet ko tu darīsi ziemā bez pieslēguma tīklam? Saule rietēs jau četros pēcpusdienā un vēl būs sniegs uz paneļiem.

Tāpēc jau ir neto norēķins, kad tu vasarā nodod tīklā, bet ziemā ņem atpakaļ.

WALA 7.jūlijs 2022 13:51
0 0 Atbildēt

Patiesībā sekoju vienam "bez pieslēguma tīklam" projektam uz konteinera, tikko sākuši būvēt to risinājumu, paskatīsies kā jamiem ies ...

Antons 7.jūlijs 2022 20:18
1 1 Atbildēt

Vai man vienīgajam liekas, ka šis ir no sērijas, davaj es nekurienē esmu uzbūvējis māju un LVC ir jānodrošina man asfaltēts ceļš līdz tai?

kasinsh79 8.jūlijs 2022 7:03
0 0 Atbildēt

Latvijā nav nekā garantēta, pat tad, ja valdība solītu.

Tieši tādēļ neko nemainīt. Gan uz ēku apkuri attiecināms, gan uz auto.

Leo 8.jūlijs 2022 9:02
1 0 Atbildēt

Sadales tīkls ir tādi paši ierēdņi kā VID un visi pārējie - viņiem 10 gadus bija iespēja mācīties no tā, kā lietas attīstās kaimiņvalstīs. Ikviens nozares speciālists viņus skubināja veikt jaudas palielināšanas darbus savā infrastruktūrā jau laikus, bet ST tikai teica, ka viņi esot gatavi un viss esot burvīgi. Igaunijā tieši tas pats "uzkāriens" notika 2 gadus atpakaļ. ST vajadzēja tikai mācīties no tā.

Slikts darbs no ST puses. Tuvredzība. Tagad mēģinās "uguni dzēst" ar plānveida darbiem? Diez kas nav.

imzz 8.jūlijs 2022 10:41
0 0 Atbildēt

Nu, Preiļiem risinājums varētu būt somu "karsto smilšu" enerģijas uzkrāšanas baterija. Ar "atjaunīgo enerģiju uzkarsē lielu smilšu apjomu tādos kā skābbarības torņos. Lēti, labi un droši. Elektrības uzkrāšanai tā nav īsti piemērota, bet apkures siltumam - pa pirmo.

Finnish researchers have installed the world's first fully working "sand battery" which can store green power for months at a time.

www.bbc.com/news/science-...nment-61996520

Zapte 8.jūlijs 2022 13:24
0 0 Atbildēt

Ja jau šobrīd pieteiktās jaudas nevar paņemt pretī, tad kā viņi plāno paņemt pretī Latvijas Valts mežu un Latvenergo jaunveidojamā vēja parka iecerētos apjomus?

WALA 8.jūlijs 2022 14:21
0 0 Atbildēt

Tas atkarīgs no dislokācijas, skaidrs ka energo kompānija to labi saprot, un ja grib iztikt bez jaunas līnijas un transformatoru izvietošanas, tad jāslēdzas tīklā kaut kur ļoti tuvu esošām HES, TEC utml.

Zapte 8.jūlijs 2022 16:17
0 0 Atbildēt

Latvijas valts meži piedalās projektā ar savu meža zemi, lai nav kaimiņu, kas var apstrīdēt būvniecību! Šaubos, vai mežos ir infrastruktūra.

WALA 9.jūlijs 2022 14:40
0 0 Atbildēt

Tas ir relatīvi, ir vietas kur augstriegums "iet caur" mežu, un reizēm pat 2 virzieni gana tuvu, un var gadīties, ka situācijā, kad līnija ir uz nolietojuma robežas, to "pārgriezt" un tajā vietā atjaunot + sapārot ar ražošanu ir kapitāls līdzekļu ietaupījums ... tiesa nez vai šo brīdi vispār var uzskatīt par labvēlīgu jebkā attīstīšanai ...

Bet neesmu šīs jomas speciālists, tā tik tāda hipotēze.

sūnciemieša kāravs 8.jūlijs 2022 20:54
0 0 Atbildēt

Krievu spiegu darbiņi atkal atklājas,tik nav kas tos sašņorē.

Robis 9.jūlijs 2022 9:01
0 0 Atbildēt

Tikai elektrība var ilgtspējīgu energoapgādi nodrošināt. Resnākus vadus un papildus trafus būs jāliek tā vai tā.

Daram, nevis ņaudam

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 3

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti