Ko varam mācīties no šīs vasaras vētrām un plūdiem, lai pasargātu savu īpašumu nākotnē? 14

 

Foto: Zane Bitere

Balcia | 25.septembris 2024 15:28

Šīs vasaras vētras radīja būtiskus zaudējumus Latvijas iedzīvotāju īpašumiem, taču daļu to tiem varēja novērst. Apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia skaidro, kādi ir bijuši biežākie dabas stihiju postījumi un ko ikviens var darīt, lai no tiem izvairītos nākotnē.

Balcia apkopotie dati par šīs vasaras dabas stihiju radītajiem zaudējumiem liecina, ka visbiežāk jeb trešdaļa apdrošināšanas gadījumu bija saistīti ar stiprā vējā nolūzušiem kokiem vai to zariem. Otrajā vietā ierindojas stipro lietavu dēļ applūduši mājokļi, kas sastādīja ceturto daļu no visiem ar dabas stihijām saistītajiem apdrošināšanas gadījumiem. Tāpat saņemti daudzi atlīdzību pieteikumi par cietušu kustamo mantu ārpus mājokļa un par automašīnām, kas ir bojātas hidrotrieciena rezultātā jeb iebraucot pārāk dziļā peļķē.

Apdrošināšanas pieteikumu statistika rāda, ka arvien biežāk mūsu īpašumam zaudējumus rada dažādas spēcīgas dabas stihijas – vētras, lietavas, negaisi, krusa. Meteorologi prognozē, ka arī nākotnē Latviju arvien biežāk piemeklēs postoši laikapstākļi. Skaidrs, ka ne vienmēr savu īpašumu varam pilnībā pasargāt no dabas spēkiem, taču ir daudz lietu, ko mēs ikviens varam darīt, lai novērstu vai vismaz mazinātu iespējamos postījumus – sākot ar sekošanu līdzi meteorologu brīdinājumiem, līdz praktiskiem sagatavošanās darbiem un atbilstošas apdrošināšanas iegādei,” saka Reinis Bērzkalns, Balcia viceprezidents.

Apseko piemājas kokus!

Visbiežāk vētras laikā postījumus rada nolūzuši koki vai to zari – šovasar gandrīz katrs ceturtais jeb 24 % atlīdzību pieteikumu Balcia saņēma par mājoklim uzkritušiem kokiem vai citiem priekšmetiem, ko pa gaisu aiznesis vējš. Savukārt 9 % pieteikumu saņemti no automašīnu īpašniekiem, kuru braucamie cietuši no lūzušiem kokiem.

Lai izvairītos no šādiem postījumiem, privātmāju īpašniekiem ieteicams regulāri apsekot īpašumā esošos kokus un apzāģēt zarus, kas varētu neizturēt stiprākas vēja brāzmas. Ja pašam trūkst zināšanu par koku kopšanu vai ja bīstamie zari ir grūti pieejami, tad var pieaicināt arboristu, kas palīdzēs kokus atbilstoši apkopt. Tāpat vajadzētu sekot līdzi arī koku stāvoklim ārpus īpašuma un par kokiem, kas izskatās bīstami, ziņot pašvaldībai.

Savukārt automašīnu var pasargāt, pirms vētras novietojot to garāžā, nojumē vai vietā, kuras tuvumā nav koku.
Pārbaudi, vai mājoklī nevar iekļūt ūdens!

Vairāk nekā ceturtā daļa jeb 27 % Balcia saņemto klientu prasību bija par applūdušiem mājokļiem, no kuriem daļai bija tikai kosmētiski bojājumi, bet daļai bija nepieciešami nopietnāki remontdarbi. 

Lai izvairītos no mājokļa applūšanas, ieteicams sagatavoties jau laicīgi – regulāri pārbaudīt mājas jumtu, ārsienas, logus un durvis, vai tās nav bojātas un nelaiž cauri mitrumu. Tāpat regulāri jātīra notekcaurules, kurās var uzkrāties netīrumi, kas traucē ūdens novadi. Ja piemājas teritorija bieži applūst, ieteicams tai ierīkot drenāžu, kas palīdzēs efektīvāk novadīt lietus ūdeni, un veikt hidroizolācijas pasākumus pagrabam un 1. stāvam.

Zinot, ka tuvojas lietus, noteikti jāaizver logi un durvis. Nevajadzētu atstāt logus vēdināšanas režīmā arī tad, ja dodies prom uz ilgāku laiku, jo spēcīgs lietus var nonākt telpās un bojāt ne tikai sienas un grīdu, bet arī tuvumā esošo iedzīvi.
Parūpējies par mantām dārzā!

Balcia ir saņēmusi arī klientu pieteikumus par bojātu kustamo mantu ārpus mājokļa – dārza mēbeles, pļaujmašīnas, bērnu rotaļu laukumi un batuti, basketbola grozi, puķupodi un citi priekšmeti. Tāpēc zinot, ka tuvojas vētra vai negaiss, visu, ko iespējams, vajadzētu novietot iekštelpās, bet priekšmetus, ko nevar pārvietot, būtu jānostiprina, lai vējš tos neaiznes un nesabojā paša vai kaimiņu īpašumu.

Izvairies no applūdušām ielām!

Pēc spēcīgajām lietavām tika bojātas arī daudzas automašīnas, kuru vadītāji mēģināja izbraukt applūdušās ielas vai šķērsot pārāk dziļas peļķes. Iebraucot dziļā ūdenī automašīna saņem hidrotriecienu, kā rezultātā auto var noslāpt un var tikt bojāts tā dzinējs un elektronika.

“Lai cik pārliecināts tu būtu par savu automašīnu, iesaku tomēr nebraukt pa applūdušām ielām un dziļām peļķēm. Zinot, ka tuvojas vētra vai stiprs lietus, labāk būtu vispār nekur nebraukt, taču, ja tas nav iespējams, tad izvairīties no ielu posmiem, kas regulāri lietus laikā applūst. Ja redzi priekšā lielu ūdens daudzumu, nemēģini to šķērsot, bet labāk izvēlies citu maršrutu, bet, ja jau esi iebraucis ūdenī, tad labāk auto apturēt un izslēgt dzinēju, lai to nesabojātu. Lai gan Balcia KASKO sedz šādus auto bojājumus, atceries, ka ir apdrošinātāji, kas to nesedz, jo tā tiek uzskatīta par apzinātu iebraukšanu ūdenstilpnē,” skaidro R. Bērzkalns.

 
Visi komentāri
 
0pis 25.septembris 2024 18:35
0 0 Atbildēt

Apseko piemājas kokus!

Izvairies no applūdušām ielām!

Lasi sava apdr. līg. punktus smalkajā drukā, lai jau laicīgi uzzinātu, kas ir plūdi, kas ir pārplūde un ar ko tā atšķiras no noplūdes (priekšlaicīgas).

Krotow 25.septembris 2024 22:18
15 0 Atbildēt

Ar šo ir problēmas visādām nomaļu biedrībām, kur kā likums wokisti un treehugeri pie šprices. Nedod dies kādu zaru nozāģēsi. Kad līkais bērzs vējā uzkrīt paša auto, tad protams kauc.

Hm 25.septembris 2024 19:41
0 0 Atbildēt

A ko darīt, ja kaimiņa koks uzkrīt uz manu māju?

Jāpastaigā ar zāģi arī pa kaimiņa dārzu.😂

0pis 25.septembris 2024 19:54
2 0 Atbildēt

A ko darīt, ja kaimiņa koks iekrīt tavai sievai...ēēē....klēpī?

Krotow 25.septembris 2024 22:17
2 0 Atbildēt

Jāiet pie kaimiņa ar zāģi 😄

anonimikis 25.septembris 2024 20:07
5 0 Atbildēt

Nevajag pirkt īpašumu plūdu zonā un nebūs problēmu.

0pis 25.septembris 2024 20:24
0 0 Atbildēt

Visu nosaka cena. Parasti jau applūstošajos gabalos zemi pērk tie, kam naudas mazāk vai naudas kā spaļu.

Sergejs 26.septembris 2024 10:38
0 0 Atbildēt

Ne gluži cena vai ne vienmēr, vairuma gadijumos "es labāk zinu kur man būvēt, gribu te un būvēju, plūdi ir muļķības kas notiek ar pamuļķiem un neveiksminiekiem, bet es tak gudrs"

Nu 25.septembris 2024 20:52
6 0 Atbildēt

1. Tīri grāvji un caurtekas. Un vēl,  Latvijā ir tāda mode privātmāju rajonos - taisīt ceļa nomali augstāku par ceļu.  Nu tad nav brīnums, viss ceļš ūdenī, lielo lietu laikā.  

2. Ja gribās dzīvot pie upēm un palienēs,  tad ēkai jābūt uz pacēluma.  Nu nevar būvēt tā, ka no pļavas var iekāpt pa terases logu,  nepaceļot kāju.

Krotow 25.septembris 2024 22:16
8 0 Atbildēt

"Smalkajās" aprindās tas skaitās šiki. Tad lai nebrīnās ka arī upe un ezers iekāps pie paša mājās.

sfdgdshxcgn hxdcd 26.septembris 2024 11:45
0 0 Atbildēt

Vācu kalni ar Tīnūžiem. Tur šī izbūves metode - palieņu pļavā + logs līmenī ar zāli - ir redzama visā krāšņumā.

Sviesc 26.septembris 2024 10:19
0 0 Atbildēt

Vēl ir iespēja ietīties palagā, un lēnām rāpot uz kapiem.

Jūrmalnieks 26.septembris 2024 13:02
1 0 Atbildēt

😂 Ka NEVIENS mūs neglābs, kā tikai paši būsim atbildīgi par savu drošību!!!

 Visi pilsetas dienesti(vismaz Rīgā un Jūrmalā), kuriem būtu jauztur pilsēta darba kārtībā strādā uz godavārda, jeb imitē strādāšanu, saņemot ikmēneša atalgojumu. Šāds modelis strāda ja nav vētras vai negaisi, bet kad ir.. Tad visi var sajust šo pilsētas nesagatavotību!

 Šādās 'ekstrēmās' situācijās pieslēdzas TIKAI tad kur jau viss ir dimbā un burtiski sūdi nāk uz augšu un arī tur kurš visskaļāk par to bļauj, jo protams, ka viss ir nolaists un visiem nepalīdzēt. 😂

Domāju ka 'kara' gadījumā būs līzīgi - teorētiskās runas ir skaitas, bet tas viss ir lai aizmālētu acis un nomierinātu tautu, bet realitatē Kariņi un co. būs pirmie kas saņems informāciju lai mierīgi un klusiņām privatenēs aizlaidīsies no šīs valsts.

 Bet mēs parastie varēsim censties bēgt haosā, tad kad jau lodes lidos.... 😉

Pļurkt 26.septembris 2024 19:07
0 0 Atbildēt

Saviem bērniem ieborēju, ka auto pie mājas jāliek nevis koku ēnā, bet tālāk no tiem un ar pakaļu uz dienvidiem, lai pasargātu paneli no saplaisāšanas.

Vienīgi nebiju paspējis meitai ieborēt, ka izvēlēties citu maršrutu, nevis pāri lielai peļķei būs gan lētāk, gan tuvāk, gan ātrāk!!

Pēc lietusgāzes pārbrauciens pāri it kā ne visi lielai peļķei uz ielas no Mīlgrāvja un centru maksāja 1,8 štukas un 2,5 mēneši bez mašīnas!

Toties tagad visi saprata, ka apbraukt peļķi ar liekiem 10 km ir ātrāk, drošāk un galvenais lētāk!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 2

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 

Kad beidzot sāks labot Vanšu tiltu? (+ VIDEO) 4

Arvien pieaugošais bedru apjoms uz Vanšu tilta ietvēm pēdējā laikā atkal uzjundījis iedzīvotāju neapmierinātību. Viņuprāt, tilts ir kritiskā stāvoklī. Rīgas domē gan mierina, ka tilts ir drošs – gan autobraucējiem, gan kājāmgājējiem. Lasīt vairāk

 

6000 eiro – un Mercedes brauks pats ar ātrumu līdz 95 km/h (+ VIDEO) 22

Mercedes – Benz uzlabojis savu Level 3 pakāpes Drive Pilot, kas pēc visu atļauju saņemšanas un sertifikāta iegūšanas 2025. gada sākumā varētu kļūt pieejams Mercedes automobiļos. Lasīt vairāk

 

Nepilni 28 000 eiro - MG uzsāk krosovera HS pārdošanu Vācijas tirgū (+ FOTO)

Vācu pircējiem no pagājušās nedēļas ir pieejams Ķīnas SAIC paspārnē strādājošā MG Motors krosovers MG HS – viens no diviem saimes modeļiem, kas vēl pieejams ar iekšdedzes motoriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti