Kā brits žiguli par mašīnu pārtaisīja 12

 

Foto: Ekrānšāviņš

iAuto | 18.marts 2016 20:01

Vorvikas (Lielbritānijā) auto pārbūves darbnīcas „Retro Ford” īpašnieks Deivs Kolledžs nolēma piešķirt nedaudz „asuma” krievu žigulītim – „VAZ 2101”.

Lieta tāda, ka Kolledžs ir ne tikai auto darbnīcas īpašnieks, bet talantīgs inženieris – viens no labākajiem „Ford” sacīkšu automobiļu būvētājiem Lielbritānijā. Viņa firma projektē un izgatavo „Zetec” un „Duratec” dzinēju tūninga detaļas.

Taču vienā jaukā dienā kaut kādas apmātības pārņemts viņš nolēma nedaudz uztūnēt „VAZ” pirmdzimto žigulīti, kas Lielbritānijā pazīstams ar nosaukumu „Lada 1200”.

Foto: Ekrānšāviņš

Pēc pāris mēnešus ilgušiem meklējumiem viņš atrada krietni sarūsējušu 1981.gadā ražotu auto ar stūri labajā pusē, ko iegādājās par 500 Sterliņu mārciņām (645 eiro).

Visupirms Deivs demontēja aizveda uz metāllūžņu kaudzi „VAZ” ražotos agregātus un mezglus. Oriģinālā 1,2 l pukšķinātāja vietā viņš automobilim uzstādīja „viegli forsētu” 2,3 l „Cosworth Duratec” dzinēju, kurš, pateicoties dažādām modifikācijām (divkomponentu kloķvārpsta, atvieglots spara rats u.tml.) attīstīja līdz 235 ZS jaudu. 40 stundas nācās ziedot, lai tam izveidotu piemērotu izplūdes sistēmu.

Foto: Ekrānšāviņš

Sajūgs automobilim tika pielāgots no „Ford Pinto”, bet sešpakāpju mehāniskā pārnesumkārba – no „Mazda MX-5”. Bez tam žigulītis ieguva „Ford Escort Mk2” aizmugurējo tiltu un „Salisbury” ierobežotas slīdes diferenciāli.

Veidojot balstiekārtu, Deivs bija apņēmies padarīt auto tik zemu, cik vien tas iespējams. Priekšā ir uzstādītas „McPherson” stutes ar „Bilsein” sporta amortizatoriem, bet aizmugurē – četru sviru piekare un „AVO” amortizatori.

Foto: Ekrānšāviņš

Bremžu sistēma ir īsts savārstījums: priekšā uzstādītas „AP Racing” bremzes no „MG TF”, bet aizmugurē – „Peugeot 406” priekšējie diski un „Lotus Exige” skavas.

Oriģinālajiem līdzīgi 15-collīgi riteņu dzelzs diski ir aizlienēti no „Ford Mondeo”, bet nosegti ar žiguļa disku dekoratīvajiem vākiem.

Foto: Ekrānšāviņš

Auto virsbūves detaļas Kolledžs lasīja kopā kā mozaīku. Aizmugurējos spārnus pasūtīja Čehijā. Savukārt oriģinālie priekšējie spārni – tos sameklēja tur pat Lielbritānijā – īsti nederēja. Sakarā ar to, ka mašīna tika gatavota driftam, vajadzēja pagarināt un paaugstināt riteņu arkas, un līdz ar to spārnus diezgan pamatīgi pārtaisīt.

Žiguļa oriģinālo oranžo krāsu izdevās samaisīt no Deiva darbnīcā pieejamās „Ford” krāsu paletes.

Foto: Ekrānšāviņš

Auto pārbūves eksperti vērtē, ka Deiva Kolledža veiktās dizaina modifikācijas ir minimālas un veiktas ļoti meistarīgi, nesabojājot auto oriģinālo veidolu. Buferu forma ir nedaudz modificēta, turklāt tie piestiprināti, izmantojot saīsinātus stiprinājuma kronšteinus, lai cieši piegulētu virsbūvei. Salonā ir saglabāts „VAZ 2101” priekšējais panelis un mērinstrumentu bloks, bet uzstādīta „Springlex” trīsspieķu stūre un „Momo” sēdekļi no „Alfa Romeo 156”.

Kopumā šī pārbūve Deivam aizņēma pilnus septiņus mēnešus, un rezultātā žigulis pārtapa par ļoti simpātisku „šovkāru”. 

Foto: Ekrānšāviņš

 
Visi komentāri
 
Whatever 18.marts 2016 23:18
2 0 Atbildēt

Sis brinums tika redzets dzivaja, tiri neko ta izskatijas !

Tiks 19.marts 2016 8:56
0 0 Atbildēt

Esot mēģinājis padarīt tik zemu, cik vien iespējams..

Laikam nav zemu auto redzējis:))

www.youtube.com/watch?v=iLrRfZK9q3U

rt 19.marts 2016 9:43
4 4 Atbildēt

Sačakarēja normālu auto! Tagad viņš nav derīgs nekam.

eseris 19.marts 2016 18:50
2 0 Atbildēt

Nu jā, mežā sēnēs un ogās braukt ar to nevar, arī cope izpaliek un par kartupeļu maisiņu vizināšanu nevar pat sapņot . . .

rt 14.decembris 2016 14:25
0 0 Atbildēt

Ja lasīji , tad šis VAZ auto tika būvēts - driftam - !!!

Janozaurs 19.marts 2016 9:47
9 0 Atbildēt

Bieži šis autiņš (vaz kaut kāds tur) tiek apsmiets, kritizēts.... BET jāatceras, ka tas jau nav nemaz krievu autiņš. Tas ir itāļu fiats. Tas pat ir bijis Eiropas gada auto kaut kādā gadā. Cita lieta ka kaut kādos 70-80.ajos gados. Bet krievi to ražo vēl šobrīd. Un auto ir sabojājuši ar savu slaveno "kvalitāti".

mici 20.marts 2016 20:19
1 0 Atbildēt

Fiat 124 bija gada auto tālajā 1967. gadā.

Palaidniex 19.marts 2016 11:35
9 1 Atbildēt

Daudz interesantaka viela pārdomām ir sits fakts par šo auto - to TUR - LIelbritānijā - ir iespējams piereģistrēt.

Pamēģiniet ko šādu piereģistrēt šeit...

Vova 19.marts 2016 18:11
1 0 Atbildēt

Mmm jā, Lielbritānijā ir monarhija, bet pie mums plosās demokrātija :)

JANOZAURS 20.marts 2016 9:54
0 0 Atbildēt

Jēga reģistrēt, ja var būt šita:

spi4.itvnet.lv/upload2/artic...

Ruu@uto 21.marts 2016 10:21
1 0 Atbildēt

Janozaurs

Bieži šis autiņš (vaz kaut kāds tur) tiek apsmiets, kritizēts.... BET jāatceras, ka tas jau nav nemaz krievu autiņš. Tas ir itāļu fiats. Tas pat ir bijis Eiropas gada auto kaut kādā gadā. Cita lieta ka kaut kādos 70-80.ajos gados. Bet krievi to ražo vēl šobrīd. Un auto ir sabojājuši ar savu slaveno "kvalitāti".

==============

Gana daudz sapasakoji. :-) Nezināšana ir spēks! :-)))))))))))

Janozaurs 21.marts 2016 10:37
1 0 Atbildēt

Kas tav nepatīk. Palasi par fiat 124. ....

"the 124 won the 1967 European Car of the Year."

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti