Kurš taupa uz savu tuvinieku veselības rēķina? 2

 
23.novembris 2009 13:25

„Taupīšana uz satiksmes drošības stiprināšanu ir taupīšana uz savu, tuvinieku un draugu veselības un pat dzīvības rēķina. Pasaulē katru gadu bojā iet 1 300 000 cilvēku.

Lai gan Latvijā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitam ir tendence samazināties, mēs nevaram būt apmierināti, kamēr kaut vai viena cilvēka nāvi ir iespēja novērst. Tajā pat laikā 21. gadsimta Eiropas Savienības pilsoņiem ir jāizjūt atbildība ne tikai par savās mājās, bet arī starptautiskajā mērogā notiekošo”, uzskata Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis, kurš nesen atgriezies no Pirmās globālās satiksmes drošībai veltītās konferences, kas notika Maskavā 19. novembrī.

Tajā piedalījās ministri, starptautisku, reģionālu un nevalstisku organizāciju, kā arī privātā sektora pārstāvji no 140 valstīm, arī Latvijas. Konferences laikā tika pieņemta kopēja deklarācija, kas aicina Apvienotās Nācijas izsludināt laika posmu no 2011. – 2020. gadam kā „Satiksmes drošības desmitgadi”. Tās laikā tiktu aktivizēti pasākumi, kas veicina satiksmes drošību gan no valstu ekonomikas,  gan likumdošanas viedokļa. Deklarācijā tika izteikts aicinājums starptautiskajai sabiedrībai palielināt finansējumu satiksmes drošībai, lai līdz 2020. gadam  par 50 procentiem samazinātu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu. Kopēji īstenotie pasākumi dekādes laikā varētu izglābt piecus miljonus satiksmes dalībnieku un novērst piecdesmit miljonus nopietnu ievainojumu satiksmes negadījumu laikā.

Starptautiskā Auto federācija (FIA) kopā ar savām dalīborganizācijām, tajā skaitā Latvijas Automoto biedrību (LAMB), aktīvi atbalsta satiksmes drošības stiprināšanu gan nacionālā, gan globālā līmenī un aicina ANO izsludināt satiksmes drošības dekādi. Latvijā LAMB regulāri organizē pasākumus, kuru mērķis ir stiprināt satiksmes drošību. Kā FIA biedroganizācija LAMB piedalās arī šim mērķim veltītos starptautiskos projektos.

Ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits pasaulē jau pielīdzināms no malārijas un turekulozes bojā gājušo skaitam. Ja netiks veikti pasākumi satiksmes drošības veicināšanai, 2030. gadā bojā gājušo skaits varētu dubultoties. 

Arī šogad bojāgājušo skaits pasaulē varētu sasniegt 1,3 miljonus. Tieši ceļu satiksmes negadījumi ir galvenais iemesls piecpadsmit līdz deviņpadsmit gadīgu jauniešu bojāejai. Latvijā 2008. gadā satiksmes negadījumos bojā gāja 316 cilvēki. Smagi ievainoti bija 5408 cilvēki.  LAMB aktīvi aicina nežēlot spēkus un līdzekļus satiksmes drošības stiprināšanā. Strādājot kopīgi un apvienojot valsts, nevalstisko organizāciju un privātā sektora pārstāvju spēkus iespējams gūt vērā ņemamus panākumus. Uz to aicina arī Maskavas konferences deklarācija. 

„Satiksmes drošības stiprināšana ir prioritāte arī Eiropas Savienības mērogā. Varbūt varētu būt kāda joma, kurā mēs būtu piemērs citām ES dalībvalstīm”, aicina LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

 
Visi komentāri
 
272707. viesis 23.novembris 2009 14:07
0 0 Atbildēt

Tad jau tuvākajās dienās atkal būs Zvirbuļa raksts par e-zvanu...

272745. viesis 24.novembris 2009 13:00
0 0 Atbildēt

drošvien :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 7

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti