Samazinājusies ceļu satiksmes negadījumos cietušo prasību summa

 
24.marts 2010 0:00

Pēc LTAB statistikas datiem pērn apdrošinātāju piekritušo atlīdzību prasības neto summa sasniedza 33,88 milj.latu, kas ir par 6,4 milj.latu jeb 16% mazāk nekā gadu iepriekš.

<250>Salīdzinot ar 2008.gadu, par 4,4% samazinājies arī nopelnīto OCTA prēmiju apjoms, kas ir 54,39 milj.latu. Samazinājumu lielā mērā var skaidrot gan ar noslēgto līgumu skaita, gan ar polišu cenu samazināšanos gada laikā.

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs: „Finansiālās stabilitātes ziņā OCTA nozarei pērnais gads bijis veiksmīgs. Pirmo reizi pēdējo gadu laikā nozarei ir izdevies sabalansēt ieņēmumus no OCTA polisēm un izmaksātās atlīdzības, kas ļāvis nozarei gadu noslēgt ar pozitīvu tehnisko rezultātu – 3,8 milj.latiem. Pērn strauji samazinājās ceļu satiksmes negadījumu skaits, kā rezultātā saruka arī apdrošināšanas gadījumu skaits. Tāpat arī samazinājās vidējās zaudējumu atlīdzības lielums, galvenokārt, pateicoties servisu izmaksu samazinājumam.”

Pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 11% samazinājusies vidējā izmaksātā zaudējumu atlīdzība par apdrošināšanas gadījumu – no 895 latiem 2008.gadā līdz 797 latiem pērn.   

Atlīdzības par personai nodarītajiem zaudējumiem - gandrīz 3,2 miljoni latu

86% no kopējās zaudējumu atlīdzību summas veido transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzības. 11% veido atlīdzības personām, kas tiek atlīdzinātas negadījumos cietušajiem un valsts budžeta iestādēm par ceļu satiksmes negadījumos cietušo personu ārstēšanu un izmaksātajiem pabalstiem. Atlikušo daļu (3%) no kopējās zaudējumu atlīdzību summas sastāda atlīdzības par mantas, ēku, būvju un ceļa būvju bojājumiem.
Neskatoties, ka pērn ievērojami sarucis ceļu satiksmes negadījumu un ievainoto skaits, apdrošinātāju 2009.gadā izmaksātās atlīdzības summas par personai nodarītajiem zaudējumiem ir pieaugušas par 49% salīdzinot ar 2008.gadu. Naudas izteiksmē atlīdzības par personai nodarītajiem zaudējumiem veido gandrīz 3,2 miljonus latu. Šo pieaugumu galvenokārt ir ietekmējusi valsts iestāžu aktīva līdzekļu atgūšana, jo apdrošinātāju izmaksātās zaudējumu atlīdzības par ceļu satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanu (tai skaitā neatliekamās palīdzības sniegšanu) un izmaksātajiem pabalstiem valstij pērn ir pieaugušas 2,6 reizes, salīdzinot ar 2008.gadu. Jāpievērš uzmanība, ka 2009.gadā apdrošinātāju valstij atlīdzināto zaudējumu īpatsvars personu atlīdzībās veidoja 53% vai 1,7 miljoni latu. Tas skaidrojams ar to, ka valsts institūcijas ar katru gadu aktīvāk pieprasa un atgūst līdzekļus no apdrošinātājiem.

Nepieaug neapdrošināto auto skaits ceļu satiksmē

<250>Pēc LTAB datiem 2010.gada 1.janvārī apdrošināti bija 667 tūkst. Latvijā reģistrētu transportlīdzekļu, kas ir par 3% jeb 19 tūkst. transportlīdzekļu mazāk nekā pērn 1.janvārī. Arī reģistrēto transportlīdzekļu skaits uz 2010.gada 1.janvāri salīdzinot ar skaitu uz 2009.gada 1.janvāri ir samazinājies gandrīz par 3%. Pateicoties administratīvo sodu palielināšanai, aktīvai Ceļu policijas kontrolei uz ceļiem un autoīpašnieku izglītošanai par neapdrošinātu auto izraisīto negadījumu sekām, neapdrošināto transportlīdzekļu īpatsvara pieaugums ceļu satiksmē pašreiz nav novērojams. Pēc LTAB speciālistu aprēķiniem tas ir apmēram 3% robežās.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 6

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Ko dara šī tehnika? (+ VIDEO) 5

Kravas auto ar piekabi kaut ko vienmērīgi izkaisa uz ceļa. Vai varētu būt, ka šādi ātrā un vienkāršā veidā tiek atjaunots ceļa segums? Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 18

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti