Padomi: droša braukšana lietus laikā 6

 
25.maijs 2010 8:18

Vadot automašīnu lietus laikā, autovadītājiem vajadzētu būt sevišķi uzmanīgiem. Slapja un slidena ceļa virsma ievērojami apgrūtina redzamību un rada papildus draudus visiem satiksmes dalībniekiem.

Galvenie principi, ko autovadītājiem vajadzētu ievērot, braucot lietus laikā, ir – samazināt braukšanas ātrumu, ievērot lielāku distanci ar citiem satiksmes dalībniekiem kā ierasts un izvairīties no pēkšņas un straujas bremzēšanas, kas var kļūt par cēloni kontroles zaudēšanai pār automašīnu.

“Strauji un negaidīti manevri uz slapjas ceļa virsmas rada draudus ne tikai autovadītājiem, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, piemēram, riteņbraucējiem un motobraucējiem, kuri šajā gada periodā uz ceļiem ir krietni vairāk,” norāda Renault Braukšanas Skolas vadītājs. Viņš piebilst, ka arī liels ūdens daudzums uz ceļa var izraisīt akvaplanēšanu – saķeres zaudēšanu ar ceļa virsmu, ko izraisa ūdens slānis starp riepām un ceļa virsmu.

Braukšana naktī lietus laikā ir sevišķi bīstama. Tā kā lietus dēļ pretī braucošos automašīnu gaismas šķiet ievērojami spilgtākas, autovadītāji var tikt biežāk apžilbināti, kas, savukārt, var izraisīt acu sasprindzinājumu. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi nodrošināt pēc iespējas labāku redzamību, braucot lietus laikā, kas ļautu laikus pamanīt citus satiksmes dalībniekus, piemēram, gājējus vai bremzējošas automašīnas. “Braucot lietus laikā, noteikti jāievēro četru sekunžu distances likums. Nebrauciet pārāk tuvu autobusiem un kravas automašīnām, jo šo lielo transportlīdzekļu radītais ūdens šļakatu daudzums ievērojami apgrūtinās braukšanu. Jānorāda, ka liela nozīme ir arī vējstikla tīrītājiem. Protams, tie veic savu funkciju tikai tajā gadījumā, ja tie ir tīri un nav nolietoti. Tieši tāpēc regulāri pārbaudiet to stāvokli un vismaz reizi gadā veiciet vējstikla tīrītāju slotiņu nomaiņu,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Ļoti bīstamas ir arī peļķes. Vienmēr samaziniet ātrumu un ievērojiet papildus drošību, braucot cauri peļķēm. Peļķes caurbraukt ieteicams, ievērojot konstantu braukšanas ātrumu, to nesamazinot. Ja ūdens līmenis aizsniedz automašīnas šasiju, ieteicams braukt atpakaļ. Ūdens var sabojāt elektronisko sistēmu vai pat, sliktākajā gadījumā, pilnībā izslēgt dzinēju. Braucot pa ceļa virsmu, kas pilnībā klāta ar ūdeni, jābūt sevišķi uzmanīgiem, jo liels ūdens daudzums var novirzīt no ceļa.
 

 
Visi komentāri
 
277115. viesis 25.maijs 2010 9:35
0 0 Atbildēt

Jā, jāliek LSD, citādi nogriežoties iekšējā riepa spolē...

277148. viesis 25.maijs 2010 13:45
0 0 Atbildēt

Lietus laikā ir jādriftē.

277157. viesis 25.maijs 2010 20:14
0 0 Atbildēt

Slidinies un nepaslīdēsi. Brauc kā vienmēr, savu atsaldēto *******u pie bmw sūda ar lisenēm tāpat nedzirdēsi.

277252. viesis 28.maijs 2010 14:06
0 0 Atbildēt

Piekrītu, ka ĻOTI daudzi autovadītāji pieļauj kļūdas braucot pa slapjiem un lietainiem ceļiem. Ne visiem ir atbilstoši labas riepas lietus apstākļiem, likums arī neaizliedz vasarās izmantot ziemas riepas. Notiek daudz avāriju, kas saistītas ar akvaplanēšanu ,jo uz daudzām šosejām ir izveidojušās rievas, kas neļauj ūdenim attiecīgi noplūst. Būtībā, ieraugot lielu peļķi, rekomendējams ir samazināt ātrumu vai izvairīties no peļķes. Šobrīd, krīzes dēļ, daudzi autovadītāji izmanto stipri nobrauktas riepas, tadejadi apdraudot kopējo satiksmes drošibu.

277273. viesis 29.maijs 2010 11:23
0 0 Atbildēt

sen nebiju tā ierēcis. ".. vajadzētu būt sevišķi uzmanīgiem." Autors varēja izvietot kādu statistiku cik CSNg vidēji ir lietainos laika apstākļos, cik sausā laikā, savādāk tāda blablabla sanāk. IMHO lietus ir pat ļoti Ok braukšanai, man labāk patīk nekā pa sausu. Sausā laikā vadītāji ir neuzmanīgāki, biežāk veic dažādus neadekvātus manevrus. Un no tā arī varētu izsecināt, ka lietus laikā notiek mazāk CSNg, nekā sausā laikā. tā arī nesapratu, kam tas raksts vispār ...

277320. viesis 31.maijs 2010 20:48
0 0 Atbildēt

"Slapja un slidena ceļa virsma ievērojami apgrūtina redzamību"

kā apgrūtina???

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti