Tikai 30% iedzīvotāju zina, ka OCTA sedz zaudējumus par mantu 1

 
4.jūnijs 2010 9:37

Pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) un Mindscan veiktās iedzīvotāju aptaujas tikai 30% iedzīvotāju zina, ka ceļu satiksmes negadījuma rezultātā OCTA sedz zaudējumus arī trešās personas mantai, piemēram, ēkai, žogam, elektrības stabam un pat videi.

No OCTA ieviešanas 1997.gadā līdz 2009.gadam par šādiem nodarītajiem bojājumiem mantai cietušajiem zaudējumu atlīdzībās izmaksāti vairāk nekā 6 miljoni latu.

Obligāti jāizsauc Ceļu policija

Viens no gadījumiem, kad OCTA paredz atlīdzināt zaudējumus cietušajiem, ja to manta cieš notikuša ceļu satiksmes negadījuma rezultātā. Piemēram, neizvēloties atbilstošu trajektoriju vai braukšanas ātrumu, automašīnas vadītājs nenovalda stūri un iebrauc mājas stūrī vai sētā, nodarot zaudējumus būvei, vai arī, notiekot transportlīdzekļu sadursmei, kāds no negadījumā iesaistītajiem transportlīdzekļiem iebrauc apgaismes stabā. Šādā gadījumā cietušajam (piemēram, mājas vai sētas īpašniekam) obligāti ir jāizsauc Ceļu policija, kas fiksē satiksmes negadījumu, un jāvēršas ar atlīdzības prasību pie vainīgā transportlīdzekļa apdrošinātāja.

Pēc negadījuma jācenšas novērst apstākļus, kas var radīt turpmākos zaudējumus. Tai pat laikā cietušajam jāatceras, ka nedrīkst veikt remontdarbus līdz apdrošinātāja eksperts apskatīs mantai nodarītos bojājumus. Pretējā gadījumā tiek apgrūtināta apstākļu un zaudējumu noteikšana, kā rezultātā atlīdzība var tikt atteikta.

Kā rīkoties, ja vainīgais auto pametis negadījuma vietu?

Mantas bojājumu gadījumā ir svarīgi identificēt vainīgo transportlīdzekli. Diemžēl gadījumos, kad vainīgais transportlīdzeklis nav zināms, zaudējumu atlīdzību nav iespējams saņemt. Tas tādēļ, ka šādā gadījumā nav nosakāmi precīzi negadījuma apstākļi, kas var būt pamats arī negodprātīgai rīcībai, un nav zināma persona, kurai ir jāuzņemas civiltiesiskā atbildība par negadījuma izraisīšanu. Tomēr likums paredz atlīdzības cietušajiem, kas tiek izmaksātas par personai nodarītajiem zaudējumiem – ārstēšanos, darba nespēju, invaliditāti.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Tas, ka vainīgās automašīnas vadītājs pamet notikuma vietu, ir ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpums. Tāpēc, ja arī neizdodas iegaumēt automašīnas numuru, noteikti jāizsauc policija, jo iespējams ir negadījuma liecinieki, pēc kuru liecībām policija varētu atrast un identificēt vainīgo automašīnu bojājumu nodarīšanā. Jāpiebilst, ka gadījumos, kad vainīgais auto pametis negadījumu vietu un vēlāk ar policijas palīdzību noskaidrots, apdrošinātājs izmaksās cietušajiem zaudējumu atlīdzību, bet pēc tam, atbilstoši likumam, ar regresu vērsīsies pret vainīgās automašīnas vadītāju vai īpašnieku par cietušajiem izmaksāto atlīdzību atmaksu.”

OCTA garantijas fonds zaudējumus par nenoskaidrota transportlīdzekļa izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem atlīdzina arī mantai tikai tādā gadījumā, ja ceļu satiksmes negadījumā vismaz vienai cietušajai personai nodarīti vidēji smagi vai smagi miesas bojājumi.
 

 
Visi komentāri
 
278878. viesis 21.septembris 2010 9:13
0 0 Atbildēt

lētākais octa kalkulators: www.salidzini.lv/octa.php

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti