Par 40% pieaudzis auto sadursmju skaits ar meža zvēriem 7

 
15.jūlijs 2010 9:42

Apdrošināšanas sabiedrība ERGO un Valsts meža dienests brīdina, ka vasaras sezonā autovadītājiem īpaši jāuzmanās no pēkšņi uz ceļiem izskrējušiem meža zvēriem.

Saskaņā ar ERGO apkopoto informāciju, šogad pēdējos divos mēnešos saņemti par 40% vairāk autoīpašnieku zaudējumu atlīdzību pieteikumi par KASKO negadījumiem ar meža zvēriem nekā līdzīgā periodā pērn. Visbiežāk sadursmes izraisījušas stirnas un mežacūkas, bet ir bijis arī negadījums ar stārķi.

ERGO atgādina, ka, saskaņā ar likumu, OCTA zaudējumus automašīnu īpašniekiem, kas radušies meža dzīvnieka izraisīta ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, nekompensē. Zaudējumu atlīdzību iespējams saņemt vienīgi, ja transportlīdzeklim veikta KASKO apdrošināšana.

Sausums liek meklēt ūdeni

Jānis Ozoliņš, Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs: „Visbiežāk sadursmes ar meža dzīvniekiem notiek vēlu vakarā un agri no rīta. Tas ir laiks, kad ir vēsāks gaiss un meža zvēri dodas meklēt barību, parasti no lielu mežu masīviem pārvietojoties uz lauksaimniecībā izmantojamu zemi. Karstā laikā un pēc ilgstoša sausuma autovadītājiem ārpus pilsētām jāuzmanās no meža dzīvnieku pēkšņas šosejas šķērsošanas, it sevišķi ūdens tilpņu tuvumā, kur tie nereti meklē patvērumu no karstuma vai arī ūdeni dzeršanai.”

Īpaši bīstamas ir transportlīdzekļu sadursmes ar lielajiem meža zvēriem – aļņiem un staltbriežiem, kuri vasaras laikā mēdz klejot īpaši aktīvi, jo parasti sadursmes ir smagas un nereti ar letālām sekām.

Šogad rekordaugsts sadursmju skaits

Pēc ERGO datiem šogad saņemts vislielākais KASKO pieteikumu skaits pēdējo gadu laikā saistībā sadursmēm ar meža zvēru un nodarītajiem bojājumiem transportlīdzeklim. Tas skaidrojams gan ar šī gada stirnu medību aizliegumu bargās ziemas dēļ, gan ar karstumu – ūdenstilpju meklējumiem, gan ar aizaugušajām ceļu malām, kā rezultātā autovadītājiem grūti savlaicīgi pamanīt meža zvēru un izvairīties no tā. Visvairāk negadījumos iesaistītas stirnas un mežacūkas.

Lilita Linde, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktore: „Sadursmē ar meža dzīvnieku, ne tikai transportlīdzeklis var tikt bojāts, pat neatjaunojami, bet nereti cieš tieši transportlīdzekļa pasažieri. Saskaņā ar šī gada ERGO datiem, vidējā zaudējumu atlīdzība frontālas sadursmes gadījumos ir 1200 latu, sāniskas – 500 latu. Visvairāk sadursmes ar meža zvēriem notikušas Rīgas apkārtnē mežu un lauku tuvumā, kā arī citās Vidzemes reģiona apkaimēs un Latgalē.

Kas jādara, ja notikusi sadursme ar meža zvēru?

• Ja negadījumā cietuši cilvēki, ja transportlīdzeklis saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem nevar turpināt ceļu, autovadītājam jāziņo Ceļu policijai, kas savukārt informēs Valsts meža dienesta attiecīgos pārstāvjus.
• Ja nav cietušo (vadītājs, pasažieri) un transportlīdzeklis ir braukšanas kārtībā, Ceļu policija nav jāsauc. Taču jāinformē par notikumu VMD, ka notikusi sadursme ar meža zvēru.
• Notriekto dzīvnieku nedrīkst vest mājās. Tā ir pretlikumīga rīcība – Medību noteikumu pārkāpums, par kuru var piemērot naudu sodu 20 – 250 latu apmērā.
• Lai saņemtu KASKO atlīdzību, jāiesniedz apdrošinātājam atlīdzības pieteikuma iesniegums ar Ceļu policijas protokolu, ja tāds nepieciešams, saskaņā ar apdrošinātāja noteikumiem.
 

 
Visi komentāri
 
277977. viesis 15.jūlijs 2010 14:17
0 0 Atbildēt

Un tā arī tas zvērs paliek mētājamies uz ceļa...

277980. viesis 15.jūlijs 2010 16:28
0 0 Atbildēt

nav nekāda aizlieguma medīt stirnas. stirnu āži, kā parasts, jau ir medījami no 1 jūnija, kazas un kazlēni no 15.08 tā ka tie ergo 'speciālisti' kautko no pirksta izzīduši...

277981. viesis 15.jūlijs 2010 21:58
0 0 Atbildēt

izgriez ļeškas un brauc tālāk

277986. viesis 16.jūlijs 2010 11:55
0 0 Atbildēt

Viens no realā marketinga KASKO klientu piesaistei apdrošināšanā!

Ja patiesi kādu satrauks zvēru sakropļošana un nogalināšana uz autoceļiem, tad tiks ierobežota zvēru nonākšana ceļu tuvumā. Valstīs, tikai ne Latvijā, naudu meža zvēru aizsardzībā uz autoceļiem investē ceļu pārvaldītāji, mežu dienesti un apdrošinātāji.

277988. viesis 16.jūlijs 2010 14:13
0 0 Atbildēt

Beidziet izzāģēt mežus un tad dzīvniekiem būs, kur dzīvot un nebūs uz ceļa jānāk ārā.

277989. viesis 16.jūlijs 2010 15:27
0 0 Atbildēt

Njaa, pirms gadiem, veel padomjlaiku beigaas mans choms

ar VAZni traapiija pa nopietna izmeera mezhakuili uz

Ikshkjiles-Tiinuuzhu celja ...taa ap 150 gaaja. Rezultaats bija

taads, ka bija jaapeerk jauns VAZnis, jo veco nebija veerts

remonteet + veel divi max lieli ledusskapji jaapeerk. Toties

viesistabaa paraadiijaas varena aada uz griidas :-) Un tas

bija mezhaa, kur nekas nebija izzaagjeets tais laikos ...

277990. viesis 16.jūlijs 2010 15:58
0 0 Atbildēt

ERGO kungi, arī ja nav cietušo un auto braucams, CP ir jāpaziņo par notikušo, un šie lai paši lemj, viņi brauks vai nebrauks. Jo ja pasākums nebūs reģistrēts CP (kaut vai telefoniski), skuju jūs ko no tās kaskas izmaksāsiet.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 7

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti