Cik bīstama ir SMS rakstīšana, vadot auto? 5

 
9.septembris 2010 0:00

Pētīju rezultāti liecina, ka reakcijas laiks autovadītājiem, kas tajā brīdī izmanto telefonu īsziņu rakstīšanai, palielinās par 35%!

SMS rakstīšana, vadot automašīnu, ir sevišķi bīstama, un visvairāk tas attiecas tieši uz gados jaunākiem autovadītājiem.

Pētījumu rezultāti liecina, ka aptuveni 45% no visiem autovadītājiem braukšanas laikā mēdz rakstīt īsziņas!* Jānorāda, ka īsziņu rakstīšana, esot pie stūres, palielina sadursmes risku vairāk kā 20 reizes.** Lai gan no šādas rīcības jāizvairās ikviena, statistikas dati liecina, ka visbiežāk šī tendence novērojama tieši gados jaunāko autovadītāju starpā. „Gados jaunāki autovadītāji jau tā ir nepieredzējušāki tieši sava vecuma dēļ, un diemžēl viņiem ir tendence apgūt sliktus ieradumus, piemēram, īsziņu rakstīšanu, esot pie stūres, kas ar laiku kļūt tik ierasti, ka tos ir ļoti grūti mainīt,” norāda Renault Braukšanas skolas direktors.

Īsziņu rakstīšana vai to lasīšana braukšanas laikā liek novērst skatienu no ceļa un līdz ar to no visa uz tā notiekošā. Autovadītāja uzmanības novēršana ir neizbēgama – pat tad, ja īsziņa ir pavisam īsa. „Turklāt, lai uzrakstītu īsziņu, autovadītājam ir jānoņem viena roka no stūres. Tas viss kopā rada ļoti bīstamu situāciju, kas vadītājs neredz, kas notiek apkārt, zūd koncentrēšanās spējas, un līdz ar to tiek zaudēta pilnvērtīga kontrole pār automašīnu. Un nereti tieši šādas situācijas rodas, braucot ar lielu ātrumu,” brīdina Renault Braukšanas skolas instruktori.

Vadot automašīnu, uzmanība būtu jāvelta tikai un vienīgi braukšanai. Ja autovadītājam nekavējoties nepieciešams nosūtīt īsziņu vai to izlasīt, ieteicams, palūgt šo darbību veikt kādam no pasažieriem, bet, ja tas tomēr nav iespējams, apstāties drošā vietā un veikt šo darbību. Daudz labāks risinājums par īsziņu rakstīšanu ir uzzvanīt konkrētajai personai, ja automašīna aprīkota ar brīvroku sistēmu.

Latvijas likumdošana paredz, ka par tālruņa lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, izņemot gadījumus, kad transportlīdzekļa vadītājam, lai to lietotu, nav jāņem rokā tālruņa klausule (tiek izmantota brīvroku sistēma), izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu desmit latu apmērā.

Avoti:
* Transporta Izpētes Laboratorija
** Virdžīnijas Tehniskais Transporta Institūts
 

 
Visi komentāri
 
278654. viesis 9.septembris 2010 10:11
0 0 Atbildēt

Ir izeja - sūtam sms no portatīvā, to taču braucot var lietot. :D

278667. viesis 9.septembris 2010 13:19
0 0 Atbildēt

KUR IR TIE PEETIJUMI???!!!! KAUT VIENS!!!

MEES TIK ATSAUCAMIES UZ MISTISKIEM PETIIJUMIEM, TACHU NEKAD UN NEKUR NAV KONKREETU ATSAUKSMJU, jautaajums - KAPEEC????

278669. viesis 9.septembris 2010 13:49
0 0 Atbildēt

Kad žurnālistam nav par ko ziņot, viņš ziņu izdomā.

Ja tagad iemestu ziņu ka kautkur Bolīvijā ielas kautiņā ir nogalināti 20 cilvēki, piemestu klāt kādu nezināmas izcelsmes asiņainu bildīti, kurš neticētu?

278694. viesis 10.septembris 2010 12:29
0 0 Atbildēt

Jebkurā gadījumā, īsziņu rakstīšana pie stūres ir reti muļķīga nodarbošanās. Tad jau tiešām drošāka ir parasta pabazarēšana pa mobiļniku braukšanas laikā, nevis vajadzīgo pogu meklēšana uz telefona vadot auto...

278702. viesis 11.septembris 2010 1:27
0 0 Atbildēt

Nu maksimums ko ir nācies ir atbildēt ar SMS sagatavi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti