Lietuvā no ārzemniekiem visbiežāk CSN izraisa poļi un latvieši 6

 
20.decembris 2010 11:05

Lietuvā pērn 27% no ceļu satiksmes negadījumiem, kas izraisīti ar ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem, izraisījuši Latvijas iedzīvotāji, ieņemot otro vietu aiz poļiem (28,8%).

Savukārt saskaņā ar LTAB datiem, Latvijā biežāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa lietuvieši. Piemēram, pērn to skaits bija par 81% vairāk nekā Latvijas iedzīvotāju izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits Lietuvā.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Tas, ka Latvijā reģistrēti transportlīdzekļi ir otrie, kas visbiežāk no ārzemniekiem izraisa ceļu satiksmes negadījumus Lietuvā, nebūt nenozīmē, ka mūsu iedzīvotāji ir sliktāki auto braucēji. It sevišķi, ja salīdzina, ka pērn mūsu iedzīvotāji Lietuvā izraisīja tikai 247 ceļu satiksmes negadījumus, turpretī lietuvieši Latvijā - 448 negadījumus. Bet Lietuvas gadījumā ir jāņem vērā, ka tā ir tuvākā kaimiņvalsts un arī stratēģiski nozīmīga, lai mūsu iedzīvotāji pa sauszemes ceļiem nokļūtu centrālajā un dienvidu Eiropā.”

Kā jārīkojas, ja esat iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā Lietuvā?

Ja esat izraisījis ceļu satiksmes negadījumu Lietuvā un transportlīdzeklim ir derīga OCTA, tad zaudējumus cietušajiem, atbilstoši Lietuvas likumdošanai, segs jūsu transportlīdzekļa apdrošinātājs. Jums tikai jāziņo par negadījumu policijai vai arī maznozīmīgos ceļu satiksmes negadījumos, vadoties no likumdošanas Lietuvā, jāaizpilda saskaņotais paziņojums. Tāpat jāatceras, ka nekavējoties ir jāinformē savs apdrošinātājs par negadījumu.

Savukārt, ja esat cietis ceļu satiksmes negadījumā Lietuvā, jums ir jānoskaidro vainīgās automašīnas reģistrācijas dati un apdrošinātājs, jāvēršas pie tā vai arī pēc atgriešanās Latvijā jādodas pie Lietuvas automašīnas apdrošinātāja pārstāvja Latvijā (informācija par ārvalstu apdrošinātāju pārstāvjiem Latvijā atrodama www.ltab.lv sadaļā „zaudējumu pieteikšana”). Ja tāda nav, tad var doties pie jebkura apdrošinātāja Latvijā, kas LTAB vārdā administrē OCTA atlīdzību lietas (vairāk www.ltab.lv). Līdzīgi jārīkojas, ja esat cietis ceļu satiksmes negadījumā Latvijā, par kura izraisīšanu atbildīgs ir Lietuvā reģistrēts transportlīdzeklis.

Arī braucot uz Lietuvu ir jābūt OCTA dokumentam

J.Stengrevics: „Ar transportlīdzekli dodoties uz Lietuvu, mūsu iedzīvotājiem ir jāatceras, ka derīgs ir pie mūsu apdrošinātājiem jau iegādātais standartlīgums (OCTA polise), kas der visās Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Andorā un Horvātijā. Tiem, kas OCTA polisi iegādājušies internetā, svarīgi ņemt vērā, ka braucot arī tikai uz mūsu kaimiņvalsti, saskaņā ar OCTA likumu, transportlīdzekļa vadītājam ir jābūt līdzi OCTA polises oriģinālam. Tas ir līdzīgi kā pases ņemšana līdzi dodoties uz Šengenas valstīm.

 
Visi komentāri
 
280801. viesis 20.decembris 2010 12:48
0 0 Atbildēt

Divi jautājumi;

Pie mums izraisa avārijas lietuvieši vai Lietuvā reģistrēti auto ar mūsu tūdaliņiem pie stūres?

WTF ir polises orģināls, izdruka vai arī jāskrien uz kantori pēc paraksta un štempeļa?

280802. viesis 20.decembris 2010 12:57
0 0 Atbildēt

Oriģināls ir bitu virknīte datu bāzē! Stengrevics nolauž gabalu no cietņa, kad brauc uz ārzemēm? Vai paņem izdrukātu kopiju?

280803. viesis 20.decembris 2010 13:24
0 0 Atbildēt

ta nu gan mega atklājums, ka biežāk avarē tuvāko kaimiņu valstīs reģistrētie auto

Sensācija bū tad, ja spānijā vislielāko % aizņemtu auto ar Latvijas v/n...

280804. viesis 20.decembris 2010 13:26
0 0 Atbildēt

Īrijā mūsēji sitoties pa nopietnam

280806. viesis 20.decembris 2010 14:50
0 0 Atbildēt

Domāju, ka mūsējie sitas it visur. Problēma: agresīva braukšana. Kad savulaik atpūtos Spānijā, viesnīcā bija noparkojusies arī latvju jauniešu brigāde ar diviem bembjiem. Nedēlas laikā vietējie spāņi bija autā no latvju bembistu braukšanas stila. Lai nepieļautu to huliganismu, mazpilsētiņā ieradās papildus CP brigādes, kas tos latvju braucejus vakteja....

280811. viesis 21.decembris 2010 0:57
0 0 Atbildēt

>saskaņā ar OCTA likumu, transportlīdzekļa vadītājam ir jābūt līdzi OCTA polises oriģinālam. Tas ir līdzīgi kā pases ņemšana līdzi dodoties uz Šengenas valstīm.

Nē, tas(OCTA izdruka) ir līdzīgi pases kopijas ņemšanai līdzi braucot pār robežu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 7

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti