Noderīgi par automātisko pārnesumkārbu eļļas maiņu 9

 
16.marts 2011 9:25

Katram automašīnas modelim ir atšķirīga automātisko pārnesumkārbu eļļas līmeņa pārbaude.

Ja motoreļļas pārbaude vai maiņa nav tik sarežģīts process un lielākā daļa par šo tēmu zina ļoti daudz un vairāk vai mazāk par šo procesu viss ir skaidrs, tad, savukārt, par automātisko pārnesumkārbu transmisijas eļļām un to nomaiņu zina pavisam nedaudzi, jo šī ir diezgan specifiska tēma, kurā kaut ko apskaidrot vai vispārināti pastāstīt praktiski nav iespējams.

Piedāvājam izlasīt biežāk uzdotos jautājumus par automātisko pārnesumkārbu eļļu (Automatic Transmission Fluid jeb saīsinājumā ATF), tās nomaiņu,

Cik bieži vajadzētu pārbaudīt transmisijas eļļu?

Eļļu automātiskajām pārnesumkārbām nav nepieciešams pārbaudīt tikpat bieži kā motoreļļu, bet tas ir specifisks process un katram automašīnas modelim tas ir atšķirīgs. Eļļas pārbaudi vēlams veikt specializētajā servisā pie darbiniekiem, kuriem ir atbilstošas zināšanas, pieredze un nepieciešamais aprīkojums šo pārbaužu veikšanai.

Kā pārbaudīt transmisijas eļļu?

Transmisijas eļļas pārbaudei ir vairākas iespējas un tas ir atkarīgs no automašīnas modeļa. Ne visiem automobiļu modeļiem ir zonde, un līdz ar to pašam nav iespējams pārbaudīt eļļu. Ja zonde ir, ieteicams ik pa brīdim pārbaudīt eļļas līmeni un, ja ir nepieciešams, veikt eļļas pieliešanu.

Periodiskums eļļas maiņai tiek rekomendēts no ražotāja puses. Nedaudzām automašīnas markām ražotājs pat atzīmē, ka pārnesumkārbai nav nepieciešama apkope (tas nozīmē, ka eļļa ir ielieta uz visu mašīnas ekspluatācijas laiku). Neskatoties uz šo atzīmi, tomēr iesaka veikt pārnesumkārbas apkopi pēc 250 000 km kopā ar eļļas un filtra nomaiņu. Ja nevarat atrast norādes par eļļas nomaiņas periodiskumu, tad par pirmo eļļas maiņas rādītāju norāda eļļas krāsas maiņa – tā paliek tumša un parādās deguma smaka.

Kas var notikt, ja netiek pārbaudīta eļļa?

Var parādīties tādi simptomi kā apgrūtināta ātruma pārslēgšana vai mašīna sāk raustīties pārslēdzoties ātrumiem. Dažiem modeļiem uz paneļa ir speciāla lampiņa, kas signalizē par problēmām ar pārnesumkārbu. Var arī nonākt līdz tam, ka pārnesumkārba vienkārši pārstāj darboties un būs nepieciešams mašīnu ar evakuatora palīdzību nogādāt servisā.

Vai automātisko pārnesumkārbu eļļa pārdodas veikalos vai arī to ir iespējams nomainīt tikai servisos?

Transmisijas eļļas tiek pārdotas veikalos, jo tās tiek izmantotas arī stūres pastiprinātajos un citās hidrauliskajās sistēmās. Iesakām mainīt eļļu tomēr profesionālos servisos vai pie kompetenta cilvēka, jo dažiem modeļiem, veicot eļļas nomaiņu, ir nepieciešams pilnībā izjaukt pārnesumkārbu.

Kā piemeklēt piemēroto eļļu un filtru manai automašīnai?

Kopā ar eļļas maiņu ir nepieciešams nomainīt arī filtru (ja tas ir paredzēts Jūsu automašīnas modelim). Ekspluatācijas instrukcijā ir atrodama informācija par to, kāda eļļa ir nepieciešama konkrētajam automobilim. Arī filtru ir iespējams iegādāties veikalā un kvalificēti pārdevēji un tehniskā pase palīdzēs veikt pareizo izvēli.

Vai pie mašīnas saimnieka ir jāatrodas transmisijas eļļai un vai tas ir ļoti svarīgi?

Tas nav obligāti nepieciešams. Līdzko pārslēdzot pārnesumkārbu var sajust pretestību, tad pie pirmās izdevības vajadzētu noskaidrot iemeslu, paskatīties ekspluatācijas instrukciju, kāda eļļa tiek rekomendēta un veikt eļļas pieliešanu. Ja iepriekšminētais nepalīdz un darbība neuzlabojas, tad jau vajadzētu griezties pēc palīdzības kvalificētā servisā.

Kāpēc tiek veikta automātiskās pārnesumkārbas mazgāšana?

Automātiskā pārnesumkārba tiek mazgāta, lai likvidētu vecās eļļas atlikumus, jo ar vienu eļļas maiņu visu sistēmu nav iespējams attīrīt. Pats es darīju tā – nomainīju eļļu, nobraucu apmēram 1000km un atkal nomainīju eļļu kopā ar filtru. Ja pie pārnesumkārbas atvēršanas brīža, izdodas noliet visu veco eļļu, tad divkārtīgā eļļas maiņa nav nepieciešama.

Ikviens smērvielu industrijas pārstāvošais uzņēmums seko līdzi pasaules tendencēm, pilnveidojot un izstrādājot savu produkcijas sortimentu. Arī SIA ''ADDINOL Latvia'' produkcijas sortimentā ir parādījušies divi jauni produkti – universālās transmisijas eļļas automātiskajām pārnesumkārbām – ATF XN un ATF XN Plus. Produkti izpilda un pārsniedz amerikāņu un Eiropas automobiļu ražotāju prasības, kā arī ir piemēroti izmantošanai japāņu un korejiešu automobiļiem.

Atbildes uz jautājumiem sniedza
SIA ''ADDINOL Latvia''
Direktors
Raimonds Sauja

 

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
282059. viesis 16.marts 2011 13:32
1 1 Atbildēt

Nu,ārkārtīgi "noderīgi"-apmēram tādus prātojumus var autobraucējs katrs pats,mazliet apdomājoties,sev sarakstīt.

282157. viesis 22.marts 2011 8:01
1 0 Atbildēt

Par ko es arī runāju. Eļļai AT, tāpat, kā jebkurai citai eļļai vai šķidrumam

jebkurā agregātā , piemīt īpašība novecot. Šis process sākas līdz ar ieliešanu

attiecīgajā mezglā, gan apkārtējās vides ietekmē, pat agregātam nedarbojoties, gan vēl jo vairāk tam strādājot. Kā mūsu, "eļļotāju" vidū saka, eļļa deģenerējas.

Un ar nožēlu jāsaka, ka dažu ražotāju noteikums, ka iepildītā eļļa ir domāta

visam agregāta darba mūžam, vairāk reducējas uz šo darba mūžu, kurš nemēdz būt pārāk garš. Ir nācies redzēt šādas AT izjauktā veidā, pēc iziešanas no ierindas pēc vien ~ 120 - 150 000 km nobraukuma. Jāsaka,

skats parasti ir diezgan nožēlojams, eļļa visai attāli atgādina darbam

derīgu šķidrumu :-( Tā ka laikam taisnība vien būs, pie kādiem 60-70 000

km ir derīgi pieturēties, "mūžīgajām" kārbām laikam ap kādiem 100 000

saņemties un to ATF nomainīt. Kārbai tas nāks tikai par labu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 7

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti