Šobrīd apdrošināti 99% tehniskā kārtībā esošo motociklu

 
2.maijs 2011 11:24

Saskaņā ar LTAB rīcībā esošu informāciju uz 2011.g. aprīļa beigām kopsummā ar derīgu tehnisko apskati reģistrēti 8690 motocikli un tricikli*, no kuriem 99.2% ir noslēgti OCTA apdrošināšanas līgumi.

Kaut arī pilnībā motociklistu sezona uzsāksies tikai maija mēnesī jau aprīlī bija vērojams straujš apdrošināto motociklu skaita pieaugums, jo salīdzinot datus mēneša sākumā, uz mēneša beigām jau vērojams 3 kārtīgs apdrošināto skaita pieaugums.

„Latvijas likumdošanā ir noteikts, ka pārvietojoties ar motociklu, kurš nav apdrošināts, spēkrata īpašniekam draud atbildība, kas nes lielus finansiālus zaudējumus. Runa nav tikai par administratīvo sodu, kas sastāda 60 – 80 Ls, bet gan to summu, ko motocikla īpašnieks kompensēs izraisītas avārijas gadījumā. Pēdējā gada tendence demonstrē, ka Latvijas motociklisti ir kļuvuši apzinīgāki, raugoties uz OCTA apdrošināšanu, nevis kā obligātu normatīvu regulētu no valsts puses, bet kā iespēju pasargāt no nebūšanām sevi un aizmugurē sēdošo pasažieri”, situāciju komentē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Latvijā reģistrēto motociklu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu zaudējumu atlīdzībās 2010. gadā izmaksāti Ls 70 385, kas ir par 7.4% mazāk kā 2009. gadā. 2010.gadā vidējā atlīdzības summa par vienu gadījumu sastādīja Ls 521.36, kas ir par 10.2% mazākā nekā 2009.gadā.
Savukārt, izmaksas, kuras tika veiktas sakarā ar CSNg rezultātā radušos motociklu bojājumu atlīdzību, paliek aizvien lielākas. Salīdzinājumam, 2010.gadā vidējā izmaksa par motociklam nodarītajiem zaudējumiem sastādīja Ls 927, bet šogad trijos mēnešos jau Ls 1302, kas ir par 40.5% vairāk.

Turpmāk OCTA arī mopēdiem un motorolleriem

Pamatojoties uz LTAB ierosinātajiem grozījumiem OCTA likumā, pašlaik Saeima izskata jautājumu par mopēdu un motorolleru obligāto apdrošināšanu. Ja Saeima apstiprinās izstrādātos grozījumus turpmāk mopēdu un motorolleru īpašniekiem sava transportlīdzekļa apdrošināšana būs obligāta.
„Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka mopēdus un motorollerus nebija jāapdrošina. Līdz ar ko atlīdzību par CSNg radītajiem zaudējumiem cietušie varēja saņemt no vainīgā tikai savstarpēji vienojoties vai tiesas ceļā pieprasot segt radušos zaudējumus Civillikumā noteiktajā kārtībā. Tomēr mopēds tāpat kā automašīna vai motocikls var nodarīt nopietnus zaudējumus trešās personas mantai vai veselībai. Līdz ar ko uz mopēdu īpašnieku attiecināmi tie paši normatīvi, kas uz citiem transportlīdzekļa īpašniekiem, informē Juris Stengrevics.

*CSDD dati
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 5

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti