3/4 traumu velobraucēji gūst sadursmēs ar gājējiem 4

 
1.septembris 2011 14:24

„BTA Insurance Company” SE dati liecina, ka velobraucēji visbiežāk jeb 75% gadījumu traumas gūst sadursmēs ar gājējiem.

Savukārt trešā daļa šādu negadījumu notiek uz veloceliņiem, kur gājēji nav ievērojuši velosipēdistiem paredzēto joslu.

Šajā vasarā, salīdzinot ar citiem gadiem, cilvēki īpaši aktīvi pārvietojās ar velosipēdiem. Savus velosipēdus Latvijā ir reģistrējuši vairāk kā 10 000 cilvēku. Līdz ar to BTA saņēma daudz nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzības pieteikumu, kur gūto traumu iemesls bija sadursmes, pārvietojoties ar velosipēdu. Neapšaubāmi vissmagākās traumas ir velosipēdistiem, saduroties ar automašīnām, taču šādu gadījumu ir salīdzinoši maz. Visbiežāk negadījumi notiek ikdienišķās situācijās, gājēju un velobraucēju neuzmanīgas un izklaidīgas uzvedības dēļ.

Būtiski, ka sadursmēs visbiežāk vainojama Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) neievērošana. Ir negadījumi, kuri varētu arī nenotikt, ja gājēji un velobraucēji cienītu viens otru un ievērotu CSN. 30 % negadījumu, kur iesaistīti gājēji un velobraucēji, notiek tieši uz veloceliņiem. Pa tiem nereti pārvietojas gājēji, jaunās māmiņas ar bērnu ratiem, un velosipēdistiem ne vienmēr ir iespēja laicīgi nobremzēt un izvairīties no sadursmes.

Iveta Rijniece, „BTA Insurance Company” SE Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore: „Šīs vasaras laikā esam saņēmuši pieteikumus par sešiem smagākiem negadījumiem, kas notikuši uz veloceliņa, saskrienoties gājējam un velosipēdistu. Taču, neraugoties uz diezgan biežajiem nelaimes gadījumiem, kas notiek ar velosipēdistiem, varam teikt, ka nopietnu vai letālu traumu nav. Visbiežākie ir sasitumi, nobrāzumi, mežģījumi, retāk arī kaulu lūzumi. Runājot par standarta traumām - šā gada biežākie gadījumi - lauzti deguni un izsisti zobi. Pozitīvais, ko esam secinājuši - cilvēki ir informēti par pirmās palīdzības sniegšanu šādos gadījumos un tiešām cenšas palīdzēt. Liels atspaids ir mobilie telefoni, kas ļauj izsaukt mediķus vai tuviniekus un savlaicīgi saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību.”

Turklāt BTA dati liecina, ka šīs vasaras laikā izmaksas, kas veiktas bērniem saistībā ar nelaimes gadījumos gūtajām traumām, pieauga par aptuveni 30%, salīdzinot ar mācību periodu.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati ļauj izdarīt secinājumus par šovasar negadījumos cietušo velobraucēju vecumu un traumu raksturu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktors Armands Ploriņš: „Lielākā daļa cietušo, ko ātrās palīdzības mediķi šovasar nogādājuši slimnīcā, ir vīrieši. Jāsaka, ka gandrīz puse no cietušajiem ir bijuši bērni un jauni cilvēki līdz 30 gadu vecumam. Šosezon ir bijuši vairāki ļoti smagi negadījumi ar nopietnām, smagām traumām, kad mediķiem bija jācīnās par cilvēka dzīvību. Taču lielākoties tiek gūtas galvas traumas un dažādi lūzumi - deguna, sejas kaulu, roku, kāju. Lai izsargātos no smagām galvas traumām gan bērniem, gan pieaugušajiem galvā jāliek ķiveres, bērniem ieteicams lietot arī citus aizsarglīdzekļus – ceļu un roku sargus. Savukārt pieaugušajiem atgādinām – alkohola lietošana nav savienojama ar drošu velosipēda vadīšanu”.

 
Visi komentāri
 
283821. viesis 1.septembris 2011 16:02
0 0 Atbildēt

>Savukārt trešā daļa šādu negadījumu notiek uz veloceliņiem, kur gājēji nav ievērojuši velosipēdistiem paredzēto joslu.

Kopš pieņemti jauni CSN tas vairs nav aktuāli. Gājēji tagad oficiāli drīkst slāt pa veloceliņiem.

283828. viesis 2.septembris 2011 10:52
0 0 Atbildēt

No kurienes tā statistika - latvijas? Tātad no visuma centra. Man kaut kā pagrūti iedomāties kas jādara lai saskrietos ar gājēju, ja vien to speciāli nevēlas... :D

283829. viesis 2.septembris 2011 12:07
0 0 Atbildēt

Tātad 70% velosipēdists-gājējs sadursmju notiek ārpus veloceliņiem - secinājums viens - velosipēdisti ir agresīvi un iegnorē gājēju tiesības uz priekšroku pārvietoties. Vajadzētu uzlikt nopietnu sodu un pakontrolēt tos jefiņus, kas nēsājas lielā ātrumā pa ietvi, jo nevar prognozēt gājēju vajadzības un gājējam pa ietvi nav jāpārvietojas ar domu, ka kuru katru brīdi no aizmugures kāds velo var pasvilpt garām "ar vējiņu".

283846. viesis 5.septembris 2011 14:45
0 0 Atbildēt

Vīnē gan par gājēju parādīšanos uz veloceliņa var dabūt pat pa galvu. Viņiem tur tā kārtība tāda nedaudz pārspīlēta - vietējie velobraucēji savas tiesības aizstāv visām metodēm. Vienai mūsu tūristei, kas nejauši vienu kāju bija uzlikusi uz veloceliņa daļas, garāmbraucošs veļļuka braucējs riktīgi iemauca pa plecu - skuķis,nabags, lidoja 3 metrus....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti