FRENDZY - Renault jaunums Frankfurtē

 
15.septembris 2011 0:05

FRENDZY ir ceturtais solis jaunajā Renault dizaina stratēģijā, ko pirmoreiz ilustrēja Renault DeZir.

Pēc priekšstata par "mīlestību no pirmā acu uzmetiena", ko skaidri izteica DeZir, pasaules atklāšanu ar Captur un ģimenes izveidošanu ar R-Space, FRENDZY pārstāv darba pasauli. Jaunākā koncepcijas automašīna, kas tiktu ražota Laurens van den Acker vadībā, ir perfekts, daudzējādā ziņā apdāvināts transportlīdzeklis. Kā komerciālu biznesa transportlīdzekli, tas var pilnībā kalpot kā ērta pasažieru automašīna, un tas atbilst biznesa lietotāju prasībām no vienas puses un ģimeņu prasībām no otras puses. "FRENDZY ir transportlīdzeklis, kas nepieciešams elastībai un daudzpusībai - divām īpašībām, kuras saskan ar mūsdienu pasauli. Tas ir efektīvs un mūsdienīgs kā darba rīks, tomēr ir arī sportisks un tiek sirsnīgi sagaidīts ģimenēs." Aksels Broins /Axel Breun/ (Koncepcijas un izstādes automašīnu dizaina direktors)

Āriene…

Pasažiera pusē nav centrālā statņa; ir tikai vienas parastās durvis un vienas bīdāmās sānu durvis, kurās ietverts 37 collu platekrāna displejs. Tā ir darbam paredzēta pasaule. Vadītāja puse komplektā ar centrālajām atveramajām durvīm pārstāv ģimenes pasauli. Abās šajās pasaulēs iekraušana un ieiešana ir vienkārša un pati par sevi saprotama. "Asimetriskā virsbūves dizaina koncepcija bija visloģiskākais veids, kā izteikt šīs automašīnas duālo lomu," saka ārienes dizainers Dejans Denkovs /Deyan Denkov/. "No paša sākuma es gribēju attālināties no tradicionālā biznesa transportlīdzekļu formāta un, to darot, parādīt, ka šī tipa transportlīdzekļi var būt arī emocionālāki, dinamiskāki un pievilcīgāki. Es guvu iedvesmu no ļoti dažādiem avotiem, tai skaitā netradicionālas formas lidaparātiem, piemēram, Airbus Beluga un Antonov 224."

Darba dienās FRENDZY ir transportlīdzeklis, kas pielāgojas biznesa lietotāju prasībām – tam ir liels ārējais ekrāns, uz kura var parādīt informāciju vai reklāmas paziņojumus, vai nu kad tas stāv, vai atrodas kustībā. Pienākot nedēļas nogalei, šī automašīna kļūst par ģimenes transportlīdzekli, kurā ir komfortabls pasažieru sēdeklis, bet aizmugurē liels sols. Bērni var skatīties filmu vai spēlēt spēles uz skārienjutīgā paliktņa, kas izbīdās no vadītāja sēdekļa aizmugures. Tie var izmantot pat īpašu tāfeli, kas integrēta bīdāmajās durvīs.

Tāpat arī vadītājs vai vadītāja var pielāgot transportlīdzekli savām vajadzībām. "Darba" režīmā, atpakaļskata spoguļi atrodas stāvus un interjera apgaismojums ir zaļā krāsā; "ģimenes" režīmā spoguļi grozās ap savu asi horizontālā stāvoklī, un interjers peldas starojošā oranžas krāsas vidē. Krāsainas gaismas priekšējos lukturos un aizmugurējos lukturos nodrošina ārēju norādi par režīmu, kurā transportlīdzeklis darbojas. Ar FRENDZY Renault - kā pēdējo 13 gadu Eiropas LCV tirgus līderi - atkal izrāda praktiskumu, modularitāti un daudzpusību, kas jau ir Kangoo, Trafic un Master raksturīgākās iezīmes.

Iekšpuse…

Vadītāja vide ir veidota atbilstoši futūristiskai „darbagalda” tēmai. Zaļā gaisma, kas izplūst no paneļa, atdzīvina šo vienmērīgo un organisko arhitektūru. Šīs gaismas nozīmē "darba” režīmu un ir saistītas ar krāsu, kas redzama transportlīdzekļa ārpusē. "Ģimenes" režīmā atmosfēra kļūst siltāka, jo zaļās gaismas izmainās par oranžām – smalka norāde uz Renault iepriekšējās koncepcijas automašīnas, uz ģimeni orientētās R-Space krāsu. Visur dominē sajūta, ka interjeru veido mājīga kabīne, kurā atbalsojas vienkāršā, tomēr praktiskā kempingu pasaule, un to vēl papildus atspoguļo plašā kokmateriālu izmantošana. Patiešām, koks tikpat daudz ir siltuma simbols, cik tas ir spēka un bezlaicības simbols, koks veido saikni starp šiem diviem režīmiem.

"Mūsu materiālu pētījumi bija vērsti uz jomu, kurā rūpniecības tehnoloģija sastopas ar ģimenes ligzdas mājīgo maigumu," norāda Interjera dizaina, krāsu un materiālu direktors Antuāns Žanēns /Antoine Génin/. "Šis modernais koka un metāla apvienojums iegūst no Renault stratēģiskā dizaina vienkāršības, jutekliskuma un siltuma vērtības."

Praktiskā līmenī auduma jumts pielāgojas masīvu priekšmetu formai, bet magnētiskie stiprinājumi ļauj kravu piestiprināt pie grīdas, un modulārās kravas telpas sistēmas ir praktisks papildinājums izmantošanai biznesā. Viengabalains aizmugurējais sēdeklis ir integrēts grīdā un priekšējais sēdeklis ir nolokāms uz priekšu, lai atbrīvotu vietu.

Interjera dizainere Ana Zadnika /Ana Zadnik/: "Transportlīdzekļa iekšpusē atspoguļota tā dubultā identitāte: no vienas puses, tas nodrošina ietilpīgu, nepārblīvētu kravas telpu, un, no otras puses, tas var kļūt par telpu, kas ir jautra un interaktīva, un kurā ir vietas līdz četriem cilvēkiem. Paneļa un aizmugurējo durvju paneļu sekcijas tiek paceltas, veidojot padziļinājumus, kas var kalpot tam, lai iekrautu dažādus piederumus, atkal padarot lietotāja dzīvi vieglāku."

NOVATORISKS BIROJS UZ RITEŅIEM

Lietotājam draudzīgs vadītāja vides un plāksnes izkārtojums pārvērš FRENDZY par patiesi interaktīvu un komunikatīvu instrumentu. Renault šajā projektā sadarbojās ar Research In Motion (RIM), un BlackBerry® PlayBook™ plāksne, kas pievienota kontaktam panelī, ļāvusi biroja uz riteņiem koncepcijai kļūt par realitāti. Ultra-portatīvā BlackBerry PlayBook piedāvā uzlabotu sniegumu, neierobežotu navigāciju internetā sadarbībā ar Adobe® Flash® lietojumprogrammu, augstas izšķirtspējas multividi, mūsdienu drošības funkcijas un ir nevainojami piemērota biznesa vajadzībām.

Pateicoties BlackBerry PlayBook, biznesa klienti gūst labumu no efektīvas darba vietas un neierobežotas mobilitātes. Plāksne tieši tiek ievietota centrālajā konsolē, nodrošinot nevainojamas ērtības, atrodoties kustībā. Tiklīdz tā ir pievienota kontaktam, tā kļūst par transportlīdzekļa neatņemamu sastāvdaļu. To var arī turpināt izmantot darbam, kad ierīce ir noņemta no jauna, un to, protams, var izmantot visām parastajām PlayBook plāksnes funkcijām. Šai ierīcei ir svarīga loma arī transportlīdzekļa personificēšanā, jo tā kontrolē ārējo ekrānu, kamēr transportlīdzeklis atrodas kustībā, vai, ja tas ir nekustīgs, tas var tikpat labi kalpot biznesa, kā ģimenes vajadzībām.

Sensori, kas atrodas uz katras no durvju palodzēm, reģistrē iepakojumu iekraušanu vai izkraušanu, kas aprīkoti ar RFID mikroshēmām (Radiofrekvences identifikācija), kuras satur pamatinformāciju, piemēram, galamērķa adresi, svaru un izmērus. Tas dod lietotājiem reālā laika uzskaiti par precēm, kuras pārvadā viņu transportlīdzeklī. Bez tam, autovadītāji var automātiski aprēķināt vai atkārtoti aprēķināt savu maršrutu, pamatojoties uz šo informāciju.

FRENDZY, ELEKTRISKĀ KONCEPCIJAS AUTOMAŠĪNA

FRENDZY piedziņas bloks ir tāds pats kā Kangoo Z.E., lai gan lādēšanas kontaktligzda, kas paslēpta aiz Renault logo priekšpusē, ir identiska ZOE Preview. Tikmēr liela apjoma darbs ir ieguldīts skaņās, kuras rada FRENDZY. Šis darbs tika veikts kopā ar IRCAM (Skaņas/mūzikas pētīšanas un koordinācijas institūtu). FRENDZY duālā individualitāte mudināja Renault un IRCAM izstrādāt plašu skaņu diapazonu atkarībā no tā, vai transportlīdzeklis tiek izmantots uzņēmējdarbības nolūkiem vai kā ģimenes transportlīdzeklis.

"Pētot iespējami visinformatīvākās skaņas, es nonācu līdz darbam ar ātruma izmaiņām, lai tās skaidri izteiktu," paskaidro komponists Andrea Cera, kurš izmantoja IRCAM Modalys programmatūru. "Kad ir spēcīgs paātrinājums, tad skaņa kļūst asāka, ar nelielu vēja troksni. Ātruma samazināšanas fāzēm es pievienoju pamanāmāku vēja skaņu."

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 8

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 6

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 2

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti