Parkošanās etiķete 3

 
17.oktobris 2011 9:17

Autovadītāji, kas autostāvvietās braukā un meklē brīvas vietas ieejas tuvumā lielākoties nenoparko savu auto tuvāk kā tie, kas novieto automašīnu nejauši ieraudzītā brīvā vietā*.

Vēl vairāk – šāda uzvedība kavē normālu satiksmi autostāvvietās.

Parkošanās var būt gana stresaina un var izraisīt agresīvu uzvedību, kas vvarētu kļūt par iemeslu sadursmei. Renault Braukšanas Skolas treneri dalās pieredzē un sniedz ieteikumus, kā izvairīties no nepatīkamām situācijām, veicot šo manevru.

Pētījumu rezultāti liecina, ka automašīnas novietošana pilnās stāvvietās autovadītājiem rada lielu stresu – 75% sieviešu un 47% vīriešu norāda, ka viņiem veikt šo manevru ir daudz grūtāk, ja kāds viņus vēro no malas**. Lai samazinātu stresu, ir vērts ievērot dažus ieteikumus, kas atvieglos šo manevru veikšanu autostāvvietās.

“Ja jūs šaubāties, vai jūsu automašīna ietilps brīvajā vietā, labāk izvairīties no šādu manevru veikšanas un meklēt kādu citu vietu, kur būtu iespējams auto novietot tā, lai netiktu pārkāptas nevienas no stāvvietas norobežojošām līnijām,” iesaka Renault Braukšanas Skolas direktors.

Pētījumi liecina, ka tie autovadītāji, kas autostāvvietās meklē vietu pēc iespējas tuvāk ieejai, parasti patērē vairāk laika, kā tie, kas novieto automašīnu pirmajā brīvajā vietā, ko viņi redz*. “Riņķošana pa autostāvvietu ir pieļaujama tikai tad, ja tiešām nav nevienas brīvas vietas, un jūsu mērķis ir tādu atrast, lai novietotu savu auto. Savukārt, riņķošana pa autostāvvietu ar mērķi atrast brīvu vietu tuvāk ieejai, lai gan nedaudz tālā ir pietiekami daudz brīvu vietu, ir tikai un vienīgi satiksmes traucēšana un lieka degvielas tērēšana,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Ļoti liela nozīme ir redzamībai. “Meklējot vietu, kur novietot automašīnu, īpašu uzmanību jāvelta lielāka izmēra automašīnām, jo, iespējams, ka šādas automašīnas vadītājs, braucot atpakaļgaitā, lai atbrīvotu vietu, neredz mazāka izmēra automašīnu sev aizmugurē, pilnībā nespējot novērtēt situāciju uz ceļa ierobežotās redzamības dēļ,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori. “Tāpēc, novietojot automašīnu stāvēšanai, pārliecinieties, ka jūs neesat pārkāpis robežlīnijas, tādējādi apgrūtinot citu autovadītāju redzamību. Turklāt tas ļauj brīvi kustēties arī garām braucošajām automašīnām.”

Vērā ņemami pareizas parkošanās noteikumi:
• Novietojiet savu automašīnu tā, lai tā aizņemtu tikai vienu stāvvietu un tiek ievērotas robežlīnijas;
• Vienmēr lietojiet virzienrādītājus;
• Nenovietojiet automašīnu invalīdiem paredzētajās vietās, ja vien jums nav atļauja to darīt;
• Durvis atveriet uzmanīgi;
• Uzmanieties no garāmgājējiem – īpaši bērniem;
• Novietojot automašīnu pie lielveikaliem, pievērsiet uzmanību, lai neaizšķērsotu ceļu gājējiem un citiem transportlīdzekļiem;
• Ja jūs redzat, ka jau kāds cits autovadītājs gaida uz stāvvietu, kas tūdaļ atbrīvosies, necentieties viņu apdzīt;
• Pievērsiet uzmanību zīmēm un apzīmējumiem – automašīnu svara un augstuma ierobežojumiem, vienvirziena ceļiem, iebrauktuvēm un izbrauktuvēm.

* Avots: Satiksme: Why We Drive the Way We Do (and What It Says About Us), Tom Vanderbilt
** Avots: www.telegraph.co.uk

 

 
Visi komentāri
 
284114. viesis 18.oktobris 2011 10:34
0 0 Atbildēt

Man patīk ātri un bez stresa noparkot auto pie dzeltenās līnijas.

284115. viesis 18.oktobris 2011 11:53
0 0 Atbildēt

daudzi iedomājās, ka ir tādi superstāri, ka ir pelnijuši pat sarkano paklāju pie lielvaikala durvim.

viņi lidz asinīm centisies noparkoties maksimali tuvu durvim, jo ta vini apliecinas savu "statusu" un mazvertibas kompleksus.

seviski smiekligi ir tad, ja ārā ir skaists un saulains laiks, bet cilvekiem ir gruti pienemt domu, ka lidz lielveikala ieejai bus jāmēro par 20metriem garāks cels.

284143. viesis 20.oktobris 2011 23:14
0 0 Atbildēt

Nav ko satraukties par garīgajiem invalīdiem

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti