Paģiras un autovadīšana 3

 
29.decembris 2011 11:44

Pat, ja asinīs vairāk nav alkohola, galvassāpes, jutīgums pret gaismu, nelabums un citi simptomi, kas parādās vairākas stundas pēc alkohola lietošanas, var ievērojami samazināt autovadītāja braukšanas spējas un palielināt satiksmes negadījuma risku.

Tie autovadītāji, kas sēžas pie stūres, neskatoties uz paģirām, divreiz biežāk pārkāpj noteikumus, četrreiz biežāk neievēro savas braukšanas joslas līnijas un vairāk kā ceturto daļu no kopējā braukšanas laika pārsniedz braukšanas ātrumu. Renault Braukšanas Skolas instruktori aicina ievērot īpašu uzmanību Ziemassvētku un Jaunā gada svinību laikā!

Simptomi, kuri parasti tiek saistīti ar paģirām, parādās, kamēr alkohols vēl aizvien ir organismā. Tomēr nereti šie simptomi mēdz saasināties, kad alkohola līmenis asinīs sasniedz nulli. Diskomforts var saglabāties no 8 – 24 stundām*. Tipiskākie simptomi, kas tiek novēroti šajā laikā, ir: galvassāpes, jutīgums pret gaismu, nelabums, aizkaitinājums, nogurums un vispārīgs fizisks un emocionāls diskomforts. “Autovadītājam, kuram ir šādi simptomi, var būt problemātiski fokusēt uzmanību, ātri reaģēt uz pastāvošajiem riskiem un adekvāti interpretēt riskus un signālus no citiem autovadītājiem,” norāda Zbignievs Veseli (Zbigniew Weseli), Renault Braukšanas Skolas direktors.

Lai justos labāk, autovadītāji parasti pielieto dažādas metodes, ieskaitot enerģijas dzērienu lietošanu. Tomēr pētījumi liecina, ka šādas metodes var būt bīstamas. Tā, piemēram, enerģijas dzērieni uzlabo vienīgi subjektīvo vērtējumu par pašsajūtu. Lietojot enerģijas dzērienus, samazinās galvassāpes, nogurums un pazūd sausums mutē. Tomēr tie nespēj uzlabot koordinēšanās spējas un atbildes reakciju uz vizuāliem stimuliem**. Šāda rīcība var palielināt satiksmes negadījumu risku, jo autovadītājiem var rasties nepamatots uzskats, ka viņi ir gatavi vadīt automašīnu. Renault Braukšanas Skolas instruktori brīdina: “Spēja novērtēt situāciju uz ceļa un citu satiksmes dalībnieku rīcību ir īpaši svarīga, runājot par satiksmes drošību. Tie autovadītāji, kas uzskata, ka viņi ir spējīgi droši braukt, lai gan tā nav, var kļūt par nopietnu draudu satiksmes drošībai.”

Nesen veikts pētījums, kura mērķis bija novērtēt diskomforta, kas rodas dažas stundas pēc alkohola lietošanas, ietekmi uz auto vadīšanas spējām, pierādīja, ka autovadītāji uz paģirām brauc daudz nedrošāk. Pētījuma rezultāti parādīja, ka tie autovadītāji, kas cieta no alkohola radītiem simptomiem, brauca par vidēji 16 km/h ātrāk par atļauto braukšanas ātrumu, pārsniedzot ātrumu 26% no kopējā braukšanas laika*. “Mēs iesakām jums izvairīties no automašīnas vadīšanas, sākot no dažām stundām līdz pat vienai dienai pēc alkohola lietošanas. Svarīgi, lai jūsu organismam pietiek laiks atkopties un atgriezties pie normālas funkcionēšanas,” iesaka Renault Braukšanas Skolas instruktori.

LR Centrālā statistikas pārvaldes dati par 2010.gadu liecina, ka kopumā alkohola reibumā izraisīto ceļa satiksmes negadījumu skaits bija 334, bojā gājušo skaits šajos negadījumos – 28, bet ievainoto – 415. Viens no galvenajiem iemesliem ceļu satiksmes negadījumiem, ko izraisījuši iedzēruši autovadītāji, ir viņu nespēja pielāgot braukšanas ātrumu satiksmes apstākļiem.***

*Avots: Nacionālā Drošības Komisija
** Avots: Alkoholisks: Klīnisks & eksperimentāls pētījums
*** Avots: LR Centrālā statistikas pārvalde (www.csb.gov.lv)
 

 
Visi komentāri
 
284749. viesis 30.decembris 2011 11:43
0 0 Atbildēt

arasar1

284752. viesis 30.decembris 2011 13:32
0 0 Atbildēt

taisnība ir, ka alko vairs nav asinīs, bet sajūtas neko labas. pašam ir profesionāls alkometrs. no rīta iepūšot, kad rāda 0, tad citreiz viegli ap sirdi paliek tik uz pašu vakaru. tāpēc spriest par promilēm pēc pašsajūtas ir galīgi garām(nu tas uz rīt pusi, kad ir poha)

284753. viesis 30.decembris 2011 13:52
0 0 Atbildēt

Jāuzmanās no jaunajiem alkometriem, kuriem nav vairs trubiņas. Tie ir stipri kļūdaini un arī logu šķidruma tvaiki uzrāda promiles. Tā kā neiekrītiet uz provokācijām.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 6

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 27

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti