Gatavojamies elektroniskajai OCTA polisei 6

 
21.maijs 2008 9:39

Šā gada janvārī viens no lielākajiem Latvijas risku apdrošinātājiem „Balta” sāka piedāvāt obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) polises internetā. Iedzīvotāju interese par šo pakalpojumu būtiski pieaug.

Ar katru mēnesi par 50% palielinās to cilvēku skaits, kuri izvēlas iegādāties OCTA polisi www.baltaonline.lv. Tas norāda uz to, ka autobraucēji novērtē šāda veida polises iegādes ērtumu un ātrumu.

Pašlaik pēc OCTA polises iegādes internetā ir nepieciešams saņemt izdrukātu standarta līgumu un uzlīmi, kas apliecina autovadītāja apdrošināšanas esamību. Taču no 1. jūnija OCTA polises iegāde kļūs pilnībā virtuāla. Tas nozīmē, ka turpmāk autobraucēja polises esamību apliecinās ieraksts kopējā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datu bāzē, nevis izdrukāts standarta līgums. Tas attieksies uz visām OCTA polisēm neatkarīgi no veida, kādā tās ir iegādātas – internetā vai arī apdrošinātāja birojā.

Lai izvairītos no pārpratumiem, autobraucējiem der atcerēties, kādas būtiskākās izmaiņas ir sagaidāmas, sākot no 1. jūnija:

1.    Nav nepieciešama OCTA uzlīme uz automašīnas priekšējā stikla.

2.    Nav nepieciešams obligāti vadāt līdzi izdrukātu standarta līgumu.

3.    Ceļu policija vairs nevarēs pieprasīt informāciju drukātā formā, kas apliecinātu apdrošināšanas esamību; tā vietā policistiem pašiem būs jāpārbauda visa informācija datu bāzē.

4.    Internetā nevar pārnest Bonus-Malus klasi no iepriekšējā transportlīdzekļa uz jauno. To var izdarīt tikai apdrošinātāja filiālēs, aizpildot veidlapu.

5.    Apdrošinātāji pēc 1. jūnija vairs neizmantos vienādas OCTA standartveidlapas; katrs apdrošinātājs varēs veidot polises vizuālo noformējumu pēc saviem ieskatiem.

6.    Izbraucot ārpus Latvijas, ieteicams ņemt līdzi standarta līguma izdruku, lai izvairītos no nevajadzīgiem pārpratumiem.

7.    OCTA polise, tai skaitā arī elektroniski iegādāta, ir spēkā 33 Eiropas valstīs. Ja ceļojums  paredzēts uz Baltkrieviju, Ukrainu, Moldovu, Albāniju, Bosniju-Hercogovinu,  Izraēlu, Irānu, Maroku, Maķedoniju, Serbiju, Melnkalni, Tunisiju, Turciju, OCTA e-polise nav spēkā, jāiegādājas starptautiskā apdrošināšanas polise – Zaļā karte, ko var izdarīt tikai apdrošinātāju filiālēs.

Galvenais, kas turpmāk jāielāgo visiem autobraucējiem, - tikai ieraksts LTAB (www.ltab.lv) datu bāzē kalpos par pierādījumu tam, ka autobraucējs ir iegādājies OCTA polisi. Nedrīkst pieļaut situāciju, ka apdrošinātāja biroja darbinieks izraksta polisi ar roku un noslēgtā līguma datu ievadi veic vēlāk, piemēram, dienas beigās. Negadījums var notikt arī piecas minūtes pēc brīža, kad esat izgājis no apdrošinātāja biroja, un, ja negadījuma brīdī datu bāzē nav bijusi reģistrēta polise, tiek uzskatīts, ka transportlīdzeklis nav bijis apdrošināts – nepalīdzēs pat OCTA polises līguma izdruka.

Tā kā elektroniski iegādāto polisi nav obligāti jāizdrukā, paredzams, ka daudziem autobraucējiem par būtisku faktoru sava apdrošinātāja izvēlē kļūs veids, kādā apdrošinātājs ir gatavs klientus informēt par OCTA polises termiņa beigām. Kad diendienā neredzēsim datumu uz uzlīmes vai drukāta dokumenta par to, kad beidzas polises derīgums, apdrošinātājiem daudz vairāk uzmanības būs jāpievērš klientu informēšanai par OCTA polises atjaunošanu, lai klienti izvairītos no neparedzētiem zaudējumiem, kas var rasties, ja negadījums notiek laikā, kad polise nav spēkā, vai arī nepatīkamām sarunām ar ceļu policiju. AAS „Balta” paredzējusi, ka OCTA e-polises klienti saņems norādītajā e-pastā un polises termiņa beigu periodā tiks sūtīta speciāla atgādinājuma vēstule vai SMS par nepieciešamību OCTA polisi atjaunot.

Inga Bāliņa, AAS „Balta” OCTA produkta vadītāja
 
Visi komentāri
 
257396. viesis 21.maijs 2008 14:24
0 0 Atbildēt

atkal reklāma, VISI apdrisinatāji dos e-polisi:) netikai kaukāds blabla

257411. viesis 21.maijs 2008 16:53
0 0 Atbildēt

Aga, es pat zinu kā mūsu marsiāņi sāks uzmešanu - vecīt, tev nav polises. Kā nav, ir gan! Nečego ņeznaju, mums neko nerāda...būs 10 lati ko uz vietas sodu samaksāt?

257419. viesis 21.maijs 2008 18:56
0 0 Atbildēt

toties kāds ceņņiks polisei. kopš pagājušā gada maija pieaugums par vairāk nekā 50%

257429. viesis 21.maijs 2008 23:31
0 0 Atbildēt

Trekter, ej izgulies beidzot!

257431. viesis 22.maijs 2008 8:07
0 0 Atbildēt

Tātad, naudu ņemam uzreiz, onlinā. Bet bonus-malus klase nē. Kā parasti naudas kāšanas shēma ar tūlītēju saņemšanu, un pēc iespējas apgrūtinātu došanu no sevis.

257432. viesis 22.maijs 2008 8:37
0 0 Atbildēt

Galvenais, kas turpmāk jāielāgo visiem autobraucējiem..........

Nedrīkst pieļaut situāciju, ka apdrošinātāja biroja darbinieks izraksta polisi ar roku un noslēgtā līguma datu ievadi veic vēlāk, piemēram, dienas beigās.

Un interesanti - kā tad autovdītājs šo te lietu var ietekmēt? Ko nozīmē "nedrīkst pieļaut"...... kārtējā "mazā" nianse dēļ kuras var ielidot pamatīgos mēslos un vainīgs atkal būs autovadītājs....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti