Vitenbergs: Ar elektriskajiem skrejriteņiem paredzēts atļaut pārvietoties no 14 gadu vecuma, ar vadītāja apliecību un ķiveri 24

 
Nozare.lv | 13.jūnijs 2023 12:03

Veicot grozījumus Ceļu satiksmes likumā un Ceļu satiksmes noteikumos, plāno noteikt obligātu elektrisko skrejriteņu reģistrāciju, kā arī atļaut ar tiem pārvietoties tikai no 14 gadu vecuma, ar iegūtu velosipēda vai mopēda vadītāja apliecību un ķiveri galvā, otrdien žurnālistiem teica satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Viņš skaidroja, ka pēdējo gadu laikā pārvietošanās ar elektriskajiem skrejriteņiem strauji guvusi popularitāti, bet tehnoloģiju attīstība un cilvēku paradumu maiņa notiek tik strauji, ka regulējums un kontrole netiek tam līdzi.

Ministrs stāstīja, ka šobrīd Saeimā tiek izskatīti grozījumi Ceļu satiksmes likumā un saskaņošanas procesā Ministru kabinetā (MK) ir grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Iecerēts, ka grozījumus Ceļu satiksmes likumā Saeima varētu pieņemt līdz Jāņiem, un tie stātos spēkā uzreiz pēc izsludināšanas. Savukārt MK noteikumus varētu apstiprināt vasaras laikā. Ministrs izteica cerību, ka kopumā stingrāki ierobežojumi varētu stāties spēkā vēl šajā sezonā.

Likuma grozījumu mērķis ir pastiprināt elektrisko skrejriteņu lietošanas kontroli, nosakot, ka to drīkst darīt ne tikai Valsts policija (VP), bet arī pašvaldības policija. Tāpat paredzēts būtiski palielināts sodu par braukšanu reibumā, pārvietojot priekšmetus, kā arī izmantojot viedierīces braukšanas laikā. 

Savukārt Ceļu satiksmes noteikumos tiek virzīta iniciatīva, ka elektrisko skrejriteņu vadītājiem obligāti būs jāizmanto ķiveres. 

Vitenbergs skaidroja, ka ar jauno regulējumu pašvaldības drīkstēs noteikt zonas, kurās ir atļauts novietot elektriskos skrejriteņus. Tāpat paredzēts noteikt obligātu skrejriteņu reģistrāciju un numurzīmes. Turklāt vadītājiem no 14 gadu vecuma, kas būs minimālais vecuma slieksnis elektriskā skrejriteņa vadīšanai, obligāta prasība būs velosipēda vai mopēda vadītāja apliecība. 

Ministrs arī stāstīja, ka ir plānotas dažādas informatīvās kampaņas par to, kā izturēties uz ceļa.

Tāpat viņš uzsvēra, ka ir jāmeklē risinājumi, kā elektrisko skrejriteņu iznomātājiem uzlikt par pienākumu sekot līdzi īrētājiem un fiksēt tos. 
 

 
Visi komentāri
 
0pis 13.jūnijs 2023 12:23
0 0 Atbildēt

Ja nemaldos, tad jau tagad ir vecuma ierobežojumi, bet boltveidīgajiem jau nerūp, sķie dragā ar vecāku (vai vecāku draugu) kontu izmantantošanu.

Ar ķiverēm arī būs jautri - uzmauks uz galvas maisiņu ar ķiveres apdruku un dragās. Pa gabalu jau neatšķirs. Ja policija apturēs - ja nu kādam uznāktu luste tērēt savu dārgo laiku tādiem sīkumiem - apgalvos ka tagad taisa modernas ķiveres, un kā policists var pierādīt ka šī ķivere neatbilst noteikumiem? Kaut kāds Šeņžeņas pagraba sertifikāts būs uzdrukāts.

BMW 13.jūnijs 2023 12:37
2 0 Atbildēt

Nu labāk lai maisiņš galvā, sētniekam pēc tam vieglāk sakopt šmuci!

uupis niknais 13.jūnijs 2023 13:04
0 0 Atbildēt

Velosipēdistiem ķivere būs tikai tad, kad katrā spainī būs alkometrs, kurā jāiepūš katras 15 min, tā kā tas ir Rīgas Satiksmes transportlīdzekļos!

Jā un alkometri būs jāierīko par savu naudu - BMW gatavs 700 eur ieguldīt sava transportlīdzekļa drošības uzlabošanai?

BMW 13.jūnijs 2023 16:17
0 0 Atbildēt

Alkometrus jau vajag šņabdeguņiem! Normāliem cilvēkiem tos nevajag! Re kur Vitenbergs teica, ka visiskūteristi un veloderasti esot šņabdeguņi! Lai tad arī veloderasti iepūš, pirms sāk pedālēties!

Glorija 13.jūnijs 2023 16:47
1 0 Atbildēt

Es tev iepūtīšu līkajā par standarta taksi. Sestdienās ar atlaidi.

BMW 13.jūnijs 2023 12:36
1 0 Atbildēt

Un velosipēdiem ķiveres nevajadzēs! Jo ho ho dirsiens!

Jānis 13.jūnijs 2023 12:48
0 0 Atbildēt

Veiklā nopērkamajiem skrejriteņiem jau nekādu ierobežojumu nebūs. Tie mierīgi mauks uz 50-60 km

Opis 13.jūnijs 2023 13:06
4 0 Atbildēt

Šis muldētājs no KPV.LV varēja jau paklusēt - nevines solījums nav izpildīts...

uupis niknais 13.jūnijs 2023 13:11
0 2 Atbildēt

Incanti ja jau visi cepas par tām ķiverēm, tad kāpēc nav nekur cepiena par to ka automašīnās būtu jābūt alkometram, kurš savienots ar auto vadības bloku. Lai tak šoferi pūš trubā katras 15 min. Dzērājšoferu stastika par pēc reibuma kriminalizēšanas palikusi nemainīga!!! NEMAINĪGA!!! Tas tak par kaut ko liecina! Rīgas satiksme savos busos tādu uzstādīja un dzērājšoferi pie RS stūrēm izbeidzās! Sistēma strādā!

0pis 13.jūnijs 2023 13:46
0 0 Atbildēt

Cepties vajag par to, lai jaunajos auto būtu alkometrs. Kā sajūt salonā šmigas dvaku, tā motors nemazam nedarbojās. Vot tā vajag.

GTD2 13.jūnijs 2023 14:18
1 0 Atbildēt

ldz vilcienos it ka esot alkometrs, bet uz tā uzliekot slapju lupatu to var atkodēt.

uupis niknais 13.jūnijs 2023 16:05
0 1 Atbildēt

Rīgas satiksme autobusos, trolejbusos un tramvajos ir uzstādīti tādi alkometri (arī VECAJĀS tatrās)! Vadītājam ik pa laikam jāiepūš trubā, ja to neizdarīs tad transports mierā un stāv nekustīgs!

Ir pierādīts ka tādas iekārtas var uzlikt da jebkam - arī vecajiem hlamiem!

Bobs Mārlijs 13.jūnijs 2023 16:20
1 0 Atbildēt

Nav vēl tāds alkometrs izdomāts, kas var saost Marokā audzētu zālīti!

Krotow 14.jūnijs 2023 14:54
0 0 Atbildēt

Šoferi sāks nēsāt līdz klizmas balonu

Ukrainis 13.jūnijs 2023 16:19
1 0 Atbildēt

Visi dzērājšoferi dara labu lietu un palīdz Ukrainai uzvarēt krievus! Jo vairāk dzer un brauc, jo vairāk mašīnu nonāk frontē. Bet velosipēdisti tikai gudri dirš!

Jobo 13.jūnijs 2023 16:25
1 0 Atbildēt

Interesanti ko tu teiktu pēctam kad kāds dzērājšoferis notriektu kādu tev pazīstamu cilvēku. Diezvai tad tu tik stulbi jokotu.

Krotow 14.jūnijs 2023 14:49
0 0 Atbildēt

Sāksim ar to ka visi dzērāju auto nederēs. Vajag 4x4 - pikapus, busiņus un mazos kravas auto. Tikai dīzeļa, jo benzīns kaujas laukā vai apšaudē mīl viegli aizdegties. Vakar Babčenko par to detalizēti stāstīja.

Ābols 13.jūnijs 2023 13:24
1 1 Atbildēt

Galvenais lai policijai ir uzdevums arī šamējos kontrolēt, jo tas ka pieņemtie likumi ir spēkā, bet viss tas ir pašplūsmā, īsti nav nekam derīgs! Visi tāpat braukās kā un kur grib!

Pie mums daudz likumu pantu ir rakstīti, bet nav neviens, kas kontrolētu vai gribētu to darīt jo pa lielam poliči negrib smēreties ar papīriem dēļ brīdinājuma vai 20€ soda...  

 Poličiem ir uzdevums pildīt kasi no lielajiem pārkapumiem, lai valsts nebankrotētu, tāpēc jau visur kur varētu drošāk uzpiest jo taisna, gluda šoseja(biezi 2 joslu), a tieši tur menti visvairāk ganās un tevi paņem, kā nez kadu rūdītu noziedzinieku jo uzspiedi uz tukšas labi pāredzamas šosejas 130..140!!!!! TĪRĀS ŠAUSMAS!!!

 Tikmēr pilsetā videjais ātrums ir 65..75, pat bieži 80 no rītiem(cauri Jūrmalai) un neviens ne būū ne bēē. Līdz nedod dies notiek kāda nelaime, kas pilsētā ir ar ļoti lielu iespējamību- daudz lielāka ne kā uz šosejas.

0pis 13.jūnijs 2023 13:47
2 1 Atbildēt

Kāpēc tu gribi spiest uz taisnas, gludas šosejas? Tak noej malā, krūmiņos...

Policists 13.jūnijs 2023 16:21
0 0 Atbildēt

Ja būs interesanti sodi, būs arī kontrole. Dēļ 3-5 euro nav jēga papīru smērēt!

Iautofans 13.jūnijs 2023 15:03
1 1 Atbildēt

Kādu vel ķiveri! Tas mēsls brauc ar 25kmh! Debīlais bārdainais mēsls, kaut tam daunim pimpis nopūtu

Jobo 13.jūnijs 2023 16:28
0 0 Atbildēt

Tam mēslam 25km/h, mašīnai 50km/h. Rezultāts diezgan sāpīgs.

omg 13.jūnijs 2023 15:09
1 1 Atbildēt

SVIESTS!

simi tūkstoši braucienu notiek bez problēmām un dēļ dažiem kritieniem atkal grib visu aizliegt, mūsu valdība vienkārši cīnās pret jebkāda veida jaunumiem un progresu (

Jobo 13.jūnijs 2023 16:22
1 1 Atbildēt

Ja vēl viņi visi brauktu tikai pa veloceliņiem un gājēju ietvēm tad vēl būtu ok. Bet viņi lien uz brauktuves kopā ar mašīnām bez pilnīgi nekādas sajēgas par CSN.  Izbrauc uz galvenā ceļa priekšā mašīnām vispār pat galvu nepagriežot.  Tas nav normāli. Tas nav droši satiksmei.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

iAuto izmēģina jauno Volkswagen Tiguan (+ foto)

Tiguan ir šobrīd pārdotākais Volkswagen modelis un nu ir pieejama tā jaunākā - trešā paaudze. Uzlaboti dzinēji un jaunas tehnoloģijas, saglabājot raksturīgas gaitas īpašības. Lasīt vairāk

 

Mercedes miniveni tagad arī pagarinātajās versijās 3

Mercedes-Benz miniveni EQT un e-Citan Tourer turpmāk būs pieejami arī pagarinātajās versijās ar lielāku bagāžas nodalījumu un iespēju pārvadāt līdz pat septiņiem braucējiem. Lasīt vairāk

 

Aicina padomāt par drošību, braucot ar elektroskrejriteni (+ VIDEO) 2

“Galva mums ir viena, un galvā ir šis tas iekšā. Tā nav domāta tikai tāpēc, lai cepuri būtu kur uzlikt.” Tā par pārvietošanos ar elektroskrejriteni saka bērnu ķirurgs. Kā pasargāt sevi un savus bērnus no traumām, kas tiek gūtas, braucot ar elektroskrejriteņiem? Lasīt vairāk

 

4 miljoni eiro, 300 km/h 10 sekundēs - Bugatti pastāsta par jauno modeli Tourbillon 3

Francijas hiperauto ražotājs Bugatti atklājis attēlus un informāciju par jauno modeli Tourbillon, kas nomaina Chiron. Molsheimā bāzētais uzņēmums plāno 250 eksemplārus, kas jau ir izpirkti. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti