Kas jāzina par dīzeļauto izplūdes sistēmu, lai tā pareizi darbotos? 18

 

Foto: Publicitātes attēls

Volkswagen | 17.decembris 2019 10:25

Pēdējo paaudžu dīzeļautomobiļi ar pienācīgi funkcionējošām izplūdes gāzu neitralizēšanas sistēmām ir ne tikai degvielu taupošāki, bet arī videi draudzīgāki salīdzinājumā ar līdzīgiem benzīna dzinējiem.

Visi automobiļi, kas atbilst šobrīd spēkā esošajam Euro 6 standartam, ir aprīkoti ar izplūdes gāzu neitralizēšanas jeb pēcapstrādes sistēmām. Svarīgākās no sistēmām, kas atbildīgas par kaitīgo izmešu samazināšanu, ir katalītiskais neitralizators, cieto daļiņu filtrs, selektīvā reducēšanas sistēma (SCR) un izplūdes gāzu recirkulācijas sistēma. Kādēļ par tām ir svarīgi rūpēties un kādu funkciju tās pilda,  skaidro Volkswagen pēcpārdošanas vadītājs Baltijas valstīs Ints Valainis un Rīgas Tehniskās universitātes Automobiļu katedras docents Gundars Zalcmanis.

Katalizators toksisko vielu neitralizēšanai

Ints Valainis norāda, ka katalizators ir keramisku šūnu elements, kas rada apstākļus, lai izplūdes gāzēs neitralizētu nepilnīgi sadegušās un nesadegušās kaitīgās vielas.

Modernos dīzeļmotoros tiek izmantota selektīvās katalītiskās reducēšanas (SCR) sistēma, kas katalītiskajā neitralizatorā iesmidzina AdBlue šķidrumu. Tādējādi motora izplūdes gāzēs esošie slāpekļa oksīdi tiek pārvērsti videi dabīgā slāpeklī un ūdens tvaikos. Līdzīgi kā kritiski samazinoties degvielas daudzumam, automobilis autovadītāju brīdina arī par nepieciešamību uzpildīt AdBlue šķidrumu. Dīzeļautomobiļi patērē AdBlue šķidrumu divu līdz sešu procentu apmērā no degvielas patēriņa  un tas izmaksā līdz vienam eiro litrā.

SCR sistēma ir izplūdes gāzu triju stadiju komplicēta pēcapstrādes sistēma, tādēļ ir jālieto tikai atbilstošas koncentrācijas AdBlue piedeva (tai nedrīkst papildus pieliet ūdeni), tā nedrīkst būt piesārņota, kā arī stingri jāievēro glabāšanas jeb lietošanas termiņš.

Gundars Zalcmanis skaidro: “Lai panāktu SCR atgāzu pēcapstrādes sistēmas efektīvu un ilgstošu darbību, vienmēr ir jālieto tehniskajiem normatīviem atbilstoša AdBlue piedeva, kā arī tikai ražotāja ieteiktās motoreļļas (ACEA C-1, -2, -3, -4, -5 kvalitātes klases vai atbilstošas autoražotāja specifikācijas motoreļļas), kurām ir pievienotas piedevas ar samazinātu pelnus (cietos izmešus) veidojošo un ķīmiski aktīvo elementu (sēra, fosfora ) koncentrāciju. Šādas motoreļļas dēvē par SAPS (Sulphate Ash, Phosphorus and Sulphur low content – angļu val.) eļļām.”

Automobilis pats sadedzina kvēpus

Volkswagen jau rūpnīcā aprīko dīzeļautomobiļus ar DPF jeb cieto daļiņu filtru (DPF jeb Diesel Particulate Filter – angļu val.), kas uztver un pēc tam sadedzina kvēpu daļiņas, kuras izdalās dīzeļmotora darbības rezultātā. Tādējādi tiek samazinātas automobiļu radītās emisijas. Šiem filtriem ir ierobežota ietilpība un sodrēji periodiski ir jāsadedzina, lai reģenerētu DPF. Reģenerācijas procesā periodiski, bet automātiski tiek sadedzināti filtrā uzkrātie kvēpi, oglekļa (C) daļiņas pārveidojot par CO2 gāzi. Pārveides procesu veicina arī oksidējošajā neitralizatorā iepriekš radītais slāpekļa dioksīds (NO2), jo NO2 vidē kvēpi sadeg ātrāk un pilnīgāk, nekā reaģējot ar skābekli. Izmantojot kvalitatīvu degvielu, kā arī ražotāja ieteiktās motoreļļas, un uzturot auto tehniski labā stāvoklī, ir iespējams nodrošināt kvēpu filtra ilgstošu funkcionalitāti.

Kā rīkoties problēmu gadījumā?

Ints Valainis norāda, ka regulārajās tehniskajās apkopēs minētajām sistēmām nav nepieciešama īpaša uzturēšana. Šīs sistēmas izstrādātas tā, lai tās darbotos pēc iespējas ilgāk (automobiļu ražotājiem izplūdes gāzu pēcapstrādes sistēmām ir jānodrošina vismaz minimālais obligāti noteiktais kalpošanas resurss, kurš parasti tiek sasniegts vai pārsniegts, ja precīzi tiek ievēroti visi automobiļa lietošanas noteikumi), taču, kā jebkuras ierīces, tās var nākties nomainīt atkarībā no nobraukuma, motora vispārējā tehniskā stāvokļa, lietošanas instrukciju ievērošanas un atbilstošu ekspluatācijas materiālu (degvielas, eļļas, piedevas) lietošanas. Bojātās ierīces ir ieteicams aizvietot tikai ar atbilstošām, jaunām daļām, jo to darbības traucējumi var izraisīt vairākas citas problēmas, piemēram, jaudas zudumu, palielinātu degvielas patēriņu, kā arī DPF reģenerācijai iesmidzinātā degviela var sajaukties ar motoreļļu un pasliktināt tās kvalitāti. Dažādus darbības traucējumus var izraisīt arī braukšanas stils un ieradumi. Piemēram, ja ar dīzeļdzinēja automašīnu bieži nākas braukt nelielus attālumus, tad periodiski ieteicams izbraukt garākos braucienos, lai sasniegtu optimālo darba temperatūru un sistēma spētu pašattīrīties.

Kaitīgo izmešu samazināšanu papildus veicina arī vairāki citi tehniskie risinājumi, kas tiek lietoti jaunajos, ar dīzeļmotoru aprīkotajos automobiļos – izplūdes gāzu recirkulācija, ļoti augsta spiediena degvielas iesmidzināšanas sistēmas, ieplūdes kolektori ar maināmu jeb regulējamu gaisa plūsmu, temperatūras pārvaldes risinājumi un vairāki citi.

Labot automobili tikai uzticamā servisā

Apšaubāmas kompetences mehāniķi iesaka atrisināt nolietota cieto daļiņu filtra problēmu, vienkārši fiziski izņemot kvēpu filtru un pārprogrammējot motora elektronisko vadības programmu, taču tas ir pretlikumīgi un arī būtiski palielina kaitīgo izmešu daudzumu.

Eksperti piebilst, ka, meklējot lietotu dīzeļautomobili, pircējam noteikti ir jāpārliecinās, vai ir uzstādītas un pienācīgi darbojas visas izplūdes gāzu neitralizēšanas sistēmas, jo neatļauti pārveidotas vai demontētas izplūdes gāzu attīrīšanas sistēmas atjaunošana var būt ļoti dārgs process.

 

 
Visi komentāri
 
saf 17.decembris 2019 12:48
3 8 Atbildēt

Par VAG te jāsaka "Aizliegtā paņēmiena" vārdiem: Bet kā ir patiesībā...?

Vaģila 17.decembris 2019 13:23
8 5 Atbildēt

Kā izlasīju pirmo teikumu, uzreiz sapratu, ka tas ir vai nu VW vai Nestes pasūtījuma raksts.

Frontera 23.decembris 2019 19:58
0 0 Atbildēt

Loģiski

Pļurkt 17.decembris 2019 14:05
2 11 Atbildēt

Ir viens totāli liels mīnuss šāda tipa sistēmām.

Ja dzinējs vai degvielas padeves sistēma tik tikko sāk niķoties, kas uz gaitas īapšībām nav manāma, šī sistēma spēj to visu saneitralizēt un vadītājs neko neredz. Taču vecajiem dīzeļiem uzreiz varēja redzēt vai nu bik lielāku dūmiņu, vai zilgmi vai baltumu....

Kā rezultātā ar šo paniģīgo dīzeli PIEAUG degvielas patēriņš un vadītājs to konstatē tikai pēc vismaz tūkstoša km!! Kamēr vecajā sistēmā visu varēja konstatēt jau minūtes laikā pēc iedarbināšanas.

--------------

Tieši šis aspekts ļoti nepatīk nopietniem šoferiem - dauņiem protams ir pie dirsas, jo māk tikai pogas spaidīt vai panelī vai mobiļņikā.

Specs 17.decembris 2019 14:15
12 1 Atbildēt

Atļaušos paoponēt. Ja sistēma tik tikko sāk niķoties, tad uz paneļa kaudze ar lampām un paziņojumiem. Nevajag apgalvot nekorektus pieņēmumus, ka to nevar manīt.

Un nekur tu 1000km nenobrauksi -samazināta jauda, nenotiek cieto daļiņu filtra reģenerācija, finālā pat iedarbināt neļauj.

Turpretī vecajam BOSCH plunžeru sūknim pietika 1 vada, lai atvērtu degvielas padeves vārstu un tad brauc, kaut vai sprauslas lej, ja esi iedarbinājis. Un diez vai vidusmēra vadītājs varēs pateikt vai tie dūmi paātrinoties no nepareizi noregulētas degvielas sistēmas vai normāli uzdūmo ieberot.

Pļurkt 17.decembris 2019 17:02
0 6 Atbildēt

Jēziņ!!!! Takš tu vispirms izlasi VISU tekstu, nevis katru 3. vārdu, to pat pa diagonāli!!

Es rakstīju kad tik tikko - tas nenozīmē, ka viena sprausla jau vispār nestrādā vai atdzesēšanas šķidrums litriem stundā tek iekšā cilindros!!!! Nekāda elektronika vēl nespēj neko saost, bet ja būtu taisnais izpūtējs, tad to IZPŪTĒJA galā varētu manīt jau VIENAS minūtes laikā pēc dzinēja starta!

+++++

AR ŠO SISTĒMU ŠOFERIM NAV MOMENTĀNAS INFORMĀCIJAS PAR SĪKĀM ĶIBELĒM!!!

feciic 17.decembris 2019 18:27
6 0 Atbildēt

Diezgan smieklīga tā argumentācija-"specam" kas auto sīkās ķibeles nosaka pēc dūmu mutuļa iedarbinot, nebūs problēmu "saost" šīs problēmas arī ar jaudas padeves īpašībām un motora trokšņa. Kā šādam specam rīkoties tumšajā laikā kad uz un no darba jābrauc tumsā?

Pļurkt 17.decembris 2019 21:18
0 6 Atbildēt

Sagribējās iedirst un iedirsi?

atrabotka 17.decembris 2019 15:03
3 0 Atbildēt

"...vienkārši fiziski izņemot kvēpu filtru un pārprogrammējot motora elektronisko vadības programmu, taču tas ir pretlikumīgi un arī būtiski palielina kaitīgo izmešu daudzumu."

Pretlikumīgi, bet TA iziet nav nekādu problēmu!

VST 17.decembris 2019 15:34
6 2 Atbildēt

Visu cieņu griezes tīkotājiem, bet tos melnos mutuļus paātrinoties gan ciest nevaru.

Pļurkt 17.decembris 2019 17:05
1 7 Atbildēt

Melnie mutuļi ir no piespiedu sēņošanas režīma ievērošanas Latvānijā!!! Uz Vācijas tie pat mutuļojošie auto melnus dūmus NEMET!!

Janka 17.decembris 2019 17:29
3 5 Atbildēt

Met, un kā vēl. Gadus gandrīz 10 atpakaļ biju aizbraucis ar auto uz DE, kam izprogrammēts dpf un "kārtīgi" sačipots (vairs šādas "tūninga" operācijas neatbalstu). Kad kādu brītiņu pabrauc kruīzā ar 130km/h, tad, iespiežot gāzi grīdā, melns mākonis pa gaisu. Iemesls pavisam vienkāršs - ar 130km/h gana īsā laikā nobrauc pietiekami lielu attālumu, lai tur tie kvēpi sarastos lielā apjomā.

Cita lieta, ka Vācijā ar tā dūmojošiem auto neviens neatļaujas braukt un uzskata par būtisku pārkāpumu, jo laikam jau var labu sodu dabūt + katru reizi kā šādi izrīkojos, aizmugurē braucošie vācieši meta pa bremzēm....

Frontera 17.decembris 2019 18:10
1 5 Atbildēt

Huiņa tā visa ir...1990 gadā ADblue nebija vajadzīgs ,tagad vajag..biznes.

imzz 17.decembris 2019 21:43
5 0 Atbildēt

1990.gadā bija mazāk auto, jo nēģeri vēl nebija pārpludinājuši Parīzi, bet pakistāņi - Londonu.

iJuris 17.decembris 2019 21:16
3 2 Atbildēt

Pareizi viss pateikts, DPF sistēma nespēj noteikt no kurienes nāk palielinātais kvēpu daudzums, vai sprauslām adaptācija jau iet griestos, vai turbīna dzen eļļu garām. Viss ko sistēma spēj reāli pateikt ir filtra caurlaidību. Un ir pietiekami gadījumu kad panelī nav kļūdas, bet auto knapi velk uz priekšu, pa izpūtēju dūmi nenāk.

VST 18.decembris 2019 14:14
0 0 Atbildēt

Un ko tad lai ar to DPF ķīseli dara lieta labā?

*) Pilsētā jābrauc gana dinamiski ar normālu RPM amplitūdu? (Protams, ka bez pārspīlējumiem un redline)

*) Jāizvairās no īsiem pārbraucieniem, kuros motors nespēj pat knapi uzsilt?

*) Pa šoseju jākruizē ar augstākiem apgriezieniem augstākā ātrumā?

Maz gan esmu braucis ar takšiem, bet tie ar ko esmu, pārsvarā gadījušies pāris gadus jauni Renault ķīseļi manuāļi. Nepameta sajūta, ka vadītājiem visiem kā vienam redline sākās pie 2k RPM Es joprojām nevaru rast atbildi, kāpēc šie baidās to motoru iegriezt vairāk, protams, bez pārspīlējumiem.

Bradypus 18.decembris 2019 16:35
3 0 Atbildēt

Un pats galvenais - nepirkt dīzeli, ja tas nav vajadzīgs. Ir apbrīnojams daudzums auto īpašnieku, kas ir izvēlējušies dīzeļus, lai gan viņu braukšanas paradumi ir piemēroti benzīna auto.

Frontera 23.decembris 2019 20:00
1 1 Atbildēt

Jocīgi..nebija šitā mēsla ADblue,nebija problēmu..kā parādijās,tā atkal problēma...vairāk vajag sakarināt ap dzinēju visādus adblu un fuckblue un kļūs VEL lielākas problēmas ar dzinējiem,bet nu bizness sit augstu vilni..

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti