Radīts «Drošas riteņbraukšanas ABC» 2

 
20.maijs 2009 13:30

Šobrīd, kad ekonomisko grūtību laikā cilvēki pilnīgi vai daļēji atsakās no braukšanas ar automobili, satiksmes plūsmā parādās arvien vairāk riteņbraucēju.

Kā liecina Ceļu policijas dati, no gada sākuma par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem riteņbraucējiem ir sastādīti 1 295 protokoli, kas ir gandrīz par 500 pārkāpumiem vairāk nekā šajā periodā 2008. gadā. Neuzmanības dēļ satiksmes negadījumos cietuši 65 riteņbraucēji, miesas bojājumus guvuši 40, bet bojā gājuši divi. Lai izglītotu riteņbraucējus un pārējos satiksmes dalībniekus, un mudinātu viņus ievērot drošas braukšanas principus, Drošas Braukšanas Skola (DBS) kopā ar partneriem, AA/S „Balta”, „Swedbank” un delfi.lv, uzsāk informatīvu akciju „Drošas riteņbraukšanas ABC”.

Akcijas ietvaros ir izanalizēta Rīgas satiksmes plūsma, izveidoti droši riteņbraukšanas maršruti un sagatavoti informējoši video komentāri ar rīcības plāniem bīstamajās maršrutu vietās. Ekspertu padomi, video, kartes un drošas riteņbraukšanas konkurss atrodams ”Drošas riteņbraukšanas ABC” sadaļā portālā delfi.lv.

„Rīgā nav ļoti daudz veloceliņu, un riteņbraucēji pārsvarā pārvietojās pa ielām un ietvēm, kas bieži apdraud viņus pašus, gājējus un provocē autovadītājus. Lai gan pārvietošanās ar velosipēdu kļūst ar vien populārāka, mūsu novērojumi liecina, ka vairums riteņbraucēju nezina Ceļu satiksmes noteikumus un neievēro drošas braukšanas principus. Iesaku ikvienam riteņbraucējam iepazīties ar „Drošas riteņbraukšanas ABC” un padarīt Rīgu par drošu vietu ikvienam satiksmes dalībniekam,” stāsta Artūrs Priednieks, DBS apmācību direktors.

Drošas riteņbraukšanas ABC
1.    Jāatkārto ceļu satiksmes noteikumi
2.    Jāpārbauda velosipēda tehnisko kārtību
3.    Jālieto lampas un/vai gaismu atstarojošus elementus
4.    Jāvelk ķiveri
5.    Jāizvēlas piemērotu ātrumu
6.    Jāinformē citus, kad nogriezies vai manevrē
7.    Jāpārliecinās par savu drošību - skatiens pa kreisi, pa labi un atpakaļ
8.    Braucot jākoncentrējas uz ceļu
9.    Jāturas pēc iespējas tuvāk ceļa labajai malai
10.    Jāievēro taisnvirziena kustību

Akcijas ietvaros tiks pievērsta uzmanība ne tikai riteņbraucēju drošības aspektiem, bet arī paša transporta līdzekļa drošībai. Policijas apkopotā informācija liecina, ka Rīgā arvien populārākas kļūst velosipēdu zādzības. No gada sākuma policijā reģistrēti vairāk nekā tūkstoš velosipēdu zagšanas gadījumi, savukārt pēdējo 15 dienu laikā vien nozagti 125 velosipēdi.

„Pārvietojoties ar velosipēdu, aicinām ikvienu rūpēties ne vien par savu, bet arī sava braucamrīka drošību. Diemžēl visbiežāk garnadži piesavinās nepieslēgtus velosipēdus, kā arī tos, kas uz ilgāku laiku atstāti kāpņu telpās, šķūņos, pagrabos, kā arī uz balkoniem un lodžijām. Lai mazinātu risku zaudēt savu iecienīto pārvietošanās līdzekli, aktīviem riteņbraucējiem iesakām savus velosipēdus apdrošināt,” iesaka Aira Miķelsone, AA/S „Balta” ārējo komunikāciju vadītāja.

Viens no akcijas mērķiem ir mudināt cilvēkus izvēlēties velosipēdu kā sezonas transporta līdzekli, jo, ievērojot drošas braukšanas principus, tas ir ne tikai veselīgi, bet arī videi draudzīgi. Pasaules pieredze rāda, ka, attīstoties drošas riteņbraukšanas kultūrai, pilsētās ievērojami uzlabojas gaisa kvalitāte un mazinās sastrēgumi. Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena par velosipēdu metropoli kļuva tieši ekonomisko grūtību laikā 20. gadsimta 70.-tajos gados.

„Riteņbraucējus Rīgā  mēdz nostādīt ekstrēmistu lomā un nereti velobraucējiem vajadzīgas īpašas iemaņas un veiklība, lai veiksmīgi un droši piedalītos pilsētas satiksmē. Tādēļ  aicinām  ieklausīties „Drošas riteņbraukšanas ABC” , kas  ļaus izbaudīt kustību prieku daudziem rīdziniekiem, darīs Rīgas ielas drošākas un zaļākas  un  arī uzlabos gaisa kvalitāti.  Turpinot aktīvi strādāt zaļo ideju atbalstīšanas stratēģijas ietvaros, lai popularizētu drošas velobraukšanas kultūru Rīgā,  „Swedbank” sadarbojoties ar augstskolām ir sarūpējusi  drošas velostāvvietas pie vairāku augstskolu fakultātēm,” informē Līva Dzirniece, „Swedbank“ jauniešu segmenta vadītāja.

Šogad Rīgas domes attīstības plānā paredzēts izbūvēt četrus jaunus velosipēdu celiņus; līdzīgi projekti paredzēti arī turpmākajos gados. Lai iepazītos ar „Drošas riteņbraukšanas ABC“ un to, cik un kādā mērā Rīga ir pieejama velobraucējiem, apmeklējiet velo sadaļu portālā delfi.lv!

Drošas Braukšanas Skola ir Eiropas satiksmes drošības hartas biedrs, un kopā ar partneriem: ”Balta”, ”Swedbank Līzings”, „Audi Centrs Rīga”, ”Latvija Statoil” un ”Zebra”, strādā, lai paaugstinātu un veicinātu satiksmes drošība Latvijā.
 
Visi komentāri
 
268918. viesis 21.maijs 2009 18:12
0 0 Atbildēt

Tas par to turēšanos pie labās malas ir labs, bet neizpildāms padoms. Katrs, kurš ir braucis pa Rīgu ar velosipēdu, ir pārliecinājies, ka labajā malā "uzglūn" bedres - jo īpaši vietās, kur ir iekritušas akas. Normāli var braukt tikai ~ kādu metru no labās malas. Tāpat malās saparkotie autobraucēji ģandrīz nekad neskatās, ka viņiem garām varētu braukt velosipēdists - un, nerādot pagriezienus, vienkārši izrauj priekšā, vai - attaisa durvis (kur velosipēdistam ietriekties). Var jau teikt - brauc pa trotuāru. Bet - diemžēl trotuāriem malas ir pārāk augstas, lai normāli brauktu ar velosipēdu (tas laikam domāts, speciāli, lai velosipēdisti un cilvēki a

268919. viesis 21.maijs 2009 18:15
0 0 Atbildēt

-> ar kustību traucējumiem netraucētu gājējiem. Secinājums - kamēr nav ielu 'malas sataisītas, pa tām braukt nav iespējams. Vispār šobrīd braukšana ar velo ir ļoti ekstrēms sporta/laika pavadīšanas veids.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti