Eksperiments: Pirmie automobiļi ar tīru rapša eļļu 8

 
9.oktobris 2009 8:58

SIA „Saules enerģija” sadarbībā ar vadošo Vācijas uzņēmumu „Rapstruck Pflanzenöltechnologie GmbH” eksperimentālā kārtā ir uzstādījusi iekārtas, kas smagajam auto transportam un lauksaimniecības tehnikai ļauj braukt izmantojot tīru rapša eļļas degvielu.

Pirmās iekārtas ir uzstādītas uzņēmumu „Elagro” un „EKO osta” auto transportam.

„Rapstruck” iekārtas ir pilnībā automātiskas, tehnoloģijas pamatā ir divu tvertņu sistēma – lielākā no tvertnēm ir paredzēta augu eļļai, savukārt mazākā - dīzeļdegvielai. Dīzeļdegviela tiek izmantota, lai iedarbinātu dzinēju un uzsildītu eļļu. Tad, kad eļļa ir uzsilusi, sistēma automātiski pārslēdzas starp dīzeļdegvielu un augu eļļu. Automašīna vienmēr darbojas vispiemērotākajā režīmā uzstādīto sensoru un datorizētās kontroles iekārtas dēļ. Neatkarīgi no noslodzes, sistēmas vienmēr darbojas ar tīru degvielu – vai nu ar dīzeļdegvielu vai arī ar tīru augu eļļu.

Jaunajā izplūdes kontroles sistēmā ir iestrādāta dzinēja uzraudzība, kas ne tikai kontrolē izplūdi, bet nepieciešamības gadījumā reaģē uz izmaiņām.

Uzņēmuma „Rapstruck” izstrādātās tehnoloģijas atpazīstamības pamatā ir nevainojama kvalitāte, daudzpusīgie piedāvājumi, individuāla pieeja, kā arī apmierināti klienti. Vācijā šī iekārta piecu gadu laikā ir uzstādīta vairāk nekā 7000 smagajām un lauksaimniecības automašīnām, Latvijā 4 mēnešu laikā - 11.

Kā atzīst „Saules enerģija” vecākais konsultants Kristaps Stepanovs „šo iekārtu izmantošana sniedz vairākas priekšrocības - tās ir ne tikai ekonomiski izdevīgas, bet arī draudzības apkārtējai videi. No iekārtas atmosfērā nenonāk papildu CO2 izplūdes gāzes. Augu eļļas izmantošana ir neitrāla – ogļskābās gāzes daudzums, kas nonāk vidē, ir par četrām reizēm mazāks nekā rapša auga stiebra augšanas procesa laikā iegūtais. Vairākas zinātniskas pārbaudes, kas ir veiktas Vācijas universitātēs pierāda, ka kvēpi, kas veidojas pārveidotajā dzinējā, ir līdz par 70% mazāk bīstami kā no tajā pašā dzinējā izmantotās dīzeļdegvielas. Mūsu klienti ne tikai ietaupa naudu, jo augu eļļa ir lētāka, bet arī nav atkarīgi no pasaules naftas tirgus konjunktūras – klienti paši var saražot sev degvielu”.

No 2009.gada 8.līdz 11.septembrim starptautiskajā lauksaimniecības, mežizstrādes, kokapstrādes, produkcijas pārstrādes, vides veidošanas un labiekārtošanas izstādē Rāmavā uzņēmuma „Saules enerģija” stendā var ne tikai aplūkot šīs iekārtas, bet arī saņemt konsultācijas no „Rapstruck” pārstāvja Olivera Hermana.

Par „Saules enerģiju”

SIA „Saules enerģija” apvieno profesionālus cilvēkus, kuri aktīvi darbojas Latvijas degvielas tirgū kopš 1991.gada. uzņēmuma darbības virzieni balstās uz repšu eļļas kā degvielas ražošanu, pārstrādi un ar to saistītiem pakalpojumiem, rapša sēkliņu pārstrādi, eļļas un rapša raušu realizāciju lopbarībai, eļļas savākšanu un uzglabāšanu.

Uzņēmums „Saules enerģija” ir Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras biedrs. No 2009.gada „Saules enerģija” ir oficiālais uzņēmuma „Rapstruck Pflanzenöltechnologie GmbH” produkcijas izplatītājs un pārstāvis Latvijā.

 
Visi komentāri
 
271782. viesis 9.oktobris 2009 9:25
0 0 Atbildēt

Atbalstāma lieta, ceru, ka eksperiments būs veiksmīgs!

Nekādi nesaprotu, kāpēc vēl neviens nav vienojies ar Rīgas Satiksmi par viņu autobusu (un nu jau arī dīzeļtrolejbusu:O) apgādāšanu ar ekoloģiskākām un ekonomiskākām degvielas sistēmām, smirdina tik gaisu

271791. viesis 9.oktobris 2009 12:17
0 0 Atbildēt

Iecavnieks jau kādu laiku piedāvā pārbūvi un augu eļļu degvielai www.iecavnieks.lv/index.php?p=3...=4120&lang=992 .

Rīgas satiksmei kaut kad sen atpakaļ bija eksperiments ar biodīzeli.

Informācija par izstādi septembrī gan stipri novēlota.

271792. viesis 9.oktobris 2009 12:31
0 0 Atbildēt
271794. viesis 9.oktobris 2009 12:37
0 0 Atbildēt

Ar šitādu papildus degvielas tvertni robežai arī var tikt pāri?

271813. viesis 9.oktobris 2009 22:42
0 0 Atbildēt

ĀĀĀĀāāā... Eksperiments :D :D :D Savulaik pirms kādiem trijiem gadiem netā uzraku viena ražotāja, kurš ražo tādas iekārtas, mājaslapu, a te kaut kāds eksperiments :D :D

271840. viesis 12.oktobris 2009 19:21
0 0 Atbildēt

Ka jau te tika mineets Iecavnieks ar ellu sen jau niekojaas :) Toc - eksperimenteetaaji

271889. viesis 13.oktobris 2009 22:05
0 0 Atbildēt

mja, interesati kaa ir ar degvielas akciizi, ja ieej RIMI un nopeerc kasti rapshu elljas :)

Iecavnieks, pa cik pats spiezh to ellju noteikti pashizmaksaa vinjiem tas sanaak daudz daudz leetak ka liet to diizeli baakaa ;)

271894. viesis 14.oktobris 2009 9:08
0 0 Atbildēt

100% biodegviela tiek pilnībā atbrīvota no akcīzes nodokļa.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis 2

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti