Samazinās Latvijas iedzīvotāju izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits ārvalstīs 4

 
29.oktobris 2009 11:59

Pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datiem ievērojami sarucis Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu ārvalstīs izraisīto negadījumu skaits - no 1362 apdrošināšanas gadījumiem pērnā gada pirmajos sešos mēnešos līdz 573 šogad pirmajā pusgadā.

Tai pat laikā kopējā atlīdzību summa par negadījumiem ārvalstīs, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, ir samazinājusies tikai par 19%, veidojot 2,2 miljonus latu.

Ārvalstīs šī gada sešos mēnešos mūsu iedzīvotāji visvairāk izraisījuši negadījumus Vācijā, Lietuvā, Polijā un Igaunijā.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Šogad pirmajā pusgadā mūsu iedzīvotāju ārvalstīs izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits samazinājies par apmēram 58%. Šādu tendenci visticamāk sekmējusi vispārējā ekonomiskā lejupslīde valstī un Eiropā, kā rezultātā samazinājušies starptautisko pārvadājumu apjomi, kā arī iedzīvotāju ceļojumi ar automašīnu. Tai pat laikā tikai par 19% samazinājusies kopējo atlīdzību summa.”

Salīdzinoši augsta saglabājas vidējā izmaksātā atlīdzība par apdrošināšanas gadījumu– 1877 lati, kas ir par 5% mazāka nekā pērn pirmajā pusgadā.

J.Stengrevics: „Eiropā krīze atstājusi mazāku ietekmi uz cenām, līdz ar to arī Latvijas apdrošinātāju vidējās atlīdzību izmaksas par negadījumiem ārzemēs ir samazinājušās tikai par 5%. Jāņem vērā, ka vidējā atlīdzība par negadījumu ārzemēs ir 2,5 reizes augstāka nekā par negadījumu Latvijā. Salīdzinājumam pie mums tā pirmajā pusgadā bija 754 lati, bet ārvalstīs – 1877 lati.”

Visvairāk negadījumi izraisīti Vācijā (97 reizes), Lietuvā (92 reizes), Polijā (88 reizes) un Igaunijā (39 reizes), kas arī ir galvenās tranzītvalstis preču transportēšanai.

Ceļu satiksmes negadījumu ārvalstīs īpatsvars no kopējā apdrošināšanas gadījuma skaita veido gandrīz 4%.

Lielākās prasības par negadījumiem ārvalstīs

Līdz šim lielākā saņemtā zaudējumu prasība ir gandrīz 6 milj. eiro par negadījumu, kas noticis 2007. gadā Īrijā ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli. Negadījumā nopietni cieta 2 transportlīdzekļa pasažieri un vadītājs. Zaudējumu apmēru veido gan ārstēšanās un rehabilitācijas izmaksas, gan invaliditātes pabalsti, kā arī morālās kompensācijas un juridiskie pakalpojumi.

Par 2006.gadā Itālijā notikušu negadījumu, kurā bojā  gāja motociklists, kuram palika apgādājamie, pieteiktais zaudējumu apmērs sasniedz gandrīz 2 milj. eiro. Somijā 2005.gadā ceļu satiksmes negadījumā smagi tika ievainotas četras personas. Kopējais novērtētais zaudējums sastāda ap  pusotru miljonu eiro. Par 2007.gadā Itālijā notikušu negadījumu, kurā gāja bojā viena persona, kopējā novērtētā zaudējuma prasība – ap 800 tūkst. eiro. Par 2004.gadā Lielbritānijā notikušu negadījumu, kurā cietusi gājēja, kopējā novērtētā zaudējuma prasība– ap 700 tūkst. eiro.

J.Stengrevics: „Ja kādu no šiem negadījumiem izraisītu Latvijā reģistrēts transportlīdzeklis, kuram nav OCTA, tad zaudējumi cietušajam tiktu izmaksāti no OCTA garantijas fonda, bet vēlāk tie tiktu pieprasīti no negadījuma izraisītāja vai auto īpašnieka.”

 
Visi komentāri
 
272164. viesis 29.oktobris 2009 12:57
0 0 Atbildēt

Runājot par octām, baigās atlaides tagad uzbliezis if ar lēto octu dienu letakpasam.lv/akcija/iod/

272187. viesis 30.oktobris 2009 9:18
0 0 Atbildēt

vienlga lētak ir citās kompānijās, vismaz savai mašīnai pārbaudīju. iesaku lietot www.salidzini.lv/octa pirms ļauties mānīgajiem lētāk, vēl lētāk un ojhuhenna lētāk pašam piedāvājumiem!

272192. viesis 30.oktobris 2009 15:47
0 0 Atbildēt

Tagad jau eiropas pilsētās ieraudzīt kādu vieglo auto ar Latvijas numuriem ir retums. Vēl pirms pāris gadiem Briselē vienas dienas laikā redzēju kādus 10 auto ar LV numurzīmēm. Nupat tur nedēļas nogalē biju - nevienu Latvijas auto tur vairs nemanīju. Cik dzirdēts, pat Latvijas EP deputātu palīgi,padomnieki,konsultanti,tulki,redaktori u.c, tur strādājošie privatauto izmantojot ļoti reti, jo dārgi uzturēšanas izdevumi esot. Pašus deputatus tur nodrošina Mazāk braucēju, mazāk arī negadījumu un apdrošināšanas gadījumu. Vēl pirms dažiem gadiem, "treknajā" laikā, teju katrs pušelis ar veco golfu brauca relaksēties uz Vācijas autobāņiem. Nu jau tas pikis iet mazākumā, tml. kruizi vairs tikai biezajiem pa spēkam. Bet, CSN statistika uzlabojas.

272210. viesis 2.novembris 2009 10:02
0 0 Atbildēt

Par Briseli gan ir cits stāsts, man tur radinieks dzīvo un strādā. Ja sākumā tur uzturējās ar pie mums reģistrētu auto, tad tagad jau ar Beļģijā reģistrētu. Viens būtu tas, ka sākotnēji šķietami lētāk ir Latvijā reģistrēts auto, bet laiki ir mainījušies un izrādās, ka tur reģistrēt ir izdevīgāk. Mazāk problēmu ar TA, autovadītāja apliecība bez mūsu birokrātijas un komisijām tiek izsniegta uz mūžu un maksā lētāk. Laikam tikai OCTA sanāca dārgāka, pārējais izdevīgāk. Attiecīgi tāpēc mūsējie tur vairs neuzturas ar LV mašīnām un lielākā daļa pāriet arī uz viņu autovadītāja apliecībām. Domāju, ka līdzīgi ir arī citās valstīs — mūsu izmaksas ir pārsitušas viņējās!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti